Το πρώτο δείγμα από τον καινοτόμο σένσορα της Sony

Εδώ και καιρό μάθαμε ότι η Sony δημιούργησε ένα καινοτόμο αισθητήρα κάμερας που έχει κυρτό σχήμα μιμούμενος την καμπυλότητα του ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς Σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο δείγμα από την κάμερα.

Με την νέα τεχνολογία η Sony ευελπιστεί να δημιουργεί πιο οικονομικούς αισθητήρες οι οποίοι θα δίνουν καλύτερης ποιότητας εικόνες.

Οι κυρτοί αισθητήρες έρχονται να λύσουν προβλήματα που οι έχουν οι flat αισθητήρες σε συγκεκριμένες συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Το πρόβλημα που έχουν οι flat αισθητήρες είναι το λεγόμενο Petzval field curvature (καμπυλότητα πεδίου) που επιτρέπει στο φως να περνά από τις άκρες των φακών και πέφτει μπροστά στο εστιακό επίπεδο, έτσι οι φωτογραφίες αλλοιώνονται στις άκρες.

Ο νέος αισθητήρας CMOS είναι ενισχυμένος με κάτι σαν επένδυση από κεραμικό υλικό προκειμένου να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την επιφάνεια Petzval. Οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα για την καμπυλότητα των φακών μιας και αυτό το κάνει ο αισθητήρας από μόνος του.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα φακούς με μεγαλύτερο άνοιγμα αλλά και μικρότερο μέγεθος. Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς flat σένσορες, ο νέος curved CMOS σένσορας είναι 1.4 φορές πιο ευαίσθητος στο φως στο κέντρο του και 2 φορές στις άκρες. Άρα θα μπαίνει περισσότερο φως και θα έχουμε καλύτερες φωτογραφίες ειδικά σε κακές συνθήκες φωτισμού, λιγότερο θορυβώδεις.

Προς το παρόν η Sony δεν έχει καταφέρει δημιουργήσει κάποιον high-megapixel αισθητήρα, οπότε θα περιμένουμε ακόμη μέχρι να δούμε την νέα τεχνολογία να εφαρμόζεται στις συσκευές που χρησιμοποιούμε.

sony κυρτός αισθητήρας κάμερας, Το πρώτο δείγμα από τον καινοτόμο σένσορα της Sony

sony κυρτός αισθητήρας κάμερας, Το πρώτο δείγμα από τον καινοτόμο σένσορα της Sony

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GiorgosM.

Για να δούμε πως θα κάτσει στα κινητά. Στις φωτογραφικές μηχανές κοντά στο πεντακοσαρικο πάντως έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη με φοβερά αποτελέσματα και απλά σαρώνει παγκοσμίως.

Panos7GR

@GiorgosM.: Βασικά και στα κινητά πρώτη είναι. Μπορεί όχι σαν Sony Mobile, αλλά αφού μιλάμε για φακούς και κάμερες, οι φακοί της για smartphones έχουν σχεδόν το 100% της αγοράς.

GiorgosM.

Έχω μια Dsc P-10, δεκαετίας (θεωρούταν) η κορυφαία της compact τότε. Ακόμα αυτή παίρνω μαζί σε παραλίες κλπ δύσκολες συνθήκες με άμμο, αέρα κλπ, με συνοδεύει ακάθεκτη χρόνια τώρα… Και μόνο που γράφει πάνω made in Japan μου φτάνει… Για τα κυριλικια μου έχω μια Olympus Xz-2 την οποία να μαστε καλά να φτάσει κι αυτή τα χρονάκια της Sony 😉
*και το κινητό 📱 μου xperia Z είναι 🙂

Βαγγέλης

Οι φακοί της sony είναι πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους, γι’ αυτό και έχει πλεονέκτημα και στις κάμερες των κινητών. Όσοι καταλαβαίνουν ότι τα megapixel δεν είναι ΤΟ κριτήριο σύγκρισης μπορούν να καταλάβουν την διαφορά.

lisandros

Το ότι ο αισθητήρας παίζει με την καμπυλότητα από μόνος του είναι πολύ καλό! Κοίτα που η τεχνολογία θα μας κερδίσει

kostas l.

Πολύ εξελιγμένοι οι φακοί της sony!Ο αισθητήρας τα σπάει

fenia

Δεν ξέρω πόσο θα στοιχίσει αλλά φαίνεται άψογο και πολύ μπροστά. Γενικά η sony στο θέμα το φακού είναι προσεκτικοί και ξέρει τι κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.

Smartphones PlayStation 5 Sony

Sony PS5: Δεν έπιασε τον στόχο πωλήσεων – Μπαίνει στο τελευταίο στάδιο του κύκλου ζωής του

H Sony περιμένει να πουλήσει 4 εκατομμύρια λιγότερες κονσόλες PS5 το οικονομικό έτος 2023 που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Gear features PlayStation 5 Sony

Sony DualSense V2: Διέρρευσε το χειριστήριο και έχει διπλάσια διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ένα χειριστήριο DualSense V2 από τη Sony εμφανίστηκε πριν την ώρα του στο επίσημο υποκατάστημα του Best Buy στον Καναδά.

Smartphones Sony

Κάμερες smartphone: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε

Η τεχνολογία πίσω από τις σύγχρονες κάμερες smartphone είναι τόσο προηγμένη, από τους αισθητήρες έως όλους τους αλγόριθμους λογισμικού.