Sony Xperia Sola, Η τεχνολογία πίσω από την οθόνη floating touch

Εχθές ανακοινώθηκε το Sony Xperia Sola και έφερε μια νέα ορολογία στη ζωή μας, το floating touch. Με αυτή την τεχνολογία-αισθητήρα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας χωρίς να αγγίζουμε το δάχτυλό μας στην οθόνη του. Λογικό είναι να ενδιαφερθούμε να μάθουμε πως ακριβώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Sony Mobile μας εξηγεί.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε συνεργασία της Sony Mobile με την εταιρεία Cypress Technologies και συνδιάζει δύο τεχνολογίες οθόνης αφής capacitive, την mutual capacitance και την self-capacitance. Η πρώτη επιτρέπει την λειτουργία multitouch στην οθόνες ακουμπώντας το δάχτυλο μας πάνω σε αυτή, ενώ η δεύτερη προσφέρει μεγαλύτερη ευαισθησία με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται το δάχτυλό μας και πριν ακουμπήσουμε πάνω σε αυτή.

Όταν λέμε να χρησιμοποιούμε το κινητό χωρίς να αγγίζουμε την οθόνη δεν εννούμε από το απέναντι δωμάτιο! Το δάχτυλό μας αναγνωρίζεται όταν αυτό βρεθεί σε απόσταση τουλάχιστον δύο εκατοστών από την οθόνη. Σημαντικό, η λειτουργία floating touch δεν επιτρέπει το multi-touch (δύο δάχτυλα και πάνω) από απόσταση (κρίμα), κανονικά όμως έχει multi-touch αν ακουμπήσουμε τα δαχτυλά μας επάνω σε αυτή, δεν αλλάζει κάτι.

Η τεχνολογία floating touch αρχικά θα είναι διαθέσιμη μόνο στην εφαρμογή browser του Xperia Sola αλλά η Sony Mobile σχεδιάζει να συνεργαστεί με developers και να υπάρξουν σύντομα περισσότερες εφαρμογές. Για να πουλάτε μούρη στους φίλους σας μέχρι να κυκλοφορήσουν αυτές οι εφαμρογές, θα μπορείτε να του δείχνετε τα προεγκατεστημένα live wallpapers του Xperia Sola πως αλληλεπιδρούν με το δάχτυλό σας χωρίς να αγγίζετε την οθόνη.

Η τεχνολογία floating touch είναι τεχνολογία οθόνης οπότε στην ερώτησή σας αν θα αποκτήσουν floating touch τα υπόλοιπα νέα μοντέλα Sony Xperia, η απάντηση είναι όχι. Σε ότι αφορά το χθεσιμό θέμα που προέκυψε με το αν μπορείς να χρησιμοποιήσει το κινητό φορώντας γάντια, η Sony Mobile δεν έκανε κάποια αναφορά.

, Sony Xperia Sola, Η τεχνολογία πίσω από την οθόνη floating touch

, Sony Xperia Sola, Η τεχνολογία πίσω από την οθόνη floating touch

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Θεόφιλος

Πιστεύω πως αντι για apple-samsung σε λιγο θα ειναι apple-sony….με τριτη και καταιδρομένη την samsung. Για να δουμε….

vasilis

η samsung είναι 5 χρόνια μπροστά από όλες τις εταιρειες με δυναμική να γίνει No1, οπότε άκυρο το σχόλιο σου.

ZJ-HELLAS

Για να ειμαι ειλικρινης,δε νομιζω οτι ειναι πολυ πρακτικη μια τετοια οθονη.Απ’οτι γνωριζω οι capacitive οθονες εκμεταλευονται την αγωγιμοτητα του ανθρωπινου σωματος για να δοθει μια εντολη,κατα συνεπεια δεν πρεπει να φορας γαντια.Αντιθετα οι παλαιας τεχνολογιας οθονες αποτελουνται απο δυο πλακες με κενο μεταξυ τους.Σ’αυτες για να δοθει μια εντολη χρειαζεται περισσοτερη πιεση για να ερθουν σε επαφη,αλλα μπορει να φορας γαντια ή να χρησιμοποιεις γραφιδα.

kast1727

τι κινητο εχεις ;….σόλα !! χα χα χα, μα τι περιμενουν εκει στην σονι ελλας για να ζητησουν απο την μαμα εταιρια αλλαγη ονοματος για την ελληνικη αγορα ; αντε τελειωνετε

Αριστοτελης

πανεμορφο κινητο, και στα 245 ευρω πολυ VFM 🙂 με βλεπω να το τσιμπαω μεστη βδομαδα

Αριστοτελης

και ναι, αλλαξε για ελλαδα και ιταλια το ονομα σε Sole

Μιχαλης

Εγω εχω το neo V και εχει ακριβως αυτη την οθονη που ισα ακουμπας το δαχτυλο σου…υπεροχα κινητα και το sola και το neo V το εχει η αδερφη μου!!!!!οποιο κινητο και να διαλεξετε θα ειναι υπεροχη επιλογη…!!! 😉

@Μιχάλης Το Neo V έχει μία κανονική capacitive οθόνη που σχεδόν όλα τα smartphones σήμερα την έχουν.Το Sony Xperia Sole έχει και floating touch σε qapacitive οθόνη και δεν πρέπει να ακουμπάς το δάχτυλο στην οθόνη για να εκτελέσεις κάποιες λειτουργίες ενώ κατά τα άλλα είναι μία απλή qapacitive οθόνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android Smartphones Apple iPhone

Οι χρήστες Android που αλλάζουν σε iPhone προτιμούν παλαιότερα ή λιγότερο ακριβά μοντέλα

Σύμφωνα με την CIRP, οι χρήστες Android που αλλάζουν σε iPhone παρέμειναν τα τελευταία χρόνια σε χαμηλά ποσοστά από 11% έως 15%.

Software AI Android Smartphones featured

Try Galaxy: Ανακαλύψτε την εμπειρία Galaxy AI και One UI 6.1 της σειράς Galaxy S24

H εφαρμογή “Try Galaxy” της Samsung είναι πλέον διαθέσιμη σε Android συσκευές και φέρνει μαζί της demo από τα χαρακτηριστικά Galaxy AI.

Smartphones Android Smartphones Apple featured

Οι διάσημοι προτιμούν iPhone αλλά οι δισεκατομμυριούχοι Android – Aυτά είναι τα κινητά του 1%

Η Apple είναι μια εταιρεία που αδιαμφισβήτητα είναι ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ και έχει καθιερωθεί ως μάρκα πολυτελείας.

Smartphones Android Android Smartphones

Ασύρματη φόρτιση Qi2: Σε ποιο Android smartphone θα τη δούμε πρώτα

Η ασύρματη φόρτιση είναι απαραίτητη δυνατότητα για πολλούς χρήστες smartphone, ενώ άλλοι δεν ασχολούνται καθόλου και προτιμούν την ενσύρματη.