Τέλος στις επιδοτήσεις των κινητών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μαθαίνω από δεξιά και αριστερά, τους επόμενους μήνες, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα σταματήσουν τις επιδοτήσεις για την αγορά νέας συσκευής κινητού. Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται ότι είχε φέρει στο αμήν τις εταιρείες που κονταροχτυπιούνται για να μην χάσουν συνδρομητές αλλά και για να κερδίσουν νέους.

Το “κόψιμο” των επιδοτήσεων έχει επέλθει ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα τους πρώτους τρεις μήνες οι πωλήσεις των κινητών να κατρακυλάνε. Μαθαίνω όμως ότι μετά επανέρχεται η αγορά μιας και ο καταναλωτής αν του αρέσει ένα κινητό, θα το αγοράσει. Δεν γνωρίζω αν οι εταιρείες έχουν συννεοηθεί μεταξύ τους, σίγουρα πάντως τους συμφαίρει αυτή η κίνηση.

Τέλος εποχής λοιπόν στις επιδοτήσεις και για τη χώρα μας.

update: Τετάρτη 16/06/2010, 18:44: Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου προέρχεται από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μαθαίνω από την αγορά τηλεπικοινωνιών στην οποία και κινούμαι. Δεν είναι επιβεβαιωμένες επίσημες ανακοινώσεις και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιβεβαιωθούν.
Κώστας Βλαχάκης
Techblog.gr

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

31 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
stratos

Για να καταλάβω εγώ που έχω χρόνια σύνδεση με πάγιο κ.τ.λ., θα παίρνω επιδότηση κάθε χρόνο με το τέλος της σύμβασης αν ανανεώνω? Ή κόβονται οι επιδοτήσεις για κάθε πελάτη ου δεν έχει σύνδεση?

Fotis

Αν κοπεί η επιδότηση, την ίδια μέρα έκοψα και τη σύνδεση!!!

Petran

Ωχ! Τι ήταν αυτό τώρα! Τουλάχιστον ας περιμένουν να βγει το iPhone 4, να τσιμπήσουμε την επιδότηση και μετά ας κάνουν ότι θέλουν :p Πέρα απ’ τη πλάκα, άμα το κάνουν αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πέσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις των κινητών και ιδιαίτερα των ακριβών smartphones! Πόσοι θα πάνε να σκάσουν 600 – 700 ευρώ μετρητά για να πάρουνε κινητό? Δύσκολα…

JB

Το ερώτημα είναι αν θα μειώσουν κ τις τιμες…γτ μέσα στο πάγιο υπάρχει ποσοστό για απόσβεση της επιδότησης…

giannis

Εκτός απο τις πωλήσεις των ακριβών κινητών που θα πέσουν εγώ προβλέπω και αυτόματη μείωση στις συνδέσεις αν ισχύσει αυτό.Αντε να γυρίσει ο κόσμος στις καρτοκινητές να ξενερώσουν λιγάκι!Ήταν που ήταν όλα τα άλλα με τα ζόρια του κόσμου και τα πάγια έξοδα έτσι δεν θα το παίρνει κανείς απόφαση

Fadasma

Δεν καταλαβαίνω το “και για τη χώρα μας”.
Τα 2ετή συμβόλαια που υπάρχουν στο εξωτερικό και δίνουν το iphone με $199 δεν είναι επιδοτήσεις; Μάλλον θα εφαρμοστεί μόνο στη χώρα μας αυτό.

enigma

Και παλιά ακουγόταν αυτό….Αν το κάνουν ας μειώσουν τα συμβόλαιά τους για όλους, αλλιώς το βλέπω για πρώτη φορά να το κάνω καρτοκινητό…Η αγορά όμως γνώρισε ανάπτυξη όταν άρχισαν να δίνουν επιδοτήσεις….Παλιά πόσοι είχαν κινητό και μάλιστα συμβόλαιο;;;

Παντελής

Μη μου λες τέτοια γιατί έχω 470 ευρώ επιδότηση και περιμένω το galaxy s.

RED_ODIN-7-

Εχεις δικιο οποιος θελει κηνιτο το αγοραζει , αλλα πειτε μου που θα βρει τα φραγκα τωρα που του κοβουν δωρο χριστουγεννων και πασχα και αδεια καλοκαιριου ε ???

enigma

Δεν θα το κάνουν αυτό….Οι περισσότεροι αλλάζουμε συσκευή επειδή έχουμε επιδότηση και όχι γιατί η παλιά μας χάλασε και δεν μας καλύπτει. Εγώ προσωπικά τώρα πια το αλλάζω ανά 2 χρόνια περίπου, δεδομένου ότι στο εταιρικό το πάμε μια ο ένας μια ο άλλος. Αν το κάνουν αυτό και κρατήσουν τις χρεώσεις της καρτοκινητής τότε βλέπω τα συμβόλαια να μειώνονται δραματικά.

Που λέτε για τα φράγκα σκεφτείτε ότι αν δεν πλήρωνες αυξημένους λογαριασμούς (μιας και η επιδότηση δεν είναι ότι σου κάνουν χάρη, την πληρώνεις) θα μπορούσες να πάρεις όποια συσκευή θέλεις, unbranded (χωρίς Vflive κουμπάκια για χρεώσεις άθελά σου) σε καλύτερες τιμές με δόσεις (άλλωστε στην ουσία με δόσεις προπληρώνεις την επόμενη συσκευή σου) και χωρίς να εξαρτάσαι από το ποσό που θα αποφασίσουν ότι δικαιούσαι…Αν θέλουν ας το κάνουν να δούμε, πόσο θα πέσουν και οι λογαριασμοί και οι πωλήσεις συσκευών και λοιπών παρεμφερών προϊόντων…..

Spyroscesarsc

Αν κοπούν οι επιδοτήσεις, θα ζημιωθούν και οι κατασκευαστές… Και με την σειρά τους θα προσπαθήσουν να παραμερίσουν τελείως τους παρόχους! Προβλέπω οι μεγάλοι κατασκευαστές να φτιάχνουν σύντομα δικά τους καταστήματα και αφού πάρεις το κινητό που θες περνάς και από το κατάστημα του παρόχου που θες και παίρνεις μία sim γιά καρτοκινητό ή κάνεις συμβόλαιο. Προσωπικά με βολεύει περισσότερο. Θα γλυτώσουμε και τις κλειδωμένες συσκευές και θα μπορεί και ο κάθε κατασκευαστής να εισάγει όλα τα μοντέλα του, γιατί τώρα πολλά μοντέλα δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των παρόχων εδώ στο Ελλάντα!

sakis

Δεν υπαρχει περιπτωση! το “οποιος θελει κινητο, θα το παρει οπως και να χει” δεν ισχυει.
πολλοι θελουμε πολλα, αλλα δεν μπορουμε να τα αποκτησουμε…αυτο με τις επιδοτησεις ηταν τελικα κερδοφορο για μας τους καταναλωτες…και αν σταματησει, σιγουρα θα επελθει τρελη πτωση στα κινητα.

Εγω πχ ηθελα το vivaz, αλλα ειχα αποκλισει το γεγονος ωα το αγορασω…τελικα μπλεχτηκα στον ανταγωνισμο των εταιριων και…το πηρα. Αλλιως ουτε μια στο εκκατομυριο

Υ.Γ. Αν τελικα το πραξουν…να μειωσουν και τις τιμες των κινητων, στην πραγματικη τους αξια

pcnw

Ίσως να το δοκιμάσουν αλλά έτσι σίγουρα θα συρικνωθούν οι πωλήσεις και πολύ σύντομα θα ξαναρχίσουν τις προσφορές.

enigma

Μιας και ανεφέρετε περιπτώσεις άλλων χωρών…Πως είναι οι χρεώσεις εκεί και πως εδώκαι για να το πω καλύτερα ποια είναι τα κέρδη συγκριτικά με εδώ… Οι επιδοτήσεις σαν επιδοτήσεις δεν θα σταματήσουν, προσωπική μου γνώμη…Η μάχη του ποιος θα κλέψει από ποιον πελάτη μάλλον θα σταματήσει καθώς βγαίνουν ζημιωμένοι…Έχω ακούσει γνωστούς μου να τους δίνουν εξωφρενικές επιδοτήσεις και συσκευών αλλά και σε λογαριασμούς ταυτόχρονα!!! Άρα μάλλον θα επέλθει μια σιωπηλή συμφωνία κυριών και θα σταματήσουν αυτά…. Αν πράξουν το σενάριο του στυλ τα κόβουμε όλα θα χάσουν από τις πωλήσεις συσκευών τις οποίες έχουν και υπερτιμολογημένες, μοιραία θα πέσει η κίνηση στα μαγαζιά τους άρα θα μειωθούν και οι πωλήσεις αξεσουάρ κοκ (δεν είναι και λίγοι), πολλοί θα προτιμήσουν καρτοκινητό μιας και το δέλεαρ ενός συμβολαίου εκτός από το καλύτερο τιμολόγιο (που τώρα πια δεν ισχύει τόσο, εκτός mobilenet) ήταν η επιδότηση. Για να δείτε το περιθώριο στις επιδοτήσεις, υπάρχει άτομο το οποίο είναι υπεύθυνο για Χ συμβόλαια. Σε αυτό το άτομο δίνεται ένα ποσό Ψ να το διαχειριστεί όπως κρίνει αυτός για τις επιδοτήσεις των πελατών που του έχουν ανατεθεί. Λογικό είναι να σου δίνει την χαμηλότερη δυνατή προσφορά και αν σε κρατήσει, πέτυχε….Παλιά που δεν υπήρχε η φορητότητα… Συνέχεια »

Jimfp

Υπαρχει διαφορα απο επιδοτηση σε επιδοτηση, δηλαδη κοβονται ολες ή καποιες κατηγοριες οπως για παραδειγμα της ανανεωσης συμβολαιου; Περα απο αυτο μου φαινεται περιεργο για ενα συμβολαιο με νεο αριθμο και οχι απο φορητοτητα να μην εχει καποιου ειδους μπονους. Το σιγουρο ειναι οτι αν τελικα κοπουν θα πρεπει να υπαρξει και καποια μειωση στα παγια και δεν μιλω για 5 ευρω αλλα για πανω απο 20 τουλαχιστον ειδικα στα μεγαλα προγραμματα. Παντως αντι για μπροστα παμε πισω αφου σε αλλες χωρες εχουν μεχρι και ανταλλαγη του παλιου σου κινητου με νεο (για iphone τουλαχιστον) αφου στην πραγματικοτητα τους συμφερει να πουλανε τις νεες συσκευες – ετσι κ αλλιως οι πιο πολλοι (και μιλαω για ολες τις ηλικιες και τις κατηγοριες) δεν καθονται να ψαξουν στο internet για προσφορες και ευκαιριες αλλα προμηθευονται τις νεες τους συσκευες μεσα απο τα καταστηματα των ιδιων των εταιριων. Στην τελικη ας προσεχανε γιατι ολες τρεχανε να παρουν καινουριους πελατες και τους παλιους και πιστους τους ειχανε ξεχασμενους. Ποια εταιρεια σε ανταμοιβει αν εισαι 5 χρονια πελατης; Ποια θα σε παρει για να σου φτιαξει προγραμμα στα μετρα σου; Απολυτως καμια γιαυτο και ολοι πηδουσαν απο δικτυο σε δικτυο. Ξερω παραδειγμα απο παροχο εξωτερικου… Συνέχεια »

George

Δεν με νοιάζει εάν θα πέσουν οι τιμές η όχι εάν κόψουν της επιδότησης κόβω και εγώ το συμβόλαιο βάζω μια Q που έχει και απεριόριστο Internet και ποιο οικονομικά θα μου έρχεται.

Didx

Υποψιαζομαι τεραστια ραδιο αρβυλα για να αυξηθουν οι πωλησεις συσκευων αυτην την περιοδο και να χρησιμοποιηθουν οι επιδοτησεις που εκκρεμουν αυτην την περιοδο οσο πιο γρηγορα γινετε. Και παλιοτερα ειχε κυκλοφορησει τετοια φημη…
Παντως να ξερετε οτι τα χρηματα επιδοτησης ενσωματονονται μεσα στο συμβολαιο και δεν σας τα χαριζουν. Επισης αν εχετε καποιο ποσο επιδοτηση και δεν την χρησιμοποιησετε για αγορα συσκευης μπορειτε να ζητησετε να σας μειωσουν το παγιο (το οποιο το θεωρω προτιμοτερο απο το να καταναλωνουμε συσκευες που δεν εχουμε αναγκη, για να κανουν τζιρο οι κατασκευαστες).

Δεν νομιζω παντως να καταργηθουν οι επιδοτησεις γιατι οι πιεσεις απο τους κατασκευαστες ειναι τεραστιες. Οι πωλησεις συσκευων θα μειωθουν δραματικα.

liak

Ραδιοαρβύλα για να μην πέσουν οι πωλήσεις κινητών σε μια περίοδο οπου όλοι περιμένουν να κυκλοφορήσουν συγκεκριμένες συσκευές. Κρίμα που ανεβαίνει σε αυτή την σελίδα

liak

Ok tha to doume. Kamia empathia pantos. Isa isa i selida sou einai mesa stis pio agapimenes mou

harry920

Κωστα , τα ποσοστά για να βγει αυτή η πληροφορία αληθινή ποιά είναι?
Εννοώ η πηγή των πληροφοριών σου είναι αρκετά αξιόπιστη?

stratos

Ναι όμως τέτοιες πληροφορίες καλό είναι να είναι απόλυτα βέβαιες, γιατί πολύς κόσμος ανησυχεί μην χάσει την όποια επιδότηση δικαιούται…

Spiros

Βρε παΐδια από την στιγμή που δεν εχετε σίγουρη και επιβεβαιωμένη πληροφορία πως τα δημοσιεύεται αυτα ? Έχετε τρομοκρατήσει τζάμπα τους ανθρώποyς :/

Spyroscesarsc

Είναι απλά μία είδηση! ‘Ελεος αν τρομοκρατήστε από ειδήσεις που αφορούν κινητά! LOL δηλαδή! Και από την στιγμή που ο Κώστας μαθαίνει κάτι τί να κάνει? Να σας το πει αφού πρώτα συμβεί για να μην τρομοκρατηθείτε? ‘Ενα άρθρο είναι, όποιος θέλει το πιστεύει και κάνει τα κουμάντα και όποιος θέλεις δεν το πιστεύει και δεν κάνει τίποτα. Και αν αρχίσουμε να τρομοκρατούμαστε για θέματα κινητών και επιδοτήσεων μάλλον έχουμε χάσει την ουσία!

enigma

Παίδες πρώτον ο ίδιος αναφέρει ότι δεν ξέρει κατα πόσο ισχύουν. Όσοι πείτε ότι αφού δεν είναι σίγουρο τότε να μην το λέει καν, εγώ απλά σκέφτομαι ότι αν το εξετάζουν τα φιντάνια εκεί με τις αντιδράσεις γίνεται μια σφυγμομέτρηση και βλέπουν τα +/- μιας ενδεχόμενης κίνησης εκ μέρους τους…Βασικά βλέπου τα – από τα site….Συνεπώς καλά κάνει να το αναφέρει, αλλά δεν νομίζω να γίνει τπτ κιόλας…

Pablo

spyoroscesarsc : sostos.. gia onoma tou 8eou..

Κωνσταντίνος Κ

καλά κανουν κατά την γνώμη μου.Αν σκεφτείς ότι ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων κάνει σύνδεση μόνο και μόνο για να αγοράσει συσκευή…ε τι να πω! έτσι δε θα πέσουν τόσο οι πωλήσεις κινητών,όσο οι νέες συνδέσεις(και παλι καλά)
εγώ δεν έχω σύνδεση(καλά ακόμη μικρός είμαι) αλλά και να κάνω δε θα κάνω για να πάρω κινητό.βέβαια είναι καλύτερο αν χρειαστεί να κάνεις σύνδεση να πάρεις και μία συσκευή…τι να πω…ΟΛΑ έχουν και τα θετικά τους και τα αρνητικά τους!

Spyroscesarsc

Εγώ δεν θα έπερνα ακριβό κινητό με σύνδεση γιατί ουσιαστικά πληρώνεις δόσεις! 😛 Προτιμώ ή να πάρω κάτι μετρητοίς ή να μην το πάρω καθόλου! 😀

kapsidi

Αντί να συννενοηθούνε να κόψουνε απλά τις υπερβολικές προσφορές για να πάρουν πελάτες η μία από την άλλη…..
Θα μπορούσαν να δίνουν απλά μια στάνταρ επιδότηση για παλιούς συνδρομητές που θα βγαίνει από ένα αλγόριθμο που θα αφορά την κίνηση του λογαριασμού του προηγούμενου έτους!
Τέλος πάντως αν το κάνουν ελπίζω τουλάχιστον να κοπούν και οι δεσμεύσεις για τις συνδέσεις…δηλαδή να μπορείς να φύγεις από την πρώτη μέρα ή να αλλάξεις πρόγραμμα…

varvzinhiak

H Wind έχει ανοίξει το χορό στο κόψιμο των επιδοτήσεων ήδη εδώ και 2 εβδομάδες περίπου. Πληροφορία απ το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών. Άλλαξε λέει η πολιτική της εταιρίας. Αυτό μου ανέφεραν.

ευη κυροπουλου

ειναι αληθεια οτι σχεδον κοπηκαν οι επιδοτησεις περισυ δικαιουμουν 90 ευρω επιδοτηση φετος ειναι μονο 50 ευρω οπου με 50 ευρω κινητο δεν παιρνεις.Ισχυει για ολες τις εταιρειες και ειναι εξακριβωμενο απολυτως.Ολες 50 ευρω μονο δινουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Vodafone

Vodafone RED: Προσφορά για την πιο ρομαντική γιορτή του χρόνου

Με την ενεργοποίηση δύο νέων συνδέσεων, όλοι οι νέοι ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου Vodafone RED 5GΒ γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Internet COSMOTE

Pαyzy pro: Νέα εφαρμογή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ήδη περισσότερες από 400 επιχειρήσεις αξιοποιούν καθημερινά τα οφέλη του payzy pro, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εμπορική του διάθεση.

Internet Vodafone

Vodafone: Απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ και κλήρωση για 4 iPhone 15 Plus

Η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ ώστε όλοι οι συνδρομητές να μοιραστούν τις μοναδικές στιγμές των χειμερινών εμπειριών τους χωρίς περιορισμούς.

Business Vodafone

Vodafone Posidonia: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση σε Πάρο και Αντίπαρο

Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις περιμετρικά των νησιών, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών.