Symbian, Κλειστός από εδώ και στο εξής ο κώδικας

Την απόφαση να μετατρέψει το μέχρι πρότινος Open-Source Symbian σε Closed-Source λειτουργικό πήρε η Nokia, κάνοντας πράξη όσα είχε προαναγγείλει πρόσφατα. Πλέον η ανάπτυξη του λειτουργικό περνά αποκλειστικά στα χέρια της φινλανδικής εταιρίας, με τις εταιρίες και τους developers που έχουν πιστοποιηθεί από αυτή να μην μπορούν να συνεισφέρουν πλέον στην βελτίωση του πηγαίου κώδικα του συστήματος.

, Symbian, Κλειστός από εδώ και στο εξής ο κώδικας

Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει μια μικρή αναστάτωση στην κοινότητα των developers, οι οποίοι βλέπουν μια πολύ δυνατή Open-Source πλατφόρμα να βγαίνει από την αγορά. Ήδη πολλοί εξ΄ αυτών εκφράζουν την απογοήτευση τους μέσω του επίσημου blog της Nokia και αναφέρουν την πρόθεση τους να μεταπηδήσουν στο Android.

Όπως ανέφερε πάντως στην τοποθέτηση της η Nokia, το λειτουργικό θα συνεχίσει να είναι κατά κάποιο τρόπο ανοικτό στους πιστοποιημένους συνεργάτες της ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή εφαρμογών. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η αλλαγή στάσης της εταιρίας οφείλεται στην επιθυμία της να βελτιώσει με τον τρόπο που θέλει η ίδια τον κώδικα ή στο γεγονός ότι θέλει σιγά σιγά να κλείσει το project με το όνομα Symbian.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilis.

χαχαχααχχα,γελοιοτητες

Paris

καλά επίτηδες το κάνουν?!

κωστας

α ρε κάθαρμα ελοπ τσιρακι της μάικροσοφτ

Κώστας Βλαχάκης

κωστας, σεμνά…! 🙂

NikosVolos

Αφου ειναι ξεκαθαρο το θεμα οτι το Symbian τελειωνει (και καλα κανει) γιατι σκατε;

Vasilis Bouras

Τελειώνει και τόσο καιρό μας κοροϊδεύουν

Spiros

Αν η ΝΟΚΙΑ βαλει android τοτε θα ειναι πρωτη !!

Βαγγέλης

Απαραδεκτη πολιτική, ας το αφηνε τουλαχιστον ανοικτο να έχει ο κοσμος να ασχολειται. Παρόλο που το είχα προβλέψει δεν περιμενα να καταλήξει τόσο ασχημα.

orestis

Πες τα ρε Κώστα! Είναι κρίμα μια εταιρεία με αυτό το δυναμικό να καταστρέφεται από το εσωτερικό της! Θα μπορούσε να κάνει θαύματα αλλά δυστυχώς κάτι διαφορετικό συμβαίνει που θέλει ψάξιμο!

alexandros

Ε μετά την “εξαγορά” της Nokia από την Microsoft, ήταν αναμενόμενη κίνηση.

κωστας

συγγνώμη κώστα 🙂 παντος εγω λυπαμαι που το πρωτο μου εξυπνο κινητο ειναι συμπιαν 3 , οχι οτι δεν μου αρεσε σαν λειτουργικο αλλα αμα ειναι να μας παρατησουν σε κανα δυο χρονια τι να το κανω…

Chris0v

δηλαδη δεν θα μποροθν ολοι να φτιαχνουν συμβιαν εφαρμογες?

Terry-Athens

Παρότι το πρώτο μου smartphone ήταν το 6600 ( αρκετά χρονάκια πίσω ), τεχνολογικά ήταν πάραα πολύ καλό, με symbian φυσικά – κάποιες εταιρίες το είχαν υιοθετήσει επίσης αυτό το λειτουργικό – και αυτό δεν με χάλαγε καθόλου τότε, όμως να το κρατάς τόοοσο πολύ καιρό όπως έχω ξαναπεί και δε να προχωράς σε τέτοιες ενέργειες, δλδ να το *κλείνεις* είναι απαράδεκτο. Μακάρι να γυρίσει η Nokia στις παλιές ένδοξες εποχές.

toulker

Η nokia κλεινει το symbian διοτι δεν θελει οταν το παρατησει αυτη, να το χρησιμοποιησουν καποιοι αλλοι ως λειτουργικο ,μεταλασσωντας το καπως και φυσικα να ειναι αυτοματος ανταγωνιστες της. Μπορει και το κανει αφου ειναι ιδιοκτησια της, απλα χανετε η δημιουργια πολλων ετων απο τους Φιλανδους developers και ολα στα πλαισια των συγχωνευσεων και της ανταγωνιστηκοτητας.Δυσκολο πλεον να σταθει στον ανταγωνισμο μονη της μια εταιρεια οπως η nokia αφου εχει να αντιμετωπισει κολλοσους οπως apple, google κ.τ.λ. που εχουν επενδυσει πολυ χρημα στην αγορα (ασυληπτα νουμερα). Ισως η microsoft να ηταν λυση αναγκης καθοσον απο οικονομικης αποψης ειναι η μονη που μπορει να σταθει επαξια στον ανταγωνισμο απεναντι στους αλλους δυο.

Βασίλης

Πραγματικά η nokia με έχει εκπλήξει αρνητικά τελευταία. Κάνει πραγματικά ότι μπορεί για να χαλάσει την πολύ καλή γνώμη που είχα… Είπε ένας φίλος πάνω για το 6600. Ωραίες εποχές…

Thanasis

έτσι! να βοηθήσει και αυτή -έστω και άθελά της- το Android, που θα κυριαρχήσει όπως λέμε … google.

Πέθανε η Νόκια που ξέραμε…. δυστυχώς.

orestis

Το nokia x7 είναι πλέον πραγματικότητα!! Και το νέο symbian είναι πραγματικότητα!!!:)
https://www.engadget.com/2011/04/10/nokia-x7-stars-in-pulled-promo-vid-takes-three-uk-for-a-dizzyin/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.