Απόσταση… Το σημαντικότερο SAR

Στη σημερινή εποχή το κινητό έχει γίνει πρωτίστως απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας και κατεπέκταση ψυχαγωγίας. Το πόσο επηρεάζει δυσμενώς την υγεία δεν το ξέρουμε επακριβώς καθώς δεν υπάρχει κάποια έρευνα πού να έχει καταλήξει σε κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα επί τούτου. Σε κάθε περίπτωση για να υπάρχει μια στοιχειώδης προστασία έχουν καθιερωθεί διεθνώς ανώτατα όρια ακτινοβολίας των κινητών κια χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης ο δείκτης SAR.

Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR – Specific absorption rate) αποτελεί μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Πρακτικά το SAR μετράει την μέγιστη ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό σε κύτταρα που βρίσκονται σε απόσταση 1 εκατοστό (cm) από αυτό.

, Απόσταση… Το σημαντικότερο SAR
Η φωτογραφία είναι από το 8o Techblog Workshop που είχε πραγματοποιηθεί 10 Οκτωβρίου 2010.

Πως και πόσο όμως μεταβάλλεται η ακτινοβολία του κινητού;
Η ακτινοβολία του κινητού μεγιστοποιείται όταν μιλάμε στο κινητό ή χρησιμοποιούμε το Internet ενώ βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα όταν βρίσκεταισε αδράνεια. Ακόμη η καλή λήψη μεταξύ κεραίας εταρίας κινητης τηλεφωνίας και κινητού επιτρέπει στο κινητό να εκπέμπει με χαμηλότερο σήμα ώστε παράλληλα να μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια. Επίσης η απόσταση παιζει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ρόλο. Αν ένα κινητό έχει SAR 1.5 W/kg σε απόσταση 1 cm από το κεφάλι σας, η ακτινοβολία του θα μειωθεί 16 φορές σε απόσταση 4 cm και 400 φορές (ΝΑΙ 400!) σε απόσταση 20cm.

Συνεπώς αν θέλετε να περιορίσετε τις όποιες επιπτωσεις του κινητού στην υγεία σας η λύση βρίσκεται στη σωστή χρήση και κυρίως στο να χρησιμοποιείτε ενσύρματο handsfree έχοντας το κινητό σε απόσταση απο το σώμα σας κατά την διάρκεια των συνομιλιών σας. Σε αυτή την περίπτωση το SAR του κινητού σας, από την στιγμή που το κινητό σας ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, αποτελεί σημαντικό αλλά όχι κρίσιμο παράγοντα.

Δαμιανός Καλανίδης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Christos

Κωστα αυτο ειναι οτι ποιο σημαντικο πρεπει να βλεπουμε στα τηλεφωνα και ομως σχεδον κανενας πωλητης η εταιρεια αναγραφει τον δεικτη SAR κατι που ειναι τεραστιο λαθος. Ακομη ακουσα τα τηλεφωνα στα 10 χρονια χρησης (2 ωρες την μερα) εχουν τεραστια πιθανοτητα να δημιουργησουν ογκο στον εγκεφαλο πραγμα που θα πρεπει να ανησυχει τον καθενα. Ακομη πρεπει να προσεχουμε και απο το wi-fi κατι που ειναι αδυνατο λογω των hotspots και ολων των αλλων συσκευων. Ευτυχως υπαρχουν ιστοσελιδες που τα αναγραφουν και μπορει ο καθενας να δει τον δεικτη πριν αποκτησει τηλεφωνο

Nikos

Τι είναι αυτό που κρατάει στην φωτό;με iPad μιλάει; 🙂

Kostis

Το Bluetooth handsfree είναι χρήσιμο σε αυτή τη περίπτωση, όπως και στο ενσύρματο handsfree το καλώδιο πρέπει να είναι ελεύθερο και όχι μπερδεμένο!

eleonora

GALAXY TAB ειναι,αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα.Το θεμα ειναι οτι οσοι τρελενονται να με το sar,και κυνηγαν με το δικανο το κινητο με το χαμηλοτερο sar κανουν μεγαλο λαθος.Αμα χρησιμοποιεις handsfree,η διαφορα στα sar ειναι απειροελαχιστη,καθως επισης μπορει να εχεις συσκευη με sar 0.7 και συνηθως να εκπεμπει στο 0.5 με μετριο σημα,και να εχεις συσκευη με sar 1.2 και να εκπεμπει συνηθως στο 0.6 με μετριο σημα.Αρα ο δεικτης sar αν και ειναι πολυ χρησιμος,θα πρεπει να δινει περισσοτερες πληροφοριες στους καταναλωτες.Στην Αμερικη,για παραδειγμα,που το σημα δεν ειναι και τοσο καλο,εκπεμπει περισσοτερη ακτινοβολια το κινητο,ενω στην Ευρωπη που η αναλογια κεραιας/περιοχης ειναι σαφως καλυτερη,η ακτινοβολια ειναι μικροτερη λογω καλυτερου σηματος.

lorentzos

Λόγω δουλειάς μιλάω με μπλε δόντι συνεχεία, παλιά σε άλλη δούλευα μίλαγα 6-7 ώρες έχοντας το στο αυτί και είχα συνέχεια πονοκεφάλους οπότε μακρυά και αγαπημένη!!

v -siretfel- v

Γιατι δημιουργει και το bluetooth προβληματα η καταλαβα λαθος;

Sotiris

@ v -siretfel- v
μπλε δοντι (bluetooth) = ασυρματο αρα ακτινοβολια λογω ασυρματης συσκευης.

Να προτιματε κινητα με χαμηλο SAR να χρησιμοποιειτε hands free ενσυρματα.

Μακρια απο το κεφαλι το κινητο οταν μιλατε (απομακρυνεται οσο παει το καλοδιο του
hands free) και μην “λιωνεται” με τις ωρες αν δεν ειναι αναγκη.

Γιώργος

Επίσης να συμπληρώσω πως άμα μιλάμε με ασύρματο hands free πρέπει να το απενεργοποιούμε όταν δεν το χρησιμοποιούμε γιατί έχει και αυτό ακτινοβολία και μάλιστα το 1/10 του κινητού τηλεφώνου!

Yannis

Μια διευκρινιση, η ισχυς αυξανει οταν το σημα ειναι χειροτερο και ειναι χαμηλοτερη οταν το σημα ειναι καλο, σε περιπτωσεις που το σημα ειναι κακο καλα ειναι να αποφευγουμε οσο μπορουμε τη χρηση ειδικα χωρις handsfree. Το κινητο αυξανει την ισχυ του αντιστροφως αναλογα με την ποιοτητα του σηματος και ασχετα με τα SAR που ανακοινωνουν οι εταιριες καθε κινητο μπορει να φτασει στο μεγιστο επιτρεπομενο οριο των 2 w απλα ο τροπος που υπολογιζεται το SAR ειναι λιγακι σχετικος. Μια μεγαλη συσκευη οπως το SGSII εχει SAR 0,338 γιατι λογω μεγεθους η κεραια του που ειναι και ο πομπος της εκπεμπομενης ισχυος ειναι στο κατω μερος και ετσι αρκετα πιο μακρυα απο οτι σε ενα μικρο τηλεφωνο. Φυσικα ουτε αυτο λεει ολη την αληθεια καθως παιζει πολυ σημαντικο ρολο η εσωτερικη θωρακιση του κινητου η συχνοτητα του δικτυου τα χαρακτηριστικα του πομπου το μεγεθος της κεραιας αλλα και ο τροπος που το κραταμε

Δημητρης

Αν εχουμε λειτουργια πτησης στο κινιτο μηδενιζετε η ακτινοβολια ; εφοσον κλεινει το δεκτη;

Βύρωνας

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η χρήση Bluetooth και μάλιστα αυτά με το καλώδιο.

island

Μιλάω πάντα με ανοικτή ακρόαση όταν είμαι μονος και αν έχει κόσμο διπλα μου αν γίνετε απομακρύνομαι για τον ίδιο λόγο.

Νιάνιος Ρωμανός

Βύρωνας #FaiL 🙂

Φιλικά

Nikolaos

Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε λίγο παραπάνω για το SAR και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία σας βάζω το Link από μια εργασία για αυτό. Διαβάστε αν θέλετε από την σελίδα 33 και μετά που έχει για τον SAR, έρευνες που έχουν γίνει(μπορεί να σας σοκάρουν λίγο) και τρόπους προστασίας. Νομίζω πως αξίζει να ρίξετε μια ματιά. https://goo.gl/ExMcD

Kosmi

Πιστευώ ότι η ιδανική λύση είναι bluetooth handsfree με καλώδιο και όχι τοποθετημένο στην μερια της καρδιάς και να σβήνει αυτόματα όταν δεν μιλάς. Διότι όταν είχα μπλε δόντι στο αυτί κατευθείαν είχα πονοκεφάλους και πολλά ενσύρματα handsfree λειτουργούν σαν κεραία. Γενικά κάνω χρήση του τηλεφώνου 6-7 ώρες την ημέρα .

MasterMind

Παν μέτρον άριστον παίδες. Εαν μιλάς 24/7 λογικό ειναι να έχεις προβλήματα. Τώρα αν εισαι νορμάλ άνθρωπος και μιλάς περίπου μισή ωρίτσα την ημέρα δεν έχεις θέμα. Τώρα αυτοί που μιλάνε πολύ λόγω δουλειάς πρέπει να χρησιμοποιούν handsfree ή bluetooth.

Το bluetooth μπορεί να ειναι ασύρματο αλλά μιλάμε για πολύ πολύ πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το κινητό.

techviewGr (iPhonias)

οι συσκευες Wi-Fi only ποσα SAR εχουν?

Alan

@Christos Το SAR δεν το “διαφημίζει” καμία εταιρεία, αλλά όλες το αναγράφουν στα φυλλάδια οδηγιών ή στα ηλεκτρονικά manual.

fred

ωραιο θεμα.μπραβο κωστα..παρα πολυ σημαντικο για ολους μας

Stelios GR

πολυ καλο και ευστοχο θεμα…λιγοι ανθρωποι ασχολουνται με το sar και δυστυχως αυτο ειναι λαθος μεγαλο, γτ τα κινητα ειναι αναποσπαστο κομματι της καθημερινοτητας μας..εγω προσωπικα παντοτε ελεγχω το sar που εχει το κινητο που προκειται να αγορασω, για να ειμαι σιγουρος οτι ειναι σε χαμηλα ορια και για να μιλαω τελοσπαντων χωρις να το σκεφτομαι. αν και η καλυτερη λυση ειναι να μην μιλαμε παραπανω απο μερικα λεπτα, κι αυτο οταν χρειαζεται..

Δαμιανός Καλανίδης

@eleonora

Έπιασες ακριβώς την ουσία του άρθρου. Αυτό που ήθελα να τονίσω κυρίως ήταν το πως η μεγάλη απόσταση,ακόμα και σε επίπεδο cm , ισοσκελίζει την διαφορά ακτινοβολίας που δεχόμαστε (ειδικά στο κεφάλι) μεταξύ κινητών με μεγάλη διαφορά στο SAR.
Το SAR ΔΕΝ είναι καθαρή μονάδα μέτρησης ακτινοβολίας.
Είναι μονάδα μέτρησης που μετρά το λόγο απορρόφησης ενέργειας προς τη μάζα ή προς την απόσταση.

Eaglos

Μου θυμίζει τις αναλύσεις μετά το ΜΠΟΥΜ στη Φουκουσίμα.
Όπου έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ραδιενέργια
και με τα ισότοπα αρκεί να τα τρως λίγα λίγα….. 🙁

Το κινητό ψήνει, το bluetooth ψήνει, το wifi ψήνει. Από εκεί και
μετά ότι καταλαβαίνει ο καθένας…

George

Ως φοιτητης αντιστοιχου τμηματος, στην πτυχιακη μου συμπεριελαβα ο ιδιος ερευνα που εγινε απο ειδικους (και εμενα), με τα καταλληλα μεσα και σε καταλληλο εργαστηριο. Σας λεω λοιπον οτι ασφαλεστερος τροπος ειναι το bluetooth. Ναι, μπορει να επικοινωνει ασυρματα με το κινητο αλλα σε εντελως διαφορετικη συχνοτητα από αυτην που επικοινωνει το κινητο με την κεραια. Συχνοτητα η οποια δεν βλαπτει τα κυτταρα παρα μονο προκαλει ισως καποια τοπικη αυξηση της θερμοκρασιας σε καποιους ιστους.

Πιστεψτε με οτι αν βγειτε στο μπαλκονι σας και ριξτε μια ματια τριγυρω, θα διαπιστωσετε οτι ο πυλωνας της κεραιας του ΟΤΕ ή καποια κινητης που σας “χτυπαει” ΟΛΗ μερα ΚΑΘΕ μερα σας κανει πολυ περισσοτερο κακο (οσο σκληρο και αν ακουγεται, ανεπανορθωτο κακο) απο το bluetooth το οποια πρακτικα δεν κανει ζημια.

Και για να γινει πιο κατανοητο το γεγονος οτι η συχνοτητα και ο τυπος της ακτινοβολιας ειναι αυτα που παιζουν ρολο και οχι η υπαρξη της ή μη, παρτε παραδειγμα το ραδιο. Ασυρματα δουλευει, καθε μερα ακουτε και εσεις και ολοι, σας βλαπτει; Εχετε ακουσει κατι τοσα χρονια; Ακομα και κατω απο την κεραια ραδιοφωνικου σταθμου να κοιμασαι δε θα παθεις κατι. Γιατι; Γιατι η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ δεν επηρεαζει κατι επανω σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones SAR

Τα κινητά με το μεγαλύτερο δείκτη SAR για το 2018

Το γνωστό site Phonearena συγκέντρωσε τα κινητά με το μεγαλύτερο αλλά και το μικρότερο δείκτη SAR για το 2018, με τις πρώτες θέσεις να κατέχουν δυο συσκευές της Google ενώ φαίνεται πως τη μικρότερη ακτινοβολία εκπέμπει το Sony Xperia XZ3.

Smartphones SAR

Γνωρίζεις τι ακτινοβολία SAR εκπέμπει το κινητό σου;

Συζητώντας με ένα φίλο αυτές τις μέρες για τα νέα smartphones που βγαίνουν διαρκώς στην αγορά με τις υπέροχες οθόνες, τις καλές κάμερες, τα λειτουργικά συστήματα με τις χιλιάδες εφαρμογές και άλλα τέτοια ωραία features, κάποια στιγμή φτάσαμε στην ακτινοβολία SAR που εκπέμπουν τα κινητά.

Smartphones FCC SAR

FCC στις ΗΠΑ, Επανεξέταση των ορίων ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το κινητό τους, για συχνότερες κλήσεις, μεγαλύτερης διάρκειας, γεγονός που έκανε την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commissions-FCC) να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν τα όρια ασφάλειας ακτινοβολίας από την κινητή τηλεφωνία.