Επεξεργαστές αρχιτεκτονικής 20nm έως και 3GHz για το 2014

Η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) εταιρεία κατασκευαστής ημιαγωγών με έδρα την Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει επεξεργαστές αρχιτεκτονικής 20nm που θα καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια και θα έχουν 30% περισσότερη ισχύ από την τωρινή γενιά επεξεργαστών. Στην τωρινή γενιά – αρχιτεκτονικής 28nm – ανήκουν οι επεξεργαστές Snapdragon 800 και NVIDIA Tegra 4.

Οι νέοι επεξεργαστές της TSMC λογικά θα είναι ARM Cortex-A15 και αναμένεται να ξεπερνούν την ταχύτητα χρονισμού των 3GHz. Πότε θα κυκλοφορήσουν smartphones και tablets με αυτούς τους επεξεργαστές; Κάπου μέσα στο 2014.

TSMC 28nm 3GHz SoC, Επεξεργαστές αρχιτεκτονικής 20nm έως και 3GHz για το 2014

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Spukie

ε ρε μπαταριεςςςςςς

Darth

καλά όλα αυτά αλλά σε mobile συσκευή δεν προκειτε να μπει λόγο ότι μπαταρίες είναι τουλάχιστον μια 10 ετια πίσω (και λόγοι που είναι πίσω δεν είναι τεχνολογικοί)

Giorgos

Διαβαζετε ρε παιδια την ειδηση? Μην θεωρειτε την τεχνολογια τοσο στασιμη… Λετε δηλαδη οι μπαταριες να μην αναπτυχθουν??? Λετε να φτιαξουν εναν επεξεργαστη που καταναλωνει περισσοτερο και στο ταμπλετ σας θα κραταει μια δυο ωρες???

Κατι τετοια μου θυμιζουν δηλωσεις τυπου “There is no reason anyone would want a computer in their home.”

Οταν θα φορατε το desktop pc, το laptot, το κινητο και το tablet απανω σας θελω να δω τι θα λετε για τους 16 πυρηνες..

antonis

τι λετε ρε αφου λεει θα καταναλωνουν 25% λιγοτερο απο τους τωρινους!!

Darth

@Giorgos στα 28 nm μείωση καταναλοσεις μιν δεις και στο τέλος τέλος δεν μπορούν να κατεβαίνουν άπειρα κάπου στα 15nm αρχίζουν τα προβλήματα………. (οκ μετά αλλάζουμε τεχνολογία αλλά αυτό είναι αλλά ιστορία) και μπαταρίες θα μείνουν στάσιμες για πολλά χρόνια ακόμη και όχι επειδή δεν είναι δυνατών να δημιουργηθούν άλλες μπαταρίες τεχνολογικά είναι αλλού το ζήτημα που δεν έχει σχέση με τεχνογνωσία και τεχνολογία…… θα σου πω ένα παράδειγμα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (πχ tesla s) με 310 kw (410 άλογα) (τελική ταχύτητα 220 χιλιόμετρα ώρα) έχει περίπου αυτονομία στα 480 χιλιόμετρα αν οδιγας κάπου στα 95 100 χιλιόμετρα ώρα με μπαταρια 90 kw λάθος οχι μπαταρία μια συστιχεια από αυτές 8 συγκεκριμένα (μεγαλο βαρος) εκεψου αντί για 8 τεράστιες μπαταρίες να ηταν 4 με 90 kw κάθε μια 1. αυτονομια θα χτυπούσε 2000 χιλιόμετρα στην ξεφτίλα 2. ελάχιστο βάρος 3, ελάχιστο κόστος σκέψου τι επιπτώσεις θα είχε ένα τέτοιο αυτοκίνητο (και αυτοκίνητο είναι καθαρά ένα παράδειγμα) και σκέψου να είχες πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου 3 τετραγωνικά μέτρα ηλιακές κυψέλες υψηλής απόδοσις (υπάρχουν μεν αλλά τα χουν θάψει και χρησιμοποιούνται μόνο σε στρατιωτικά drones) σκέψου τι επιπτώσεις θα είχε ένα αυτοκίνητο που σχεδόν δεν θα χρειαζόταν να φορτίσεις και… Συνέχεια »

Someone

Λαθος τιτλος το αρθρο, πρεπει να λεει 20nm.
Τωρα σε Η/Υ εχουμε 22nm (νανομετρα) η τεχνολογια παει μπροστα (μικραίνουν τα νανομετρα).
Φιλικα Κωστας.

Someone

Ναι συνονόματε, τα τεχνολογικά είναι λίγο περίεργα, δεν συμβαδίζουν με τη λογική πότε το μικρότερο είναι καλύτερο (αντικειμενικά) πότε το μεγαλύτερο πότε τα 2GB είναι 2048mbyte κλπ.
Καλό καλοκαίρι να έχουμε.

Spukie

οσο πιο πολλα τα hertz
τοσο μεγαλυτερη η συχνοτητα που περναει το ρευμα απο τις διοδους
τοσο περισσοτερο ρευμα καταναλωνεται
στο ιδιο χρονικο διαστημα
θα τα καψουνε ολα
θα τριγυρναμε με καπελα με φωτοβολταικα πανω
που θα τα φορτιζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple featured TSMC

H Apple θα πάρει πρώτη τσιπ 2 νανομέτρων από την TSMC

Η Apple θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει τσιπ 2 νανομέτρων από την TSMC, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο DigiTimes.

Smartphones Apple TSMC

Apple iPhone: Η TSMC θα ξεκινήσει να παράγει τσιπ 2 nm το 2025

Η τεχνολογία τσιπ 2 nm επόμενης γενιάς που προορίζεται για μελλοντικές συσκευές Apple έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή του το επόμενο έτος.

Business Apple TSMC

H Apple δοκίμασε πρωτότυπα chip 2nm της TSMC

Η ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC είναι το μεγαλύτερο χυτήριο στον κόσμο και η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της.

Smartphones Google Samsung TSMC

Google Tensor G4 SoC: Φήμες ότι θα κατασκευαστεί από τη Samsung και όχι από την TSMC

Το chipset Tensor G4 θα τροφοδοτεί τη σειρά Pixel 9 της επόμενης χρονιάς και θα κατασκευαστεί από τη Samsung Foundry και όχι από την TSMC.