Ubuntu Phone OS, Κάνει ανεπίσημο ντεμπούτο μέσα από ένα hands-on video

Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε το νέο λειτουργικό σύστημα για smartphones Ubuntu Phone OS από την ομάδα Canonical υπεύθυνη και για το δημοφιλές “εναλλακτικό” OS (Operating System) για υπολογιστές, το Ubuntu. Τα πρώτα μοντέλα αναμένεται να παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στην έκθεση CES 2013 στο Λας Βέγκας με τα παιδιά από το TheVerge να το ανακαλύπτουν πρώτοι στο Λονδίνο λίγες μέρες νωρίτερα. Δείτε το βίντεο.

Μαζί με το Sailfish OS της ομάδας ανάπτυξης Jolla, το Ubuntu Phone OS θα είναι ένα από τα δύο νέα λειτουργικά συστήματα για smartphones με τα οποία θα ασχοληθούμε αυτή τη χρονιά. Περισσότερες πληροφορίες για όσα φέρνει το Ubuntu Phone OS μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

update: Προστέθηκε βίντεο από το Engadget.

, Ubuntu Phone OS, Κάνει ανεπίσημο ντεμπούτο μέσα από ένα hands-on video

, Ubuntu Phone OS, Κάνει ανεπίσημο ντεμπούτο μέσα από ένα hands-on video

Πηγή

Kudos to Tharenos

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Apostolos

Εμένα με άρεσε πολύ όμως!

Technewz

Είναι πολύ καλό εγώ όσο κράτησε η παρουσίαση πραγματικά καθηλώθηκα 🙂

Σταύρος Παπαγεωργόπουλος

Κώστα δοκίμασε να βάλεις το βίντεο σε blockquote.
Πάντως και εμένα μου αρέσει το ubuntu OS αλλά θα ήθελα να δω αρκετές εφαρμογές όπως και υποστήριξη από της εταιρίες που θα το βάζουν στα κινητά τους.

Kostas

Επιτέλους κάτι διαφορετικό σε εμφανιση και ιδέα . Κατι λένε πως θα μπορει να περαστεί σε android συσκευές με το Galaxy Nexus να είναι το πρωτο που θα το δεχθει .

Ψηνομαι αν μπαίνει απροβλημάτιστα ως εφαρμογή να το δοκιμάσω . Θα ηταν πολύ καλο να εχουν αμεση συνεργασία και να μπορεις να περάσεις το ubuntu σε κινητό android

gesture based λειτουργικο ε; δε θα βολεψει πολλους, ομως φαινεται ενδιαφερον…ετσι ειναι και το sailfish περιπου απο jolla. Ελπιζω να παει καλα , μιας και αυτο φαινεται οτι θα ειναι ανοιχτο και θα παταει σε κερνελ απο android ! 😀

xalikoutis (@xalikoutis)

καλά πω πω έσκησε οι υπολοιποι μπορουν να κάθονται να το κοιτανε. Εμείς σε λίγες μέρες θα το χουμε στο κινητό μας. Gnex και τα μυαλά στα κάγκελα, μου περίσεψαν και καμιά 200αρια ευρώ να φάω και 100 πιτόγυρα.

Fotis

εννοειτε, οτι θα εχει και κονσόλα!!!
🙂

Thodoris

Ίσως από τα πιο σημαντικά είναι ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως “full PC when docked”, δηλαδή θα μπορείς να έχεις τον Ubuntu υπολογιστή σου πάντα μαζί σου και έτοιμο για χρήση (αν υπάρχει η κατάλληλη συνδεσιμότητα με οθόνη κλπ και αν τελικά αυτή η δυνατότητα υπάρχει στην τελική έκδοση)

Kostas K.

Ναι Το Galaxy Nexus αποτελεί αυτήν την στιγμή την μόνη συσκευή που υποστηρίζεται επισήμως από την Canonical, οπότε και αυτό θα είναι το πρώτο smartphone για το οποίο θα γίνει διαθέσιμο το Ubuntu μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μιας και η Canonical θα δίνει την νέα αυτή έκδοση διαθέσιμη προς download για κάθε ενδιαφερόμενο.
Είμαι έτοιμος να φλασαρω ! 😛

antonis

πολυ καλοφτιαγμενο διαφορετικο και ενδιαφερον λειτουργικο.. το κατα ποσο μπορει να μπει στην αγορα και να κοντραρει android και wp8 βεβαια δεν ξερω..

Panos

Τα πάντα στο κάθε λειτουργικό, είναι οι εφαρμογές.
Αν το πιστέψουν οι κατασκευαστές και το υποστηρίξουν οι developpers, θα πάει καλά.
Από την άλλη, έχει ήδη μια πλειάδα εφαρμογών που μπορούν ήδη να τρέξουν σε ubuntu για ARM αρχιτεκτονικές (αυτές βέβαια δεν θα είναι Usable σε μικρή οθόνη με touch περιβάλλον, αλλά σε monitor mode θα είναι κομπλέ).
Το άλλο που λένε, είναι ότι θα τρέχει αυτούσιες τις εφαρμογές για android (αυτό θα είναι κίνηση – ματ!)…
Αν έχει εφαρμογές λοιπόν θα σκίσει, αν όχι λόγω του ήδη μεγάλου ανταγωνισμού και των άλλων newcomers βλ. FirefoxOS κλπ, θα πατώσει…

Apostolos

Εγώ πάντως να πω την αλήθεια μου κάπως έτσι είχα φανταστεί την εξέλιξη…όπως για τα PC έχουμε λειτουργικά που μπορούμε να φοράμε Linux, Windows να υπάρχει αυτή η ελευθερία και στα κινητά. Έχεις ένα GS3 και δεν θες android?Κατέβασε την καινούρια έκδοση Ubuntu για τηλέφωνο και εγκατέστησε την όπως κάνεις με το PC και βάζεις Linux έναντι των Windows και το αντίθετο. Σαν Ιδέα με αρέσει πολύ….

ΝΙΚΟΣ

Αγαπητο techblog καλη χρονια και εκπληκτικο το αρθρο!!Παιδια χρησιμοποιω LINUX περιπου 3 χρονια συγκεκριμενα την ελληνικη εκδοση ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ η οποια βασιζετε στα ubuntu 11.Mιλαμε παιδια για εκπληκτικη ταχυτητα τα linux σε οποιδηποτε χρηση ιντερνετ!!Καμια σχεση με τα windows τα οποια σερνονται!!Ειτε στο σερφαρισμα ειτε στο you tube η στο κατεβασμα ταινιων και μουσικης ειναι πολυ πιο γρηγορα!!Παιδια ειλικρινα μπορει να εχεις εναν υπερσυγχρονο υπολογιστη και με windows να μην ειναι γρηγορος και να τρωει κολληματα!!Δεν φταιει το pc μα το λειτουργικο!!!Δοκιμαστε τα και θα καταλαβετε εκπληκτικη ταχυτητα σε προγραμματα και ιντερνετ!Με εφτιαξε τρελα η νεα εκδοση και με βλεπω να το φορεσω στο κινητο οταν ανακοινωθει.Ελα ρε linuxara τρελανε μας!!!Αγαπητο techblog αφιερωσε και λιγο χρονο στα linux πολυς μα πολυς κοσμος θα σωθει με τα πλεονεκτηματα του!!Ευχομαι καλη χρονια σε ολους!

Kosmas

Απίστευτο…! Αγαπάμε Ubuntu

Ιουστινιανης

ΜΜΜΜ… μάλλον το επόμενο mobile OS μου 🙂

alex

καιρός ήταν και άργησε κιόλας!

KeyFr3ak

Terminal app θα έχει το ubuntu OS?

Kostas K.

@ Apostolos συμφωνώ! Απλά αν θέλει να πιάσει σαν λειτουργικό θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις εταιρίες και να βγάλουν και κάποια Ubuntu phones out of the box σε συσκευές γιατί αυτοί που θα κάτσουν να πειράξουν το τηλέφωνο τους και να τους βάλουν άλλο λειτουργικό κακά τα ψέμματα αποτελούν ενα πολύ μικρο ποσοστό..

Apostolos

@Kostas K μικρό ποσοστό ναι συμφωνώ…αλλά όσο μικρό ποσοστό κάποιος παίρνει ένα λαπτοπ με windows και το αλλάζει και βάζει linux…Αυτό δεν εμπόδισε το Ubuntu να αναπτυχθεί…Σίγουρα θα συμφωνήσω ότι το παιχνίδι είναι διαφορετικό στα κινητά…αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει?

Kostas K.

@ Apostolos Μακάρι να γίνει έτσι όπως το λες..Ο χρόνος θα δείξει… Σίγουρα το Ububtu έχει αναπτυχθεί πολύ και έχει ένα τεράστιο community (ίσως το μεγαλύτερο μεταξύ των Linux διανομών)
Απλά στα κινητά λειτουργεί αλλιώς το πράγμα..Για να κάνεις ένα κινητό να έχει dual boot πρέπει να γράψεις στο system partition του τηλεφώνου το οποίο και θέλει δικαιώματα root admin… Πόσοι νομίζεις θα ρισκάρουν την εγγύηση του τηλεφώνου τους για να μπουν σε αυτή την διαδικασία?

GiannisK

καλοοο!!

Apostolos

@Kostas K. Όπως σε ειπα και πριν συμφωνώ μαζί σου…Το παιχνίδι παίζεται αλλιώς στα mobile…αλλά μήπως εγώ δεν ακύρωσα την εγγύηση στο laptop μου βάζοντας Linux από την πρώτη στιγμή;Τι διαφορετικό έχει?Θα δείξει…εμένα θα με ενθουσίαζε η δυνατότητα του build it your self phone με το λειουτργικό που θες…:) και στο οποίο θα μπορούσες να εγκαταστήσεις όποιο λειτουργικό θέλεις…όπως με τα PC και τα λάπτοπ…Open!!

digekas

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. 🙂 Ήταν αναμενόμενο, εδώ και πολύ καιρό χρήστες είχαν περάσει ubuntu (και λοιπές διανομές linux) σε διάφορες συσκευές, πόσο μάλλον σε smartphone, οπότε και για το ευρύ κοινό παύουν να είναι απλά συσκευές διασκέδασης και ψυχαγωγίας αφού περνάνε σε άλλη σφαίρα χρηστικότητας αφού οι διανομές linux δεν κουβαλάνε τα προικιά της κοινότητας (FOSS) μόνο αλλά μία οργάνωση και τεχνογνωσία στο κομμάτι αυτό ακριβώς της οργάνωσης και διανομής εφαρμογών που έχει αφήσει πολύ πίσω όλα τα πλέον “σύγχρονα” mainstream λειτουργικά. Το προσέγγισαν σωστά, εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι linux είναι ο πυρήνας του android, οπότε και οι συσκευές στις οποίες μπορεί να “κάτσει” το λειτουργικό είναι πάρα μα πάρα πολλές, τις εφαρμογές και τα παιχνίδια του android (μεγάλη και αυτή η προίκα) θα τις τρέχει κανονικότατα οπότε και μπορούμε να μιλάμε για ένα πάντρεμα ενός ώριμου και ολοκληρωμένου λειτουργικού με μία “μοδάτη” mobile platform. Εξάλλου τα smartphones εδώ και χρόνια έχουν από τεχνικής απόψεως δυνατότητες σχεδόν εφάμηλες πολλών netbook και παλαιότερων φορητών, γιατί λοιπόν να μην συνδέονται με μία εξωτερική οθόνη/πληκτρολόγιο/mouse και να γίνεται εκεί η όποια δουλειά γραφείου, ενώ φεύγοντας να παίρνει κάποιος το κυρίως σύστημα, πλήρως λειτουργικό, μαζί του;;; Αυτά έπρεπε να τα είχε… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.