Αμερικανικό Κονγκρέσο, “Περιορίστε την επιρροή των κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ”

H κατάσταση με τις προσπάθειες των Αμερικανών να περιορίσουν τους Κινέζους κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας στο έδαφός τους μας θυμίζει λίγο τις προσπάθειες της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να περιορίσει τις εισαγωγές των ιαπωνικών αυτοκινήτων στην αμερικανική ήπειρο. Κάτι παρόμοιο φέρεται να κάνει με τα κινέζικα smartphones στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, βλέπει την άνοδο εταιρειών όπως τη Huawei και η ZTE ως απειλή για την αμερικανική οικονομία και επιθυμεί να βρει τρόπους να αποκλειστούν από την αγορά. Ο λόγος είναι ότι η αμερικανική Κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κινεζικό Κράτος ασκεί μεγάλη επιρροή στις δύο εταιρείες και θα μπορούσε δυνητικά να τις χρησιμοποιήσει ως όχημα κατασκοπείας.

Η ZTE κατέχει την τέταρτη θέση και η Huawei την πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, ενώ και οι δύο αντλούν ένα ποσοστό της τάξης του 3-4% από τα παγκόσμια κέρδη τους από τις πωλήσεις στην αμερικανική αγορά. Η υπόθεση έχει ζουμί, μιας και οι ΗΠΑ βρίσκουν περίεργο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κινεζικών εταιρειών, με αποτέλεσμα αυτές να αντιδρούν σφόδρα σε όποιες υπόνοιες.

, Αμερικανικό Κονγκρέσο, “Περιορίστε την επιρροή των κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ”

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Πανος.Λαστ

ας πουλησουν και οι αλλες εταιρειες ποιοτητα σε σωστη τιμη και ΟΧΙ φανφαρες σε τιμες που και ο θεος σηκωνει το κεφαλι ψηλα για να τις δει

ΘΟΔΩΡΗΣ

Φοβου τους Κινέζους. Λέτε να έβαλε το χεράκι της η Apple?

Panos7GR

Καλά κάνουν οι Αμερικανοί, πιστεύω. Όντως έχουν ακουστεί πολλά για τις ΖΤΕ και Huawei πως πίσω από αυτές και την τόσο μεγάλη άνοδό τους κρύβεται η υποστήριξη της Κινεζικής Κυβέρνησης… Είναι γνωστό πως είναι πολύ καχύποπτοι με το κάθε τι ξένο οι Αμερικανοί και γι αυτό προσπαθούν να προστατευτούν. Επίσης έχουν κι εκεί οικονομικό πρόβλημα και προσπαθούν να μένουν τα λεφτά εντός συνόρων (έτσι να τα βλέπουν αυτά μερικοί Σαμαραδες!). Βέβαια σαν καταναλωτές οι Αμερικανοί πολίτες, υποβαθμίζονται από μία τέτοια απόφαση, όμως εμείς οι υπόλοιποι λογικά θα ευνοηθουμε. Γιατί θα ρίξουν όλο το βάρος στην Ευρωπαϊκή αγορά, άρα περισσότερες επιλογές = χαμηλότερες τιμές.

Panagiotis Gr.

τι θα γίνει εάν και οι Κινέζοι απαγορεύσουν τα αμερικάνικα προϊόντα στην Κίνα; και σε ότι αφορά το τι ακούγετε λογικό είναι μια χώρα να βρίσκετε πίσω για την προώθηση κάποιον προϊόντων ειδικά εάν αυτή η χώρα θέλει να προοδεύσει σαν οικονομία. το ίδιο θα γινόταν και εάν εμείς είχαμε εταιρεία που να έφτιαχνε κινητά και τα έκανε εξαγωγή. πως θα διαφημιστούν και προωθηθούν εάν δεν βάλουν το χέρι τους οι ίδιοι;

@Panos7GR ενώ για την Microsoft και το Facebook δεν έχει ακουστεί τίποτε απολύτως… αθώες περιστερές οι αμερικάνικοι κολοσσοί…

Panos7GR

Και για την Google έχουν ακουστεί, αλλά δεν είναι το θέμα εκεί. Δεν μίλησα γενικά για αυτούς που θέλουν να διεισδύσουν ύπουλα μέσω προϊόντων σε άλλες χώρες. Αναφέρθηκα μόνο για τους Κινέζους. Υπάρχει μια ανεπίσημη κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, είναι πλέον γνωστό άλλωστε, και προσπαθούν να “φυλάξουν τα ρούχα τους” και πιστεύω καλά κάνουν. Και κάθε χώρα έτσι πρέπει να κάνει αν νιώθει πως απειλείται! Πάνω από όλα η εθνική ασφάλεια.

Αν αύριο μεθαύριο κρίνουν και στην Ελλάδα πως υποκλευονται εθνικά μυστικά από την Microsoft μέσω των Windows και αποκλείσουν την Microsoft, καλά θα κάνουν και θα ειμαι μαζί τους. Δεν είναι τυχαίο πως το γερμανικό δημόσιο χρησιμοποιεί Linux. Γιατί ένα ανοιχτό λογισμικό το ελέγχεις εσύ ανά πάσα στιγμή και ξέρεις τι είναι! Όπως επίσης το Facebook να αποκλείσουμε καλό θα μας έκαναν…

A

@Panos7GR,μπαα… εμεις έχουμε τη vodafone… και ακόμα αν δε κάνω λάθος μια χαρά μπιζνες κανει.

Όταν όμως οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν δώσει το καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να πράττει μία χώρα, δεν θα πρέπει να παραπονιέται όταν οι άλλες χώρες ακολουθούν τα βήματά της. Ας γίνει καλύτερη για να τους ανταγωνιστεί. Όπως λέει και ο Πάνος στο πρώτο post, ας ρίξουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα για να παιχτεί το παιχνίδι στα ίσια.

Κι αν, όπως λένε, κατηγορούν της δύο αυτές εταιρίες, ως “εν δυνάμει” όργανο κατασκοπείας, τι δουλειά έχει το Κονγκρέσο και μπλέκεται στο παιχνίδι του καπιταλισμού; Εν τέλει, και οι ΗΠΑ, το ίδιο ακριβώς παιχνίδι παίζουν. Με το που αρχίζουν να χάνουν, μπλέκουν με κάποιο τρόπο την εκάστοτε κυβέρνηση, περνάνε νόμους, διατάξεις κλπ για να γίνει το δικό τους. Και ο -αγνός- καπιταλισμός πάει στον αγύριστο…

Πανος Σομπολος

@ΘΟΔΩΡΗΣ ε ποιος άλλος θα φταίει? πέρσι έφταιγε η Microsoft του χρόνου θα φταίει η Google γενικά το κογκρέσο ασχολείστε με το 8-πυρηνο σου
γιαυτό φτιάχτηκε και το Γκουανταναμο , για όσους δεν αγοράζουν ipad!
Γεια σου δαιμονιε Ελληνα όλα τα καταλαβαίνεις

Panos7GR

Αν δεν κάνω λάθος για υγιή ανταγωνισμό μιλάς;; Τι να ανταγωνιστούν ρε Στράτο μου; Αφου ξέρεις πολύ καλά τις τακτικές αλά Αμέρικα. Όποιος θεωρείται επικίνδυνος γιατί είναι καλύτερος από εμένα ή έχει τις βάσεις για να γίνει καλύτερος από εμένα, ή τον υποβαθμίζουμε ή τον σκοτώνουμε. Λοιπόν άρχισαν με τους Κινέζους, πρώτα με την υποβάθμιση και με την “άτυπη” προπαγάνδα για το ότι είναι χαμηλής ποιότητας, “πληγώνουν” την ήδη “πληγωμένη” Οικονομία μας κτλ και τώρα πάνε να τους “σκοτώσουν”. Απλό. Και όσο γιατί να εμπλέκεται το Κονγκρέσο σε τέτοια ζητήματα, ξέρεις πολύ καλά πόσο μπουρδέλο είναι οι ΗΠΑ. Προφανώς κάτι θα μυρίστηκαν…. Εγώ πάντως εξακολουθώ να είμαι μαζί τους στα σκέλη που θέσανε, ότι υπάρχει περίπτωση για κατασκοπεία και στο ότι πρέπει να ενισχύσουν την Οικονομία τους μένοντας τα χρήματα εντός συνόρων. Τώρα αν είναι απλές δικαιολογίες γιατί έχουν δικά τους συμφέροντα, δεν ξέρω και ούτε θέλω να ασχοληθώ για να μάθω. @Α: Και η Simens μια χαρά μπίζνες έκανε και εξακολουθεί να κάνει… Και οι Γερμανοί του ΟΤΕ/Cosmote ξέρουν τι κάνουν… Και γενικά αν το πιάσουμε ένα-ένα θα καταλείξουμε να συζητάμε για αυτά τα θέματα κάτι χρόνια. Είμαστε πολύ μπουρδέλο κι εδώ αλλά εν αντιθέσει με τους Αμερικανούς, εμείς… Συνέχεια »

apostolis

τι ηλίθιος λαός μονο αυτο εχω να πω

Μα γι’αυτό και με ενόχλησε το όλο θέμα, γιατί η μαμά Αμέρικα απαιτεί υγιή συναγωνισμό από όλους τους άλλους, εκτός από την ίδια. Και άντε, να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν η ίδια κάνει “υγιή” συναγωνισμό και ρίχνει στάχτη στα μάτια. Να το κάνει όμως και τόσο ξεδιάντροπα; Δεν έχει πλέον και ενδιαφέρον έτσι! Ούτε συνωμοσίες, ούτε διαπλοκές, ούτε μυστικές συμφωνίες, ούτε τίποτε; Πιφ….

Και ναι, εννοείται ότι θα μιλήσουμε για πολιτική, από την στιγμή που εμπλέκεται με την τεχνολογία; Δεν είμαστε εκτός θέματος. Και επιτέλους, να γράψουμε και κάτι που θα είναι διαφορετικό του πόσες ίντσες θέλουμε να είναι το επόμενο κινητό μας ή εάν η οθόνη υποστηρίζει 72 τρισεκατομμύρια χρώματα και καταλαβαίνει 18 δάχτυλα ταυτόχρονα… 😛

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Huawei

HUAWEI Ελλάδας: Κορυφαία εταιρεία εργοδότης στην Ελλάδα για το 2024

Η Huawei Ελλάδας επιλέχθηκε ως Top Employer 2024 για δεύτερη διαδοχική χρονιά και, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Smartphones featured Nubia Nubia Red Magic

nubia Red Magic 9 Pro: Διαθέσιμο προς πώληση στις διεθνείς αγορές

Το nubia Red Magic 9 Pro παρουσιάστηκε στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο και έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του πριν από λίγες εβδομάδες.

Smartphones featured Nubia ZTE

nubia Z60 Ultra: Επίσημο με κάμερες 18mm, 35mm και 85mm

Το nubia Z60 Ultra παρουσιάστηκε επίσημα με ένα εντυπωσιακό σύστημα κάμερας και, για πρώτη φορά σε ΖΤΕ, με προστασία από νερό και σκόνη IP68.

Smartphones Nubia ZTE ZTE Nubia

nubia Z60 Ultra: Επίσημη πλήρης αποκάλυψη του σχεδιασμού

Το nubia Z60 Ultra έρχεται την Τρίτη και η μάρκα αποφάσισε να αποκαλύψει το νέο flagship μέσω πολλαπλών teaser στον λογαριασμό της στο Weibo.