ASUS UX31 Zenbook, Μετά από μια εβδομάδα εντατικής χρήσης [δοκιμή]

Θυμάστε το unboxing που είχαμε κάνει παραμονή Χριστουγέννων στο Ultrabook ASUS UX31 Zenbook του Φίλιππα; Σε εκείνο το άρθρο πολλές ήταν οι ερωτήσεις σας σχετικά με την απόδοση του φορητού και ο Φίλιππας (aka Rapid) επιστρέφει μετά από μια εβδομάδα εντατικής χρήσης. Παραθέτω το κείμενό του με τις σημαντικές παρατηρήσεις του.

Το ASUS UX31 Zenbook κοστίζει 1300 ευρώ.

, ASUS UX31 Zenbook, Μετά από μια εβδομάδα εντατικής χρήσης [δοκιμή]

“Επανέρχομαι για το θέμα του hands on review μιας και το ζήτησαν 2-3 άτομα. Μετά από μία βδομάδα εντατικής χρήσης της συσκευής είμαι αρκετά ευχαριστημένος σαν σύνολο. Η απουσία dedicated chip για την κάρτα γραφικών δεν είναι τόσο σημαντική όσο μου φάνηκε στην αρχή, βέβαια είμαι συνηθισμένος σε high end hardware και η παραμικρή καθυστέρηση με ενοχλεί, οπότε για κάποιο μέσο χρήστη φαντάζομαι το overall UX θα είναι καλό.

Πριν καν ξεκινήσω τα installation έκανα όλα τα updates software/hardware (δεν έκανα update στο firmware του bios αλλά δεν είδα κάποιο από τα προβλήματα που περιγράφουν για την version που είχε πάνω). Τα gestures του track pad (το οποίο να προσθέσω ότι είναι τεράστιο, για όσους δεν το πρόσεξαν) δουλεύουν μια χαρά και απορώ πως χρησιμοποιούσα laptop μέχρι τώρα που δεν είχε αυτά Gestures με 2-3 δάχτυλα όπως maximize, δεξί click, next, back, level up, show desktop, quick select και άλλα.

Το track pad κλειδώνει μόλις αρχίσεις να γράφεις στο πληκτρολόγιο για αν μην κουνιέται από μόνος του ο κέρσορας, λόγο του μεγέθους του, και έχει διάφορα modes για το πώς ξεκλειδώνει – το αφίσα στο default γιατί με βόλεψε (χρήση στο κέντρο για να ξεκλειδώσει).

Η μπαταρία καλύπτει 4.30 ώρες συνεχούς χρήσης κάτι που θα ανοίξει λογικά περισσότερο με την χρήση. Το ανεμιστηράκι που έχει δεν κατάφερα να το κάνω να ξεκινήσει και το περισσότερο που ζεστάθηκε ήταν όταν έβαλα να δω ένα blue ray ( αντιγραμμένο στον SSD δεν έχει drive το ultra book ). Μιας και είπα για full HD παίζει απροβλημάτιστα τα πάντα χωρίς να χάνει frame (βέβαια η ανάλυση του δεν είναι 1080p), αλλά άμα αρχίζετε να το πιέζεται με καμία 3-4 παράλληλα προγράμματα σε multitask αρχίζει και μπουκώνει η CPU.
Όσων αφορά την εγγύηση παρότι από το μαγαζί μου είπαν ότι είναι για 1 χρόνο εσωτερικά στην συσκευασία αναφέρει 2 χρόνια κάτι που συνάδει με την σχετική κοινοτική οδηγία.

Στο installation ήταν σκυλί το laptop. Ο σκληρός γράφει περίπου 95MB/s read και κάτι λιγότερο στο write. Δεν συνάντησα κάποιο ιδιαίτερο θέμα που να έχει σχέση με το hardware. To μόνο θεματάκι που είδα είναι ότι ξεκίνησε με Ιταλικά και μιας και δεν είχε Ultimate μέσα έπρεπε να κάνω restore για να το ξεκινήσω με Αγγλικά (το οποίο format/install πήρε γύρο στα 20 λεπτά όλο μαζί).

Το πληκτρολόγιο τελικά δεν είναι τόσο buggy όσο είχα διαβάσει στην αρχή. Όντος δεν κάνει register μερικά keystrokes σποραδικά αλλά δεν είναι τόσο θέμα, το συνήθισα και δεν χάνω κανένα. Το wifi του είναι μάλλον εκπληκτικό γιατί στο σημείο που είναι το κρεβάτι μου καμία συσκευή μου δεν έχει σήμα αλλά αυτό βρίσκει 4/5 🙂
Το face recognition που το ενεργοποίησα δείχνει να παίζει καλά αλλά επειδή δεν χρησιμοποιώ το login στα windows το ξήλωσα.

Από deep sleep σε χρήση είναι σε 2-3sec απλά ανοίγεις στο lid και ξεκινάς να δουλεύεις.
Ο Bluetooth αντάπτορας που έχει διαθέσιμο είναι πολύ βολικός, ιδίως για εμένα που το ήθελα για παρουσιάσεις – σε συνδυασμό με software έλεγχου από το android.

Τέλος το ηχείο Bang & Olufsen είναι απόλαυση. Είναι σε πολύ καλό σημείο ώστε ο ήχος να σε «κοιτάει» και παρότι δεν είναι πολύ δυνατά η πιστότητα του στον ήχο είναι πάρα πολύ καλή. Θα το ήθελα λίγο πιο μπασάτο βέβαια αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα.”

ASUS UX31 Zenbook
Οθόνη: 13.3 ίντσες, 1600×900 pixels, 16:9
Λειτουργικό: Windows 7 Professional 64-bit
Επεξεργαστής: Intel Core i7 2677M 1.8GHz
Μνήμη RAM: 4GB DDR3
Αποθηκευτικός χώρος: 256GB SSD SATAIII
Κάρτα γραφικών: Integrated Intel HD Graphics 3000 shared
Webcamera: VGA
Συνδεσιμότητα: USB 2.0, USB 3.0, micro HDMI, mini VGA, SD card reader
Ασύρματο: Bluetooth 4.0, Wi-Fi n
Ηχεία: Bang&Olufsen
Διαστάσεις: 325x224x18 χλστ.
Βάρος: 1297 γρ.

, ASUS UX31 Zenbook, Μετά από μια εβδομάδα εντατικής χρήσης [δοκιμή]

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
AnakinSkywalker

Τούμπανο το Zenbook!

Αλεξης

καλα τα ultrabook, χρυσα αλλα λιγες οι ιντσες.ειναι κριμα να δινεις τοσα λεφτα, να εχει τοσες δυνατοτητες κ να ειναι μονο 13,3.ελπιζω να το καταλαβουν κ να τα μεγαλωσουν γτ αλλη χαρη εχουν οι μεγαλες οθονες κ ειδικα αν το χρησιμοποιεις για πολλες ωρες…..

Voyager13

Mα η ουσία των ultrabooks είναι η φορητότητα , 13,3″ για ultrabook μια χαρά είναι , μεγαλύτερη σημαίνει μεγαλύτερο βάρος και το μισό κιλό μετράει εάν το κουβαλάς όλη μέρα , κάθε μέρα στον ώμο. Μιλάω εκ πείρας 🙂

Αλεξης

φιλε voyager13 δε διαφωνω μαζι σου αλλα δες το κ αλλιως.τα λαπτοπ γι’αυτο το λογο φτιαχτηκαν.να ειναι φορητα,ευκολα στη μετακινηση κ ευελικτα.να κανεις τη δουλεια σου απο οποιοδηποτε σημειο βρισκεσαι.γι’αυτο το λογο ξεκινανε απο 11,6 ιντσες κ φτανουν μεχρι τις 18,4!!!!!!να υπαρχει μια πλουσια γκαμα απο επιλογες αναλογα με το γουστο κ τη χρηση.το βαρος θα αυξηθει αλλα δε νομιζω να ειναι τοσο μεγαλη η διαφορα…..για σενα που το κουβαλας συνεχεια σε βολευει ενα μικρο κ ελαφρυ.εγω που ειμαι φοιτητης κ μενω σε αλλη πολη με βολευει ενα μεγαλυτερο κ λιγο πιο βαρυ.ειναι αυτο που ειπα κ πιο πριν.αναλογα με τη χρηση διαλεγεις.επιπλεον πιστευω οτι τα ultrabook ειναι το μελλον στους φορητους οποτε καλο θα ηταν να υπαρχει μια γκαμα οπως υπαρχει τωρα….δε το παιζω ξερολας,τη γνωμη μου απλα εκφραζω!!!

takis1994

bang and olufsen..

φαν αυτης της εταιριας..μονο το ονομα σου γεμιζει το στομα..

Rapid-eraser

Αργά η γρήγορα πάντως και τα κανονικά laptop θα πάρουν την φόρμα των ultra books με full specs.

vassilis

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί να δώσεις τόσα πολλά χρήματα για ακόμα ένα μηχάνημα με windows… αν θες να ξοδέψεις πάνω από 1000 ευρώ για μηχάνημα και να το κρατήσεις άνετα για μια 5ετία χωρίς προβλήματα, παίρνεις Mac και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!! 😉

techviewGr (iPhonias)

θα συμφωνησω με τον @vassilis απο πανω…
Το μηχανακι ειναι τερατακι και απο χαρακτιριστικα οχι απλως πεταει αλλα και θεριζει
προσωπικη μου αποψη στα ιδια λεφτα το macbook air (η το pro εξαρτατε γιατι χρηση το θες) ετσι για αλλαγη και για κατι πρωτοτυπο ως αναφορα την διαχειρη των αρχειων. Και παλι αυτα ειναι γουστα!!!

Rapid-eraser

Καλησπέρα αν και δεν θέλω να εμπλακώ σε μία συζήτηση τύπου “ο παππούς μου είναι πιο ψιλός” είμαι χρήστης windows όλα τα tools μου είναι σε windows υπάρχουν εφαρμογές και drivers που χρησιμοποιώ που υπάρχουν μόνο σε windows, όλη μου η αρχιτεκτονική και υποδομή είναι βασισμένη σε windows (backup/sync/vpn/rdp/exchange/active desktop/domain controller), για πιο λόγο να πάω σε mac?
Δεν είναι θέμα γούστου δεν είναι ένα μπρελόκ, υπάρχουν χρηστικά θέματα.

Αν πιστεύετε πως η αλλαγή είναι τόσο εύκολη πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

Ελπίζω να γίνεται κατανοητό ότι για να αγόρασα ένα ultra book θέλω αυτό το μέγεθος συσκευής και όχι κάτι μεγαλύτερο/μικρότερο ή δυνατότερο.

Voyager13

Φίλε Αλέξη το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι ultra book δηλαδή λεπτό ελαφρύ και με μικρές διαστάσεις . Είναι μια ξεχωριστή κατηγορία , σίγουρα υπάρχουν και άλλες κατηγορίες φορητών υπολογιστών με μεγαλύτερη οθόνη ή καλύτερο εξοπλισμό hardware απλά αυτό απευθύνεται σε αυτούς που τον πρώτο λόγο έχει η φορητότητα , αυτό εννοούσα και υπό αυτη την έννοια δεν μπορει να έχει μεγαλύτερη οθόνη γιατι θα βαρύνει και θα μεγαλώσει σε όγκο . Το τι λειτουργικό θα έχει κάθε pc που διαλέγει κάποιος πέραν των προτιμησεων έχει να κάνει και με τις ανάγκες του καθενός και όχι μόνο με την τιμή. Επειδή είμαι και off topic σταματώ εδώ .

vassilis

@Rapid-eraser Καταλαβαίνω απόλυτα τι λες. Δύσκολα ένας επαγγελματίας που δουλεύει σε συγκεκριμμένη πλατφόρμα θα κάνει την αλλαγή. Απλά για το μέσο (και επαγγελματία εννοείται) χρήστη που θέλει να δώσει ένα τέτοιο ποσό για ενα μηχάνημα, πιστέυω πως η κατεύθυνση σε Mac είναι πιο συνετή. Όχι ότι το μηχάνημα που πήρες δεν είναι καλό από άποψη χαρακτηριστικών, αλλά με ένα mac στα ίδια χρήματα, ο περισσότερος κόσμος θα έκανε καλύτερα και ευκολότερα τη δουλειά του. τώρα προφανως ανάλογα το χρήστη/τη χρήση/τις προτιμήσεις, η “καλύτερη” πρόταση διαφέρει. 🙂

Rapid-eraser

Το αντίστοιχο macair έχει ~1800 euro. Στα ίδια λεφτά παίρνεις το 11άρι το macair.

Δεν είμαι κλειστός σε προτάσεις αλλά για κάποιον χρήστη Windows η λύση του τύπου πήγαινε σε “Mac γιατί είναι καλύτερη πρόταση” ισχύει μόνο για κάποιον που έχει προβλήματα στα Windows και ψάχνει κάποια εναλλακτική λύση ή ξεκινάει τώρα να μαθαίνει και είναι στην φάση του ψαξίματος.

Νίκος Κ.

Πολύ ωραίο το Asusάκι και είναι τούμπανο σε specs και είναι πολύ λεπτό !!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones ASUS Asus ZenFone

Asus Zenfone 11 Ultra: SD 8 Gen 3 και σύστημα τριπλής κάμερας για πρώτη φορά από το 2021

Το Asus Zenfone 11 Ultra έκανε το επίσημο ντεμπούτο του σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για την κύρια σειρά Zenfone της εταιρείας.

Smartphones ASUS ASUS Android Smartphones

Asus ROG Phone 8: Με SD 8 Gen 3, κάμερα τηλεφακού και IP68

Η Asus είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει ένα τηλέφωνο που να μην είναι μόνο το καλύτερο για gaming αλλά και μια ολοκληρωμένη ναυαρχίδα.

Smartphones ASUS featured

Asus ROG Phone 8 Pro: Νέα render δείχνουν το smartphone από όλες τις πλευρές

H Αsus έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα πως θα παρουσιάσει τη νέα της σειρά ROG Phone 8 στην Κίνα στις 16 Ιανουαρίου,

Smartphones ASUS ASUS Android Smartphones

Asus ROG Phone 8 & 8 Pro: Διέρρευσαν επίσημα render

Η Asus θα ανακοινώσει τη σειρά ROG του 2024, αποτελούμενη από τα Phone 8 και 8 Pro, στις 8 Ιανουαρίου στην CES στο Λας Βέγκας.