Dell XPS 13, To πρώτο Ultrabook που θα έχει λειτουργικό σύστημα Linux

Μια μικρή επανάσταση πήγε να γίνει με την πρώτη εμφάνιση των netbooks, τα οποία είχαν φορτωμένο Linux σε διάφορες παραλλαγές από την κατασκευάστρια εταιρεία τους, αλλά γρήγορα ήρθαν τα Windows XP να επαναφέρουν την… τάξη στην πλειοψηφία των συσκευών μίας κατηγορίας που πια κανείς δεν θυμάται.

Η Dell έρχεται να ξεκινήσει μία μικρή επανάσταση από μόνη της, προσφέροντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ultrabooks της, το Dell XPS 13, με μία έκδοση που θα έχει φορτωμένο Ubuntu Linux και όχι Windows 7. Η έκδοση αυτή αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα θα είναι εγκατεστημένη η έκδοση Ubuntu 12.04LTS για τους Linuxάδες techbloggers.

H πρωτοβουλία αυτή είναι αποτέλεσμα του Project Sputnik που είχε ξεκινήσει η εταιρεία και θα δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργεί microclouds όπως τα ονομάζει η εταιρεία στο ultrabook του για πιο εξελιγμένη δικτύωση. Μένει να το δούμε στην πράξη αυτό, αλλά το σίγουρο είναι ότι το ultrabook με Ubuntu θα είναι πιο φθηνό από το άλλο με Windows 7. Καλή κίνηση, ελπίζουμε να βρει μιμητές και να έρθει και στην Ελλάδα.

, Dell XPS 13, To πρώτο Ultrabook που θα έχει λειτουργικό σύστημα Linux

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
antonis

δυο μερες τωρα ειναι που χω βαλει ubuntu στο netbook μου.. καλο ειναι και γρηγορο σχετικα με τα xp αλλα ειναι τα κλασσικα προβληματα με τις ασυμβατοτητες των προγραμματων.. ειναι απλο και ευκολο και με μεγαλητερη ασφαλεια για ιους.. αλλα ειπαμε.. δεν ξερω αν θα το πρωτιμισουν πολλοι αυτο το ultrabook

Ζωρζ

Να πούμε βέβαια ότι ο συνδυασμός Dell και Ubuntu έχει άσχημο παρελθόν. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σε συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων επεστράφησαν πολλά netbook Dell (κατά πάσα πιθανότητα όλα) γιατί δεν λειτουργούσε το wi-fi τους.

Οι ίδιοι οι πωλητές δεν είχαν ιδέα τι έφταιγε, και οι τεχνικοί δεν μπορούσαν να τα επισκευάσουν. Κι έτσι γίνονταν δεκτά ως ελαττωματικά.

Δεν με ενδιαφέρει αν αργότερα κυκλοφόρησε “λύση” στο internet. Αν θέλει το Ubuntu να γίνει δημοφιλές στον πολύ κόσμο, δεν πρέπει να βάζει τον χρήστη να πληκτρολογεί εντολές για πράγματα που θα έπρεπε αυτονόητα να λειτουργούν “out of the box” που λέμε.

Τάσος

Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να λειτουργούν όλα “out of the box” αλλά όσων αφορά με αυτό που λες ότι δεν πρέπει να βάζει τον χρήστη να πληκτρολογεί εντολές έχω να πω το εξής:

Ένα τέτοιο laptop έχει συγκεκριμένο target group. Με το Project Sputnik προσπαθούν να φτιάξουν ένα Ubuntu laptop για developers. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι δεν προορίζεται για όλους. Αυτός που δε θέλει να πληκτρολογεί εντολές ας πάρει Windows.

mitsos

Ανακρίβης ειδηση με πολλα λαθη. Το linux στα Laptops ήρθε πολυ πριν τα netbooks πάλι απο την Dell που παλι πουλούσε ubuntu Laptops.

Ζωρζ δεν είχε καθόλου άσχημη κατάληξη, αντιθέτως είχε κανει περισσότερες πωλησεις απο ότι αναμενοταν. Εχει να κάνει και το γεγονος οτι εκεινη την εποχή απο windows ειχαμε μονο XP και Vista.

Κώστας Βλαχάκης

mitsos, Για Ultrabook μιλάμε, όχι για Ubuntu laptop. Και σε κάθε περίπτωση ποιος είχε πάρει μυρωδιά το Ubuntu στα laptop που αναφέρεσαι τότε. Τα netbook πριν 4 χρόνια έκαναν τον πολύ κόσμο να μαθαίνει λίγο για αυτά. Είσαι πολύ αυστηρός και δεν καταλαβαίνω γιατι επιτίθεσαι. Δεν σου θίξαμε την εταιρεία! Αν έχεις να συμπληρώσεις γνώσεις να μάθουμε και εμείς κάντο χωρίς έπαρση! Μια παρέα είμαστε 😉

mitsos

Δεν ειναι επιθεση ειναι αναφορα σε καποια λαθη. Οι Dell ειχε δηλωσει το 2006 οτι οι πωλησεις ubuntu laptοps ειχαν ξεπεραει τις προσδοκίες τους και απο τότε που και που πεταγε κανενα ubuntu Μηχανημα. Εαν η κριτικη στις ειδησεις δεν ειναι επιτρεπτή, τοτε οκ να μην σχολιασω παλι.

Κώστας Βλαχάκης

Μας αρέσει ο ωραίος τρόπος όπως όταν είμαστε έξω στις παρέες μας. Μπορείς να παραθέτεις τις γνώσεις σου για να γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Αμα ξεκινάς τη φράση σου “Ανακρίβης ειδηση με πολλα λαθη”. Δεν καταφέρνεις να περάσεις αυτό που θέλεις. Αυτό λέω. Η κριτική μας αρέσει αλλά να μένει και κάτι 😉

Darth

Κωστή έχει δίκιο ο mitsos σε αυτή την περίπτωση. Και αν είναι linux user όπως και εγώ ίσως είναι λίγο πιο φανατικός με το λειτουργικό. Καλή συνέχεια 😀

Pi

Πάντως παίδες, όλο αυτό με τα λειτουργικά (εννοώ τις εταιρείες να διαλέγουν και κάτι πέραν των windows) μονάχα καλό μπορεί να μας κάνει σαν τελικούς χρήστες. Ο περισσότερος κόσμος (και δυστυχώς ΚΑΙ νέα άτομα) δεν ξέρει κανένα άλλο λειτουργικό πέραν των windows (ασε που μερικοί δεν ξέρουν και τι σημαίνει καν OS). Πρέπει να ελευθερώσουμε λιγάκι τα μυαλά μας και να δοκιμάζουμε και κάτι διαφορετικό, ε, ας προσπαθήσουμε και λιγάκι να το ψιλομάθουμε, δεν ειναι και πυρηνική φυσική! 🙂

Τάσος

Να συμπληρώσω ότι όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει ως beta tester. Αν επιλεγεί μπορεί να πάει το XPS 13 με Ubuntu με discount. Apply εδώ:

https://marketing.dell.com/sputnik

alex

@Ζώρζ Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση (με το wi-fi) δεν είναι το linux αλλά οι κατασκευαστές των wi-fi chip οι οποίοι δεν βγάζουν ανοιχτού λογισμικού drivers για το linux ή καποιες προδιαγραφές πάνω στις οποίες μπορούν να φτιαχτούν κάποιοι drivers με αποτέλεσμα να καταφεύγουνε σε άθλιες χακιές όπως το να τρέχεις τους drivers για windows και διάφορες άλλες βλακίες που εκτός του ότι δεν λειτουργούν πάντα, αναγκάζουν τον χρήστη να κάνει πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να κάνει ένας αρχάριος χρήστης για να λειτουργείσει το wi-fi του.

Vanzel

Εβαλα στο δικό μου netbook ubuntu πριν 3 χρόνια και λειτουργεί άψογα out of the box. Κανένα απολύτως πρόβλημα.

Γιώργος καρπουζας

Μακάρι να έρθει και στην Ελλάδα ένας λόγος που δεν περνώ pc είναι ότι έρχονται με τα πατζουρια για να μην τα χαρακτηρίσω αλλιώς. Θα μου πεις δεν μπορείς να εγκαταστήσεις αργότερα ναι άλλα βαριέμαι την διαδικασία

Vanzel

Είναι απίστευτα απλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Dell

Η Dell καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει 6.650 θέσεις απασχόλησης, αριθμό που αναλογεί σε περίπου 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς πλήττεται από μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα της, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ.

Gear Dell

H Dell επεκτείνει την σειρά Dell PowerEdge με νέα μοντέλα servers

Η Dell επεκτείνει την σειρά Dell PowerEdge με επιπλέον 13 νέα μοντέλα επόμενης γενιάς servers, σχεδιασμένους για κορυφαίες επιδόσεις computing, επιταχύνοντας την απόδοση και αξιοπιστία στο σύγχρονο Data Center, στο public cloud και στο edge.

Business Dell

Dell PowerEdge: Servers επόμενης γενιάς με προηγμένες επιδόσεις και ενεργειακά αποδοτικότεροι

Η Dell Technologies επεκτείνει την κορυφαία εμπορικά σειρά Dell PowerEdge με επιπλέον 13 νέα μοντέλα επόμενης γενιάς servers.

Business Dell

Dell: Καλείται να πληρώσει 1 δισ. δολάρια σε συμβιβασμό αγωγής

Η Dell αναμένεται να καταβάλει το ποσό του 1 δισ. δολαρίων σε συμβιβασμό για τη διευθέτηση αγωγής που είχαν υποβάλει μέτοχοι της εταιρείας.