Κλεμμένα laptop | Ξενάγηση στους σκληρούς δίσκους πλούσιων και διάσημων

, Κλεμμένα laptop | Ξενάγηση στους σκληρούς δίσκους πλούσιων και διάσημωνΌταν κλέβουν το laptop από εμάς του «απλούς» ανθρώπους, χρειάζεται κυρίως να ανησυχούμε για το αν έχουν προσβληθεί οι πιστωτικές μας κάρτες, αλλά για τις διασημότητες υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Aston Fallen, CEO της Steganos, κάνει μια βόλτα στους σκληρούς δίσκους των πλούσιων και διάσημων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Άμυνας, το NHS και σχεδόν όλο το κυβερνητικό σώμα που χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα, έχει τη συνήθεια να αφήνει τα laptop ξεχασμένα σε παμπ, εστιατόρια, το πίσω κάθισμα των ταξί με ανησυχητική τακτικότητα. Αλλά αυτή η αντιμετώπιση προς την ασφάλεια δεν είναι μοναδικό προνόμιο αυτών στην εξουσία. Φαίνεται πως και οι διασημότητες του Hollywood έχουν τη συνήθεια να αφήνουν τα laptop τους να πέφτουν σε λάθος χέρια, συχνά με δυσάρεστες συνέπειες γιατί όπως και σε εμάς τους υπόλοιπους, στους A-listers αρέσει να κρατούν και να μαζεύουν στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Φέτος τον Ιανουάριο έκλεψαν από την ηθοποιό Salma Hayek σε ένα αεροδρόμιο το laptop της, που περιείχε προσωπικές φωτογραφίες της οικογένειας της, φίλων και του νεογέννητου μωρού της. Ο αστέρας του Ugly Betty ανησύχησε πολύ για τη δημοσίευση των φωτογραφιών του μωρού της στον τύπο ώστε αμέσως ζήτησε τη βοήθεια κορυφαίου δικηγόρου του Hollywood για να κατατροπώσει οποιονδήποτε απειλούσε να τις δημοσιεύσει. Ένα μήνα πριν η φίλη της Hayek, ηθοποιός Penelope Cruz, αναγκάστηκε να προσλάβει τον ίδιο δικηγόρο γιατί της είχαν κλέψει την ψηφιακή της φωτογραφική μηχανή.

Το 2005, το laptop του συζύγου της Jennifer Lopez είχε κλαπεί από το αυτοκίνητό του. Οι κλέφτες βρήκαν το βίντεο του γάμου τους και προσπάθησαν να το πουλήσουν στον τύπο. Επειδή δεν βρήκαν αγοραστή, στη συνέχεια οι κλέφτες επιχείρησαν να αποσπάσουν από το ζευγάρι $1million για να επιστρέψουν με ασφάλεια το laptop, αλλά συνελήφθησαν όταν εμφανίστηκαν να πάρουν τα χρήματα, αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν σεσημασμένοι κακοποιοί.

Και δεν είναι μόνο οι αστέρες τουHollywood. Η Βρετανίδα ηθοποιός και πρώην μοντέλο Kelly Harrison, είχε ένα laptop που περιείχε περισσότερες από 500 προσωπικές φωτογραφίες και το οποίο έκλεψαν από το σπίτι της στο Yorkshire. Τέτοια και πιο σοβαρά θέματα κρυπτογράφησης θα μπορούν να δούνε από κοντά οι Έλληνες χρήστες υπολογιστών στο περίπτερο 701Δ της ProgramA, αντιπροσώπου της Steganos για τα Βαλκάνια στην έκθεση Epigraphica, 11-13 Απριλίου.

Το ίδιο συνέβη και στην πρώην σύζυγο του Jude Law, τη σχεδιάστρια μόδας Sadie Frost. Το laptop της χάθηκε σε κλοπή του σπιτιού της και περιείχε εκατοντάδες προσωπικές φωτογραφίες και την συνήθη συλλογή προσωπικών πληροφοριών.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα κορίτσια. Κατά τη διάρκεια του γάμου του Kevin Costner το 2006, η κομμώτρια που είχε προσληφθεί για να εξυπηρετήσει επώνυμους καλεσμένους όπως η Oprah Winfrey και ο Bruce Willis έκλεψε το laptop το οποίο περιείχε φωτογραφίες από το γάμο και το πάρτυ. Εκτός από την προφανή ερώτηση, Ποιος τους κουρεύει όταν είναι σε ένα γάμο;’, το πιο σημαντικό θέμα που προέκυψε είναι αν η κομμώτρια κατάφερε να διαγράψει πλήρως όλα τα αντίγραφα του σεναρίου της ταινίας Waterworld II πριν η αστυνομία καταφέρει να ανακτήσει το laptop του Costner.

Παρά την ογκώδη ενόχληση που προκαλούν, οι δυτικές διασημότητες έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής σοβαρά σκάνδαλα ως αποτέλεσμα της απώλειας του υπολογιστή τους. Αλλά στο Hong Kong οι Α-listers ανακάλυψαν πρόσφατα πόσο άσχημα μπορούν να πάνε τα πράγματα όταν το laptop τους πέσει σε λάθος χέρια. Όταν ο Edison Chen, η απάντηση της Κίνας στον Justin Timberlake, έστειλε το κομπιούτερ του για επιδιόρθωση, οι υπάλληλοι ανακάλυψαν ακατάλληλες φωτογραφίες του τραγουδιστή και ηθοποιού με τις 6 πιο διάσημες νεαρές Στάρλετ της χώρας. Οι φωτογραφίες βρήκαν γρήγορα το δρόμο τους στο διαδίκτυο και προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή, στην πορωμένη με τη διασημότητα, χώρα. Ο Chen υποχρεώθηκε να κρύβεται και η κρατική εφημερίδα Beijing Youth Daily αναγκάστηκε να ανακοινώσει για το θέμα: “Βλέποντας αυτό ήρθε η ώρα οι οπαδοί να σκεφτούν προσεκτικά την ερωτική τρέλα με τους pop stars. Όπως φαίνεται αυτά τα είδωλα δεν ζουν σύμφωνα με τη δημόσια εικόνα τους. Έτσι δεν αξίζει τον κόπο για τους οπαδούς να πιστεύουν τυφλά στα είδωλα τους και να τους θεωρούν πνευματικά ορόσημα.

Είτε αν ανησυχείτε για τις φυλλάδες που δημοσιεύουν candid φωτογραφίες του εαυτού σας σε ακατάλληλες πόζες με τους διάσημους φίλους σας, ή απλά θέλετε να εξασφαλίσετε ότι αν κάποιος κακοποιός «βουτήξει» το laptop σας, δεν θα μπορέσει να κλέψει την ταυτότητα σας και να κάνει κακό με τα προσωπικά δεδομένα σας, υπάρχει μια απλή και φτηνή λύση. Ένα λογισμικό όπως το Steganos Safe 2008 (www.steganos.com/uk/) παρέχει έναν πραγματικά εύκολο τρόπο να κωδικοποιήσετε τα αρχεία σας με στρατιωτικά ισχυρή κρυπτογράφηση. Κοστίζει πολύ λόγο, είναι τόσο εύκολο ακόμα και για τη γιαγιά σας να το χρησιμοποιήσει, και δεν θα χρειάζεται ποτέ ξανά να ανησυχείτε γι’ αυτές τις προσωπικές φωτογραφίες που τις βλέπουν λάθος μάτια.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργης

truecrypt & eraser και τα αποτελέσματα ασφάλειας είναι πολύ υψηλά.Λύση δωρεάν και open source, προγράμματα με δημοφιλία .Τα προτείνω ανεπιφύλακτα!

Κώστας Βλαχάκης

@Γιώργης: Θα το δοκιμάσω 🙂

zetas125

Όποιος έχει, προσέχει! Εγώ οτιδήποτε θέλω να κρατήσω… κρυφό το κρυπτογραφώ με το AxCrypt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear

H πανδημία φέρνει άνοδο στη ζήτηση για Chromebooks

Τα στοιχεία της Canalys δείχνουν ότι η ανάγκη για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες της ζήτησης σε Chromebooks.

Notebooks Samsung

Samsung Notebook Odyssey: Νέο gaming laptop με GeForce RTX 2080 GPU και 15.6’’ οθόνη (144Hz) [CES 2019]

Η Samsung στα πλαίσια της CES 2019 ανακοίνωσε το νεότερο Notebook Odyssey με μειωμένα bezels, ιδιαίτερη σχεδιαστική προσέγγιση, 15.6’’οθόνη και NVIDIA GeForce RTX 2080 GPU.

Games Alienware Dell

Η Dell ανακοίνωσε ελαφρύτερα και λεπτότερα Alienware gaming laptops [CES 2019]

Λέγεται πως το hot θέμα της φετινής έκθεσης τεχνολογίας, στο Las Vegas, θα είναι οι φορητοί υπολογιστές για gaming. Η Dell θα παρουσιάσει τα δύο νέα της μοντέλα, τα ελαφρύτερα και λεπτότερα Alienware που έφτιαξε ποτέ.

Notebooks Dell featuredtv

Επισκεφτήκαμε το Dell Exclusive Store στην Αθήνα [VLOG]

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαμε στο κατάστημα Dell Exclusive Store που φιλοξενείται εδώ και δύο χρόνια στο 3ο επίπεδο του εμπορικού κέντρου The Mall Athens στο Μαρούσι. Σε ένα χώρο μοναδικής αισθητικής βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα μοντέλα της Dell που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από τον επίσημο διανομένα της εταιρείας στην Ελλάδα, την Oktabit.