Δοκιμάζουμε το Toshiba Portege Z830-10H και το συγκρίνουμε με το ASUS Zenbook UX31

Τις τελευταίες 15 μέρες περίπου είχα στα χέρια μου το Toshiba Portege Z830-10H (δείτε και το unboxing) και μπορώ να πω ότι τις ευχαριστήθηκα όλες ανακαλύπτοντας μία πολύ καλοφτιαγμένη συσκευή. Το δυνατό stress test το έκανα επί 3 μέρες συνεχόμενες και οι επιδόσεις του σε όλους τους τομείς ήταν άκρος ικανοποιητικές.

, Δοκιμάζουμε το Toshiba Portege Z830-10H και το συγκρίνουμε με το ASUS Zenbook UX31

Το εξωτερικό design και φινίρισμα του ultrabook δεν ήταν ότι και πιο στιβαρό έχω συναντήσει και σίγουρα η οθόνη του ultrabook θέλει αρκετή προσοχή στην μεταχείριση της. Στην πάνω πλευρά του monitor υπάρχουν οι κεραίες για το wifi/wimax/3g και αν το manual δεν έγραφε ότι ήταν εκεί εγκατεστημένες δεν θα το καταλάβαινε ποτέ κανένας! Το monitor είναι πραγματικά σαν τσιγαρόχαρτο σε πάχος. Δυστυχώς όμως η γωνία θέασης είναι τόσο μικρή που είναι σχεδόν αδύνατο να μοιραστείς αυτό που βλέπεις ακόμα και με τον διπλανό σου χωρίς να γυρίσεις το monitor, επίσης χρειάζεται κατακόρυφη ρύθμιση για να πεταχτείς το contrast στην σωστή γωνία. Δεν κατάφερα να ξεπεράσω τον συνεχή μου φόβο ότι σε κάποιο άνοιγμα του ultrabook θα ξερίζωνα το monitor πράγμα που δεν έγινε βεβαίως ποτέ. Το zenbook κερδίζει σε αυτό το σημείο.

Τα περιφερικά led ενδείξεων που έχει είναι καλοφτιαγμένα και δεν έχουν απλά ένα ξερό on/off αλλά κάνουν ένα ελαφρύ fade που είναι αρκετά ευχάριστο. Το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο είναι μεγάλο plus και δεν είδα να επηρεάζει και ιδιαίτερα τις επιδόσεις της μπαταρίας (σημαντικό plus για εμάς που χρησιμοποιούμε πολύ το πληκτρολόγιο) , αν και μπορείς να το απενεργοποιήσεις αν δεν είναι που σε βολεύει ιδιαίτερα όπως εμένα. Το touchpad είναι αρκετά σταθερό αν και το ένιωσα στο δάκτυλο κάπως άγριο στην υφή παρόλα αυτά είναι πολύ ακριβείας. Θα ήθελα τα κουμπιά να είναι ενσωματωμένα πάνω στο touchpad καθώς έτσι κερδίζεις μεγαλύτερη επιφάνια αλλά επίσης και τα gestures που παρέχει το Zenbook. Στα specs είδα ότι υπάρχει έκδοση του Portege και με scanner δακτυλικού αποτυπώματος, feature που λατρεύω ιδιαίτερα.

, Δοκιμάζουμε το Toshiba Portege Z830-10H και το συγκρίνουμε με το ASUS Zenbook UX31

Η κατανάλωση στο ultrabook με το ECO mode πέφτει στα 8W σε ηρεμία (10W όταν έπαιζε ταινία) ενώ και ρίχνει το brightness στο 3/10 , ενώ με το ECO κλειστό πάει στα 11W (14W με ταινία σε fullsceen). Η μπαταρία κρατάει πραγματικά για πολλές ώρες 5-6 αβίαστα με καλή χρήση (4:30 συνεχείς ώρες προβολής video). Επίσης είναι ρυθμισμένο εργοστασιακά να μπαίνει σε hibernation όταν μπει σε sleep mode για πάνω από 2 ώρες και με το function “Rapid Start Technology” της Intel επανέρχεται σε δευτερόλεπτα σε κανονική λειτουργία. Το sleep mode του και η επαναφορά του δεν είναι πολύ ομαλή όπως στο Zenbook (με το 2seconds wake) παρόλα αυτά κλείνεις το καπάκι και φεύγεις χωρίς να το σκέπτεσαι και ιδιαίτερα.

Η επεξεργαστική ισχύς του i5 που φόραγε ήταν υπέρ αρκετή και συνδυασμό με την αρκετή RAM (6Giga) αλλά και τον καλουμαρισμένο SSD ο κάτοχος του Z830-10H δεν θα περιμένει ποτέ και για τίποτα. Έπαιξε ταινίες 720p και 1080p απροβλημάτιστα , αντέγραψε μεγάλα αρχεία σε ικανοποιητικούς ρυθμούς (read 80MB/s write 50MB/s). Αν είχε και i7 το encoding σε ταινίες και ήχο θα ήταν και αυτό εξίσου απολαυστικό. Ο σκληρός δίσκος παρεμπιπτόντως είναι χωρισμένος σε 4 partitions: 3 μικρά (rapid boot, recovery, system reserved) που δεν μπορείς να τα πειράξεις και ένα μεγάλο που είναι διαθέσιμο στους χρήστες με ~100giga ελεύθερα. Πολύ λίγα κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στο διπλάσιο διαθέσιμα. Το browsing ήταν αρκετά ευχάριστο και σε συνδυασμό με την γρήγορη απόκριση της cache άλλα και του 3g modem έκανε την χρίση του αξέχαστη (το 3G το χρησιμοποίησα για 30 λεπτά περίπου Ραφήνα -> Μαρμάρι μέσα σε πλοίο και πέρασα όλες τις μεταπτώσεις του σήματος από 3G έως GPRS και ήταν αρκετά αξιόπιστο σε όλες τις περιπτώσεις).

, Δοκιμάζουμε το Toshiba Portege Z830-10H και το συγκρίνουμε με το ASUS Zenbook UX31

Σε γενικές γραμμές το ανεμιστηράκι που έχει πάνω δεν το άκουσα. Ανοίγει στο boot μία φορά για το check προφανώς και αν έχεις μπουκώσει τα vents. Ζεσταίνεται όμως αρκετά γύρο από το ανεμιστηράκι σε τέτοιο βαθμό που έχει σημείωση από την TOSIBA για πιθανό έγκαυμα σε περίπτωση που μένει παρατεταμένα το χέρι σου σε αυτή την θέση. Το Zenbook δεν έφτασε ποτέ τέτοια θερμοκρασία που να γίνει ενοχλητικό. Ο ήχος στο Ultrabook ήταν αρκετά πριμάτος και από το 50% και πάνω άρχισε να τρίζει αρκετά το ηχείο που το έκανε αρκετά ενοχλητικό ιδίως όταν έβλεπα ταινία και το είχα στην αγκαλιά/καμπύλη ευημερίας. Η onboard Gigabit Ethernet έχει ένα μεγάλο plus κατά την γνώμη μου μιας και στο Zenbook η εμπειρία μου με το USB adapter που έχει, είναι πάρα πολύ άσχημη. Ο φορτιστής κουμπώνει πολύ στιβαρά όταν φορτίζει και τα μπροστινά led σου δίνουν επακριβώς γνώση του τι συμβαίνει στο laptop (Φόρτιση/ Ολοκλήρωση φόρτισης/ λειτουργία). Σε αντιδιαστολή με το Zenbook που το βύσμα είναι ένα πολύ μικρό το οποίο πρέπει να το πιέσεις μέσα χωρίς να κουμπώσει κάπου (και αν δεν έχει μπει και σωστά δεν φορτίζει!)

H θήκη τύπου κάλτσα που έχει στην συσκευασία δεν παρέχει κάποια προστασία από χτυπήματα παρά μόνο από την σκόνη. Το Zenbook είχε ένα δερμάτινο φάκελο (με μαλακή εσωτερική επένδυση) που μπορεί να σε παραπλανήσει ότι απλά έχεις χαρτιά μέσα. Το software του Portege Z830 είναι στα standards της Toshiba που έτσι και αλλιώς έχει αρκετά καλό customer support. Έχει πρόγραμμα για το setup και configuration όλου του hardware του ultrabook, από την μπαταρία έως CPU, software updates αλλά και δυνατότητα να κάνεις track hardware αλλαγές.

Τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ κάνοντας τα αδύναμα σημεία της συσκευής να φαίνονται πραγματικά ασήμαντα. Δεν είναι τόσο design-νάτο όσο το Zenbook αλλά σίγουρα σε αποζημιώνει με το hardware/περιφερικές συνδέσεις και επιδόσεις! Ομολογώ πως ενώ στην αρχή δεν μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο τέλος το αγάπησα και θα ήταν μια συσκευή που θα αγόραζα.

Η τιμή του Toshiba Portege Z830-10H 3G είναι 1399 ευρώ.

Τη δοκιμή πραγματοποίησε ο Φίλιππας που έχει στην κατοχή του το ASUS ZenBook UX31.
Kudos to Φίλιππας.

, Δοκιμάζουμε το Toshiba Portege Z830-10H και το συγκρίνουμε με το ASUS Zenbook UX31

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Κυκλοφορεί μόνο με 128gb ssd ή υπάρχουν και μοντέλα με μεγαλύτερο δίσκο;

Rapid-eraser

Μόνο με 128gb ssd βγαίνει αυτή η σειρά.

panosalp

Θενξ για το συγκριτικό, πάω για Zenbook i7 με 256 SSD 🙂

λefteris

Φίλιππα ευχαριστούμε για την αναλυτική παρουσίαση.
Με προβλημάτισαν ιδιαίτερα 2 σημεία:
1. Η γωνία θέασης της οθόνης, η οποία είναι πολύ μικρή, όπως είπες, κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό.
2. Το θέμα της θερμοκρασίας. Σε ενόχλησε η περιοχή γύρω από το ανεμιστηράκι, όσο χρησιμοποιούσες τον υπολογιστή; Όσο πχ έγραφες στο πληκτρολόγιο;

Ενδιαφέρομαι για το μεγάλο αδερφάκι του, το R830-10V, https://www.plaisio.gr/Laptop-and-Tablet/Notebook/Laptop/Toshiba-Portege-R830-10V-PT321E-00G008GE.htm, το οποίο έχει i7, 8GB RAM (τα μοιράζεται με την κάρτα γραφικών, αλλά και πάλι πολλά τα θεωρώ) και 256 GB SSD, γιατί πράγματι, τα 100GB αυτού, είναι πολύ λίγα.
Ποια είναι η γνώμη σου;
Αξίζει μέχρι το Σεπτέμβρη να προβώ στην αγορά του; Σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα βγουν και τα Windows 8 και δεν ξέρω, αν θα έπρεπε να περιμένω μέχρι τότε.

Rapid-eraser

Η γωνία θέασης του μόνιτορ για 2 άτομα που είναι δίπλα δίπλα είναι ικανοποιητική από εκεί και έπειτα υπάρχει μεγάλη αλλοίωση της εικόνας.
Για την θερμοκρασία το πρόβλημα περιορίζεται πολύ τοπικά και δεν φτάνει στα πλήκτρα ( ή της παλάμες αν γράφεις ακουμπώντας τους καρπούς σου πάνω στο πληκτρολόγιο ) πρέπει να ακουμπάς από την κάτω πλευρά μπουκώνοντας το ανεμιστιράκι για να γίνει αρκετά ενοχλητικό ( το HTC ΧΕ μου ζεσταίνεται πιο πολύ τοπικά για να καταλάβεις )

Μετά από σχετική συζήτηση που είχα με τον Κώστα όντος το μέλλον των Ultrabooks φαντάζει πολύ ανθηρό και όπως συμβαίνει με την τεχνολογία αγοράζεις κάτι τώρα και σε 6 μήνες είσαι πολύ πίσω. Αν έχεις τα λεφτά για το R830-10V ( που έχει και το δακτυλοσκοπικό scanner :drooling: ) δεν θα το μετανιώσεις είναι το μόνο σίγουρο.

Τα windows 7 είναι αρκετά σταθερά, εγώ δεν θα πειραματιζόμουν με windows 8 σε μία τόσο ακριβή συσκευή ( υπάρχει και το vmware 🙂 αν θες να τα δοκιμάσεις μετά ).

Fotis

Το ultrabook ειναι εξαιρετικο αλλα δυστηχώς εξωτερικά δεν ειναι τοσο εντυπωσιακό για να δικαιολογεί την τιμη του. Tο Zenbook και το Air σε κάποιoν που δεν ξερει απο υπολογιστές φαίνονται πολυ ακριβότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Toshiba

Η Toshiba αποδέχτηκε προσφορά εξαγοράς 15,3 δισ. δολαρίων

Η Toshiba Corp. αποδέχτηκε προσφορά εξαγοράς 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από έναν όμιλο με επικεφαλής την εγχώρια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Japan Industrial Partners.

Business Toshiba

Ο ιαπωνικός γίγαντας της Toshiba σπάει σε τρία κομμάτια

Η Toshiba ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των τμημάτων της σπάζοντας ουσιαστικά σε τρία διαφορετικά μέρη.

Business IBM Toshiba

Η ιστορία των μέσων αποθήκευσης δεδομένων

Η ανάγκη για αποθήκευση δεδομένων τα οποία θα τροφοδοτούσαν τις μηχανές μας υπήρξε αρκετά πριν την τον πρώτο υπολογιστή. Ας δούμε μαζί την ιστορία τους.

Business Sharp Toshiba

H Toshiba αποχωρεί από την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Μετά από χρόνια ιστορίας ως ένας από τους κυριότερους παίκτες στην αγορά των υπολογιστών, η Toshiba αποχωρεί από την αγορά.