Τι μας προβλημάτισε με τα νέα MacBook Pro εκτός απο την τιμή;

Χθες η Apple ανακοίνωσε τα ανανεωμένα MacBook Pro, τα οποία εκτός μια μεγάλη αλλαγή που έγινε, θα λέγαμε ότι ήταν μια συμπληρωματική έκδοση. Πάει αρκετός καιρός, από την τελευταία φορά που η Apple αναθεώρησε εντελώς τον σχεδιασμό και το hardware της «ναυαρχίδας» των φορητών υπολογιστών της.

Αν σε αυτό προσθέσεις ότι, την προηγούμενη μέρα η Microsoft εντυπωσίασε την βιομηχανία με το καινοτόμο Surface Studio, η Apple φαίνεται να έχει μείνει από ιδέες. Η Apple στο παρελθόν υπήρξε καινοτόμα εταιρεία, χωρίς καμία αμφιβολία για αυτό, αλλά πλέον οι αλλαγές και τα επιπλέον feature που παρέχει στους καταναλωτές δεν είναι αρκετά για να την αποκαλέσεις πάλι έτσι.

Ας δούμε λοιπόν τι δεν πήγε καλά στο χθεσινό event, αναφερόμενοι στις επιλογές που έκανε η Apple στα νέα MacBook Pro.

Apple MacBook Pro disappontments what we miss SD Card MagSafe TouchBar HDMI, Τι μας προβλημάτισε με τα νέα MacBook Pro εκτός απο την τιμή;

Συνδεσιμότητα, για την ακρίβεια η έλλειψη αυτής

Ένα από τα κύρια σημεία πώλησης του Apple Ecosystem είναι ότι όλα λειτουργούν αλληλένδετα μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς κατάφερε να χαλάσει χθες, αφού πλέον δεν μπορείς να συνδέσεις το νέο σου iPhone με το MacBook Pro, αφού πλέον έχει μόνο USB-C θύρες. Το ίδιο ισχύει και για τα ακουστικά σου με υποδοχή Lighting.

Για να μπορείς να συνδέσεις τις συσκευές σου θα χρειαστεί να αγοράσεις αντάπτορες, οι οποίοι κοστίζουν επιπλέον χρήματα. Είναι παράξενο που αυτή την στιγμή έχει αποφασίσει να εξοπλίσει κάποιες συσκευές με Lightning connector και κάποιες άλλες με USB-C θύρες. Ευτυχώς, αυτή την φορά η 3.5mm θύρα την «γλίτωσε».

Apple MacBook Pro disappontments what we miss SD Card MagSafe TouchBar HDMI, Τι μας προβλημάτισε με τα νέα MacBook Pro εκτός απο την τιμή;

Η Touch Bar

Δεν είναι ότι είναι ένα κακό feature, απλά η Apple σκέφτηκε ότι θα την χρησιμοποιείς για μεγάλη γκάμα επαγγελματικών εφαρμογών, την ώρα που οι περισσότεροι επαγγελματίες φωτογράφοι και παραγωγοί βίντεο χρησιμοποιούν μεγάλες εξωτερικές οθόνες. Στην ουσία θα είναι ένα feature το οποίο θα κάθεται δίπλα από την εξωτερική οθόνη σου.

Επιπλέον, είναι μια «φθηνή» εναλλακτική της touch screen οθόνης με compatible stylus. Αυτός ο συνδυασμός θα ενδιέφερε πιο πολύ έναν επαγγελματία και με την Apple να κατέχει ήδη αυτή την τεχνολογία, ήταν κρίμα να μην την δούμε.

Apple MacBook Pro disappontments what we miss SD Card MagSafe TouchBar HDMI, Τι μας προβλημάτισε με τα νέα MacBook Pro εκτός απο την τιμή;

Η SD Card

Η Apple ήταν ανέκαθεν σύμμαχος των φωτογράφων, με πολλούς επαγγελματίες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά Mac. Μια σταθερά στον χώρο των φωτογράφων είναι η χρήση των καρτών μνήμης SD. Εταιρείες όπως η Fujifilm, Sony, Canon, Nikon και άλλες έχουν συμφωνήσει ότι η SD card είναι το κοινό μέσο αποθήκευσης για τις κάμερές τους.

Παρόλα αυτά, η Apple απλά αποφάσισε ότι δεν είναι χρήσιμη μια θύρα για SD κάρτες, και την αφαίρεσε. Αυτό φυσικά δυσαρέστησε αρκετούς, με τους φωτογράφους να μην είναι μόνο αυτοί που θα τους λείψει, καθώς ο καθημερινός καταναλωτής είχε μια εύκολη και φθηνή λύση για να μεταφέρει τα δεδομένα του.

Apple MacBook Pro disappontments what we miss SD Card MagSafe TouchBar HDMI, Τι μας προβλημάτισε με τα νέα MacBook Pro εκτός απο την τιμή;

Η θύρα φόρτισης MagSafe

Μια από τις πιο καλές ιδέες που είχε η Apple ήταν η θύρα φόρτισης MagSafe. Μπορούσες να φορτίσεις την συσκευή σου ακουμπώντας απλά το καλώδιο στην θύρα, με τον μαγνήτη να ασφαλίζει το καλώδιο. Αν κατά λάθος το πόδι σου μπλεκόταν στο καλώδιο του φορτιστή, μια μικρή δύναμη αρκούσε να βγάλει το καλώδιο από την θύρα, προστατεύοντας το πολύτιμο MacBook σου από μια πτώση.

Τώρα πλέον, για χάρη της USB-C που είναι το στάνταρ της βιομηχανίας, έκανε αρκετά βήματα πίσω στο θέμα της φόρτισης. Θα μπορούσε απλά να κρατήσει την θύρα MagSafe παράλληλα με τις USB-C.

Apple MacBook Pro disappontments what we miss SD Card MagSafe TouchBar HDMI, Τι μας προβλημάτισε με τα νέα MacBook Pro εκτός απο την τιμή;

Η θύρα HDMI

Αν είσαι από αυτούς θέλουν να συνδέουν το MacBook Pro με εξωτερικό μόνιτορ, θα χρειαστείς να κουβαλάς μαζί σου έναν USB-C σε HDMI αντάπτορα.

Apple MacBook Pro disappontments what we miss SD Card MagSafe TouchBar HDMI, Τι μας προβλημάτισε με τα νέα MacBook Pro εκτός απο την τιμή;

Η τιμή τους

Το φθηνότερο MacBook Pro 13” με Touchbar κοστίζει 1800 δολάρια. Φυσικά τα Mac είναι γνωστά για την αντοχή και την εντυπωσιακή κατασκευή τους, αλλά το ποσό αυτό είναι υπερβολικό.

Οι τιμές των κομματιών που αναβαθμίζονται είναι αρκετά ψηλές για να τις δικαιολογήσεις. Αν επιλέξεις 1TB SSD αντί για το στάνταρ των 512 GB θα πρέπει να πληρώσεις επιπλέον 400 δολάρια, την ώρα που ένας παρόμοιος SSD με χωρητικότητα 1ΤΒ κοστίζει στο Amazon περίπου 468 δολάρια.

Το τέλος των «φθηνών» Mac

Με το λανσάρισμα του νέου ελαφρύτερου και λεπτότερου MacBook Pro, η Apple σταματάει την κυκλοφορία του πιο φθηνού MacBook Air των 11 ιντσών. Προς το παρόν παραμένει το MacBook Air των 13 ιντσών, το οποίο λογικά δεν θα δει κάποιο νέο update.

Πηγή 1,2,3

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nik

Αν δεν έχεις λεφτά για ανταπτορες μην πάρεις mac δεν είναι για εσένα.
Μπράβο στην apple που τολμάει να βάλει την USB type c που είναι πραγματικά ΤΟ μέλλον, κ να πετάξει τις θύρες του προηγούμενου αιώνα. Σιγά σιγά θα ακολουθήσουν Κ οι άλλοι, προς το παρόν γκρινιάζουν πως δεν καινοτομεί

giannogeorge

Δεν είναι λάπτοπ που προσωπικά θα έπαιρνα ακόμα κι αν είχα τα χρήματα αλλά το μόνο που θα με προβλημάτιζε θα ήταν η συνδεσιμότητα. Το νέο 15″ MacBook Pro απλά σκίζει.

Pit

Ναι θα δώσει κάποιος 2500-3000 ευρώ για το Macbook Pro και θα σκεφτεί το κόστος για τους αντάπτορες.Πάντα όλοι την κράζουν την Apple στην αρχή για ότι καινούριο φέρνει ή για τις αλλαγές που κάνει και στη συνέχεια όλοι την ακολουθούν και την αντιγράφουν.

Darth

όσο αφορά για την συνδεσιμότητα το καταπίνω κάπως καθώς σιγά σιγά όλα θα πάνε στο type c

2 πράγματα είναι για γέλια
1. αφαίρεση του magsafe και αντικατάσταση από κάτι κατώτερο
2. τιμή είναι για γέλια πραγματικά

phantomas

1.To ότι πλασάρει ένα μηχάνημα σαν PRO με τιμή PRO…. διαφημίζοντας emoji σε μια gimmick οθονη

2. Το ότι θεωρεί πιο πρακτικό να σηκώσω το χέρια μου επάνω από το πληκτρολόγιο για να πατήσω συντομεύσεις αντί για μια οθόνη αφής

3. Το ότι θεωρεί καινοτομία το γεγόνός ότι για να χαμηλώσεις την φωνή του τραγουδιού που παίζει ενώ έχεις ανοιχτό κάποιο πρόγραμμα….πρέπει να κάνεις –slide– για να εμφανιστεί η μπάρα γενικών πλήκτρων -tap- για την φωνη και ξανά-μανά -slide- για να ανεβοκατεβάσεις την ένταση…!

Μάκης Π.

Εμένα αυτό που μου έκανε εντύπωση από τη χθεσινή παρουσίαση είναι ότι αναλώθηκαν στο να δείχνουν επι μία ώρα demos με τις διάφορες λειτουργίες τις Touch bar. Ήταν λες και δεν είχαν τι να πουν και απλά προσπάθησαν να γεμίσουν το χρόνο της παρουσίασης. Η εμμονή της Apple με το ντιζάιν και το μέγεθος των προϊόντων της, την έχει οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο (βλέπαμε συνεχώς συγκρίσεις του πάχους και του βάρους!) που θα χρειαστεί κάτι πολύ πιο καινοτόμο απο μια Touch bar για να παραμείνει στην κορυφή. Κυριολεκτικά το μόνο που τη σώζει αυτή τη στιγμή ειναι το iPhone.

Mary

Και εγώ να πω την αλήθεια απογοητεύτηκα με τα καινούργια MacBook. Και το χειρότερο απ όλα για εμένα είναι η αφαίρεση του MagSafe. Και επίσης απ την στιγμή που έχει μόνο type c θύρες δεν μπορείς ούτε το iPhone να συνδέσεις και πρέπει να πάρεις καινούριο καλώδιο. Αίσχος!

KnightRider

Ο κόσμος λίγο να ξυπνήσει !!! Φτάνει πια το δούλεμα Apple με τις δηθεν καινοτομίες + που συνέχεια έχεις ασυμβατότητες και περιορισμούς και τα πουλάς και ακριβά τα προιόντα σου !!

KnightRider

Ύστερα μας λέτε μερικοί γιατί βρίζουμε την Apple και γιατί είμαστε haters

cghera

H θύρα Magsafe είναι ομολογουμένως απώλεια κατά τη γνώμη μου. Οι υπόλοιπες θύρες θεωρώ ότι αφαιρέθηκαν όπως και στο 12″ Macbook λόγω πάχους καθώς δεν χωράνε στο προφίλ του Macbook Pro πια.Οι “πρωτοπόροι” αγοραστές θα πληρώσουν την νύφη με αντάπτορες μέχρι όλοι να έχουν USB-C για όλα. Η σύγκριση που κάνετε με τον σκληρό δίσκο είναι ατυχής, διότι τα Macbook εδώ και χρόνια δεν έχουν SATA SSD δίσκους αλλά PCIe που είναι πολύ ταχύτεροι, οπότε δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση με έναν δίσκο που πωλείται στο Amazon και είναι προφανώς οικονομικότερος. Ανέκαθεν φυσικά τα on buy upgrades πήγαιναν κούκος αηδόνι στα Mac.
Στο κομμάτι της τιμής θα έλεγα πως για τον μέσο Αμερικάνο οι τιμές είναι συνηθισμένες (είναι και χωρίς sales tax υπόψιν). Στην Ελλάδα φυσικά με τους δασμούς και τον ΦΠΑ θα δούμε ακόμα πιο παλαβές τιμές. Αλλά η Apple χέστηκε ειλικρινά για την αγορά μας. Το θετικό είναι πως το Air έστω και μόνο το 13άρι συνεχίζει να πουλιέται και στέκει πολύ τίμια. Τώρα όποιος θέλει retina οθόνη θα πρέπει να διαλέξει 12″ ή Pro

LeicaR9

Νομίζω ότι η Apple πάντα φτιάχνει προϊόντα με απίστευτη ποιότητα! Αυτο οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε! Στην ουσία παίζει μόνη της και αντί οι αντίπαλοι της να ασχοληθούμε με το που υστερούν και να διορθωθούν απλά κάνουν κακές αντιγραφές! Αυτο το Κούκου να ξυπνάνε ενα πρωί και να καταργούν ότι τους χαλάει στο μάτι δεν το κατάλαβα ποτέ! Και πάντα το έκανε! Σε μια μέρα κατάργησε το mobile me, πρόσφατα το Game Center I DVD και, εφαρμογές όπως το bento άσχετα αν εσύ δούλευες ή δεν έχεις τρόπο να κανεις την δουλεια σου! Στέρεψαν και όλες οι αποθήκες ιδεών που άφησε ο στηβ και ξεμείναμε!!! Απο την άλλη όμως τι άλλο υπάρχει τα windows με απίστευτα κολλήματα και ιούς ή στα κινητά πχ η Samsung που απλά αντιγράφει ολα τα λάθη της Apple! Και με κακή αντιγραφή;

Mary

cghera συμφωνώ απόλυτα. Παρεπιπτόντως και το MacBook Pro του 2015 θα συνεχίσει να πωλείται και το θεωρώ καλύτερη επιλογή απ τα καινούργια. Εγώ μάλλον αυτό θα προτιμήσω.

Βολτερος

το μέλλον ειναι η αφή και δεν το ξέρει η εταιρία που σώθηκε απο αυτήν αλλα δε με νοιάζει τι πιστεύουν άλλοι, η microsoft πρότεινε καλύτερες λύσεις για επαγγελματιες και μη

kVel

Εμένα δεν με πειράζει που άλλαξε όλες τις θύρες με USB-C αντιθέτως το υποστηρίζω καθώς θα σπρώξει να γίνει πιο γρήγορα η μετάβαση σε αυτό. Το βασικό τους μειωνέκτημα είναι καθαρά οι τιμές… Θα μπορούσε να δώσει τα 16GB RAM σε όλα τα μοντέλα εξ αρχής για αυτή την τιμή ή έστω να ξεκινάνε με 512 GB SSD. Επίσης θα προτιμούσα να χρησιμοποιούσε Nvidia κάρτες αντί τις AMD…

KnightRider

@kVel δεν είναι μόνο αυτά τα μειονεκτήματα είναι και ότι για 2000 δολάρια για Macbook Pro είναι τεράστια ειρωνεία στο ότι δεν μπορείς να συνδέσεις το iphone σου και πρέπει να πληρώνεις extra για αντάπτορα και αφαίρεσαν και την επέκταση ρεύματος.

Και ειδικά για έναν επαγγελματία φωτογράφο είναι τεράστιο μείον στο ότι δεν μπορεί να βάλει την κάρτα SD !!

Γιώργος

Γελάει ο κόσμος με την Apple για ακόμη μια φορά , κατάργησαν ως και την κάρτα SD , δεν έχει touchscreen , αφαίρεσαν το magsafe και έχει μόνο θύρες Usb-c οπότε θα μπλέξει κάποιος με μετατροπείς (έξτρα καλώδια). Τραγικό.

h3252041

Γελάνε και τα τσιμέντα.

Zach

Μαρέσει όταν αυτη η εταιρια ρισκαρει. Εντυπωσιαστηκα οταν πια ολα τις τα λαπτοπ τα παραγει μονο με usb c θήρες. Δεν το περιμενα. Στηριζει την μινιμαλ φιλοςοφια με καθε τροπο και αυτο εχει ρισκο- δεν το κανουν πολλες εταιριες αυτο. Πιστευει οτι το μελλον ειναι το γουαιρλες και ολα οδευουν προς τα εκει. Αφαιρεςαι το φλοπι ντισκ, ο ανταγωνισμος ακολουθησε, αφαιρεσαι το σιντι ντραιβ, της βγηκε και αυτη η κινηση. Το ιδιο πιστευω θα γινει και με την οντιο τζακ στα σμαρτφοουνς- ο ανταγωνισμος θα ακολουθησει.

Δεν τρελαθηκα με τα καινουρια μακμπουκς, ουτε με την τατς μπαρ. Περιμενα κατι καλυτερο.
Εχω περιεργεια να δω πως θα εξελιξει τα ιμακς.

GS

Και όμως θα πουλήσει γιατί υπάρχουν πρόβατα πολλά εκεί έξω που θα το πάρουν επειδή έχει το μήλο.Ούτε 500 δεν αξίζει αυτό το κονσερβοκούτι.Μια μπούρδα και μισή είναι.Ουστ!

Mac Book pro 13" retina

Mac Book pro 13′ retina .. Παιδια το πήρα πριν 2 χρόνια σχεδόν , ετσι για αλλαγή απο τα windows.Τελικά κατέλειξα να βαλω windows και office για να μπορω να δουλέψω.
Σαν μηχανάκια εχουν τελεια κατασκευή , αλλά απο εκεί και πέρα άστα. .. αν θελεις για δουλειά απλά δεν το αγοράζεις, μείνε σε αυτά που ξέρεις .
Αν το θέλεις για μούρη ( οπως οι νοικοκουρές ) , ή εχεις λεφτά για πέταμα προχώρα..

Oi εφραμογές office στα mac δεν είναι ίδιες για εναν εμπειρο χρήστη με αυτές που έχουν τα windows. ( Pivot Tables , slicers ) κλπ δεν υπάρχουν εδω , η microsoft λέιει οτι κάποια μέρα θα γινει και αυτό.???

Οι εφαρμογές pages , numbers, keynote είναι για κλάματα.

Αυτά απο ένα χρήστη Mac ( 2 τελαυτία χρόνια ) που ακόμη προσπαθει να καταλάβει τι τελικά πουλάει η apple ??

Ξέρω οτι θα τα ακούσω απο κάποιους ( ισως και απο το γιό μου μόλις διβάσει τι εγραψα ) αλλά αυτό είναι και καλό ειναι να τα λέμε .

Panagiotis

ομηρος

Ποτε θα το εχουμε για παραγγελια εδω;

Agnostos13

@MacbookPro13″:
Αν σε ενδιαφερει αποκλειστικα το MS Office δεν εχεις λογο να πας σε Mac. Αλλωστε η συγκεκριμενη αουιτα ειναι της Microsoft οποτε λογικο ειναι να δινει καποια χαρακτηριστικα παραπανω στο λειτουργικο της… Και δεν ξερω αν ξεπερνιεται με το Office365 αυτο! Επισης υπαρχουν και αλλες εφαρμογες γραφειου (ειδικα οι ελληνικες υλοποιησεις) που ειναι αποκλειστικα για windows και δεν κυκλοφορουν σε Mac. Συνηθως μιλαμε βεβαια για light εφαρμογες που πρεπει να τρεχουν και σε φθηνα συστηματα. Οι πιο βαριες και απαιτητικες υπαρχουν και σε Mac.

Cenjo

Tο magsafe ήταν τελειωμένη υπόθεση έτσι και αλλιώς. Όλοι οι κατασκευαστές από δω και πέρα σε όλες τις πλατφόρμες (παιχνιδομηχανές,κινητά,υπολογιστές κτλ.) θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν USB TYPE – C ή Thundebolt 3. Αυτό είναι το μέλλον καθώς σου προσφέρει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και θεωρώ προσωπικά καλύτερα να έχουμε το ελάχιστο 1 ή 2 διαφορετικές θύρες που να τα κάνουν όλα. (type-c, usb 3.0).

Έτσι τα πράγματα γίνονται πιο τυποποιημένα και κερδίζουμε και χρόνο και σκέψη. Τώρα όσον αφορά το γεγονός ότι οι υπολογιστές της είναι πανάκριβοι και γενικά η Apple το χρυσώνει το χάπι είναι πολύ απλό. Λέγεται μονοπώλιο. Καθώς είναι η μοναδική εταιρεία η οποία βγάζει αυτό το λογισμικό άρα σου λέει ότι θέλω κάνω.

Τέλος, κάποιοι που διαμαρτύρονται επειδή δεν συνδέεται το iphone όντως έχουν απόλυτο δίκιο και θα χρειαστούν έξτρα βύσμα = περισσότερα λεφτά. Πραγματικά από τι μπορώ να καταλάβω από την πολιτική της Apple είναι ότι θέλει να προωθήσει και τρίτους κατασκευαστές. Όπως και με την αφαίρεση της θύρας ακουστικών.

Ευγένιος

Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν η Apple δημιουργεί ένα προιόν, δεν το φτιάχνει σύμφωνα με τα στάνταρ της Ελλάδας.
Έτσι, ο αμερικάνος, ο άγγλος, ο βέλγος, ο ιάπωνας κλπ. με τις ταχύτητες που τους παρέχονται
δεν θα έχουν πρόβλημα συνδέοντας τη συσκευή τους μέσω wifi. Η τεχνολογία εκεί οδηγεί. Στην εξαφάνιση των καλωδίων. Σε ένα φορητό τι συνδέει ένας μέσος χρήστης; Έναν εξωτερικό σκληρό κ άντε ενα blueray (που δεν χρειαζεται και αυτο πια). Και που βάζει θύρες ακόμα πολύ είναι. Τα αρχεία σου μπορει να τα έχεις στο cloud, την μουσική σου να την ακους σε streaming, την δουλειά σου να την αρχιζεις σε μια συσκευή και να την αρχίζεις σε άλλη.
Όσο για την οθόνη αφής μπορεί να αλληλεπιδρά το ίδιο με ένα πληκτρολόγιο που θα αλλάζει εμφάνιση σύμφωνα με το τί τρέχεις εκείνη την ώρα; Και αν χαλάσει τι θα είναι πιο οικονομικό η οθόνη ή το πληκτρολόγιο;
To magsafe ητάν μια πολύ ωραία ιδέα. Κρίμα!
Όπως είπα πιο πάνω το μέλλον είναι ασύρματο, τα καλώδια και οι θύρες θα εξαφανιστούν. Και δεν ξέρω αν θα εξαφανιστούν και οι φορητοί γιατί θα μοιάζουν τότε με tablet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.

Smartphones Apple Galaxy iPhone

Ξανά στην κορυφή η Samsung – Οι αποστολές iPhone της Apple έπεσαν το 1ο τρίμηνο του 2024

Οι αποστολές iPhone της Apple μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% παγκοσμίως το A τρίμηνο του 2024, λόγω της αύξησης των αποστολών από ανταγωνιστές.