Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ταυτοποίηση συνδέσεων καρτοκινητής

Από αυτή την Κυριακή 08/11/2009 τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία ταυτοποίησης των συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας, όπως προβλέπεται από το νόμο (Ν.3783/2009). Η δήλωση των στοιχείων πραγματοποιείται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν στα καταστήματα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Όλοι οι νέοι συνδρομητές καρτοκινητής θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία ταυτότητας τους προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους.

Οι υφιστάμενοι συνδρομητές καρτοκινητής, που έχουν ενεργοποιήσει τη σύνδεσή τους μέχρι και 07/11/2009, θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους μέχρι και τις 30 Ιουλίου 2010, προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το καρτοκινητό τους.

Για να πραγματοποιήσει την ταυτοποίηση του καρτοκινητού του, ο συνδρομητής πρέπει να έχει μαζί την ταυτότητα ή το διαβατήριό του, καθώς και την SIM κάρτα ή τον 20-ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω σε αυτήν. Η διαδικασία ταυτοποίησης ολοκληρώνεται με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των στοιχείων και είναι κοινή για υφιστάμενους και νέους συνδρομητές καρτοκινητής.

Οι αλλοδαποί μπορούν να ταυτοποιούν τις συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας με αντίστοιχα έγγραφα ταυτοπροσωπίας όπως φωτοτυπία άδειας παραμονής, ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς/δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού.

Εάν χρήστης της σύνδεσης καρτοκινητής είναι διαφορετικό πρόσωπο, ο συνδρομητής θα πρέπει να δηλώσει και τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη. Σε περίπτωση που κάποιος συνδρομητής έχει περισσότερες από μία συνδέσεις καρτοκινητής, μπορεί να τις δηλώσει όλες χωρίς κανέναν περιορισμό.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης αφορά μόνο στην καρτοκινητή και οι υφιστάμενοι συνδρομητές των προγραμμάτων συμβολαίου της εταιρείας δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσουν νέα δήλωση των στοιχείων τους.
Για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, η διαδικασία της ταυτοποίησης πρέπει να γίνει από ενήλικα.
Η εγγραφή των συνδρομητών στους τηλεφωνικούς καταλόγους είναι προαιρετική. Αν οι συνδρομητές δεν επιθυμούν τα στοιχεία τους να καταχωρηθούν σε τηλεφωνικούς καταλόγους θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Σε περίπτωση που αλλάξει στοιχεία ο συνδρομητής ή ο χρήστης, ο συνδρομητής θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα την εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής της SIM κάρτας, η οποία πρέπει να δηλώνεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα φραγή εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
24gr.gr

έχουν να βγούν άπλυτα στην φόρα…..
το πιτσιρίκι θα αναγκαστεί να φανερώσει την SIM που έκρυβε απο τους γονείς του!!!

customer

Εγώ πάντως αν είχα καρτοκινητή, δε θα πήγαινα να δώσω τα στοιχεία μου. Ξέρουμε πώς προήλθε αυτός ο νόμος και ξέρουμε πόσο γελοιότητα είναι. Εντάξει, οι εταιρείες κινητής πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και καλά να πιέσουν τους κατόχους κάρτας. Αν δεν πάει κανείς να δώσει τα στοιχεία του όμως, τί είναι πιο πιθανό να συμβεί ? Να κόψουν τις συνδέσεις ή να καταργηθεί (στην πράξη) αυτός ο ηλίθιος νόμος ?

nkk

καιρός ήταν να μαζευτεί λίγο αυτό το καραγκιοζιλίκι, όπου ο κάθε ηλίθιος που ήθελε να κάνει φάρσες και να παρενοχλεί ανθρώπους, μπορούσε εύκολα να το κάνει με ένα καρτοκινητό… και να είναι και απολύτως ήσυχος ότι δεν μπορεί να τον ανακαλύψει κανείς… και υπάρχουν και άλλα θέματα στα οποία δεν θα επεκταθώ. Πάντως χαίρομαι πολύ γι’ αυτή την εξέλιξη…

Peirates-team

Eimai 15 χρονων….Χμμμ καλο μου φαινετε εμενα δεν με νοιαζει….!!!!!!!

Νικος

Σωστός ο φίλλος cVlachakis, πλήν όμως τα στοιχία που ζητούσαν για τις συνδέσεις τα οποία ήταν πάρα πολά δε τα ζητούσαν για χάρη κανενός νόμου αλλά για να σε κυνηγήσουν καλύτερα σε περίπτωση που δεν είσαι τακτοικός στους λογαριασμούς σου με τη κάθε εταιρία. Με το νέο νόμο που αφορά το σύνολο των συνδέσεων καρτοκινητής και συνδρομητικής, εάν κάνεις νέα σύνδεση με συμβόλαιο μπορείς να επικαλεστείς το νόμο και να μη δώσεις ΑΦΜ η άλλο αποδεικτικό στοιχίο καθόσον ο νόμος λέςι ΑΦΜ εφόσον υπάρχει ούτε για εκαθαρίστηκά μιλάει ούτε για άλλα στοιχία απλά ζητάει μία αίτηση και μία φωτοτυπία ( κακκός ) ταυτότητας. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Οσο αφορά τα στοιχία απλά αυτό οφείλεται στην ανικανότητα των αρχών να εντοπίζουν ( προφανός σκόπιμα ) τη γεωγραφική περιοχή του παράνομου κινητού. Μέχρι τώρα ότα έκαναν ( με μπάχαλοκαι όπου ήθελαν ) άρση απορρήτου ( για όποιους λόγους ήθελαν ) απλά ζητούσαν τα στοιχία του κατόχου, τη γεωγραφική θέση που είναι και πιό σίγουρη και ποιο αποτελεσματική δε τη ξέρουν καν. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ λοιπόν τέτοιοι νόμοι που μόνο σύγχηση στο κάθε νομοταγεί μπορούν να δημιουργήσουν. Εγώ πρωσωπικά θα διατηρίσω την ανωνυμία μου πέρα απο τη σύνδεση που έχω με συμβόλαιο ( καθός ένα… Συνέχεια »

Αγγελος

Η αφελεια μερικων δεν εχει ορια..για σκεφτειτε εξυπνοι οτι μια μερα μπορει να μην εχουμε δημοκρατια και οτι στα χερια των τυρανων μας θα υπαρχουν τα στοιχεια των κινητων μας….σκεφτειτε την παρακολουθηση,φανταστειτε να σας σταματανε στο δρομο οι μπατσοι και να σας κανοιυν ανακριση “γιατι δεν εχεις μαζι σου το κινητο,δεν θες να σ’ακουν?μηπως κρυβεις κατι?”εγω δεν ειμαι υποχρεομενος να αποδειξω την αθωοτητα μου,ειναι δεδομενη μεχρι αποδειξεως του αντιθετου και αυτο ειναι δεδομενο τωρα αλλα μια μερα μπορει και οχι…
Οποιος θυσιαχει τις ελευθεριες του για το αισθημα μιας προσκαιρης ασφαλειας δεν αξιζει ουτε την ασφαλεια αλλα ουτε και την ελευθερια.Ξυπνατε

tsak4

@Άγγελος φίλε συγγνώμη κιόλας άλλα το γ@@@… και ψόφησε…

Αγγελος

Τι συγγνωμη ζητας,δεν το καταλαβα.Και πως μπορεις με το να πετας λασπη για να απαντησεις σε αυτο που δεν εχεις επιχειρηματα να αντικρουσεις.Επικληση στη λογικη,ελπιζω να ξερεις τι σημαινει

enigma

Άγγελε αν θέλουν να σε παρακολουθήσουν λες να τους νοιάζει αν έχεις ταυτοποιήσει το καρτοκινητό;;;Δλδ τόσα χρόνια όσοι δίναμε τα στοιχεία μας όταν κάναμε σύνδεση σε σταθερό και κινητό, είμαστε πρόβατα;;;Τι άσχετο σχόλιο έκανες;;;Που είναι η λογική την οποία καλείς όταν το σχόλιο σου είναι εξαρχής άστοχο ως προς το θέμα της δημοσίευσης. Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες και να έχετε μανίες καταδίωξης…

Σιγά μην σε βρει ο αστυνομικός με κινητό πάνω σου και για επιβεβαίωση σε καλέσει στο καταχωρημένο σου νούμερο και αν είναι τελικώς άλλο σε στείλει στα υπόγεια για το μαρτύριο της σταγόνας. Ένα τεχνικό θέμα και το κάναμε πολιτικό με υποθέσεις τύπου Big brother. Αν έχεις κάτι να κρύψεις τότε καλύτερα σταμάτα να μιλάς μέσω τηλεπικοινωνιών, υπάρχει και το echelon βλέπεις…Δεν θα μπω βαθύτερα στον αντίλογο απέναντι σου…και άσε και το προνόμιο του να μπορεί και ο άλλος να κρίνει αν λες μπούρδες ή όχι και μην το παίρνεις μονόπλευρα το πράγμα…

Δια ταύτα,καλά κάνουν και ζητάνε στοιχεία για τα καρτοκινητά γιατί έτσι θα εκλείψουν πολλές εκνευριστικές συμπεριφορές…Και στην τελική αυτούς που έχουν να κρύψουν την παρουσία ενός επιπλέον αριθμού sim χαλάει…

tsak4

@Άγγελος θέλεις από μένα να σου γράψω επιχειρήματα όταν εσύ δεν έχεις ούτε ένα;;
τα : σκεφτειτε εξυπνοι οτι μια μέρα… φανταστειτε να σας… είναι επιχειρήματα;;

Να σου δώσω ένα επιχείρημα σαν τα δικά σου: φαντάσου ότι μια μέρα θα κατεβούν οι εξωγήινοι και θα σκοτώνουν οποίον δεν έχει ταυτοποιήσει το καρτοκινητό του..
Αν σου φαίνεται αστείο ή ηλίθιο ξαναδιάβασε τα επιχειρήματα σου πριν απαντήσεις..

giannis

@tsak4 μπορεί να μην το εξέφρασε καλά ο παραπάνω φίλος αλλά λέει κάτι πολύ σωστό.Τον απόλυτο έλεγχο με την δικαιολογία του “εσύ δεν έχεις να κρύψεις κάτι αρα τί φοβάσαι”.
Να σου κάνω απλά μία ερώτηση και αν θες απαντας.Αφού εσύ είσαι νομοταγής πολίτης και δεν φοβάσαι τίποτα ούτε έχεις σκοπό να κάνεις κάποιο κακό θα συμφωνούσες με το να σου έβαζαν ένα τσιπάκι το οποίο θα έδειχνε που είσαι.με ποιους,να είναι και μικρόφωνο,να κρατάει ιστορικο για το που βρισκόσουν,να πληρώνεις μέσω αυτού,να χρησιμεύει για ταυτότητα και γενικά να αντικαθιστούσε ότι χαρτούρα χρειάζεσαι?
Καλό δεν θα ήταν?Θα ήσουν επίσης σίγουρος ότι δεν θα απαγάγει κάποιος το παιδί σου και ότι αν γίνει αυτό θα μπορούσες να το βρείς?Απάντησε μου και ελπίζω να φάνηκε το φιλικό ύφος της συζήτησης που κάνω και να μου απαντήσεις αν θέλεις ανάλογα

*Ο διάλογος είναι υγεία και η διαφωνία ακόμα μεγαλύτερη

tsak4

@giannis αυτό που με πείραξε έμενα είναι ότι εμείς είμαστε οι αφελείς ( κατά τον Άγγελο ) και αυτός ο έξυπνος με αυτά τα αστεία επιχειρήματα..
Τα στοιχειά μου τα έχουν ήδη από την σύνδεση μου και το μόνο που έχουν να κερδίσουν με την ταυτοποίηση του καρτοκινητού μου είναι να δουν τα μηνύματα που στέλνω/δεχομαι κ τις κλήσεις που κάνω με την κοπέλα μου..
Και να σου απαντήσω και στο ερώτημα σου εννοείτε πως δεν θα συμφωνούσα με το τσιπάκι, τα αρνητικά που έχει δεν μπορούν να συμψηφιστούν με οτιδήποτε θετικό και αν προσφέρει.. ( αν και πιστεύω πως αν θέλουν να βρουν που είσαι μπορούν να το κάνουν και χωρίς το τσιπάκι.. )

Και εννοείτε ότι ο διάλογος είναι υγειά και αν συμφωνούσαμε σε όλα δεν θα γινόταν διάλογος..

Spyroscesarsc

Εγώ συμφωνώ με τον ‘Αγγελο. Σας φαίνεται μία ασήμαντη ταυτοποίηση? Από ταυτοποίηση σε ταυτοποίηση γινόμαστε όλο και πιο φακελωμένοι. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας ενοχλεί, μιας και τα στοιχεία αυτά θα τα βλέπει το “Δημοκρατικό” κράτος μας, αλλά εγώ αμφιβάλλω πολύ για την Δημοκρατικότητα του! Οι εγκληματίες κτλ μπορούν να βρούνε πανεύκολα αριθμούς με πλαστά στοιχεία ή κάτι άλλο που τελικά θα τους απαλλάξει από αυτόν το νόμο. Δεν χρειάζεται κανένας τύραννος βέβαια γιά να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία μας. Και θεωρητική δημοκρατία να έχουμε, όσο περισσότερο φακελώνονται οι πολίτες, τόσο λιγότερη ελευθερία έχει ο πολίτης, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτούν αυτοί που μας κυβερνάνε και τόσο λιγότερο δημοκρατικό είναι το πολίτευμα της χώρας. Και έτσι από την μία μέρα στην άλλη από Δημοκρατία πάμε σε Τυραννίδα και απολυταρχικά καθεστώτα. Τί έχει σειρά? Απλά δείτε τα νομοσχέδια που περάσαν σε Αμερική και Ευρωπα’ι’κές χώρες πρόσφατα… Αν ο πρόεδρος, πρωθυπουργός (κτλ) κρίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, μπορεί να απαγορεύσει την προβολή (εντός χώρας) οποιασδήποτε ιστοσελίδας ή και ολόκληρου του διαδικτύου. Αυτό ισχύει ήδη σε άλλες χώρες του κόσμου σε μικρό βαθμό(Τουρκιά) ή μεγάλο(Κίνα). Στην Τουρκία από ότι μου έχει πει ένα παιδί που ζει εκεί, η κυβέρνηση έχει(τέλη του… Συνέχεια »

giannis

αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα και ότι στην αρχή είναι όλα σιγά μωρέ και τί έγινε και δεν με πειράζει και δεν είναι σημαντικό αλλά αν κάποια στιγμή φτάσει η ώρα που καταλάβεις και τότε σε πειράζει,τότε θα μπορείς σίγουρα να αντιδράσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Vodafone

Vodafone RED: Προσφορά για την πιο ρομαντική γιορτή του χρόνου

Με την ενεργοποίηση δύο νέων συνδέσεων, όλοι οι νέοι ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου Vodafone RED 5GΒ γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Internet COSMOTE

Pαyzy pro: Νέα εφαρμογή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ήδη περισσότερες από 400 επιχειρήσεις αξιοποιούν καθημερινά τα οφέλη του payzy pro, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εμπορική του διάθεση.

Internet Vodafone

Vodafone: Απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ και κλήρωση για 4 iPhone 15 Plus

Η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ ώστε όλοι οι συνδρομητές να μοιραστούν τις μοναδικές στιγμές των χειμερινών εμπειριών τους χωρίς περιορισμούς.

Business Vodafone

Vodafone Posidonia: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση σε Πάρο και Αντίπαρο

Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις περιμετρικά των νησιών, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών.