Ψηφιακή Τηλεόραση, Πρώτες εντυπώσεις από Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη μεγάλη ελληνική πόλη που απέκτησε Ψηφιακή Τηλεόραση. Το μεγάλο στοίχημα της μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο τότε που η Digea αναμένεται να καλύψει Αθήνα και Νότια Προάστια με σημείο εκπομπής την Αίγινα. Σύμφωνα με φίλους του Techblog που κατοικούν στη συμπρωτεύουσα, η Digea αγκαλιάστηκε με θέρμη, ιδιαίτερα σε “δύσκολες” γεωγραφικά περιοχές που δεν έπιαναν ούτε τα αναλογικά τηλεοπτικά κανάλια.

, Ψηφιακή Τηλεόραση, Πρώτες εντυπώσεις από Θεσσαλονίκη

Ο Γενικός Διευθυντής της Digea Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. κ. Γιώργος Μαθιός δήλωσε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha ότι η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη ήταν ομαλή και επιτυχημένη.
Τις προηγούμενες ημέρες, ολόκληρο το team της Digea βρισκόταν επί ποδός στη συμπρωτεύουσα παρακολουθώντας το αναλογικό (εν μέρη) switch off της αναλογικής τηλεόρασης και της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Techblog, υπήρξαν μικρά χρονικά διαστήματα διάρκειας έως και 10 λεπτών, που δεν υπήρχε ψηφιακό σήμα, αλλά αυτά διορθώθηκαν το συντομότερο δυνατό, χάρη στο σθένος και την τεχνογνωσία των τεχνικών της Digea. Και αυτό το Σαββατοκύριακο, το team της Digea θα ανέβει Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει και να συντονίσει την ομαλή πορεία της ψηφιακής μετάδοσης.

Για όλους εσάς που αναρωτιέστε γιατί έχετε μόνο ήχο και όχι εικόνας, η απάντηση είναι ότι έχετε δέκτη/ αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-2 ενώ για να πιάσετε τα ψηφιακά κανάλια της Digea, χρειάζεστε αποκωδικοποιητή/ δέκτη DVB-T MPEG-4. Όσοι πιάνετε επιπλέον κάποια κανάλια με κωδική ονομασία PRG-1 έως PRG-4, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για τηλεοπτικά κανάλια χωρίς την απαραίτητη άδεια που προσπαθούν να καρπωθούν ελεύθερες συχνότητες ψηφιακού σήματος.

Αυτή την Κυριακή 24 Ιανουαρίου συντονιστείτε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 fm και μέσω ίντερνετ στο www.athina984.gr στις 15:00 το μεσημέρι. Θα έχουμε μαζί μας σε ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξη τον Διευθύνων Σύμβουλο της Digea, κ. Γιώργο Μαθιό ο οποίος θα απαντήσει σε όλες μας τις απορίες.
Αφήστε τα σχόλιά σας σε αυτό εδώ το άρθρο και εμείς με τη σειρά μας θα τα σταχυολογήσουμε και θα τα θέσουμε υπόψιν του κ. Μαθιού. Η συνέντευξη θα δοθεί στην ραδιοφωνική εκπομπή “Digital Athens” που εδώ και 3 μήνες είναι στον αέρα με τη συνεργασία του Techblog.gr και του Game20.gr.

Διαβάστε επίσης: Digea Ψηφιακή Τηλεόραση, Οι περιοχές που θα έχουν σήμα από το 2010

Σημείωση: Δεν θυμάμαι από που βρήκα την φωτογραφία του άρθρου, σε όποιον ανοίκουν τα δικαώματα, ας μου στείλει ένα email για να δώσω το σχετικό credit.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Spiros

Ποτέ θα ερθει το ψηφιακό σήμα στο Ηρακλειο Κρητης και αν θα έχουμε και αλλά κανάλια η προς το παρών είναι αυτά.

jannis

Για όσους έχουν ενσωματωμενο αποκωδικοποιητη ειναι ΟΚ!
Για τους υπόλοιπους εμας που ΔΕν εχουμε… θέλει 2 τηλεχειριστίρια και αλλαγή απο AV σε TV κάθε φορά που θελεις να πιασεις ΕΤ1 ΝΕΤ ΕΤ3 +ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ… Σπασιμο νευρων δηλαδή!
+το γεγονος οτι τα ψηφιακά παίζουν πιο χαμηλα σε ενταση και ετσι αναγκαζεσαι να ανεβοκατεβαζεις την ενταση…

Θα πρότεινα την DIGEA να ανεβάσει την ένταση 20% !

fotis

Αλήθεια, τι θα γίνει με τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς; Η DIGEA θα συνεργαστεί μαζί τους ή όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να εκπέμπουν από μόνοι τους ψηφιακό σήμα θα κλείσουν;

Thanos

Από ότι έχω καταλάβει, κάθε συχνότητα μπορεί να χωρέσει 4 κανάλια σε standard ανάλυση ή 1 σε hd. Αυτή την στιγμή η digea χρησιμοποιεί 2 συχνότητες για την μεταφορά των 7 καναλιών που εξυπηρετεί. Μελλοντικά το κάθε από αυτά τα κανάλια θα του ανήκει από μία συχνότητα; Δηλαδή θα μπορεί να βγάλει π.χ. το Mega Channel ακόμη 3 κανάλια; Αν ναι, από πότε θα παραχωρηθεί στους σταθμούς η δική τους συχνότητα;

Anastasios

Πότε θα έχουμε κανάλια σε ανάλυση HD και γενικά ποιό είναι το μέλλον της εικόνας και του ήχου και πότε θα αναβαθμιστούνε ;

Michael. Sirakis

Πολύ κακό για το τίποτα. Η εικόνα δεν έχει ιδιαιτερες μεταβολές, μερικές φορές βλέπεις καρε στην κίνηση ή pixels ενω τα γρήγορα πλάνα σε ζαλίζουν. Για να αλλάξεις απο κανάλι σε κανάλι περνάνε 3-4 δευτερόλεπτα. Και δεν φταιει η τηλεοραση μου

nkk

αγαπητέ συντάκτη, έαν γνωρίζεις, όσοι βλέπουμε τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ με τον ενσωματομένο δέκτη της τηλεόρασης, θα βλέπουμε και τα υπόλοιπα όταν προκύψουν στην Αττική; ή υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα; (αναφέρομαι φυσικά στο MPEG-2 – MPEG-4)

mpampis

ειμαι θεσσαλονικη αγορασα μια καινουργια τηλ. που διαθετει MPEG-4 και η εικονα ειναι πραγματικα τελεια ουτε χιονια ουτε καρε πραγματικα χαιρεσαι να βλεπεις τηλ αρκει βεβαια να εχει και η τηλ τα απαραιτητα στοιχεια οπως να ειναι Full HD

Αγγελος

Μια καλή ερώτηση για τον κύριο Μαθιό θα ήταν εάν σκέφτονται να κάνουν δοκιμές σε HD και επίσης τι γνώμη έχει για την μετάβαση μερικών χωρών σε DVB-T2.

andreas

meta to pasxa tha ginei metabasi stin krhth
look here https://lampra-nea.blogspot.com/2010/03/blog-post_2494.html

petros

ρε παιδια μηπως ξερεται ποτε θα ερθει και στο ηρακλειο κρητης????????????????

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema Digea

Digea: Επανασυντονίστε τα ψηφιακά κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Μάθε πως να συντονίσεις ξανά τα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια βήμα βήμα. Επανασυντονίστε τους δέκτες σας, την τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή εύκολα.

Reviews Digea EDISION featured

EDISION PICCO T2 hands-on: Δεκτικός στα νέα φορμά τηλεόρασης [DVB-T2]

Δοκιμάζουμε τον επίγειο αποκωδικοποιητή DVB-T2 EDISION PICCO T2 για να είστε έτοιμοι για την 2η Ψηφιακή Μετάβαση με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Software Digea

Digea: Πως επανασυντονίζω τα κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Κατά την μετάβαση στις νέες συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της Digea θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή.

Software Digea featured

DIGEA: Ξεκινάει η 2η Ψηφιακή Μετάβαση, μάθε ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ξεκινά από κοινού από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση.