Έρευνα Disney, Τα Ψηφιακά Παιδιά της Γενιάς X – Generation XD

Μία νέα γενιά παιδιών ηλικίας 8 – 14 ετών εξοικειωμένων με την ψηφιακή τεχνολογία αναδείχθηκε μέσα από τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ για τους προ-εφήβους – tweens. Τα παιδιά αυτά, τα οποία δεν γνώρισαν τον κόσμο χωρίς το Διαδίκτυο, και έχουν μια αυξημένη συναίσθηση του μέλλοντός τους αλλά και του μέλλοντος του πλανήτη, αποτελούν την Generation XD – Τα Ψηφιακά Παιδιά της Γενιάς X.

, Έρευνα Disney, Τα Ψηφιακά Παιδιά της Γενιάς X – Generation XD

Η έκθεση, την οποία ζήτησε η Disney ως μέρος της συνεχούς έρευνας για το νέο παιδικό τηλεοπτικό κανάλι Disney XD, στηρίχθηκε σε μελέτη που έγινε σε περισσότερα από 3.000 παιδιά ηλικίας 8 – 14 ετών σε έξι χώρες της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής κατέρριψαν πολλούς μύθους για τη σχέση των παιδιών με το Διαδίκτυο αλλά και τη στάση τους απέναντι στην οικογένεια και την έννοια της διασημότητας που προβάλλει η σύγχρονη κουλτούρα.

Με θεμελιώδεις διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, ακριβώς λόγω της ψηφιακής τους ανατροφής, η Γενιά XD – τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2001 από γονείς της Γενιάς Χ – έχει εκτεθεί σε πολύ περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα από κάθε άλλη γενιά και δεν έχει γνωρίσει τη ζωή χωρίς την ψηφιακή ψυχαγωγία, την κινητή τηλεφωνία ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media channels).

Η Victoria Hardy, Executive Director της EMEA Research, Disney XD, σχολίασε: «Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, η έκθεση XD επαναπροσδιορίζει την παγιωμένη εικόνα των σύγχρονων προ-εφήβων και τους αναδεικνύει σε μία γενιά με θετική διάθεση και ευαισθησία ως προς τις ανάγκες της ευρύτερης κοινότητας, γενιά η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία που την περιβάλει για να επιφέρει θετικές αλλαγές τόσο στη δική της ζωή όσο και στη ζωή του κόσμου γύρω της».

Η μελέτη ανέδειξε τις ακόλουθες τάσεις ως συνέπεια αυτής της άνευ προηγουμένου συνδετικότητας:

Ψηφιακή Γενιά – αν και απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, οι εκπρόσωποι της γενιάς XD τη χρησιμοποιούν για να αναβαθμίσουν και όχι να αντικαταστήσουν την προσωπική κοινωνική επαφή.
– Η προσωπική επαφή παραμένει ο πλέον προτιμητέος τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους (30%), πολύ περισσότερο από την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (15%), τις ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις (14%) και το κινητό τηλέφωνο (8%)
– Το 95% θεωρεί σημαντικά το Διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
– Το 53% θεωρεί ότι το Διαδίκτυο βελτιώνει τη ζωή τους εξασφαλίζοντάς τους δυνατότητα επικοινωνίας με τους φίλους τους εκτός σχολείου
– Το 44% δηλώνει ότι το Διαδίκτυο διευκολύνει τη διατήρηση επαφής με τους φίλους τους
– Η χρήση των υπολογιστών για την ολοκλήρωση των σχολικών τους εργασιών είναι η δεύτερη (59%) συνηθέστερη χρήση του Διαδικτύου μετά τα διάφορα παιχνίδια (74%)

Mini-Preneurs/ Μικροί Επιχειρηματίες – παρά την πιστωτική κρίση, η οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα της νοοτροπίας «πίστωση – και – χρέωση» της προηγούμενης Γενιάς Χ, η γενιά XD αποκτά καλές οικονομικές συνήθειες νωρίς.
– Το 70% αποταμιεύουν το χαρτζιλίκι τους αντί να το ξοδεύουν αμέσως
– Το 64% των εκπροσώπων της γενιάς XD θα προτιμούσε να εργάζεται ανεξάρτητα και όχι για κάποιον άλλον όταν μεγαλώσουν

Φιλοδοξίες – παρά το γεγονός ότι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η έννοια της διασημότητας, έχουν ισχυρές οικογενειακές αξίες και φιλοδοξούν να ασχοληθούν με παραδοσιακά επαγγέλματα μεγαλώνοντας, αντί να επιδοθούν στο κυνήγι της διασημότητας
– Τα πέντε επικρατέστερα επαγγέλματα είναι: κτηνίατρος, δάσκαλος, ποδοσφαιριστής, γιατρός και αστυνομικός
– Η μαμά αναδείχθηκε το άτομο που θαυμάζουν περισσότερο – 43%, σε κάθε χώρα διεξαγωγής της έρευνας, με τον μπαμπά να ακολουθεί δεύτερος – 30%

«Πράσινοι» προ – έφηβοι
– Η Γενιά XD δηλώνει ότι το ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι σημαντικό
– Το 97% των εκπροσώπων της γενιάς XD πιστεύει ότι είναι σημαντικό να προστατεύουμε τον πλανήτη μας, με το 74% να ανακυκλώνει ήδη σταθερά

Λίγα λόγια για την έρευνα
Η έρευνα, που διεξήχθη από την Disney, το The Future Laboratory και την TNS, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ευρώπη αναφορικά με τα «πιστεύω», τις αρχές και τις συμπεριφορές των προ-εφήβων (tweens) έχοντας συμπεριλάβει 3.020 παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία. Η Taylor Nelson Sofres διεξήγαγε μία διαδικτυακή έρευνα σε 3,020 παιδιά ηλικίας 8-14 ετών στην Ευρώπη. Αυτή η αξιόπιστη και τεκμηριωμένη έρευνα αναλύθηκε και συνοδεύτηκε από λεπτομερείς συνεντεύξεις με ειδικούς για την περαιτέρω κατανόηση των αποτελεσμάτων της μελέτης αλλά και την εξασφάλιση σωστής και εις βάθος αντίληψης της Γενιάς XD. Η Γενιά XD περιλαμβάνει καταναλωτές ηλικίας 8-14, που ζουν στην Ευρώπη και είναι τα ψηφιακά παιδιά της Γενιάς X (35 – 45 ετών)

, Έρευνα Disney, Τα Ψηφιακά Παιδιά της Γενιάς X – Generation XD

Λίγα λόγια για το τηλεοπτικό κανάλι Disney XD
Το Disney XD είναι ένα τηλεοπτικό κανάλι – για παιδιά ηλικίας 6 – 14 ετών, απευθυνόμενο κυρίως σε αγόρια αλλά και σε κορίτσια. Είναι το πρώτο κανάλι του είδους του στον κόσμο και άρχισε να εκπέμπει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2009. Προσφέρει ένα συναρπαστικό συνδυασμό προγράμματος ζωντανής δράσης και κινουμένων σχεδίων απευθυνόμενο κυρίως σε αγόρια και στην αναζήτησή τους για εξερευνήσεις, κατορθώματα, αθλήματα, περιπέτεια, μουσική και χιούμορ. Μάθετε περισσότερα στο www.disneyxd.gr.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Autolycus

Πολύ ωραίο post.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Disney featured

Disney: Συγχώνευση με την Reliance στην Ινδία – Tεράστιο deal 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Reliance, ο κορυφαίος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων της Ινδίας, και η Walt Disney ανακοίνωσαν μια σημαντική συνεργασία στην Ινδία.

Internet Disney

Disney Plus: Στα βήματα του Netflix, πολεμά το password-sharing

H Disney θα ξεκινήσει τη διαδικασία καταπολέμησης του password-sharing στην υπηρεσία της Disney Plus το ερχόμενο καλοκαίρι.

Games Disney featured Fortnite

Η Disney επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στην Epic – Έρχεται νέο σύμπαν παιχνιδιών μέσα στο Fortnite

H Disney ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα «μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου» στην Epic Games.

Internet Disney Netflix

Netflix: Φέρνει τα θρυλικά Lost και Prison Break μαζί με 12 ακόμα δημοφιλείς σειρές της Disney

Η Disney σχεδιάζει να κάνει μεγάλες αλλαγές στον τομέα του streaming το επόμενο χρονικό διάστημα και φαίνονται καλές!