Μελέτη της ΕΕΤΤ για την Ψηφιακή Τηλεόραση

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν μερικώς ή πλήρως κάνει την μετάβασή τους στην ψηφιακή τηλεόραση, μια τεχνολογία που υπόσχεται καλύτερη ποιότητα εικόνας και δίνει στον καταναλωτή περισσότερες διαδραστικές δυνατότητες με την τηλεόραση. Στην Ελλάδα, η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση έχει ήδη αρχίσει από τον Νοέμβριο του 2008, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Η ΕΡΤ εκπέμπει ήδη πιλοτικά μερικά προγράμματα με ψηφιακό τρόπο ενώ οι λοιποί ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας έχουν ξεκινήσει να προβαίνουν στις προβλεπόμενες εκ της κείμενης νομοθεσίας ενέργειες  προς την κατεύθυνση της ψηφιακής μετάδοσης του προγράμματός τους λαμβάνοντας τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, ως έχει αποδειχτεί και από την ευρωπαϊκή πρακτική και έχει αποτυπωθεί και στο περιεχόμενο του Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου (24 Σεπτεμβρίου 2008), των σχετικών Κοινοτικών ανακοινώσεων καθώς και συναφών μελετών, θα «απελευθερώσει» φάσμα συχνοτήτων, το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα».

Βασικές παραδοχές της μελέτης ήταν:
1. ότι ο αριθμός των ψηφιακών εκπομπών τηλεοπτικού περιεχομένου που θα προκύψουν για κάθε περιφέρεια θα είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον αριθμό των αναλογικών αδειών που προβλέπονταν από την νομοθεσία (ΚΥΑ 15587/1997 όπως εκάστοτε ισχύει) καθώς και τα οριζόμενα στο νόμο 3592/2007 και
2. ότι η εκτίμηση της χωρητικότητας σε ψηφιακούς τηλεοπτικούς διαύλους της ζώνης UHF 470- 838ΜΗΖ υπολογίζεται με αναφορά στο προτεινόμενο Σχέδιο Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής ραδιοτηλεοπτικού σήματος, όπως αυτό παρουσιάσθηκε στις 24.07.2008 από τον Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών και τον Υπουργό Επικρατείας στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Παρουσίαση του χάρτη συχνοτήτων για την πλήρη ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος και του χάρτη συχνοτήτων αναλογικής εκπομπής στο ραδιόφωνο» και απεστάλη στην ΕΕΤΤ.

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης, λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω προϋποθέσεων, συνοψίζονται ως εξής:
1. Προτείνεται η διάθεση ψηφιακού μερίσματος στην «εναρμονισμένη» ζώνη συχνοτήτων 790-862 MHz.
2. Προσδιορίζεται δεύτερο τμήμα φάσματος στην περιοχή των καναλιών 28-32 που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη δικτύων που παρέχουν, υποστηρικτικές στη ραδιοτηλεόραση υπηρεσίες για κάλυψη πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων γεγονότων, τηλεοπτικά προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HDTV) και για υπηρεσίες ασφαλείας κλπ.

Επισημαίνεται ότι η ΕΕΤΤ έχει επανειλημμένα προτείνει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης όπως:
1. Άμεση σύσταση Συντονιστικού Οργάνου από τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.
2. Κατάστρωση μέσα στο 2009 εθνικής στρατηγικής για το ψηφιακό μέρισμα που θα προκύψει μετά την μεταβατική περίοδο.
3. Έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών διατάξεων σύμφωνα με τον νόμο 3592/2007.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ Καθηγητή Νικήτα Αλεξανδρίδη: «Η Εθνική «Ψηφιακή Στρατηγική» (Πρόγραμμα «Ψηφιακής Σύγκλισης»), για να γεφυρώσει το «εθνικό ψηφιακό χάσμα» που υπάρχει μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας, έχει ανάγκη την παροχή οικονομικής ασύρματης ευρυζωνικότητας στις απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές της χώρας. Δίχως όμως αυτό το «ψηφιακό μέρισμα», δεν θα υπάρχουν αρκετές συχνότητες για να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα και να εξαπλωθεί η ευρυζωνικότητα ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου νωρίς να ασχοληθεί από τώρα η Πολιτεία με το θέμα του «ψηφιακού μερίσματος», καθόσον, (1) τόσο οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες όσο και οι τηλεοπτικές εταιρείες παροχής ψηφιακών δικτύων και προγραμμάτων θα πρέπει να γνωρίζουν του «κανόνες του παιχνιδιού» ώστε να μπορέσουν από τώρα να καταστρώσουν τα στρατηγικά τους σχέδια και να προγραμματίσουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, ενώ (2) η Πολιτεία θα πρέπει να προετοιμάσει την κατάλληλη νομοθεσία για την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και την διαδικασία προκήρυξης των διαγωνισμών για τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις και την διάθεση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.»

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.