Ευρωπαϊκή συνάντηση στην Αθήνα για μελλοντικές διαστημικές αποστολές

, Ευρωπαϊκή συνάντηση στην Αθήνα για μελλοντικές διαστημικές αποστολέςΕυρωπαϊκή συνάντηση εργασίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές στον Άρη και τη Σελήνη διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Επιστήμη (ESF), με τη χορηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Κατά τη διάρκειά της, 88 επιστήμονες από 11 ευρωπαϊκές χώρες συζήτησαν τους μελλοντικούς στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος για την εξερεύνηση πλανητών, καταστρώνοντας έναν φιλόδοξο “οδικό χάρτη” για την εξερεύνηση του Αρη και της Σελήνης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Εμφάνιση και συνεξέλιξη της ζωής σε πλανητικά περιβάλλοντα” οι επιστήμονες καθόρισαν τους προορισμούς που θα επισκεφθούν οι διεθνείς αποστολές κατά την περίοδο 2013-2035: πρόκειται για τον πλανήτη Aρη, τη Σελήνη και αστεροειδείς που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο σε κοντινή απόσταση από τη Γη, γνωστά ως NEOs (Near Earth Objects). Ο πλανήτης Aρης διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός περιβάλλοντος στο οποίο μπορεί να εξελίχθηκε ζωή στο παρελθόν, αποτελεί επομένως έναν καλό υποψήφιο πλανήτη για αποστολές σε αναζήτηση ζωής που έχει εκλείψει ή που ακόμη υφίσταται.

Το πρόγραμμα για την εξερεύνηση πλανητών, επίσης γνωστό ως “Aurora” σε προγενέστερες εκδοχές αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, θα εστιάσει σε πλανητικά σώματα στα οποία μπορούν να φτάσουν άνθρωποι, αν και τα πρώτα βήματα του τριακονταετούς σχεδίου θα είναι, αναγκαστικά, ρομποτικά. Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή Ευρωπαίων αστροναυτών στην πρώτη διεθνή αποστολή προσεδάφισης ανθρώπων στον Αρη.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνάντηση της Αθήνας συνέστησαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να θέσει τον Aρη στο επίκεντρο των εξερευνητικών προσπαθειών, οργανώνοντας ρομποτικές αποστολές που θα φέρουν πίσω στη Γη τμήματα του εδάφους και του υπεδάφους του Aρη για λεπτομερή ανάλυση. Προκειμένου να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο σε αυτές τις αποστολές, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως είναι οι γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, οι ραδιο-ισοτοπικές συσκευές που θα μπορούν να παράγουν ενέργεια στην επιφάνεια του Aρη ή η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαστηρίου για την υποδοχή και την ανάλυση εξωγήινων δειγμάτων. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα σχετικά με την επιβίωση των ανθρώπων σε διαστημικό περιβάλλον, πιθανόν στο πλαίσιο αποστολών στη Σελήνη.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνή συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην εξερεύνηση του διαστήματος, μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας.

Πηγή: ΕΚΤ

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business EKT

Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας […]

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.