Λειτουργικό σύστημα MeeGo

Η Nokia και η Intel είχαν κάτι ξεχωριστό να μας δείξουν στο φετινό Mobile World Congress ή μάλλον να μας πουν αφού όλα τα ακούσαμε αλλά τίποτα δεν είδαμε. Πρόκειται για ένα νέο, βασισμένο σε Linux, λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιείται όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα, όπως δήλωσε η εταιρία, αλλά και σε άλλες συσκευές όπως netbooks/tablets/τηλεοράσεις κτλ! Τελικά, αφήνοντας τα πολλά πολλά, το βάφτισαν MeeGo.

, Λειτουργικό σύστημα MeeGo

Το Open Source λειτουργικό σύστημα MeeGo, είναι ένας συνδυασμός δύο λειτουργικών συστημάτων που είδαμε παλιότερα από τις εταιρίες, το πολλά υποσχόμενο Maemo (που υπάρχει μέχρι στιγμής στο Nokia N900) και το Moblin που κατασκεύασε η Intel για κινητά τηλέφωνα. Παίρνοντας τα πλεονεκτήματα κάθε λειτουργικού και βάζοντας τα μαζί η Nokia και η Intel δημιούργησαν ένα OS που ευελπιστεί ότι θα προσφέρει την καλύτερη εμπειρία στους καταναλωτές με την βοήθεια των Developers και των Hackers που είναι ευπρόσδεκτοι όπως πάντα σε κάθε νέα προσπάθεια. Για τους developers το QT δίνει το παρόν του, έτσι ώστε να μπορούμε ύστερα εμείς να χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές που έφτιαξαν τόσο στο MeeGo όσο και σε άλλες πλατφόρμες ενώ οι εφαρμογές θα βρίσκονται διαθέσιμες στο Ovi Store της Nokia ενώ άλλες στο AppUpSM Center της Intel.

Όπως ήδη θα ξέρετε το Symbian^3 είναι στα σκαριά, τα Windows Mobile 7 είναι μόλις στην αρχή της ακμής τους ενώ το Bada OS θα αρχίσει με 100 εφαρμογές στο App Store του άρα το MeeGo την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δύσκολο είναι να τα ξεπεράσει όλα. Βέβαια το ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συσκευές του δίνει το προβάδισμα, όπως επίσης του δίνουν προβάδισμα και οι εταιρίες που είναι πίσω του! Προς το παρών δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω εκτός από το ότι οι πρώτες συσκευές θα κυκλοφορήσουν το 2 τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

, Λειτουργικό σύστημα MeeGo

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Στελιος

Αν δεν κάνω λάθος το Moblin ήταν διανομή Linux για netbooks. Το Meego προορίζεται για κινητά netbooks desktops tablets αυτοκίνητα τηλεοράσεις media centers. All-in-one OS!!! Meego 1.0 θα είναι το νέο όνομα του Maemo 6.0 (αναμένεται παρουσίαση μεσα στο 2010 του Meego οπότε κάπου πρέπει να στηρίζεται) και κατά την άποψη μου πειράματα τύπου Nokia Booklet3G θα συνοδεύονται με την έκδοση για desktop του Meego. Ελπίζω και σε tablet με καλούδια nokia τύπου iPad…

Γιώργος

Linux for ever…. Τα παραθυρα μπαζουν αερα και ειναι και κρυος , άστα

Spyroscesarsc

Εγώ πιστεύω πως το MeeGo δεν θα πετύχει! Ο λόγος απλός. Πάει να καλύψει μεγάλο εύρος συσκευών και θα γίνει πολύ δυσκίνητο.

tomco

πριν το καλοκαιρι θα δουμε νεα συσκευη meego?η θα παει απο φθινοπωρο?

Κώστας Βλαχάκης

Λένε το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους, που σημαίνει από καλοκαίρι και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software MeeGo Nokia Symbian

Nokia, Τέλος στην υποστήριξη MeeGo και Symbian

Δεν προκαλεί εντυπώσεις, αλλά είναι πλέον γεγονός ότι η Nokia αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη του MeeGo και του Symbian από την 1η Ιανουαρίου 2014 και έπειτα. Οι developers θα συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα από τις εφαρμογές που έχουν προς πώληση στο Ovi Store και μετά από εκείνη την ημερομηνία, αλλά δεν θα μπορούν να […]

Smartphones MeeGo Smartphones

Nokia Lauta, Θα βρισκόταν στα χέρια σου εάν…

Εάν η Nokia δεν είχε δώσει τα χέρια με τη Microsoft και δεν είχε γίνει ο νούμερο ένα partner κατασκευαστής smartphones με το λειτουργικό σύστημα Windows Phone το παρακάτω μοντέλο με κωδική ονομασία Nokia Lauta θα βρισκόταν σήμερα στα χέρια όσων αγάπησαν το MeeGo OS και θέλανε ένα Nokia N9 (TechblogTV) με πλήρες συρόμενο πληκτρολόγιο […]

Smartphones Jolla MeeGo Nokia

Jolla Ltd., Το MeeGo επιστρέφει δυναμικά με τη μορφή ενός startup

To MeeGo είναι πολύ καλό για να πεθάνει. Αυτό δεν το πιστεύουμε μόνο εμείς (και μπόλικοι techbloggers εκεί έξω, έτσι δεν είναι;) αλλά και οι πρώην υπάλληλοι της Nokia, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το startup Jolla στη Φινλανδία, το οποίο θα αναλάβει να δημιουργήσει smartphones με το λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux.

Smartphones MeeGo Nokia N9

Nokia N9 PR1.3 Firmware update, Και όμως θαύματα συμβαίνουν…

Οι κάτοχοι των Nokia N9, μάλλον έμεναν απογοητευμένοι να διαβάζουν τις δυσάρεστες εξελίξεις αναφορικά με την περικοπή θέσεων εργασίας στη Nokia, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και σχεδόν σύσσωμο το team πίσω από το λειτουργικό Meego, μέχρι τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της διάθεσης του PR1.3 update!