Δήλωση της Microsoft σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Πρωτοδικείου για την υπόθεση ΕΕ/Microsoft

, Δήλωση της Microsoft σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Πρωτοδικείου για την υπόθεση ΕΕ/MicrosoftΛουξεμβούργο, 17 Σεπτεμβρίου 2007 – Ακολουθεί δήλωση του Αντιπροέδρου και Νομικού Συμβούλου της Microsoft, Brad Smith, αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου: «Όπως ξέρετε, είχαμε προφανώς πολύ λίγο χρόνο στη διάθεση μας για να διαβάσουμε την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο σήμερα και, όπως αντιλαμβάνεστε, για την πλήρη κατανόηση μιας τέτοιας απόφασης, απαιτείται αρκετός χρόνος.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το δικαστήριο συμφωνεί εν πολλοίς με την Επιτροπή και, θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στο δικαστήριο για την εμβριθή εξέταση των θεμάτων. Πρόκειται για σύνθετα θέματα ύψιστης σημασίας και, για το λόγο αυτό, εκτιμούμε τον αμερόληπτο και ολοκληρωμένο τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα.

Εκτιμούμε την απόφαση του δικαστηρίου στο θέμα του θεματοφύλακα και του μηχανισμού παρακολούθησης. Ωστόσο, είμαι ο πρώτος που λέει ότι το θέμα αυτό, στο οποίο το δικαστήριο συμφώνησε μαζί μας, δεν αποτελεί το κρισιμότερο σημείο της υπόθεσης ή της απόφασης.

Είναι πολύ σημαντικό για μας ως εταιρία να συμμορφωνόμαστε με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα μελετήσουμε ενδελεχώς την απόφαση, και αν κρίνουμε ότι πρέπει να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα για να συμμορφωθούμε με αυτή, θα το πράξουμε.

Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο, τουλάχιστον τις επόμενες ώρες, προκειμένου να διαβάσουμε προσεκτικά την απόφαση, αλλά αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα κάνουμε.

Τα τελευταία χρόνια εργαστήκαμε πολύ σκληρά προκειμένου να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Όλοι συμφωνούν, για παράδειγμα, ότι η έκδοση των Windows που διατίθεται σήμερα στην Ευρώπη είναι σύμφωνη με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2004 και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις περσινές εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μας έδωσαν τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τη διάθεση των Windows Vista στην αγορά σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004.

Επιπλέον, καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας και της υποχρέωσης αδειοδότησης τους με τους όρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειωτέον δε, ότι το δικαστήριο, με τη σημερινή του απόφαση, επιβεβαιώνει το καθήκον μας να παραχωρούμε άδεια χρήσης των πρωτοκόλλων επικοινωνίας. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, πλην όμως, παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Αφού διαβάσουμε προσεκτικά τη σημερινή απόφαση, ελπίζω ότι θα αποσαφηνιστούν πτυχές της, γεγονός που θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε αυτά τα εναπομείναντα σημεία της απόφασης. Και όπως είπα, εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να συμμορφωθούμε με τη σημερινή απόφαση, αυτά θα ληφθούν.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι από τότε που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση, το 1998, πολλά έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αλλάξει, η βιομηχανία έχει αλλάξει, η εταιρία μας έχει αλλάξει. Αυτό είναι κάτι που θέλαμε να τονίσουμε ιδιαίτερα, στις Αρχές των Windows (Windows Principles) που δημοσιεύσαμε πέρυσι. Πρόκειται για αρχές, με βάση τις οποίες, οι μελλοντικές εκδόσεις των Windows ξεκινώντας από τα Windows Vista θα ήταν σύμφωνες τόσο με τις αρχές της αμερικάνικης νομοθεσίας όσο και με αυτές που ισχύουν εδώ στην Ευρώπη.

Προσπαθήσαμε να είμαστε ανοικτοί και διαφανείς και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την υπόλοιπη βιομηχανία. Πράγματι, είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις πριν από μια βδομάδα ανακοινώσαμε μια νέα συμφωνία με την Sun Microsystems και πριν από δυο βδομάδες, μια νέα συμφωνία με την Novell, δυο εταιρίες που στο ξεκίνημα της υπόθεσης, πριν από περίπου εννιά χρόνια, ήταν αντίδικοι μας.

Έχουν αλλάξει πολλά, αλλά ένα πράγμα δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει: η δέσμευση της Microsoft στην Ευρώπη. Όταν ξεκίνησε αυτή η υπόθεση, κυκλοφορήσαμε τα Windows σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τις 41 και βαίνει αυξανόμενος. Όταν ξεκίνησε η υπόθεση, απασχολούσαμε 3.900 άτομα στην Ευρώπη. Σήμερα, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 13.000 και αυξάνεται διαρκώς. Όταν ξεκίνησε η υπόθεση, διαθέταμε 3 εκ. δολάρια Η.Π.Α. για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σήμερα, διαθέτουμε περίπου μισό δισεκατομμύριο και το ποσό αυτό αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, έχουμε περισσότερους από 200.000 επιχειρηματικούς εταίρους με περισσότερους από 3 εκ. εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, αριθμός που επίσης αυξάνεται συνεχώς.

Συνεπώς, προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών, προκειμένου να εφαρμόσουμε τη σημερινή δικαστική απόφαση, χαιρετίζουμε την ευκαιρία που μας δίνεται να έχουμε συνεχείς επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην πρόοδο της τεχνολογίας και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.