Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, B’ Τρίμηνο 2009

Το δελτίο οικονομικής συγκυρίας, του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), για το β’ τρίμηνο του 2009 στην Ελλάδα ανακοινώθηκε από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο: • Άνοδος καταγράφεται, με το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος να αυξάνεται κατά 8,2 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 91,7 μονάδες (83,5 το πρώτο τρίμηνο).

• Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο. Στη Βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνει οριακή πτώση η οποία οφείλεται κυρίως στις δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία επίσης επηρεάζει τον γενικό δείκτη κλίματος ΤΠΕ εμφανίζει – αν και πιο ήπια – βελτίωση.
• Η ανάκαμψη και το σαφώς πιο βελτιωμένο κλίμα σημειώνεται το τελευταίο τρίμηνο σε όλους τους κλάδους τόσο στην Ελλάδα όσο και την ΕΕ και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ. Το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, είχε προβλέψει ανάκαμψη στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στον τομέα ΤΠΕ, η οποία και επαληθεύτηκε με τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Τα στοιχεία που προκύπτουν για το β’ τρίμηνο του 2009 από τη μέτρηση και ανάλυση των επιμέρους δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών ανά τομέα, έχουν ως εξής:

Επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο Υπηρεσιών ΤΠΕ
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ το β’ τρίμηνο του 2009 καταγράφει, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο, άνοδο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2009 και διαμορφώνεται στις 98,2 μονάδες από 87,5 που ήταν το α’ τρίμηνο. Αν και ο δείκτης παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, διαφαίνεται βελτίωση των προσδοκιών και το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί από το α’ τρίμηνο του 2008, αρχίζει να ανακάμπτει.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο όλων των επιμέρους στοιχείων δραστηριότητας που διαμορφώνουν τον δείκτη. Oι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης και της ζήτησης βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ θετικές είναι και οι προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

Στο σύνολο του τομέα Υπηρεσιών υπήρξε ήπια ανοδική πορεία, επίδοση η οποία όμως παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και για το β’ τρίμηνο του 2009. Οι Υπηρεσίες ΤΠΕ παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το σύνολο του τομέα Υπηρεσιών.

Επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ
Βελτίωση καταγράφεται στο κλίμα που επικρατεί στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ μετά από δύο χρόνια, με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να διαμορφώνεται στις 91,5 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με τις 83,4 μονάδες που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά θετικών προβλέψεων των επιχειρήσεων όσον αφορά τις προοπτικές των πωλήσεων τους για το αμέσως επόμενο διάστημα. Έτσι υπερκαλύπτουν τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου, που είναι δυσμενέστερες, ενώ το επίπεδο των αποθεμάτων παραμένει σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα.

Το σύνολο του Λιανεμπορίου σημείωσε επίσης, σημαντική βελτίωση και παρότι είχε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ παραμένει και αυτό το τρίμηνο σε υψηλότερα επίπεδα.

Επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο της Βιομηχανίας ΤΠΕ
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ συνεχίζει να καταγράφει οριακή πτώση το β’ τρίμηνο του 2009, φθάνοντας τις 68,9 μονάδες από τις 70,6 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων (4) ετών.

Γεγονός που οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς εκτιμήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων ΤΠΕ για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης, καθώς και για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής. Θετικό είναι το γεγονός ότι μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι τα αποθέματα είναι υψηλά για την εποχή επίπεδα και είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που τα εκτιμούν ως «κανονικά» (90%).

Στο σύνολο της Βιομηχανίας καταγράφεται άνοδος στο Δείκτη Επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνοντας τιμή κατ’ ελάχιστον υψηλότερη από τον δείκτη κλίματος των επιχειρήσεων μεταποίησης ΤΠΕ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι πρόκειται για το τμήμα του τομέα ΤΠΕ με τη μικρότερη συμβολή στο γενικό δείκτη κλίματος, καθώς ένας πολύ μικρός αριθμός επιχειρήσεων δραστηριοποιείται σε αυτόν.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.