10 χρόνια Sony VAIO | Visual Audio Intelligent Organiser

, 10 χρόνια Sony VAIO | Visual Audio Intelligent OrganiserΗ επέτειος των 10 χρόνων παρουσίας του VAIO στην Ευρώπη σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη για τα προιόντα με την ονομασία VAIO. Σε μια εποχή ομογενοποίησης της αγοράς τα VAIO συνεχίζουν την προσπάθεια να υπερέχουν και το καταφέρνουν. Αυτή η αλληλεπίδραση της αληθινής ποιότητας, της σχεδίασης και των αλεπάλληλων καινοτομιών είναι που καθιστά τα προϊόντα μοναδικά και συγχρόνως ελκυστικά.

Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα είναι σημαντικές και αυτό εκφράζεται με την αλλαγή των όρων που σχημάτιζαν το αυθεντικό ακρωνύμιο το οποίο έχει καθιερωθεί σαν logo του προϊόντος. VAIO δεν σημαίνει πλέον Video Audio Integrated Operation αλλά Visual Audio Intelligent Organiser, ένα όνομα που αντικατοπτρίζει την αλλαγή που συνέβη με την πάροδο των ετών και αφορά τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα προϊόντα VAIO.

Τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι του 2008 είναι άκρως αντιπροσωπευτικά του concept VAIO experience. Πρόκειται για τρεις νέες σειρές notebook, το VAIO FW που απευθύνεται στον μέσο καταναλωτή, το υπερ-φορητό VAIO Z, ναυαρχίδα της γκάμας, και το VAIO SR που απευθύνεται στους επαγγελματίες. Όλα τα μοντέλα μοιράζονται την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία, ενώ το καθένα προσφέρει συγεκριμένα πλεονεκτήματα στον πελάτη, όπως ασύγκριτη ποιότητα εικόνας, εκπληκτικό στυλ και υψηλά επίπεδα φορητότητας.

Κάθε συστατικό της ονομασίας VAIO έχει σχέση με χαρακτηριστικά των ίδιων των προϊόντων. Η λέξη Visual ασφαλώς υποδηλεί την τεχνολογία της οθόνης των VAIO, που χαρίζει αυτή την ποιότητα της εικόνας για την οποία φημίζεται η Sony. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την τεχνολογία X-black LCD της Sony που βελτιώνει την εικόνα και ενισχύει την αντίθεση, ή κάποιες μηχανολογικές καινοτομίες όπως η εξαιρετικά λεπτή οθόνη που κοσμεί το νέο VAIO Z. Ή ακόμη, την υπερεαλιστική 100% πιστότητα χρώματος που προσφέρουν οι σειρές VAIO FW και VAIO Z. Τα μοντέλα αυτών των δύο σειρών διαθέτουν επίσης εξόδους HDMI για εύκολη σύνδεση με τις τηλεοράσεις BRAVIA της Sony. Κανένα σημείο δεν έχει παραμεληθεί: στις τελευταίες βελτιώσεις περιλαμβάνεται μια πιο σκληρή επιφάνεια πάνελ για μεγαλύτερη αντοχή και περαιτέρω μείωση των ανακλάσεων.

Ο τομέας Intelligence είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο VAIO. Το εξελιγμένο λογισμικό και τα επίπεδα της επεξεργαστικής ισχύος που είναι πλέον διαθέσιμα, επιτρέπουν στο VAIO να ολοκληρώσει με ελάχιστη προσπάθεια εκ μέρους του χρήστη εργασίες οι οποίες κάποτε φάνταζαν ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές. Το λογισμικό VAIO Movie Story είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε διασκεδαστικά βιντεοκλίπ από το ατελείωτο σωρό των ψηφιακών φωτογραφιών και των βίντεο που οι περισσότεροι από εμάς φυλάμε στον σκληρό μας δίσκο. Σε αντίθεση με τα πολύπλοκα και χρονοβόρα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, το VAIO Movie Story είναι γρήγορο και απλούστατο. Χρησιμοποιεί την λειτουργία Face Detection για να κεντράρει τα πρόσωπα στην οθόνη και την τεχνολογία 12 Tone Analysis για να συγχρονίσει τις αλλαγές σκηνών με την μουσική υπόκρουση της επιλογής σας. Σε λίγα μόνο λεπτά θα μετατρέψει ένα συνονθύλευμα από ανεπεξέργαστο υλικό σε κάτι που θα μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους και να το χαρείτε ξανά και ξανά…

Το VAIO Media Plus είναι μια άλλη ευφυής εφαρμογή η οποία μας κάνει την ζωή πιο εύκολη. Σήμερα, που τα πρότυπα της DLNA (Digital Living Network Alliance) κάνουν πραγματικότητα τα οικιακά δίκτυα πολυμέσων, χρειάζεστε έναν τρόπο για να διαχειριστείτε πολυμεσικό περιεχόμενο μέσω πολλών συσκευών. Το VAIO Media Plus χρησιμοποιεί τη γραμμή πλοήγησης Cross Media Bar –ένα interface με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι κάτοχοι PlayStation3 και τηλεοράσεων BRAVIA – για να διαχειριστεί την μουσική σας, τις φωτογραφίες σας και το ψηφιακό σας βίντεο – είτε αυτό προέρχεται από το PC, είτε από το video recorder.

Ίσως η πλέον αδιόρατη πλευρά του VAIO να είναι αυτή που αφορά το Organiser. Αναφέρεται στο τρόπο με τον οποίο ο Visual, Audio και Intelligence χαρακτήρας ενσωματώνονται σε ένα συνεκτικό σύνολο. Βλέποντάς το από σχεδιαστική μάλλον άποψη και όχι από αυτή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τονίζει το γεγονός ότι κάθε βήμα της σχεδίασης του προϊόντος έχει ιεραρχηθεί και τελειοποιηθεί με απώτερο σκοπό να συγκεράσει την φόρμα και την λειτουργικότητα χωρίς να παραμελεί την αισθητική.

Το νέο πληκτρολόγιο που έχει σχεδιαστεί με την φιλοσοφία Isolation είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: ιδιαίτερα πρακτικό, ανθεκτικό και άνετο στη χρήση, κι όμως εντυπωσιακό και ξεχωριστό στην όψη. Η κυλινδρική άρθρωση με το διακριτικά φωτεινό κουμπί της ενεργοποίησης να φωλιάζει στη μια της άκρη είναι ακόμη ένα παράδειγμα – αισθητικά ελκυστικό αλλά στο έπακρον λειτουργικό επίσης. Όπου και αν κοιτάξετε υπάρχουν τα σημάδια της οργανωμένης σχεδίασης: οι πανέμορφες φινιρισμένες επιφάνειες από βουρτσισμένο αλουμίνιο, η κατασκευή από εξελιγμένα υλικά όπως ανθρακονήματα και μαγνήσιο, τα δύσκολα να κατασκευαστούν αλλά εξαιρετικά ανθεκτικά αυτοτελή τμήματα του περιβλήματος και η τεχνολογία σμίκρυνσης των εξαρτημάτων η οποία έχει αναχθεί σχεδόν σε τέχνη.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear PlayStation VR Sony

Sony PS VR2: Σταματά προσωρινά η παραγωγή λόγω αποθέματος

H Sony ξεκίνησε την κυκλοφορία του headset PS VR2 το Φεβρουάριο του 2023, έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στο προϊόν και στην απήχηση που θα είχε.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.

Smartphones PlayStation 5 Sony

Sony PS5: Δεν έπιασε τον στόχο πωλήσεων – Μπαίνει στο τελευταίο στάδιο του κύκλου ζωής του

H Sony περιμένει να πουλήσει 4 εκατομμύρια λιγότερες κονσόλες PS5 το οικονομικό έτος 2023 που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Gear features PlayStation 5 Sony

Sony DualSense V2: Διέρρευσε το χειριστήριο και έχει διπλάσια διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ένα χειριστήριο DualSense V2 από τη Sony εμφανίστηκε πριν την ώρα του στο επίσημο υποκατάστημα του Best Buy στον Καναδά.