Sony, Τι συμβαίνει με τον Ιάπωνα κατασκευαστή;

, Sony, Τι συμβαίνει με τον Ιάπωνα κατασκευαστή;Ο λόγος που επέλεξα να γράψω αυτό το άρθρο δεν είναι για την ενημέρωση σας για κάτι καινούργιο που επρόκειτο να κυκλοφορήσει, αλλά επειδή βλέπω μία από τις αγαπημένες μου εταιρίες να χάνει σιγά σιγά την θέση της βασίλισσας. Η αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ήταν κάτι που διάβασα στο Game 2.0 και που ανέφερε ότι το Tekken 6 ΔΕΝ θα κυκλοφορήσει μόνο για PS3 αλλά και για Xbox 360. Ναι, θα μου πείτε και που το κακό;

Και να σας πω… εγώ από μικρός ήμουν fan του Playstation αλλά και της Sony σαν εταιρίας… και αυτό που με κάνει να αισθάνομαι κάπως, (όχι δεν είμαι τρελός, έχω την προσωπική μου ζωή, βγαίνω έξω κτλ.) είναι ότι βλέπω μία από τις αγαπημένες μου σειρές fighting να περνάει και σε άλλη κονσόλα, κάτι που με κάνει να νιώθω πουλημένος. Τα αίτια για αυτό, είναι η απόφαση της Sony, ή του υπεύθυνου της εταιρίας στους οικονομικούς τομείς, να μη πληρώσει λίγα παραπάνω για να έχει κάποια αποκλειστικότητα και να κάνει τον κόσμο έτσι να θέλει να αγοράσει ένα PS3 έστω και μόνο για το Tekken… Αυτό που θέλω να πω είναι , ότι η εταιρία έχει χάσει την φήμη της και φυσικά έχει πέσει και σε πωλήσεις… ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ!!!

Και ας αφήσουμε τον τομέα των videogames. Πάμε στις τηλεοράσεις… ή μήπως στα κινητά… ή στις κάμερες ή στις βιντεοκάμερες ή απλά στα MP3 players; Σε όλα τα παραπάνω η εταιρία σημειώνει πτώση… και όχι γιατί δεν βγάζει καλά προϊόντα απλά γιατί δεν τα προωθεί σωστά…! Το PS3 έπρεπε σε ένα χρόνο από την στιγμή που βγήκε να έχει καταλάβει την πρώτη θέση… αλλά αντιθέτως οι εταιρίες που είχαν αποκλείστηκα παιχνίδια στην κονσόλα σιγά σιγα, μία προς μία, σπάνε αυτή την αποκλειστικότητα και το θέμα είναι ότι έτσι μειώνετε και η ποιότητα των παιχνιδιών (άλλο ένα παιχνίδι να σχεδιάζεται αποκλειστικά για PS3 και να μπορούν οι κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν έως και 50GB και άλλο 8!!!) Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα, είναι το Final Fantasy… και η Square-enix γενικά που αποφάσισε να αφήσει την Sony από πρωταρχική επιλογή και να φτιάχνει περισσότερα παιχνίδια για Xbox.

Ποιός κρύβετε πίσω από την ήττα της εταιρίας και ποιος ευθύνεται για αυτά τα αποτελέσματα; Θα καταφέρει να επανακάμψει η Sony;

Guest post: Ο Kostask11 είναι φίλος του Techblog και συχνός σχολιαστής. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Εάν θέλεις να μοιραστείς μαζί μας κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς, στείλε μας το κείμενό σου και ίσως δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στο Techblog!

8
123

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Terminator

Φίλε Κώστα οι εποχές έχουν αλλάξει, το ίδιο και οι τακτικές των εταιρειών. Δεν έχει νόημα πλέον μία third party αποκλειστικότητα. To κόστος ανάπτυξης παιχνιδιών έχει αυξηθεί και έτσι οι εταιρείες χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές εσόδων. Απλά οι Sony fans είχαν καλομάθει τόσα χρόνια.

Έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα. Η κατάσταση για τη Sony δεν είναι όσο άσχημη την περιγάφεις. Η Sony έχει δώσει έμφαση στα first party παιχνίδια, τίτλους δηλαδή που εκδίδει η ίδια και έτσι είναι εκ φύσεως αποκλειστικά για το PS3. Αυτή η στρατηγική ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει και στο μέλλον θα αποδώσει ακόμα περισσότερο.

Κώστας Βλαχάκης

@Kostask11: Ο ανταγωνισμός είναι πλέον πολύ μεγάλος. Οι Κορεάτες Samsung και LG επενδύουν εκατομμύρια Won σε έρευνα και τεχνολογία. Δεν νομίζω ότι η Sony υπολείπεται σε τεχνολογία από τον ανταγωνισμό, απλά πλέον οι επιλογές είναι περισσότερες και εξίσου καλές αν όχι σε αρκετές περιπτώσεις και καλύτερες.

Ο καταναλωτής σήμερα είναι πιο επιλεκτικός και ελέγχει σχολαστικά τον λόγο ποιότητας/ τιμής. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι είναι Sony, Samsung, LG ή οποιαδήποτε άλλη κορυφαία μάρκα, ότι ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικό. Μεγάλο ρόλο παίζει το κάθε ένα μοντέλο ξεχωριστά.

Kostask11

Έχετε δικιο.και οι δύο.απλά εγώ το παράπονο μου έκανα.:)
πάντως εντάξει, έχω αρχίσει πλέον να προτιμώ τα samsung προιόντα(βλέπε κινητά,mp3,τηλεοράσεις…κτλ)
🙂
απλά το ΓΙΑΤΙ αναρωτιώμουν

JTK

Αγαπητέ Κώστα, Τα γεγονότα είναι απλά, και τα αποτελέσματα πολύ πιο απλά. Γεγονότα: Όταν η Sony αποφάσισε να προβεί στην αντικατάσταση του PS2, ακολουθώντας την λογική της αντικατάστασης ενός προϊόντος, επέλεξε να κινηθεί στα πλαίσια της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της υπεροχής. Η πράξη αυτή απέφερε το PS3. Κορυφαίο GUI, απίστευτης τεχνολογίας software, και νέο disc format-λέγε με Blue Ray. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στον τελευταίο παράγοντα. Το Blue Ray ήταν το νέο disc format το οποίο μπορεί να αποθηκεύει κατά πολύ περισσότερα δεδομένα (50GB αντί 8GB του DVD), και έτσι στέφθηκε το PS3 ως η κονσόλα που θα οδηγήσει την αγορά των video games σε μία νέα εποχή. Ο Ken Kutaragi είναι ο “πατέρας του Playstation”, αφού κατά την διοίκηση του στην Sony σαν Διευθύνων Σύμβουλος, ήταν αυτός που οδήγησε την Sony, στο να δώσει την τελική μορφή του PS1, και ήταν υπεύθυνος για το PS2 και PS3. To Sony Entertainment Department, δηλαδή το τμήμα των video games, συντελούσε στο 65% των εσόδων της Sony. Ο Ken Kutaragi ήταν αυτός που αποφάσισε το PS3 να έχει το Blue Ray disc format. Αποτέλεσμα: Το PS3 εξαιτίας του Blue Ray disc format τιμολογήθηκε πάρα πολύ ακριβά για να είναι άλλη… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear PlayStation VR Sony

Sony PS VR2: Σταματά προσωρινά η παραγωγή λόγω αποθέματος

H Sony ξεκίνησε την κυκλοφορία του headset PS VR2 το Φεβρουάριο του 2023, έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στο προϊόν και στην απήχηση που θα είχε.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.

Smartphones PlayStation 5 Sony

Sony PS5: Δεν έπιασε τον στόχο πωλήσεων – Μπαίνει στο τελευταίο στάδιο του κύκλου ζωής του

H Sony περιμένει να πουλήσει 4 εκατομμύρια λιγότερες κονσόλες PS5 το οικονομικό έτος 2023 που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Gear features PlayStation 5 Sony

Sony DualSense V2: Διέρρευσε το χειριστήριο και έχει διπλάσια διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ένα χειριστήριο DualSense V2 από τη Sony εμφανίστηκε πριν την ώρα του στο επίσημο υποκατάστημα του Best Buy στον Καναδά.