Στην Αθήνα ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του World Wide Web

To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία», διοργανώνει σε συνεργασία με το Web Science Research Initiative (WSRI) το 1ο Διεθνές Συνέδριο Web Science Conference 2009: “Society On-Line”, 18-20 Μαρτίου 2009, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο θα μιλήσει ο Καθηγητής Sir Tim Berners-Lee, εφευρέτης του World Wide Web.

, Στην Αθήνα ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του World Wide Web

Το Web Science Conference 2009 είναι το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο αφιερωμένο στην επιστημονική μελέτη των κοινωνικών και τεχνολογικών διαστάσεων του Διαδικτύου ως αυθύπαρκτου και καινοτόμου δημιουργήματος. Πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των κοινωνικών επιστημών, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμού, θα καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτισμού και τεχνολογίας, αλλά και για την ανάπτυξη της Επιστήμης του Web (Web Science). Μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο θα μιλήσουν οι:
– Καθηγητής Sir Tim Berners-Lee, εφευρέτης του World Wide Web
– Καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing
– Καθηγήτρια Dame Wendy Hall, Μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του WSRI και Πρόεδρος της ACM
κ. Jacques Bus, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης για την Αξιοπιστία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αξιότιμος κ. Κάρολος Παπούλιας. Θα συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς, ενώ μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου είναι και ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Στόχος του Συνεδρίου – Θεματικές Ενότητες
Ο ολοένα και αυξανόμενος κεντρικός ρόλος των εφαρμογών του Web σε τομείς όπως η έρευνα, η υγεία, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, η πολιτική, o πολιτισμός και η ψυχαγωγία, καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη για τη διεπιστημονική διερεύνηση του Web και την εξεύρεση των κατάλληλων μεθοδολογικών εργαλείων. Η Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Web στοχεύει στην κατανόηση του αντίκτυπου των τεχνολογιών της πληροφορικής και του Web στο επιστημονικό πεδίο και στην καθημερινή πρακτική. Παράλληλα, αποσκοπεί στην προαγωγή της έρευνας και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του World Wide Web, με έμφαση στις τεχνολογικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχολογικές διαστάσεις της παρουσίας του ατόμου-χρήστη στη society on-line.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου αφορούν ζητήματα όπως, η ανάπτυξη νέων θεωρητικών εννοιών και εμπειρικών επιστημονικών εργαλείων για το Web, η διαμόρφωση κριτηρίων και μεθοδολογιών μελέτης των ατόμων και των κοινοτήτων on-line, η διερεύνηση και η διαμόρφωση της on-line συμπεριφοράς του ατόμου-χρήστη σε πολιτικό, ψυχολογικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο, η αξιοπιστία και η ευχρηστία των διαδικτυακών εφαρμογών, η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια και η διαφάνεια στο Web.

Eιδικότερα, προσεγγίζονται οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Η Συμπεριφορά του Καταναλωτή στο Web
Ατομικά Δικαιώματα στο Web
Επίλυση Διαφορών και Διαχείριση Συγκρούσεων
Εκπαίδευση και Web
Ψυχολογία και Web
Κοινωνικό Περιεχόμενο στο Web
Διανομή Κοινωνικών Δεδομένων
Ασφάλεια, Προσωπικά Δεδομένα και Αξιοπιστία στον Κυβερνοχώρο
Γνωσιακή Τεχνολογία και Web
Διαστάσεις του Φορητού Web
Περιπτωσιολογικές Μελέτες για την Επιστήμη του Web
Κοινωνική Δικτύωση και Ταυτότητα
Ουδετερότητα και Έλεγχος Δικτύου
Πολιτική και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Kάποια καίρια ερωτήματα που θα απαντηθούν είναι:
– Ποιες μεθόδους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το Web, ώστε να προβλέψουμε και να διασφαλίσουμε το μέλλον του;
– Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το Web είναι προσβάσιμο και εύχρηστο για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ατόμων από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, καθώς και αυτών με γλωσσικές ή/και άλλες ιδιαιτερότητες;
– Πώς συμπεριφέρονται τα άτομα και οι ομάδες στο Web; Τι τους παρακινεί να συναλλάσσονται, να επικοινωνούν σε διαπροσωπικό επίπεδο, να επιμορφώνονται, να συμμετέχουν σε πολιτικές διαδικασίες, να χρησιμοποιούν οικονομικές ή υγειονομικές υπηρεσίες;
– Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές εμπιστεύονται οι χρήστες και σε ποιους on-line φορείς απευθύνονται; Μπορεί το Web να λειτουργήσει για όλους ως εργαλείο διασκέδασης, επικοινωνίας, συναλλαγής, αποτύπωσης πληροφορίας και αναζήτησης γνώσης;
– Πώς μπορεί η «σκοτεινή» πλευρά του Web – π.χ. το κυβερνοέγκλημα (cybercrime), η πορνογραφία και τα τρομοκρατικά δίκτυα– να κατανοηθεί και να ελεγχθεί χωρίς να υπονομεύει την εμπειρία των υπόλοιπων χρηστών;

Όσον αφορά τις εφαρμογές στο χώρο του Πολιτισμού, στόχος του φετινού Συνεδρίου, με κεντρικό εισηγητή τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, θα είναι να προβάλλει ζητήματα που αφορούν τη χρήση και διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη συμβολή της τελευταίας στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών.

WWW Forum
Το WWW Forum είναι το εναρκτήριο γεγονός του Web Science Conference 2009: “Society On-Line”, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου και ώρα 19:00. Στο WWW Forum, ο Tim Berners-Lee, Εφευρέτης του WWW, και ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing, θα συζητήσουν με το κοινό και μία ομάδα αναγνωρισμένων πολιτικών και επιστημόνων, τα εξής σημαντικά ζητήματα:
Επιστήμη του Web και Έρευνα
Τεχνολογία του Web και Πρακτική
Το Web για την Κοινωνία
Η συμμετοχή και παρακολούθηση του WWW Forum δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή στο Συνέδριο.

Γενικές Πληροφορίες για το:
4ο Διεθνές Συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία»,
1ο Web Science Conference 2009: “Society On-Line”

Χώρος Διεξαγωγής:
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», «ΘΕΑΤΡΟΝ», Πειραιώς 254, Tαύρος

Χρόνος: 18-20 Μαρτίου 2009
Γλώσσα Συνεδρίoυ: αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση από ελληνικά
Κόστος συμμετοχής στο Συνέδριο (και στο WWW Forum): 295 ευρώ
Kόστος συμμετοχής στο Συνέδριο (και στο WWW Forum) για φοιτητές: 140 ευρώ
Kόστος συμμετοχής μόνο στο WWW Forum (18/3/2009, 19:00): 45 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://ccdt.ime.gr
https://www.websci09.org

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.