Ελλάδα, Το 2010 το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό

Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA).

Δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι χρήστες Η/Υ αναγνωρίζουν την αξία του νόμιμου λογισμικού ωστόσο επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι δεν είναι.

, Ελλάδα, Το 2010 το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό

Από το 2008 η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία, ανεβαίνοντας 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στο δυσμενές οικονομικό κλίμα, στην μείωση της αγοράς νέων Η/Υ με προεγκατεστημένο λογισμικό, στην καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και στην απουσία μηχανισμών ελέγχου και συμμόρφωσης από το κράτος.

Το Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας που στοχεύουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού αποτελούν αξιοσήμαντες πρωτοβουλίες, αρκεί να λειτουργούν με σύστημα, οργάνωση και συγκεκριμένους στόχους.

Όπως έχει ενημερώσει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει ελέγχους για τη χρήση πειρατικού λογισμικού σε επιχειρήσεις και έχει διαβιβάσει στον ΟΠΙ τα στοιχεία αυτά για την αναζήτηση περαιτέρω αξιώσεων από τους δικαιούχους. Σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, το πρόστιμο που επιβάλλει το κράτος είναι 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο αντίτυπο.

Η όγδοη στη σειρά Παγκόσμια Μελέτη πραγματοποιήθηκε από την BSA σε συνεργασία με την IDC, την κορυφαία εταιρία ερευνών και προβλέψεων του κλάδου της πληροφορικής, χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που συνδυάζει 182 διακριτικά στοιχεία για 116 χώρες και γεωγραφικές περιοχές ανά τον κόσμο. Η νέα διάσταση που περιλαμβάνεται στην φετινή μελέτη αφορά σε μια δημοσκόπηση χρηστών Η/Υ σχετικά με τις κοινωνικές απόψεις και συμπεριφορές απέναντι στην πειρατεία λογισμικού, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Public Affairs.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκουν σημαντική υποστήριξη, με 7 στους 10 να εκφράζουν υποστήριξη για την πληρωμή των δημιουργών ώστε να προωθείται η τεχνολογική ανάπτυξη. Παραδόξως, η υποστήριξη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ισχυρότερη στις αγορές με υψηλά ποσοστά πειρατείας.

Επίσης διαπιστώθηκε ευρεία αποδοχή πως το νόμιμο λογισμικό είναι καλύτερο από το πειρατικό καθώς είναι πιο ασφαλές και αξιόπιστο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί χρήστες Η/Υ δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι νόμιμο και τι παράνομο σε συνήθεις πρακτικές απόκτησης προγραμμάτων λογισμικού όπως είναι η αγορά μιας άδειας χρήσης για πολλούς Η/Υ ή το κατέβασμα (download) ενός προγράμματος από δίκτυο peer-to-peer.

Τα τελευταία χρόνια, η BSA στην Ελλάδα έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για καταπολέμηση της πειρατείας, ενημερώνοντας χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις για την αξία του νόμιμου λογισμικού και πραγματοποιώντας καμπάνιες μάρκετινγκ που ενθαρρύνουν τη χρήση αδειοδοτημένου λογισμικού.

Από την Μελέτη της Πειρατείας Λογισμικού επίσης διαπιστώθηκε ότι:

• Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος της πειρατείας λογισμικού βρίσκεται σταθερά στο 35%, με την εμπορική αξία του κλεμμένου λογισμικού να ξεπερνά τα 10 δισ. Ευρώ.
• Στην Ε.Ε., η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη υψηλότερη θέση στην πειρατεία μετά την Βουλγαρία 65% και την Ρουμανία 64%.
• Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού ανέβηκε στα 44,3 δισ. Ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε από όταν ξεκίνησε η μελέτη το 2003.
• Σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές που μελετήθηκαν παρουσίασαν ποσοστό πειρατείας υψηλότερο από 62% με τον παγκόσμιο μέσο όρο να βρίσκεται στο 42%.
• Τα πιο δημοφιλή πλεονεκτήματα του νόμιμου λογισμικού είναι η τεχνική υποστήριξη (88%) και η προστασία επιθέσεων από hacker και malware (81%).
• Μια από τις συνηθέστερες μορφές πειρατείας είναι η αγορά μιας άδειας χρήσης λογισμικού και η εγκατάσταση της σε περισσότερους από έναν Η/Υ.
• Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία χρηστών Η/Υ πιστεύει ότι τα δικαιώματα και η προάσπιση της πνευματικής ιδιοκτησίας συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα. Επίσης το 59% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ωφελούν τις τοπικές οικονομίες, ενώ το 61% πιστεύει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά με την Μελέτη
Η Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού 2010, περιλαμβάνει το πειρατικό λογισμικό που τρέχει σε Η/Υ, καθώς και laptop, ultra-portable και netbooks. Περιλαμβάνονται, επίσης, λειτουργικά συστήματα, συστήματα λογισμικού όπως βάσεις δεδομένων και πακέτα ασφαλείας και άλλες εφαρμογές, με νόμιμα δωρεάν προγράμματα και προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Η δημοσκόπηση της Ipsos Public Affairs απευθύνθηκε σε περισσότερους από 15.000 χρήστες Υ/Η σε επιχειρήσεις και σπίτια με στόχο να σκιαγραφήσει τις κυριότερες κοινωνικές συμπεριφορές σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και τη χρήση του νόμιμου ενάντια στο παράνομο λογισμικό. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά ή ατομικά σε 32 αγορές εμπεριέχοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γεωγραφικών περιοχών, διάφορα επίπεδα γνώσεων πληροφορικής και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μεθοδολογία και την ολοκληρωμένη μελέτη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.bsa.org/globalstudy.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
TolisM

Πάντος ο μεσος χρηστης μπορει να τα εχει ολα νομιμα και δωρεαν αφου υπαρχουν εφαρμογες για ολες τις περιπτωσεις.

giannis

Α

Γιωργος Χαριτος

Tolis συμφωνω μαζι σου. Αν καποιος δεν ειναι gamer μπορει να εγκαταστησει ubuntu και free και open (γνησιες) εφαρμογες και να καλυψει κατι παραπανω απο τις αναγκες του!

bouss

Ο χάρτης σχεδόν συμπίπτει με τον αντίστοιχο αυτού για το μέσο όρο μισθών, ανεργίας, ΑΕΠ κ.ο.κ. Ό,τι δίνουν σε κάθε λαό αυτό παίρνουν και να μην παραπονιούνται… Κι εγώ αν είχα την άνεση θα τα αγόραζα όλα για να είμαι τίμιος. Ποιος θέλει να είναι παράνομος;

spyros

bouss μπράβο και μαζί σου.
κόψε κόψε τους μισθούς για να πληρώσουμε τα σπασμένα (τους), ε από κάπου πρέπει να γλυτώσουμε κι εμείς. Καλώς ή κακώς έτσι είναι.

Γιωργος Χαριτος

Bouss και spyros ειναι φυσικο οτι με τοσα οικονομικα προβληματα που αντιμετωπιζουμε δε θα παμε να σκασουμε 100 ευρω για λειτουργικο, 30 για antivirus και τα εξωφρενικα ποσα που ζητα μεγαλη εταιρεια… για το office κτλπ…. Ενω οπως προανεφερα μονο με 20 λεπτα του ευρω που κοστιζει ενα δισκακι 700mb εχεις και πολυ καλο λειτουργικο και παρα πολλες αξιολογες εφαρμογες και ολα γνησια! Για αυτο και γω πιστευω πως αν στηριξουμε τα open και free λειτουργικα συστηματα και εφαρμογες, ωστε να εξελιχθουν, μεγαλωνουμε τον ανταγωνισμο και κερδιζει η τσεπη μας , αλλα και η τεχνολογια που κακα τα ψεματα σε πολλες περιπτωσεις ειναι γατζωμενη σε μονοπωλεια που υπερεκτιμουν τα προιοντα τους!

Γιώργος

Να λένε πάλι καλά που είναι στο 59% και όχι παραπάνω.Αν και την επόμενη 5ετία όπως πάνε να τα κάνουν τα πράγματα , θα είμαστε πάνω από 70%.Όπως πολύ σωστά αναφέρουν πιο πάνω οι υπόλοιποι , κανείς δεν θέλει να είναι παράνομος αλλά…

Kon14

Εγώ είμαι 100% υπέρ του Open Source και του Gnu/Linux . Όχι επειδί είναι free αλλά επειδί είναι 1000 φορές καλύτερα απο τα window$ucks της Microshit … Και οι κάμενοι με το gaming να πάνε σε παιχνιδο-κονσόλες :p

mindtrapper

@Kon14 Γιατί σου πιάνουν χώρο;

Kon14

Στο δίσκο ? Φυσικά και όχι (1tb) και δεν ζοριζόταν καθούλου ο x6 μου , απλά πυστεύω οτι νιώθεις το παιχνίδι αλλιώς σε μια κονσόλα και αλλιώς σε ένα pc . Και εγώ είμαι ψιλοκαμένος με COD … αλλά δεν θα έμενα σε windows γι’ αυτό αντι να πάω να πάρω μια κονσόλα (αυτό έκανα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Software

Η GitHub απολύει το 10% του προσωπικού της

Η GitHub, πλατφόρμα software collaboration, μπαίνει στον “χορό” των απολύσεων και περικόπτει το 10% του προσωπικού της.

Smartphones Samsung Software

Samsung: Το λογισμικό Good Lock επεκτείνεται σε πολλές χώρες

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στα παράπονα αρκετών χρηστών της Samsung για την αποτυχία πρόσβασης στην σουίτα εφαρμογών Good Lock, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη σχετικά με τη χρήση των συσκευών Android της εταιρείας.

Smartphones Google Google Pixel Software

Google: Βελτιώνει τους χρόνους εγκατάστασης ενημέρωσης λογισμικού στα Pixel

H Google προχωρά στην βελτίωση του χρόνου εγκατάστασης των ενημερώσεων λογισμικού στα Pixel, που πλέον χρειάζονται λιγότερο συνολικό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Internet Metaverse Software

Metaverse: Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά εικονικής γης

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε εικονική γη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αγωνίζονται για να αποκτήσουν έδαφος στο Metaverse.