Το Adobe Photoshop γίνεται είκοσι χρονών, Πώς ξεκίνησαν όλα

Το Adobe Photoshop, το λογισμικό που επαναπροσδιόρισε τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή, έγινε 20 χρονών σήμερα 19 Φεβρουαρίου. Ο αντίκτυπος του Photoshop είναι εμφανής παντού – σε αφίσες, εξώφυλλα περιοδικών, κινούμενες εικόνες, ακόμα και στην κούπα που πίνει κανείς τον καφέ του κάθε πρωί. Περισσότερο από το 90% των επαγγελματιών του χώρου των γραφικών και καλών τεχνών, όπως φωτογράφοι, γραφίστες, διαφημιστές αλλά και αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν το Photoshop.

Πώς ξεκίνησαν όλα
Το 1987, ο Thomas Knoll δημιούργησε ένα πρόγραμμα pixel imaging με τίτλο Display. Ήταν ένα απλό πρόγραμμα για προβολή εικόνων grayscale σε ασπρόμαυρη οθόνη. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον αδερφό του John Knoll, πρόσθεσε στοιχεία που έκαναν δυνατή την επεξεργασία ψηφιακών εικόνων. Το πρόγραμμα αυτό κατάφερε τελικά να προσελκύσει την προσοχή των παραγόντων του κλάδου και το 1988 η Adobe αποφάσισε να δώσει άδεια λειτουργίας στο πρόγραμμα με το όνομα Photoshop και πρώτη του κυκλοφορία το 1990.
“Πριν από 20 χρόνια, η Adobe προέβλεψε ότι θα πωλούσε 500 αντίτυπα Photoshop το μήνα,” δήλωσε ο Thomas Knoll, συνδημιουργός του Photoshop. “Μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε αυτές τις προβλέψεις! Είναι απίστευτο ότι εκατομμύρια ανθρώπων χρησιμοποιούν αυτό το πρόγραμμα σήμερα. Ξέραμε ότι η τεχνολογία αυτή θα ανέτρεπε τα δεδομένα αλλά δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις εικόνες που βλέπουμε γύρω μας. Η δυνατότητα να ενταχθεί κάποιος σε μια φωτογραφία με φυσικό τρόπο είναι μόνο η αρχή της μαγείας του Photoshop.”
Σε αυτά τα 20 χρόνια, το Photoshop έχει εξελιχθεί σημαντικά, από ένα απλό πρόγραμμα προβολής σε μια διάσημη εφαρμογή με παραπάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Με κάθε νέα έκδοση, η Adobe εισάγει τεχνολογικές καινοτομίες για να πετύχει το ακατόρθωτο. Τα Layers, που συμπεριλήφθηκαν στο Photoshop 3.0, έδωσαν τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν περίπλοκες συνθέσεις ευκολότερα από ποτέ. Το Healing Brush, ένα άλλο επαναστατικό χαρακτηριστικό που προστέθηκε στο Photoshop 7.0, επιτρέπει στους χρήστες να επεμβαίνουν μαγικά στις φωτογραφίες, απομακρύνοντας ρυτίδες και λεκέδες, ενώ διατηρούν τη φυσικότητα στο φως και την υφή. Τα εργαλεία του Photoshop, όπως crop, eraser, blur και dodge&burn είναι λέξεις που περιλαμβάνονται στο καθημερινό λεξιλόγιο πολλών ανθρώπων παγκοσμίως.

, Το Adobe Photoshop γίνεται είκοσι χρονών, Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Andrew Ckor

+1 🙂

Αυτό είχα ανοικτό πριν μπω στο techblog 😛 χαχαχα
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

isidorosr20595

WOW! 20 χρόνια. Από τότε που φτιάχτηκαν οι Η/Υ! Μπράβο Adobe.

Darkos

Apisteuto. Douleuo me photoshop apo tin ekdosi 6. Pote den pisteua oti i istoria tou paei toso piso… Xronia polla lipon sto Photoshop kai ena megalo euxaristo stin Adobe gia tin piotita, axiopistia kai xrisimotita ton programaton tis! We love PSD <3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Adobe featured

Adobe Photoshop: Σύντομα δωρεάν για χρήση στο web

Οι χρήστες φαίνεται πως απομακρύνονται από τις ακριβές υπηρεσίες της Adobe που βασίζονται σε συνδρομές, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές αποτελεσματικές εναλλακτικές.

Software Adobe featured Photoshop

Photoshop στο iPad: Δύο νέα εργαλεία επιφάνειας εργασίας

Η Adobe ενημέρωσε το Photoshop για το iPad με δύο κρίσιμα νέα εργαλεία – τα εργαλεία μουτζούρας και σφουγγαριού.

Software Adobe Creative

Creative Cloud Express: Απλοποιεί τα εργαλεία επεξεργασίας

Η Adobe γνωρίζει ότι υπάρχει μεγαλύτερο κοινό επίδοξων δημιουργών εκεί έξω πέρα από τους επαγγελματίες.

Software Microsoft Office Adobe

Προσοχή στα “σπασμένα” Microsoft Office και Adobe Photoshop

Μπορεί να επιλέγουν πολλοί την πειρατική εγκατάσταση εκδόσεων του Microsoft Office και του Adobe Photoshop, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.