Android 5.0: Custom εκδόσεις

Ένα απ’ τα γεγονότα-σταθμός που περίμενε κάθε χρήστης Android είναι η έλευση της νέας έκδοσης 5.0 Lollipop, που έχει σκοπό να προσθέσει νέες δυνατότητες, βελτιώσεις στην απόδοση και στην διάρκειας της μπαταρίας. Σύμφωνα όμως με τη Google, μόλις το 0.1% των κατόχων Android συσκευής έχει αναβαθμιστεί.

Τα μοντέλα που έχουν δεχθεί τις αναβαθμίσεις είναι η σειρά Nexus, κάποια Motorola και μερικά LG G3. Ποιος είναι όμως ο λόγος που καθυστερούν τόσο οι εκδόσεις Android να φτάσουν στα κινητά μας; Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά η ομάδα ανάπτυξης του Αndroid δίνει το νέο λογισμικό στις εταιρίες των κινητών, οι οποίες πρέπει να το αναδημιουργήσουν έτσι ώστε να είναι συμβατό με το hardware των κινητών τους αλλά και να προσθέσουν δικά τους χαρακτηριστικά.

Έπειτά πρέπει να πάρει την άδεια απ’ τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (acceptance), και εννοείται με την προϋπόθεση να είναι free bugs. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και σίγουρα κάποιοι απ’ εσάς βιάζεστε για την νέα έκδοση του Αndroid.

Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε μια λίστα με τις καλύτερες custom rom του Android 5.0 Lollipop όχι μόνο για τους βιαστικούς αλλά κι αυτούς που δυστυχώς δεν θα δεχθούν την νέα αναβάθμιση.

android 5.0 custom rom, Android 5.0: Custom εκδόσεις

CyanogenMod12
Στην κορυφή της λίστας έχουμε την πιο γνωστή και πιστεύω έμπιστη ομάδα Custom Rom, την Cyanogen. Με την τελευταία της έκδοση κατάφερε να φέρει την έκδοση Lollipop σε μια πληθώρα συσκευών όπως Xperia Z2, Nexus 6, Galaxy S4, HTC One, LG G2 και πολλά άλλα. Πολλές απ’ τις εκδόσεις αυτές θεωρούνται bug free και αρκετά σταθερές. Εδώ ολόκληρη η λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές.

android 5.0 custom rom, Android 5.0: Custom εκδόσεις

DirtyUnicorns
Άλλη μια custom έκδοση αυτής της Dirty unicorns, που επίσης προσφέρει αναβαθμίσεις για πολλά κινητά(Nexus 4, 5, 6, Galaxy S5, HTC ONE, LG G3, Samsung Note 3). Εδώ ολόκληρη η λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές.

android 5.0 custom rom, Android 5.0: Custom εκδόσεις

Candy 5
Εδώ έχουμε μια ενδιαφέρουμε custom ROM καθώς η ομάδα της αναφέρει ότι όλες οι ROM είναι full-customizable και συνεχώς προσθέτει νέα features. Εδώ ολόκληρη η λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές.

android 5.0 custom rom, Android 5.0: Custom εκδόσεις

BlissPop
Το συγκεκριμένο project διαθέτει μια ποικιλία αναβαθμίσεων για πιο ‘σπάνια’ κινητά, όπως της Xiaomi. Εκτός αυτού δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε. Εδώ ολόκληρη η λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές.

Αυτή ήταν η λίστα με τις πιο βασικές custom ROM 5.0 Lollipop. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες αλλά με αυτές πιστεύω ότι καλύπτουμε τα περισσότερα μοντέλα καθώς επίσης είναι οι πιο σταθερές και προσθέτουν extra features. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εγκαταστήσει μια απ’ αυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις προδιαγραφές της ROM και να παρακολουθήσει κάποιο tutorial.

Πηγή

Νίκος Σταθάκης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Οι εκδόσεις αυτές είναι nightlies ή ακόμα αναπτύσσονται και δεν είναι καθόλου bug free!

Dalinos

BlissPop 1.9 απο αυτες

tasosk

cm12 στο opo μου αν και nighlties ειναι bug free φιλε αλεξανδρε

ArisSs

Όποιος ξέρει να κάνει install to cm12 στο Sony XPERIA SP ας σχολιάσει από κάτω πλζ…

tasosk

root, unlock bootloader, install custom recovery και μετα flash οποια rom θες .. googlare αυτα που σου πα αρη και λογικα θα βρεις οδηγους 😉

Yiannis

Η Dirty Unicorns στο site τους στο xda λένε να κάνουμε wipe το internal storage και/ή την κάρτα SD. Μα άμα τα κάνουμε wipe αυτά χάνεται και το zip της rom….

ArisSs

φοβάμαι μην κάνω καμιά βλακεία και χαλάσω το τηλ… :Ρ

Δημητρης

Παιδια μια ερώτηση, αν rootarw κτλ κτλ και στο τελος flashαρω την rom, υπαρχει περιπτωση να κρατησω οτιδηποτε data-photo-application στο κινητο και να μην σβηστουν; η ειναι αναποφευκτο; ευχαριστω

Kostas K.

@ Δημητρης ρουταρεις πρώτα και πριν φλασαρεις τη νέα ROM κάνεις ένα Backup οτι εφαρμογη θες με Titanium Back up ή Helium όπου και οι 2 εφαρμογές αποθηκεύουν και τα data των εφαρμογών. Εξάλλου με το να ρουταρεις το κινητό δεν χάνεις δεδομένα. Όταν φτάσεις στο σημείο να βάλεις custom recovery για να φλασαρεις νέα ROM εκει θα χάσεις τα πάντα οπότε καλό είναι να έχεις κάνει ένα back up

@ Yannis δεν χάνετε φίλε μου αλλά για καλο και για κακό μην κάνεις wipe στην external sd και πέρνα εκεί το zip.
Έτσι κι αλλιώς η TWRP αλλά και η CWM μπορούν να φλασαρουν και μέσα από την external sd.

Όποιος δεν είναι σίγουρος γι αυτά που κάνει καλό ειναι να διαβάσει πρώτα την διαδικασία και αφού έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει να προχωρήσει αλλιώς ας μην το κάνει καθόλου!

kostas

Εγω εχω το S5 και μου εκανε αναβαθμιση σε lollipop 5.0 την Κυριακη. Ναι μεν το design ειναι πολυ πιο ωραιο αλλα αργει περισσοτερο απο οτι στο kitkat και ειδικα το wifi κανει πολυ ωρα να το ανοιξει!(οχι για να συνδεθει με καποιο δικτυο απλως να ανοιξει! )

Λευτέρης

CyanogenMod 12 nightlies se Sony Xperia Z2 όλα τα λεφτά!!! Το μόνο που μου λείπει άλλο τη στοκ είναι το ραδιόφωνο. Βελτιώθηκε σημαντικά και η ποιότητα της κάμερας σε σύγκριση με την CyanogenMod 11 και η μπαταρία!! Να ναι καλά οι devs που δίνουν επιπλέον χρόνια ζωής στα κινητά μας!!

thanoik

Πολύ ωραία άρθρο!έχω αλλάξει πολλές ρομ και με κερδιζει η cyanogen μου φαίνεται ποιο επαγγελματική και όχι πρόχειρη….

vassilis7

Παιδιά καλησπέρα έχω motorola moto g 2014 DS απο Ισπανία και έχει πάρει γλυφιντζουρι το μονοκαρτο ξέρει κανένας τι γίνεται??

vassilis7

Παιδιά έχω motorola moto g 2014 DS ισπανικό το μονοκαρτο έχει πάρει lollipop με εμας τι γίνεται? Δεν είμαστε και λίγοι… :/

kostasb16b

Καλό θα ήταν η σε αυτο η σε άλλο αθρο να λέγαν για τους Έλληνες developers

kostas

υπαρχει κανεις που να εχει περασει cyanogenmod σε galaxy s4 ;;; θελω λιγη βοηθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.

Software Android featured Google

Η Google επιτέλους λανσάρει το Android Find My Device Network

Η Google παρουσίασε το δίκτυο Find My Device για συσκευές που βασίζονται σε Android, φέρνοντας σε αυτές τη λειτουργικότητα του Apple Find My.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.