Android 7.0 Nougat : Δεν θα εκκινεί αν το λογισμικό σας είναι “πειραγμένο”

H Google ήδη από την παρουσίαση του Android 4.4 KitKat είχε ενσωματωμένο έλεγχο στο λειτουργικό κατά τη διαδικασία της εκκίνησης, με το Android 7.0 Nougat όμως το σύστημα δεν θα εκκινεί και θα αφήνει το χρήστη να επιλέξει.

Τι να επιλέξει; Αν θα γίνει εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία ή αν δεν θα γίνει καθόλου εκκίνηση. Ο έλεγχος σε πρώτη φάση με το KitKat ξεκίνησε έτσι ώστε να εντοπιστεί αν το σύστημα έχει προσβληθεί από κάποιο rootkit ή από κάποιο malware. Με το Marshmallow το σύστημα ειδοποιεί τον χρήστη εφόσον εντοπίσει το πρόβλημα και με το Nougat η Google αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παρακάτω και να δίνει τον έλεγχο στον χρήστη. Σε κάθε περίπτωση όμως το καλύτερο θα είναι η ασφαλής λειτουργία.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα είναι διαθέσιμο, αρχικά τουλάχιστον, στις συσκευές που θα έρθουν με Android 7.0 Nougat out of the box και όχι σε όσες αναβαθμιστούν.

Αυτό για τους πολλούς χρήστες είναι ένα θετικό νέο χαρακτηριστικό το οποίο θα τους προστατέψει σε περίπτωση που το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet προσβληθεί από λογισμικό που δεν έπρεπε. Από την άλλη αρκετοί χρήστες που εγκαθιστούν custom firmware στις συσκευές τους θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η Google επισημαίνει ότι αυτό θα αφορά όλες τις συσκευές που έρχονται με κλειδωμένο bootloader, άρα εικάζουμε ότι σε συσκευές με ξεκλείδωτους bootloader, αλλά και στα δικά της Nexus τα οποία έρχονται με bootloader που ξεκλειδώνουν “εύκολα” δεν θα υπάρξει θέμα ακόμα και για custom ROMs.

Android 7.0 Nougat, Android 7.0 Nougat : Δεν θα εκκινεί αν το λογισμικό σας είναι “πειραγμένο”

Πηγή

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
james

“Η Google επισημαίνει ότι αυτό θα αφορά όλες τις συσκευές που έρχονται με κλειδωμένο bootloader, άρα εικάζουμε ότι στα δικά της Nexus τα οποία έρχονται με ξεκλείδωτους bootloader δεν θα το δούμε.”

Μια χαρα θα το δουμε, καθως οι bootloader στα Nexus ειναι κλειδωμενοι (αλλα μπορουν να ξεκλειδωθουν πολυ ευκολα). Το αναφερει και το αρθρο της πηγης.

Αλέξανδρος

Αυτό ανοίγει συζήτηση αλλά είναι περασμένη η ώρα. Δε μας τα λέει καλά η Google.

zan

ωραία περιμένω το πρώτο ιό που θα αλλάζει κάτι και δεν θα ανοίγουνε τα κινητά

Dimitris

zan αν η συσκευή δεν είναι rooted, κανένας ιός δεν μπορεί να πειράξει το OS

ΝίκοςΒ.

firewall θέλουμε!!! Αυτή τη στιγμή όποια εφαρμογή θέλει μπαίνει στο ίντερνετ…! Ξέρει κάποιος αν τα windows phone δεχονται firewall όπως στα pc να μου πει?

Μάκης

Προσωπικά η παραπάνω κίνηση της Google δεν με αγγίζει, μιας και είμαι από τους χρήστες που ΔΕΝ πειράζω ((δλδ πειραματίζομαι)) για κανένα λόγο με πειρατικές αηδίες στης ακριβές συσκευές μου! προτιμώ πάντα τα αυθεντικά λειτουργικά τον εταιριών τόσο σε windows όσο και σε android ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

unlim21

Μάκη όπως λέει κι ο Dimitris δεν κινδυνεύει κανείς από ιούς αν είναι μέσα σαν απλός χρήστης και όχι σαν root χρήστης. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να δικαιώματα root από μόνο του. Αυτό ισχύει και για το λινουξ (πειραγμένο λινουξ είναι το android) αλλά και για τα windows.

john

Τα ηδια εκανε και η Nintendo στο 3DS με Signature Checks του bootrom, τα οποια καποι χακερς τα κρακαραν και επιτερπουν να γραψεις την μνημη του cfw και να το περναει για μια χαρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android 7.0 Nougat Android Smartphones OnePlus

OnePlus 5T: Με βελτιωμένη selfie κάμερα στο GFXBench

Μια συσκευή που εικάζεται ότι είναι το OnePlus 5T έκανε την εμφάνισή της στο GFXBench, η οποία έρχεται με καλύτερη κάμερα από τον προκάτοχό της και Android Nougat.

Smartphones Android 7.0 Nougat Sony Sony Android Smartphones

Sony Xperia XA & XA Ultra: Ξεκίνησε (ξανά) η αναβάθμιση σε Android 7.0

Προς τα μέσα Ιουνίου, η Sony ξεκίνησε να αναβαθμίζει σε Android 7.0 Nougat τα ενός έτους Sony Xperia XA και Xperia XA Ultra. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε και λίγο πριν τελειώσει ο Ιούνιος ανακοίνωσε πως σταματά την διάθεση του update.

Smartphones Android 7.0 Nougat Google Nexus 6

Η Google κάνει downgrade το Nexus 6 σε Android 7.0

Όσοι έχουν στα χέρια τους το Nexus 6, το επόμενο update που θα πρέπει να περιμένουν δεν θα είναι για κάποια νεότερη έκδοση. Η Google αποφάσισε να γίνει downgrade σε Android 7.0 Nougat. Το Nexus 6 πήρε αργά την αναβάθμιση σε Android Nougat και στη συνέχεια ακολούθησε το Android 7.1.1, και πάλι αργότερα από τα […]

Smartphones Android Android 7.0 Nougat Android Nougat

Android Nougat: Εμφανίζεται πρώτη φορά στα ποσοστά της Google με 0.3%

Για καιρό η Google μας είχε συνηθίσει να δημοσιεύει τα ποσοστά υιοθέτησης του Android κάθε μήνα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε τον Οκτώβριο, αλλά η Google ανακοίνωσε τους αριθμούς Νοεμβρίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Android 7.0 Nougat εμφανίζεται για πρώτη φορά στο γράφημα.