Android Lollipop σε λιγότερο από 0,1% των συσκευών – στο 34% το KitKat

H Google έδωσε τα επίσημα στοιχεία του Android για τον μήνα Νοέμβριο όπως κάνει συνήθως, οπότε έχουμε μια αρκετά καθαρή εικόνα σχετικά με τις εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το Android 4.4 KitKat βρίσκεται στο 33.9% των συσκευών που επισκέφθηκαν το Google Play Store 24 Νοεμβρίου με 1 Δεκεμβρίου.

Τον προηγούμενο μήνα το KitKat βρισκόταν στο 30.2% του συνόλου των συσκευών. Ωστόσο, η πιο διαδεδομένη έκδοση του Android είναι το Jelly Bean (4.1, 4.2, 4.3) καθώς βρίσκεται στο 48.7% από το 50.9% των συσκευών που ήταν τον Οκτώβριο. Έχασε έδαφος από το KitKat αλλά απ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να κυριαρχεί μιας και πολλές Jelly Bean συσκευές δεν θα πάρουν άλλα updates.

Τα Android Ice Cream Sandwich (7.8%), Android Gingerbread (9.1%) και Android Froyo (0.5%) συνεχίζουν να αναφέρονται στους πίνακες της Google, αλλά απουσιάζει το Android 5.0 Lollipop. Όπως αναφέρει η Google, οι εκδόσεις του Android που βρίσκονται κάτω από το 0.1% δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα, επομένως το Lollipop βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, πράγμα που είναι αναμενόμενο διότι πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε να δίνεται το update.

android distribution november, Android Lollipop σε λιγότερο από 0,1% των συσκευών – στο 34% το KitKat

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
forneverarrow

Εγώ πάλι δεν βλέπω λογική στη διανομή των Android updates έπειτα από 4 χρόνια επέκτασης της πλατφόρμας στην αγορά. Καλό και άγιο σαν λειτουργικό, σίγουρα κυριαρχεί πλέον, αλλά αυτή η αηδία με τα updates πρέπει κάποτε να σταματήσει. Κάθε φορά τα ίδια βλέπουμε, όλα στα Nexus, και οι άλλοι θα πάρουν το κάθε update μόνο αν τα σκάσουν για high end συσκευή ή αν αγοράζουν κάθε χρόνο νέα συσκευή στα 300€ η οποία έχει τελευταία έκδοση μέχρι να βγει η επόμενη!

Η MS έμαθε το μάθημα μετά τα WP8 και δίνει υποστήριξη ακόμα και σε συσκευές των 70€. Η Apple είναι η πιο σταθερή στα updates, άσχετα αν βγάζει κάθε χρόνο knock out την εκάστοτε παλιότερη συσκευή της. Ένας βασικός λόγος που άφησα το Android είναι αυτός…

Makis

@ fomeverarrow

Συμφωνώ +1

Yiannis

Δεν χρειάζεται να αφήσεις το android, απλώς πάρε Nexus. Δεν φταίει η Google που οι κατασκευαστές είναι παπάρες…

γιωργος

@forneverarrow δηλαδη να μένανε στο 4.0 επειδή κάποιοι δεν έχουν την δυνατότητα να συμβαδισουν με την τεχνολογία; Η Google δεν εκτοπίζει mid και low end συσκευές, αυτό γίνεται από μόνο του. Οι συσκευές της Apple είναι όλες high end επομένως λογικό να είναι “σταθερή στα updates της”. Αν θες να μιλησεις για την πολιτική της Google σχετικά με τα updates μιλά αναφερομενος στα nexus

Tek

mid-range είναι τα iPhone… το μόνο high είναι η τιμή

γιωργος

Κι ομως.. Ειναι high end..

chris

Midrange επειδή το λέτε εσείς? Η μήπως επειδή μέσα σε 2 βδομάδες το καινούργιο της λειτουργικό βρίσκεται σε παραπάνω απο το 50% των συσκευών. Το οτι σας κοροιδεύει η Samsung και όποια άλλη με την λογική της δεν πάει να πει πως είστε high end. Σας πουλάει κάθε χρόνο τον τελευταίο επεξεργαστή 2 χιλιάδων πυρήνων μαζί με την καλύτερη οθόνη 600 δισεκατομμυρίων pixels ενώ πάνω απο full hd δεν βλέπετε τίποτα και αυτό το λένε όλοι. Στο τέλος έχετε και την χειρότερη εμπείρία χρήσης και έχετε και το θράσος να λέτε midrange την apple.

Andrew

Και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σ αρεσει σαν συσκευή η nexus αλλά κάποιου αλλου κατασκευαστή τι κάνεις? Δηλαδή είτε θα διαλέξεις hardware αλλα θα παρεις ελάχιστα update, είτε θα πάρεις ενδεχομένως μια συσκεύη που δεν σου αρέσει μόνο και μόνο γιατί τρέχει το OS που θες… Τουλάχιστον ας υπήρχε η επιλογή ο χρήστης/αγοραστής να έχει είτε το OS με τις προσθήκες της εταιρίες, είτε καθαρό android με update όσο αντέχει το hardware.

Γιωργος Παππας

Αν δεν σου αρεσει το nexus συμβιβαζεσαι με αλλη εταιρια.. Απλως δεν μπορεις να κατηγορησεις την google για την ανευθυνοτητα αλλων εταιριων.. Οι υπηρεσιες της google σταματανε εκει που η καθε εταιρια τροποποιει το android για να το φερει στα μετρα της και να το διαθεσει στις συσκευες της. Απο κει και περα θα λες πως η Χ εταιρια δεν παρεχει υποστηριξη, οχι η google (η οποια απεδειξε την αξια της αναβαθμιζοντας το πλεον παλιο nexus 4). Ετσι λοιπον ειναι λαθος να λεμε “το χ% εχει lollipop το ψ% εχει κιτκατ και τα λοιπα” αν δεν αναφερομαστε αποκλειστικα σε nexus συσκευες απο την στιγμη που μετα το ξυλο το τρωει η google απο τον καθε ifun. Με αυτη την λογικη να πουμε, αν π.χ. στον κοσμο υπαρχουν 20 iphone και 80 android κινητα, το 20% μονο των συσκευων τρεχει την τελεφταια εκδοση ios..

Andrew

@Γιωργος Παππας

Δεκτό, δική μου λάθος τοποθέτηση. Η google κάνει διαθέσιμο τον source code της νεας εκδοσης την ίδια στιγμή για όλους του κατασκευαστές. Απλά οι nexus συσκευες επειδη είναι λίγες, μπορεί να μην καλύπτουν όλους τους χρήστες. Είναι άκρος πιο πιθανό να βρεις συσκευη στα μέτρα σου απο 3ο κατασκευαστή παρά σε nexus. Αν είσαι σε αυτή την κατάσταση τι κάνεις? Π.χ. Μπορεί κάποιος να θέλει μικρή συσκεύη με δυνατά specs όπως τα z1c / z3c της sony, αλλα καθαρό android να τρέχει πάνω τους. Πέρα απο την λύση της αλλαγής rom δεν έχει διέξοδο… Τα windows εδώ έχουν το πάνω χέρι γιατί ενω έιναι αρκετές συσκεύες, επειδη δεν επιτρέπεται η παραματροποιηση (μείων) είναι πολύ εύκολη και γρήγορη η αναβάθμιση (συν). Τα iphone ειναι αλλη κατηγορία, γιατί πρόκειτε για 1-2 συσκεύες οπότε αν δεν βρίσκεις κάτι που δεν σου αρέσει στις τρέχουσες συσκευές, απλα δεν πας σε iphone.

Γιωργος Παππας

@Andrew
Εκει το χανει το παιχνιδι πλεον η google που εβγαλε συσκευη που “κοιταζει” σε συγκεκριμενα “ειδη” χρηστών, αφου η 6αρα οθονη δεν ειναι για ολους εξισου βολικη. Μεχρι ομως το nexus 5 ηταν απολυτως σωστη αφου δεν μπορει να πει κανεις οτι το nexus 5 δεν πληρει ορισμενες προυποθεσεις (δικες τους) για την αγορα κινητου, αφου τα εχει ολα (δυναμη, ομορφο design, στοιβαρη κατασκευη, ικανοποιητικη καμερα και πολυ ομορφη οθονη). Απο κει και περα, οποιος δεν θελει nexus παει σε αλλες εταιριες αλλα πρεπει να επιλεξει συσκευη που να συμβαδιζει με την τεχνολογια (να ειναι σύγχρονη). Δεν μπορω π.χ. να παω να παρω μια συσκευη των 150 ευρω και να απαιτησω υποστηριξη αντιστοιχη με του iphone η του nexus. Γενικως ειναι αυτο που λεμε “ο,τι πληρωνεις παιρνεις” (αν και καποιες φορες πληρωνεις παραπανω για να εχεις λιγοτερα, βλεπε iphone)..

inblx

High end, low end, midrange, τι σημασία έχει? Υπάρχουν low to mid range κινητά που παίρνουν updates το ίδιο γρήγορα με ένα nexus, παράδειγμα το moto g. Και υπάρχουν ναυαρχίδες που έχουν μείνει πισο στα updates όπως τα galaxy s5, note 4, lg g3 κτλ κτλ…..
Αν θέλετε να έχετε οπωσδήποτε την τελευταία έκδοση λειτουργικού, θα πάρετε ένα κινητό με stock (vanilla) android, όπως τα Motorola. Επίσεις υπάρχουν και τα Google Play Edition, που παίρνουν updates γρήγορα.
Άλλωστε, τα nexus είναι developer devices, γιαυτό παίρνουν και πολύ γρήγορα updates. Αλλά σχεδόν κάθε καινούργια έκδοση λειτουργικού έχει και προβληματάκια. Βλέπε iOS 8.1.1 – lollipop 5.0. Απλά, πολλές εταιρίες, όπως η Motorola και η apple, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αυτό των γρήγορων updates και πλέον το χρησιμοποιούν σαν ενα marketing κόλπο για να κάνουν πολώσεις.
Στο κάτω κάτω, οι κατασκευαστές όπως η Sony, η Samsung κτλ, κρατούν περισσότερο μερικές εκδώσεις λειτουργικό που είναι σταθερές, έως φτιάξουν την τελική έκδοση χωρίς προβλήματα.
Είναι περιπου σαν τα PC. Πόσοι από εσάς μείνετε στα Windows 7 επειδή όταν βγήκαν τα 8 είχαν προβλήματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.