Android: Το factory reset δεν σβήνει τα πάντα

Όταν πρόκειται να πουλήσετε ή να χαρίσετε κάποιο από τα παλιά σας smartphones σε έναν άγνωστο ή σε μέλος της οικογένειας, το πρώτο που κάνετε είναι αποθήκευση αρχείων και factory reset έτσι ώστε ο επόμενος κάτοχος να μην έχει πρόσβαση σε κανένα από τα αρχεία σας. Κατά πόσο όμως είναι αυτό δυνατό;

Μπορούν οι φωτογραφίες, τα αρχεία, οι επαφές, τα μηνύματα και τα email να είναι πράγματι προστατευμένα από τα αδιάκριτα μάτια; Ερευνητές από το Cambridge University βρήκαν ότι το factory reset δεν σβήνει εντελώς τα αρχεία από το κινητό. Χάκερς και ειδικοί στους υπολογιστές, μπορούν να ανακτήσουν τα δεδομένα αυτά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο φάκελος που έχει τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης της συσκευής, δεν σβήνεται κατά το factory reset. Έχοντας πρόσβαση στον συγκεκριμένο φάκελο, κάποιος που γνωρίζει, μπορεί να επαναφέρει τα αρχεία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε διαγραμμένα video, φωτογραφίες, μηνύματα, αλλά και σε tokens ελέγχου ταυτότητας της Google, τα οποία τους επέτρεψαν να συγχρονίσουν τα δεδομένα που είχε ο χρήστης στις υπηρεσίες της Google συμπεριλαμβανομένων και των email.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι πάνω από 500 εκατομμύρια smartphones μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένα, αλλά ελπίζουμε ότι η Google θα προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος.

Android: Το factory reset δεν σβήνει τα πάντα, Android: Το factory reset δεν σβήνει τα πάντα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
λεόντιος

ποιος ? είπε το αντίθετο ?
για να σβήσει το android έχει άλλη διαδικασία που η πιο εύκολη από πολλές είναι αλλαγή ROM με custom recovery αλλιώς terminal rm ή shred ανάλογα τον kernel σου και πάντα σε rooted διότι αγοράζοντας ένα κινητού από ένα μαγαζί το χρησιμοποιείς σε επίπεδο χρήστη αν το κάνεις root το χρησιμοποιείς σε επίπεδο ιδιοκτήτη

Darth

@λεόντιος αυτό να το πεις στους 98% πληθυσμού που έχει smartphone για το facebook/instagram/viber/sms/calls

factory reset διαδικασία σωστά δουλεύει μόνο στης huawei συσκευές(καινούργιες)….. που κάνει secure erase το data partition (κανα 10 λεπτο κανει βεβεα αλλα οκ) πατώντας απλος ενα κουμπί που λει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων……….. τοσο απλο πρεπει να ειναι ουτε ενα κλικ ποιο πολύπλοκο

Mariosksidonas

Φυσικό και επόμενο…. Κάθε κινητό δουλεύει περίπου όπως κάθε συσκευή που έχει μνήμη. Όπως κάθε σκληρός δίσκος ή φωτογραφική μηχανή ή υπολογιστής. Και εξηγώ :όταν δίνουμε μια εντολή για διαγραφή αρχείων η κάθε συσκευή δεν διαγραφει τα αρχεία, απλά ορίζει το εκάστοτε πεδίο που υπάρχουν τα συγκεκριμένα αρχεία ως ‘ελεύθερο’ για εγγραφή νέων!! Πρόσφατα αγόρασα μια φωτογραφική μηχανή και στις οδηγίες έγραφε ότι εάν θέλεις να μεταπωλησεις την μηχανή καλό θα είναι να βάλεις το καπάκι στην μηχανή και να γεμίσεις την μνήμη τραβωντας…. ” μαύρες ”, ”κενές ” φώτο ώστε να πέσουν πάνω στις προηγούμενες και να σβηστούν.

Τάσος

Όταν όμως κάνεις hard reset μαζί με update μέσω κομπιούτερ pc suite,pc companion γίνεται overwrite σε όλα τα αρχεία οπότε και α ανάκτηση δεδομένων είναι αδυνατη ενώ μέσω κινητου στο factory reset δε γίνεται overwrite γι αυτό και είναι ανακτησιμα τα αρχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS.