Android, iOS, “Τρύπα” ασφαλείας για κλοπή προφίλ στο Facebook

Τόσο το Android όσο και το iOS είναι πιθανό να προσφέρουν πρόσβαση σε κακόβουλη χρήση από τρίτους, οι οποίοι μπορούν να κλέψουν το προφίλ σας στο Facebook. Αυτό ανακάλυψε ένας Βρετανός developer, o οποίος προειδοποιεί τους χρήστες iPhone, iPad, Android Smartphones και tablets ότι τα προσωπικά τους δεδομένα μπορούν να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι Facebook apps των δύο λειτουργικών δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένα εισόδου στο προφίλ. Σύμφωνα με τον developer, το μόνο που έχει να κάνει ο hacker είναι να βρει το αρχείο .plist το οποίο αποθηκεύει τις προσωπικές σας ρυθμίσεις, το οποίο λήγει μετά από 2.000 έτη. Αυτό το αρχείο μπορεί να αντιγραφεί και να το πάρει μετά κάποιος με την ησυχία του στον δικό του υπολογιστή. Έτσι μπορεί να κάνει log in ως εσείς και να κάνει ό,τι θα κάνατε και εσείς στο προφίλ σας. Το κακό είναι ότι ο hacker μπορεί να χρησιμοποιήσει και όλα εκείνα τα apps που σας ζητούν να κάνετε login χρησιμοποιώντας μόνο το Facebook account σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook δημιουργεί το app που έρχεται προεγκατεστημένο σε Android και iOS, ενώ όλοι οι άλλοι κατασκευαστές δημιουργούν εκείνοι το app το οποίο και προσφέρει πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο.

, Android, iOS, “Τρύπα” ασφαλείας για κλοπή προφίλ στο Facebook

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostas

Ντροπή και εσχος, χρειαζόταν να το πει ο βρετανος για να το καταλάβουμε? Το web interface για facebook login είναι αυτό που χαλάει την παράσταση, πρέπει να είναι επείγοντος https://www.facebook.com και στο κινητό πάντα.

kk

Το αρχείο αυτό .plist που είναι αποθηκευμένο και το παίρνει ο άλλος; Βρίσκεται μέσα στη συσκευή;

dali13gr

Η τελευταία παράγραφος δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα… Επίσης, με ποιόν τρόπο ακριβώς θα πάρει το .plist αρχείο κάποιος;!

infin1ty

kostas, Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τι είναι το https και πιστεύεις το γνωστό παραμύθι ότι όποιος το χρησιμοποιεί έχει ασφαλές το προφίλ του. Η κρυπτογράφηση που προσφέρει είναι για να αποφευχθεί cookie stealing ή sniffing εντός τοπικού δικτύου. Δεν έχει σχέση με το αν θα σου κλέψουν το .plist

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.

Software Apple featured iOS

iOS 18: Oι πρώτες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα χρησιμοποιούν διακομιστές Cloud

Το πρώτο σύνολο νέων χαρακτηριστικών ΑΙ της Apple που έχει προγραμματιστεί για το iOS 18 δεν θα βασίζεται καθόλου σε διακομιστές cloud.i