Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης

Κατά τη διάρκεια του Google I/O developer conference που πραγματοποιήθηκε σήμερα η Google ανακοίνωσε την νέα έκδοση του Android, γνωστή ως Android M. Η νέα έκδοση του OS θα έχει έξι σημαντικές βελτιώσεις οι οποίες επικεντρώνονται στο πως θα λειτουργούν τα apps και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Επιπλέον, το ανέπαφο σύστημα πληρωμών του Android πήρε σημαντική βελτίωση χάρη στην ενοποιημένη υποστήριξη αισθητήρα αποτυπωμάτων.

Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης, Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης

App permissions

Το Android M αλλάζει, χρησιμοποιώντας iOS-style permissions. Στο εξής το Android δεν θα σε ρωτάει για όλες τις άδειες χρήσης κατά την εγκατάσταση των εφαρμογών, αλλά θα ρωτά για κάθε permission την πρώτη φορά που χρησιμοποιείς την εφαρμογή. Επίσης μπορείς να πας στις ρυθμίσεις και να δεις τι άδειες έχουν δοθεί στην εφαρμογή και αν θέλεις να τις ανακαλέσεις.

Θα δίνεται η δυνατότητα να κατηγοριοποιήσεις τις εφαρμογές ανάλογα με την άδεια που χρησιμοποιούν.

Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης, Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης

Custom Chrome tabs

Πολλές εφαρμογές έχουν σήμερα ενσωματωμένο web component, ώστε να έχεις την επιλογή όταν θα θες να δεις κάποιο περιεχόμενο να το προβάλεις με τον browser της εφαρμογής ή εναλλακτικά του κινητού. Τώρα η ομάδα του Chrome φέρνει μια νέα λύση. Οι εφαρμογές θα μπορούν να προβάλουν περιεχόμενο σε ένα chrome tab μέσα στην εφαρμογή, το οποίο θα δέχεται παραμετροποίηση από τον δημιουργό της εφαρμογής ώστε να ταιριάζει περισσότερο με το στυλ της εφαρμογής.

Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης, Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης

App links

Τι γίνεται αν η εφαρμογή χρειάζεται να αλληλεπιδράσει με κάτι άλλο εκτός από τον browser; Το Android M έχει έναν τρόπο πλέον να εξασφαλίσει ότι όταν μια εφαρμογή στείλει ένα request σε μια άλλη, ότι η εφαρμογή αυτή είναι νόμιμη και αξιόπιστη (πχ. στο Twitter να προβάλλει ένα tweet). Το OS θα το πιστοποιήσει με έναν web server, ώστε να αποκλείει κακόβουλες εφαρμογές.

Android Pay

Η Google προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κάνει δυναμική είσοδο στις mobile πληρωμές. Το Android Pay είναι η πιο πρόσφατη έκδοση αυτής της ιδέας. Θα στηρίζεται στο NFC της συσκευής ώστε να γίνει η πληρωμή αντί της κάρτας σου. Το κατάστημα και οι εφαρμογές που online καταστημάτων, δεν θα βλέπουν ποτέ τις λεπτομέρειες της κάρτας σου καθώς το Android Pay θα τα προστατεύει τα δεδομένα.

Η υπηρεσία θα δουλεύει με τις περισσότερες γνωστές κάρτες τραπεζών στην Αμερική, με παρόχους κινητής όπως την AT&T, T-Mo, VZW και σε ποικιλία καταστημάτων όπως McDonald’s, Subway, Best Buy, Coca Cola και Pepsi.

Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης, Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης

Αισθητήρες αποτυπωμάτων

Κάποια καταστήματα ήδη χρησιμοποιούν το δακτυλικό αποτύπωμα ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια σε πληρωμές και η Google δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω, κάνοντας την διαδικασία αυτή μέρος του Android M. Το Android M θα δώσει κοινό API στους developers τέτοιων εφαρμογών, έτσι ώστε να τους κάνει την ζωή λίγο πιο εύκολη.

Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης, Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης

Ενέργεια και φόρτιση

Το Project Volta ήταν το πρώτο βήμα και με το Android M η Google θέλει να κάνει καλύτερη την διάρκεια ζωής του κινητού με το Doze. Οι αισθητήρες του smartphone θα ελέγχουν πότε το κινητό δεν βρίσκεται στα χέρια του χρήστη και τότε θα μειώνει τις διεργασίες του, όπως τις εφαρμογές που τσεκάρουν servers και τα background activities. Φυσικά το κινητό θα επανέρχεται αμέσως σε κανονική λειτουργία όταν χρειαστεί. Αυτό είχει ως αποτέλεσμα το Nexus 9 να αντέχει με μια φόρτιση τον διπλάσιο χρόνο από όταν έτρεχε Lollipop.

Ένα άλλο σημείο σχετικό με την μπαταρία είναι η γρήγορη φόρτιση. Η Google υιοθετεί το USB Type C standard για τις νέες επιλογές φόρτισης κάνοντας την φόρτιση από 3 έως 5 φορές πιο γρήγορη. Επιπλέον το γεγονός ότι το Type C είναι bi-directional θα μπορούσες θεωρητικά στο μέλλον να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου ως εξωτερική μπαταρία για μια άλλη συσκευή. Βεβαίως αυτό θα είναι βολικό αν κάποτε η μπαταρίες κινητών συσκευών αποκτήσουν μεγάλη χωρητικότητα.

Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης, Android M: Επίσημα το νέο OS με έμφαση στην εμπειρία χρήσης

Google Now on Tap

Το Google Now γίνεται και αυτό πιο έξυπνο με το Android M και αποκτά την “on Tap” λειτουργία. Έχει βελτιώσει την φυσικότητα της γλώσσας και κατανόησης, ώστε να μπορείς να κάνεις μια ερώτηση όπως θα μιλούσες με έναν άνθρωπο. Το σύστημα τώρα είναι ικανό να καταλάβει σε ποιον αναφέρεσαι με λέξεις όπως “αυτός, αυτό και εκείνο”, στις υποστηριζόμενες γλώσσες φυσικά.

Επίσης θα μπορεί να ξέρει σε ποιο σημείο του UI είσαι. Για παράδειγμα αν ρωτήσεις “Ποιο είναι το πραγματικό του όνομα;”, την ώρα που το κινητό παίζει Skrillex, το Google Now θα κάνει την σύνδεση ότι αναφέρεσαι σε αυτόν και θα απαντήσει, το Now on Tap θα κάνει τον συσχετισμό.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Max91

Δεν ξερουμε ακομα το επισημο ονομα ή αυτο θα ειναι απλα “Android M”;;;

vassilis7

Παιδιά να ρωτησω κατι λιγο άκυρο έχω ισπανικο note 3 γτ δεν μου έχει έρθει ακομα η αναβάθμιση σε λολιποπ??? Ούτε ota ούτε μέσω υπολογιστή, τι να κανω…??

P

Δηλαδή ένα copy paste ότι είχε κάνει πέρυσι η apple… Το photos έγινε Google photos … To  pay έγινε android pay … Μπήκανε και τα δαχτυλίκα αποτυπώματα … Κλπ κλπ και για λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ακούγεται ότι φέτος η apple θα φέρει το δικό της Google now …

Manos K

Για τα permissions νομίζω το λειτουργικό σε ρωτάει την πρώτη φορά που η εφαρμογή προσπαθεί να κάνει access σε κάποιον από τους πόρους του συτήματος και όχι την πρώτη φορά που την εκαθιστάς.

Alex

Αυτο π μας λεει η google οτι το lollipop ειναι μαπα. Εδω καλα καλα δεν το εχουμε παρει και αντε μετα ξανα μανα απο την αρχη να περιμενουμε το m. Βαρετοι καταντησανε κ αυτοι

vtag

Η Google αρχίζει και γίνεται Apple ή μου φαίνεται????

jim the greek

πολυ ενδιαφερουσες δυνατοτητες απο τη google… με εχει ενθουσιασει η αυτοματοποιημενη αναγνωριση του αντικειμενου/θεματος μιας φωτο απο το google photos για ευκολη αναζητηση, τα απλοποιημενα app permissions, το android for the internet of things, το unlimited cloud storage, το offline mode του google maps και ειδικα η “εξυπναδα” του google now που καταλαβαινει τι κοιτας/διαβαζεις και με μια γενικη ερωτηση οπως “ποιος ειναι αυτος;” ή απλα πατωντας το home button σου βγαζει ο,τι πληροφορια χρειαζεσαι.

γενικα πιστευω οτι ειναι σε καλο δρομο με τις αλλαγες που κανει και τα σημεια που εστιαζει (το user experience) η google.

αντε να βγαλει και ενα τουμπανο nexus 5 2015 με την lg να τρελαθουμε!

albanti
παπαροκάς tiamat

O βασιλιας των λειτουργικων με το 80+% της παγκοσμιας πραγματικοτητας τριζει κιάλλο τα δόντια του στα ακακα κατοικιδια ios και windows και τα αφηνει ακομα περισσοτερα ετη φωτος πισω..

Ψιψινες ios9 και windows 10 ερχοσαστε!? .Ε λοιπον ελατε κ κοπιαστε!…

hremias

offline maps , app permission … τα lumia τα εχουν εδω και καιρο … θα το βγαλουν σα κατι καινουριο … οπως ολοι εξαλου

nikmour

@παπαροκάς tiamat έγραψες…

viel

@ παπαροκάς tiamat ολοι οι αλλοι τα εχουν αυτα εδω και καιρο…. app permissions? lol ουτε καν θυμαμαι απο ποια εκδοση του ios υπαρχει.. android pay? χαχαχ λεγατε οτι η αππλε αντεγραψε την google με το wallet και σας λεγαμε οτι το apple pay ειναι διαφορετικο! τωρα πως γινετε να βγαινει android pay αφου η google ειχε ηδη? ε?

γενικα τελειως minor update κριμα

j

@viel ++++++++++++++

Vassilis Papathanasiou

δηλαδή μπορεί να το λέμε Android Marshmallow ???? χαχαχαχαχα

azriel84

@παπαροκάς tiamat είσαι cult ίνδαλμα! ΚΣΣΣΣΣΣΣ!

Αλέξανδρος

Συμφωνώ με τον Tiamat αν και έχω περιέργεια να δω τα w10 mobile, αν έχουν αληθινό multitasking και φτιάξει το λειτουργικό σαν το android θα το δοκιμάσω σίγουρα ( ελπίζω αυτά τα χαζά που κάνει με το scroll σαν το ios να τα κόψει, γιατί πήρα να δοκιμάσω ενός φίλου το 535 lumia και μου έκανα τα νεύρα τσίτα ).
Από ‘κει και πέρα ελπίζω η έκδοση M να είναι πιο καλή από την Lollipop γιατί υπάρχει θέμα Lag σοβαρό. Εδώ ο αδερφός μου με N7 2012 που του έδωσα μου λέει ότι του έσπασε τα νεύρα και ας του έχω κάνει root και με greenify.
Δυστυχώς η Jb και η Kitkat είναι οι πιο καλές εκδόσεις.
Προσωπικά το android δεν το αλλάζω με τίποτα αυτή τη στιγμή αλλά και η αλήθεια να λέγεται. Το περίεργο πάντως είναι με την αλλαγή του compile σε art θα έπρεπε να μην έχουμε θέματα, αντιθέτως να τρέχουν πιο γρήγορα οι εφαρμογές.
Για να δούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.