Τετάρτη
13/04/2011

Apple iOS, Έρχονται και επίσημα τα gestures

Τα gestures αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι των touch-friendly συσκευών, το οποίο μέχρι σήμερα δεν το έχουν εκμεταλλευτεί ιδιαίτερα οι προγραμματιστές. Η Apple από την beta έκδοση του iOS 4, προσέθεσε στο λειτουργικό της μια σειρά από gestures τα οποία είναι κλειδωμένα για τους απλούς χρήστες και μπορούν να ξεκλειδωθούν μόνο από εγκεκριμένους developers.

Apple new gestures
Πρόσφατα, η Apple κατέθεσε μια σειρά από πατέντες που αφορούσαν διαφορετικούς τύπους gestures, δείχνοντας ότι η επιλογή της ενσωμάτωσης κάποιων βασικών gestures στο iOS 4 δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένη.

Συγκεκριμένα τα νέα gestures έχουν ονόματα όπως Star, Crossbar ή Ohm και η «σχεδίαση» τους είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού αποτελούν κοινά σχήματα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτό ακριβώς ποντάρει η Apple και ελπίζει ότι αν μπορέσει να συνδέσει γνωστά σχήματα όπως ένα αστέρι ή ένας κύκλος με λειτουργίες του λογισμικού της, τότε η ενσωμάτωση των gestures σε αυτό θα έχει επιτυχία. Μάλιστα, η χρήση αυτών των «συντομεύσεων» μπορεί να έχει θετική επίδραση και ως προς τη διάρκεια της μπαταρίας, αφού θα αρκεί μια κίνηση για την πραγματοποίηση μιας λειτουργίας έναντι μιας σειράς από κλικ.

Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν’ όψει της ανακοίνωσης του iOS 5, το project αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν και μοιάζει πολύ δύσκολο να δούμε τόσο σύντομα την ενσωμάτωση όλων των παραπάνω gestures, ίσως να έχει έρθει η ώρα για το ξεκλείδωμα τουλάχιστον όσων υπάρχουν ήδη για τους developers στο iOS 4.

Πηγή

Μάθε για:

Συντάκτης: .


3 Σχόλια

 1. Ο/Η Στέλιος λέει:

  θα προτιμούσα ακόμη πιο απλά σχήματα,
  που ίσος είναι ήδη μέσα, όπως κύκλος τρίγωνο και τετράγωνο…

  Αστέρια και crossbars είναι απλά αλλά ίσως
  να είναι πιο δύσκολα σε μια μικρή οθόνη κινητού Touch Phone.

 2. Ο/Η Antonis λέει:

  Τα σχηματα δεν ειναι μονο χαζα αλλα και κουραστηκα.

 3. Ο/Η kokour1986 λέει:

  Το αποτέλεσμα μετραει.Αν και δεν ειμαι και πολύ φαν της Apple είναι μια καλη αφορμή νομίζω για να αρχίσουν να το ενσοματώνουν και άλλα λειτουργικά.

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.