BSA | Αποζημιώσεις 116.000 ευρώ για παράνομο λογισμικό

, BSA | Αποζημιώσεις 116.000 ευρώ για παράνομο λογισμικόΗ Business Software Alliance (BSA), ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τον κλάδο του λογισμικού, συνεχίζει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που έχει καταγγελθεί ότι χρησιμοποιούν προγράμματα λογισμικού χωρίς τις νόμιμες άδειες χρήσης. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικοί έλεγχοι σε εταιρίες όπου και διαπιστώθηκαν παρανομίες στην χρήση των προγραμμάτων λογισμικού. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 116.000 ευρώ, με την υψηλότερη αποζημίωση να φθάνει στα 45.436 ευρώ.

«Η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού από το δίκτυο Η/Υ μιας επιχείρησης μπορεί τελικά να κοστίσει πολύ περισσότερο, σε χρόνο αλλά και σε χρήμα καθώς δεν παρέχεται το δικαίωμα τεχνικής υποστήριξης από τον κατασκευαστή, διακυβεύεται η ασφάλεια των αρχείων και αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής από ιούς». τονίζει ο κ. Δημήτρης Σαραφιανός Νομικός Σύμβουλος της BSA στην Ελλάδα. Επιπλέον σύμφωνα με το άρ. 2, ν. 3524/2007, όποιος κατά τη διάρκεια ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές βρεθεί να έχει εγκατεστημένο πειρατικό πρόγραμμα λογισμικού σε Η/Υ ή server, θα του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο €1.000 για κάθε παράνομο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει για όποιον διακινεί, πουλά ή αναπαράγει πειρατικά προγράμματα λογισμικού. Επίσης, βάσει του νόμου 2121/93, αρ. 66, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο παραβάτης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και την επιβολή χρηματικής ποινής.

Ωστόσο, η παραβατική συμπεριφορά από την χρήση πειρατικού λογισμικού δεν πλήττει μόνο την ίδια την εταιρεία και τους δημιουργούς του λογισμικού αλλά και την ελληνική αγορά των επιχειρήσεων πληροφορικής και των εργαζομένων της που υποστηρίζονται από την αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση των αυθεντικών προγραμμάτων λογισμικού. Εάν η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2012 και φθάσει στο 48%, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά €261 εκ. και να αποφέρει €88 εκ. σε φορολογικά έσοδα.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business BSA Internet

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά το παράνομο λογισμικό

Από τις αρχές του 2011, 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει συνολικά 2 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις και έξοδα για νομιμοποίηση του παράνομου λογισμικού. Το ποσό αυτό, που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των νομικών διαδικασιών και ενεργειών μάρκετινγκ που πραγματοποιεί η Business Software Alliance (BSA) από το 2009 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι […]

Software BSA Software

Ελλάδα, Το 2010 το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό

Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA).

Internet BSA Internet

BSA, Συνεχίζεται η καμπάνια για μείωση της πειρατείας λογισμικού

Από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα, η BSA έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να τις ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα του αδειοδοτημένου λογισμικού όπως είναι η νομιμότητα, η ασφάλεια αρχείων και η αποφυγή τεχνικών προβλημάτων καθώς και για τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management – SAM).

Software BSA Software

Πειρατικό λογισμικό, Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη

Η BSA ανακοίνωσε ότι το 2010, Ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό πλήρωσαν σχεδόν 1.5 εκατομμύριο Ευρώ σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού. Η BSA έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες αντι-πειρατείας στην προσπάθεια της να μειώσει το υψηλό ποσοστό πειρατείας 58% που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.