BSA, 70% των Ελλήνων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό

7 στους 10 χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα παραδέχονται ότι έχουν αποκτήσει πειρατικό λογισμικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Business Software Alliance (BSA) που ανακοινώνονται σήμερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έρευνας της ΒSA για την Πειρατεία Λογισμικού 2011.

38% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν πειρατικό λογισμικό «περιστασιακά», «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές», ενώ 32% δήλωσαν «σπάνια».

, BSA, 70% των Ελλήνων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα για το 2011 άγγιξε το 61%, το οποίο σημαίνει ότι κατά προσέγγιση 2 στα 3 προγράμματα που εγκαταστάθηκαν από χρήστες ήταν χωρίς άδεια (παράνομα). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 59% που καταγράφηκε το 2010, και αντικατοπτρίζει τη σταθερά ανοδική τάση της πειρατείας λογισμικού που καταγράφεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 2007. Η δε εμπορική αξία της πειρατείας για το 2011 αντιστοιχεί σε €247 εκατομμύρια.
Με το ποσοστό του 61%, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας, μετά τη Βουλγαρία (64%) και τη Ρουμανία (63%), και ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (με ποσοστό 54% και οι δύο), και την Πολωνία (53%). Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό πειρατείας για το 2011 κυμαίνεται στο 33%, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην Ελλάδα, εκτός από τις προσπάθειες της BSA για ενημέρωση και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για χρήση νόμιμου λογισμικού, ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς κινούνται, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για την καταπολέμηση του παράνομου λογισμικού.

Διεθνή ευρήματα της έρευνας
Σε διεθνές επίπεδο, τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι τα ποσοστά πειρατείας στις ανερχόμενες αγορές βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά των πιο ώριμων αγορών – 68% σε σύγκριση με 24% κατά μέσο όρο – ενώ ταυτόχρονα, οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης της εμπορικής αξίας που προκύπτει από την κλοπή λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά μας βοηθούν να εξηγήσουμε τη δυναμική της αγοράς πίσω από τα διεθνή ποσοστά πειρατείας λογισμικού, που κυμάνθηκαν στο 42% το 2011, ενώ η σταθερά διευρυνόμενη αγορά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οδήγησε την εμπορική αξία της κλοπής λογισμικού στα €45,6 δις.

Άλλα ευρήματα της φετινής έρευνας της BSA σχετικά με την πειρατεία λογισμικού
• Σε διεθνές επίπεδο, οι πιο συχνοί παράνομοι χρήστες λογισμικού είναι άνδρες και νέοι σε ηλικία – και είναι σε διπλάσιο ποσοστό πιο πιθανό να ζουν σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, παρά σε μια ώριμη αγορά (38% σε σύγκριση με 15%).
• Επικεφαλής εταιρείων παράδεχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό πιο συχνά σε σύγκριση με άλλους χρήστες – ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει ότι, σε ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με άλλους χρήστες, λένε ότι αγοράζουν λογισμικό για έναν υπολογιστή και στη συνέχεια εγκαθιστούν το πρόγραμμα και σε άλλους υπολογιστές στα γραφεία τους.
• Σε διεθνές επίπεδο, τα πνευματικά δικαιώματα και η προστασία τους υποστηρίζονται δυναμικά, ωστόσο υπάρχει σημαντική απουσία κινήτρων που θα οδηγούσαν τους πειρατές λογισμικού σε πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς. Μόλις το 20% όσων χρησιμοποιούν συχνά παράνομο λογισμικό στις προηγμένες αγορές – και 15% στις αναπτυσσόμενες αγορές – αναφέρουν ότι το ρίσκο να τους πιάσουν, αποτελεί κίνητρο για να μην κάνουν παράνομη χρήση λογισμικού.

Σχετικά με την έρευνα
Πρόκειται για την ένατη ετήσια έρευνα σχετικά με την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο που διεξάγει η BSA σε συνεργασία με τις IDC και Ipsos Public Affairs, δύο από τις κορυφαίες, παγκοσμίως, ανεξάρτητες εταιρείες ερευνών. Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει τη συγκέντρωση 182 διακριτών στοιχείων, καθώς και την αξιολόγηση τασέων όσον αφορά στους προσωπικούς υπολογιστές και το λογισμικό σε 116 αγορές. Η φετινή έρευνα περιελάμβανε, επίσης, καταμέτρηση 15.000 χρηστών υπολογιστών σε 33 χώρες, οι οποίοι στο σύνολό τους αντιστοιχούν στο 82% της παγκόσμιας αγοράς προσωπικών υπολογιστών.
To πλήρες κείμενο της Παγκόσμιας Έρευνας της BSA σχετικά με την Πειρατεία Λογισμικού για το 2011 (2011 BSA Global Software Piracy Study), στην οποία περιλαμβάνονται και τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της BSA www.bsa.org/globalstudy

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Panos7GR

Κυρία BSA και λοιπές, δώστε μου έναν μισθό της προκοπής όπως παίρνετε όλοι εσείς εκεί στην Βόρεια Ευρώπη και μετά ελάτε να με κατηγορησετε ότι είμαι πειρατής! Όταν είχε φράγκα ο Έλληνας και σας τα έσκαγε ήταν καλά…
Πέραν αυτού, δεν είναι καθόλου τυχαίο που εμείς, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είμαστε στις πρώτες θέσεις στην πειρατεία λογισμικού. Ο κόσμος κύριοι πεινάει και θα πάει να αγοράσει μια περιουσία τα λογισμικά σας, άντε από εκεί!!!

Ζητώ ο Jack Sparrow!!!!!!

tainia

7 στους 10 το παραδέχονται, οι άλλοι 3 στους 10 δεν το γνωρίζουν ότι το λογισμικό τους είναι παράνομο.. Σύνολο 99,9999999% του λογισμικού στην Ελλάδα είναι παράνομο κατά τη γνώμη μου!!!

Panos

Σιγά τα αίματα BSA…αυτές οι βλακείες αναπαράγονται από τα μέσα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της BSA. Καλά κάνουν και χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό. Ξέρετε πόσο κάνει μια άδεια AutoCAD? Είναι δυνατόν ένας νέος μηχανικός, να αγοράσει την άδεια; Ξέρετε πόσο κάνει μια άδεια Windows Server & SQL Server? Και άντε έχεις εταιρεία αγόρασες τον Server παρέα με το licence, όμως μετά από 5 χρόνια ο server κάηκε…γιατί να πρέπει να αγοράσεις νέο licence με τον νέο server?… Αυτοί έχουν τέτοιους όρους χρήσης, που εκ των πραγμάτων είσαι παράνομος!!! Άλλο παράδειγμα: έχεις Win XP και σου κάηκε το PC οπότε δε συμφέρει να το φτιάξεις και παίρνεις καινούριο. Ω ναι πρέπει να αγοράσεις και licence γιατί αυτό που σου δώσαμε, ήτανε ΟΕΜ! Ούτε καν στο ebay δεν είσαι νόμιμος, αν αγοράσεις άδεια από εκεί και είναι VLK ή ΟΕΜ παραβιάζεις τους όρους του licence και αν σε ελέγξουν είσαι εκτεθειμένος. Χώρια που στέλνουν απειλητικές επιστολές στα τυφλά, τάχαμου ότι έχουν καταγγελίες, ζητώντας να τους υπογράψουμε ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ότι δεν χρησιμοποιούμε παράνομο λογισμικό…ποιοι νομίζουν ότι είναι; Εισαγγελείς ή δικαστές ή αστυνομικοί;;;… By the way, η πειρατεία δεν ήταν αυτή που έκανε industry standard τα Windows, Office, AutoCAD, Photoshop και πολλά πολλά άλλα;;; Τώρα κλαιγόσαστε;;;;… Συνέχεια »

greeceandroid

Το σημαντικό πιστεύω ότι είναι οι χρήστες να ενημερωθούν για τις open-source/free εναλλακτικές που υπάρχουν για τα προγράμματα που χρησιμοποιούν.

Δηλαδή δεν χρειάζεται ο κόσμος να καταβάζει σπασμένο photoshop, ενώ οι 99,9% θα μπορούσαν να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με το Gimp. Τώρα αν είστε στο 0,1% που χρειάζεται τις παραπάνω δυνατότητες του photoshop πάω πάσο.

cghera

Θα ήθελα η BSA να κάνει έναν κόπο και να μας πει τον μέσο όρο κόστους για έναν χρήστη αν θέλει να αγοράσει τα τυπικά προγράμματα που χρησιμοποιεί τώρα πειρατικά. Windows, office, και λοιπές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, βίντεο, αντιβιοτικά κλπ

Gigo

Είδαμε τις αθλιοτητες της Ifpi σε πρόσφατη εκπομπή του Βαξεβανη και πως την πήγανε επιχειρήσεις στο δικαστήριο. Είδαμε και την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να βαυκαλιζεται που έκλεισε τις κουφαλες του greekddl ότι έχασε το δημόσιο 150 εκατομμύρια σε φόρους. Δηλαδή 15000 πχ χρήστες που βάζουν την σουίτα της adobe σπασμένη για να την δοκιμάσουν θα την αγόραζαν σίγουρα στα 2 χιλιάρικα και στερησαν από τα ορνια του δημοσίου 7,5 εκατομμύρια ; Και η θεία μου η Ελένη είναι για φυλακή. Έχει η κλέφτρα μια μαϊμού τσάντα Κρίστιαν Ντιορ και έκλεψε η άθλια 3600 ευρώ από το δημόσιο. 18000 κάνει η αυθεντική τσάντα και έπρεπε να την αγοράσει. Και δεν χρειάζεται να κατεβάζω τορρεντ. Άμα ξέρεις μια δοκιμαστική έκδοση γίνεται εύκολα απείρου χρόνου αντί μιας βδομάδας ς ή ενός μήνα. Είδαμε και την νανοσοφτ τώρα, πληρώνει για την νέα υπηρεσία κατά των τορρεντ pirategay και δεν μας είπε ακόμα πόσες καραβιες λεφτά θέλει για τα 8 που δεν ανακοίνωσε ακόμα τιμές. Οεμ και χωρίς dvd θα είναι. Θα φταίμε εμείς μετά με τα νέα pc αν κατεβάσουμε κι ένα κλοπι αντίγραφο των 8; Γιατί στο μήνα πάνω ολο και κάποιοι θα χρειαστεί να τα ξαναπερασουν. Εις υγείαν της Bsa και όσο… Συνέχεια »

Vanzel

Ubuntu και ησυχάζεις από microsoft bsa και λοιπούς. Open source free προγράμματα, τα οποία είναι κορυφαία και κάνουν άψωγα τη δουλειά τους, βλέπε gimp αντί photoshop όπως είπε κι ο φίλος πιο πάνω.
Επίσης συμφωνώ οτι χάρη στην πειρατεία έγιναν αυτά τα προγράμματα γνωστά και στάνταρ επιλογές πλέον.
Ας τους γράψουμε κανονικά χρησιμοποώντας open source εναλλακτικές, όπως το Ubuntu που τα έχει όλα και τα κάνει όλα. Για το 95% των χρηστών τουλάχιστον.

GLeft

linux, cloud και ειμαι μια χαρα, ουτε office, ουτε visual studio ουτε τιποτα. βεβαια καποια specialized προγραμματα που χρησιμοποιω για τη σχολη αναγκαστικα σπασμενα, γιατι και το κρατος δε φροντιζει για ενα student licence και γιατι αν θελω να το αγορασω πρεπει να δωσω ενα σκασμο λεφτα. οπου μπορουμε open source ή free licence!!

Topdim

Και πάλι λίγα είναι τα ποσοστά. Αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολλά τα λεφτά που ζητάν, η πειρατεία θα ανεβαίνει και θα ανεβαίνει. Είναι η ίδια περίπτωση με αυτή της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Δεν λέω ότι πρέπει να είναι τζάμπα τα προγράμματα, γιατί έχουν γίνει με πολύ κόπο, αλλά από την άλλη, προγράμματα όπως το AutoCAD, που αναφέρει και ο φίλος πιο πάνω, είναι πανάκριβα, απλά.

Αλέξανδρος

Linux επιτέλους. Υπάρχει το Linux. Μάθετε, ρωτήστε, ενημερωθείτε.

Tony Cool

Πιστευω πως ο καθενας απο εμας μπορει να καταλαβει οτι τα αποτελεσματα της ερευνας δεν αντιστοιχουν στην πραγματικοτητα.Δηλαδη τι θελουν να μας πουν,οτι στα 100 ατομα τα 30 δε χρησιμοποιουν πειρατικο λογισμικο/προγραμματα;;;Χαχαχα,πετυχημενο!!!Δεν νομιζω να υπαρχουν γενικα 30 τετοια ατομα σε ολοκληρη τη χωρα,ποσω μαλλον στα 100!Δυο τρια ατομα εχω γνωρισει σε ολη μου τη ζωη που ηταν φανατικα κατα της πειρατειας και ακομα και αυτοι τις εχουν κανει τις κουτσουκελες τους!Οπως ειπε και ο φιλος πιο πανω το ποσοστο ειναι 99.9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Software

Η GitHub απολύει το 10% του προσωπικού της

Η GitHub, πλατφόρμα software collaboration, μπαίνει στον “χορό” των απολύσεων και περικόπτει το 10% του προσωπικού της.

Smartphones Samsung Software

Samsung: Το λογισμικό Good Lock επεκτείνεται σε πολλές χώρες

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στα παράπονα αρκετών χρηστών της Samsung για την αποτυχία πρόσβασης στην σουίτα εφαρμογών Good Lock, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη σχετικά με τη χρήση των συσκευών Android της εταιρείας.

Smartphones Google Google Pixel Software

Google: Βελτιώνει τους χρόνους εγκατάστασης ενημέρωσης λογισμικού στα Pixel

H Google προχωρά στην βελτίωση του χρόνου εγκατάστασης των ενημερώσεων λογισμικού στα Pixel, που πλέον χρειάζονται λιγότερο συνολικό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Internet Metaverse Software

Metaverse: Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά εικονικής γης

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε εικονική γη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αγωνίζονται για να αποκτήσουν έδαφος στο Metaverse.