Ψηφιακή υπογραφή και barcode σε όλους τους ανθρώπους μόλις γεννηθούν

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του BBC να δώσει βήμα σε όλες τις καινοτόμες ή ακόμα και προκλητικές ιδέες, η συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, Elizabeth Moon, κάνει μία πρόταση που θα αλλάξει τον κόσμο… προς το χειρότερο, κατά την ταπεινή μας γνώμη…

Φανταστείτε τις μελλοντικές κοινωνίες, να αποτελούνται από άτομα τα οποία αποκτούν έναν μοναδικό αριθμό, ένα ID ή barcode, μόλις γεννηθούν, κάτι σαν μία ψηφιακή υπογραφή αναγνώρισης. Ένα ειδικό scanner θα μπορεί να το διαβάζει και αμέσως να αναγνωρίζει το ποιος είναι απέναντί του. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, αυτό το στοιχείο έχει ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα: στο πεδίο της μάχης, θα είναι πλέον απίθανο να σημειωθούν παράπλευρες απώλειες, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ξανά λάθος ταυτοποίησης προσώπων, ενώ όλες οι συναλλαγές και οι διαδικασίες θα γίνονται αυτόματα και απλά.

Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα το οριστικό τέλος της ανωνυμίας. Η παρακολούθηση και ίσως ακόμα και το τέλος της ιδιωτικότητας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποτελέσει τον κοινό τόπο. Η συγγραφέας αναλύει την ιδέα της και μπορείτε να την ακούσετε και εσείς αν κάνετε κλικ στο Πηγή και μετά κλικάρετε πάνω στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο της Πηγής.

, Ψηφιακή υπογραφή και barcode σε όλους τους ανθρώπους μόλις γεννηθούν

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Περικλής

Shit is getting real… :O

alexdoxara
Νίκος

Ακόμα είμαστε μακριά απο το χάραγμα.Το χάραγμα θα έρθει μαζί με με αυτόν 30-40 μετά απο τα γεγονότα με την Τουρκία τα οποία τα περιμένουμε να γίνουν μέσα στα τέλη καλοκαιριού.

Στέλιος

Ξέρετε τι πιστεύω? Πιστεύω πως όλοι εμείς ζήσαμε σε μια σπάνια περίοδο, είμαστε μια γένια ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εποχές. Είμαστε ανάμεσα στην εποχή που υπήρχε μια υποτυπώδη ανωνυμία αλλά χωρίς την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, και στην καινούρια εποχή που θα έχεις όση πληροφορία θες αρκεί να δηλώνεις το όνομα σου και (ίσως) το γιατί την θες. Είμαστε ακόμα ενδιάμεσα, έχουμε ακόμα μια τυπική ανωνυμία ΚΑΙ όση πληροφορία και γνώση λαχταράμε, άσχετα αν πολλοί δεν το αξιοποιούν αυτό και σε σημαντικά πράγματα. Εξού και όλα τα καλά ή κακά (όπως το βλέπει ο καθένας) που συνεπάγονται με αυτό, όπως πειρατείες, ανώνυμα forum, γνώση και social networking. Είμαστε ακριβός σε αυτά τα λίγα χρόνια που γνωρίζουμε ότι μας καπνίσει χωρίς να δίνουμε αναφορά. Αρχίζουμε όμως να μπαίνουμε σε μια εποχή που για να τα έχεις όλα αυτά θα πρέπει να δηλώνεις ταυτότητα και θα φοβάσαι τι θα κοιτάς καθώς θα ξέρουν που ήσουν. Το Internet από κάτι ελεύθερο από όλους προς όλους θα γίνει πιο πολύ κάτι σαν “ιδιωτικά και κυβερνητικά δίκτυα”. Ποιος ξέρει, ίσως φτιάξουν και πιο αυστηρούς νόμους πάνω στο θέμα ώστε αν πιστεύουν από το τι ψάχνεις, ότι είσαι επικίνδυνος να σε βάζουν σε δίκη. Όπως και… Συνέχεια »

md03582

Αποκ. 13:16
“..και έκανε όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους πλουσίους και τους φτωχούς, και τους ελεύθερους και τους δούλους, να πάρουν χάραγμα επάνω στο δεξί τους χέρι ή επάνω στα μέτωπά τους..”

Αποκ. 13:17
“..και να μη μπορεί κανένας να αγοράσει ή να πουλήσει, παρά μονάχα αυτός που έχει το χάραγμα ή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό τού ονόματός του..”

Parasense

Έξυπνο και βολικό ειδικά στις συναλλαγές, πας στο super market και αντί να κρατάς τα βρωμοκέρματα και τα χαρτινα που είναι και κολλημένα με ταινία, ο πωλητής σου σκανάρει το κουτελο και σου δίνει απόδειξη. Ένα αρνητικό είναι ότι δε θα κλέβουν πλέον πορτοφόλια αλλα κεφαλιά κατα τα αλλα αν θέλουν να δουν που είσαι τι σελίδες βλέπεις κτλ το κάνουν και τώρα.

tainia

ρε παιδιά συγνώμη δηλαδή αλλά όταν πάμε να βγάλουμε αστυνομική ταυτότητα η αστυνομία αυτό ακριβώς δεν κάνει;;;; έχει δακτυλικά αποτυπώματα και μπορεί και DNA με αυτό το τρόπο από όλους μας…!!!!

filippos

Με την ακτινοβολια που θα τρως εχοντας το τσιπακι μεσα σου, χμ..δεν σε βλεπω κ πολυ καλα..ψαξτε το πρωτα πριν δεχτειτε την οποιαδηποτε αμερικανια. Φιλικα παντα.

Parasense

Εσυ δηλαδή το εψαξες πριν γίνει καν και έβγαλες το πόρισμα οτι είναι αμερικανιά και μετρήσες και την ακτινοβολία 🙂 είναι γνωστές οι κομμουνιστικές απόψεις των ελλήνων σε οποιαδήποτε τεχνολογική καινοτομία που φυσικά μόλις γινεται διαθέσιμη θα τρεξει να την υοθετησει και δε θα θυματε καν τι ελεγε πριν.βεβαια το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι νέο γιατι έχει και χρόνια που λέγεται, οι μισοί φοβούνται μη τους παρακολουθούν και οι άλλοι μισοί λένε ότι είναι ο σατανας.

Γιώτγος

Πολλοί δεν θέλουν να το καταλάβουν αλλά όταν αυτά είχαν ειπωθεί πριν 2000 χρόνια και είχαμε έντονα προειδοποιηθεί απο σύγχρονους γέροντες-αγίους το 1980 όταν καλά καλά δεν υπήρχαν οι υπλογιστές.Εγώ τώρα είμαι 17 αλλά στα 50 θα με κυνηγήσουν για να μου βάλουν το χάραγμα, για να υποδουλωθώ περισσότερο στα υλικά συμφέροντα για να γίνω ένα με την ύλη που τόσο λατρεύεται.Οι πιο πολλοί θα το βρούν εύχρηστο και μία απο τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της τεχνολογίας,η τεχνολογία όμως υπάρχει όμως για να υπηρετεί τα συμφέροντά μας και όχι για να μας έχει δούλους.Όταν πραγματοποιηθούν οι προφητείες τις αποκάλυψης πως χωρίς το χάραγμα δεν θα μπορούμε ούτε να προμηθευτούμε τα αγαθά για τις πρώτες ανάγκες μας όπως τροφή τότε ας το σκεφτείτε λίγο παραπάνω,αν και όλοι μέχρι τότε θα είναι χριστιανοί θα βρούν δικαιολογίες.Ακόμα και τα κοσμικά γεγονότα δεν θα είναι αρκετά δυνατά για να πιστέψουμε όπως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος , η πτώχευση της χώρας μας και ο άγγελος που θα εμφανιστεί μπροστά στο φωτεινό άστρο και με το χέρι του θα μας υποδείξει τον νέο διοικητή της Ελλάδας και ολόκληρης της οικουμένης του χριστιανισμού που θα πιστέψει μετά απο αυτό το θεόσταλτο γεγονός,Δεν είμαστε μακριά όλα αυτά θα γίνουν… Συνέχεια »

Nik0s

Το θεμα δεν ειναι η ακτινοβολια αλλα το οτι θα σε σκαναρουν λες και εισαι ενα πακετο πατατακια.Ο ανθρωπος γεννηθηκε ελευθερος,

ΓΙΑΝΝΗΣ55

Ξερούμε περίπου τι είδους πρόκληση θα είναι;

Προσωπικά δεν το δέχομαι και ποτέ δε θα το δεχτώ. Εύχομαι οι επόμενες γενιές να μην πιεστούν για την εφαρμογή τέτοιων πραγμάτων.

filippos

Εαν σου πω πως ναι την μετρησα θα με πιστεψεις;

Panos7GR

Με αυτήν την πρόταση που έκανε η κ.Moon αν εισακουστεί από τους “μεγάλους” (άλλο που δεν θελουν να εφαρμοστεί) πλέον με κάνει να πιστεύω όλο και περισσότερο πως το 2012 θα είναι το τέλος του κόσμου. Δεν εννοώ, βέβαια, πως θα συντέλεια του κόσμου, δεν είμαι δα και τόσο ανόητος, εννοώ πως το 2012, φέτος δηλαδή, θα είναι το τέλος του κόσμου που γνωρίζουμε όπως είναι σήμερα. Θα γίνουν τεράστιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και κρίνοντας από τα σημερινά σημάδια προς το κακό τα περισσότερα… Όχι δεν είμαι ισοπεδωτικος, ούτε απαισιόδοξος, είπα τα περισσότερα θα αλλάξουν προς το κακό γιατί θα γίνουν κι άλλες πολυ θετικές αλλαγές προς το καλό. Ήδη από σήμερα βλέπεις και καταλαβαίνεις πως το αύριο είναι τόσο βάρβαρο. Οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτικά, κοινωνικά είμαστε στο χείλος του γκρεμού όχι μόνο σαν Έλληνες, γενικότερα σαν άνθρωποι, σαν πολίτες του κόσμου. Η ιδιωτικότητα μας απειλείται… Να αυτό τη η ψηφιακή μας υπογραφή δεν θα την απειλήσει μια μέρα; Η ελευθερία στην έκφραση δεν απειλείται ήδη από σήμερα; Αφού τα νομοσχέδια SOPA, PIPA, ACTA είναι ακόμα στα σκαριά. Το τελευταίο οχυρό ελευθερίας απειλείται άμεσα από αυτά τα νομοσχέδια και ήδη μέσα στο 2012 θα δείξει η ιστορία αν μπουν… Συνέχεια »

Sotiris

+1 @ md03582 : Φιλε καλα εκανες και εβαλες μερος της αποκαλυψης οπως ειδες ο καθε ενας λεει το μακρυ του και το κοντο του και δεν σταθηκε ουδης σε αυτο που εγραψες.

Υ.Γ. Οι πιο πολλοι δεν θα το “πιασαν” καν … ειμαι σιγουρος.

Parasense

Φίλε Φίλιππε δε μπορώ να το πιστέψω γιατι όσο καταλαβαίνω η τεχνολογίας αυτη δεν έχει εφαρμοστεί σε άνθρωπο ακόμη και προς το παρόν αποτελεί sci fi, αν έχεις όμως κανένα link απο κάποια έρευνα σοβαρή ενδιαφέρομαι να τη δημοσιεύσεις για να τη διαβάσω αν δε σου κάνει κόπο. Απλώς θεωρώ πως να πετάμε σχολια του τύπου “εγω γνωρίζω και εσείς υπόλοιποι ξυπνηστε” δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υποψη όπως και σχόλια με κείμενα κάποιων βιβλίων θρησκείας η επειδή το είπε ένας άνθρωπος που μετα το θάνατο του έγινε Άγιος και προφήτης. Και όσον αφορά τι πιστεύω, δεν νομίζω να εφαρμοστεί ποτέ, το πολυ πολυ να εφαρμοστεί σε κάρτες όπως οι γνωστές των τραπεζών, εξάλλου κάπου είχα διαβάσει σε μια πόλη στη Δανία νομίζω τα λεφτά είναι προς εξαφάνιση γιατι όλοι κάνουν τα πάντα με κάρτες και οι κάτοικοι της πόλης αυτής ζήτησαν κάτι τέτοιο.

sammyjim

https://www.youtube.com/watch?v=01hbkh4hXEk
….δειτε αυτο και μετα ας μας πηραξουν τα χαραγματα και τα BarCode….
ξερω ΟΦ ΤΟΠΙΚ ειμαι αλλα εχω παθει απο χτες που το ειδα…..

md03582

@Sotiris σε ευχαριστω φιλε μου. Οποιος καταλαβε, καταλαβε..

SpirosK

κάποιοι τα έλεγαν αυτά πριν χρόνια και τους έλεγαν γραφικούς , να που η αλήθεια εμφανίζετε σιγά σιγά – λέμε όχι σε χάραγμα – τσιπάκια και ότι σκεφτούν τα παγκόσμια λαμόγια της NWO .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Software Adobe

Adobe Premiere Pro: Αποκτά εργαλεία δημιουργίας βίντεο τεχνητής νοημοσύνης – Ίσως ενσωματώσει το Sora της OpenAI

Η Adobe ετοιμάζει ένα μοντέλο βίντεο παραγωγικής ΑΙ για την οικογένεια Firefly που θα φέρει νέα εργαλεία στην πλατφόρμα Premiere Pro.

Software WhatsApp

WhatsApp: Νέα φίλτρα συνομιλίας σας βοηθούν να βρίσκετε εύκολα το μήνυμα που θέλετε

Το WhatsApp κυκλοφορεί νέα φίλτρα συνομιλίας για να διευκολύνει την εύρεση των μηνυμάτων που αναζητάτε χωρίς να χρειάζεται ατελείωτο scroll.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.