Ελεύθερο λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ)

, Ελεύθερο λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ)Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα γνωστά και ως Open Source προγράμματα. Ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους. Ελεύθερο λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) είναι το λογισμικό το οποίο διατίθεται ελεύθερα. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος χρήστης το αποκτήσει μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το αντιγράψει, να το μελετήσει, να το τροποποιήσει και να το διανέμει ελεύθερα. Για την ακρίβεια, παρέχει τέσσερις βασικές ελευθερίες.

1) Την ελευθερία να εκτελείται το πρόγραμμα για οποιοδήποτε σκοπό.
2) Την ελευθερία να μελετάται ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη. Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.
3) Την ελευθερία να αναδιανέμονται αντίγραφα του προγράμματος.
4) Την ελευθερία να βελτιώνεται το πρόγραμμα και να δημοσιεύονται οι βελτιώσεις που έχει κάνει ο κάθε χρήστης στο ευρύ κοινό, ώστε να επωφελείται ολόκληρη η κοινότητα. Και πάλι η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τον πηγαίο κώδικα όσο και για τα εκτελέσιμα αρχεία του προγράμματος.

Το πιο γνωστό παράδειγμα ελεύθερου λογισμικού είναι το λειτουργικό σύστημα Linux (ή GNU/ Linux). Αναπτύσσεται από ένα πλήθος προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο και ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος από μια πληθώρα δικτυακών τόπων στο διαδίκτυο. Συνοδεύεται από ελεύθερα προγράμματα, όπως τα X-Windows με τα KDE και GNOME (γραφικά περιβάλλοντα εργασίας), τον Mozilla (φυλλομετρητής), το OpenOffice (σουίτα εφαρμογών γραφείου) και άλλα πολλά ακόμα ελεύθερα προγράμματα τα οποία είναι εφάμιλλα με εμπορικά προγράμματα των Windows και γενικότερα άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Έναν πολύ ενδιαφέρων πίνακα που περιλαμβάνει αντιστοιχίες μεταξύ λογισμικών ΕΛΛΑΚ και εμπορικών θα βρείτε εδώ.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Apple Google Mozilla

Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με Google και Mozilla για μια μεγάλη αναβάθμιση στο Speedometer

Το Google Chrome είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα περισσότερα Android και είναι και πολύ δημοφιλές στους υπολογιστές.

Software Firefox Mozilla Mozilla Firefox

Η Mozilla τερματίζει την υποστήριξη για την εφαρμογή συγχρονισμού διαχείρισης κωδικών πρόσβασης Firefox

Η Mozilla ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέσω ενός άρθρου υποστήριξης ότι η εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης Firefox Lockwise θα φτάσει στο τέλος της ζωής της στις 13 Δεκεμβρίου.

Internet Mozilla YouTube

Mozilla Foundation: To YouTube παραβιάζει τους ίδιους τους όρους του

H έρευνα του Mozilla Foundation έδειξε ότι o αλγόριθμος για τα προτεινόμενα βίντεο του YouTube παραβιάζει τους όρους της ίδιας της πλατφόρμας.

Software Microsoft Mozilla

Ο νέος Microsoft Edge αυξήθηκε πάνω από 1.300% φέτος, ξεπερνώντας τον Firefox

Ο νέος browser Microsoft Edge βασιμένος στο Chromium έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.300% τους τελευταίους 12 μήνες, ο Firefox έχει μειωθέι.