FBI, προειδοποιεί Apple και Google για τις συνέπειες της κρυπτογράφησης

Η Apple πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι με το iOS 8 φέρνει by default κρυπτογράφηση στο λειτουργικό της σύστημα, κάτι που ανακοίνωσε και η Google στη συνέχεια με το Android 5.0 Lollipop. Μέχρι τώρα η κρυπτογράφηση στην Google ήταν προαιρετική και έπρεπε ο χρήστης να την ενεργοποιήσει αν ήθελε.

Η by default κρυπτογράφηση σημαίνει ότι δεν θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στα μηνύματα, τις φωτογραφίες και τα αρχεία σας, ούτε καν η ίδια η εταιρεία. Αυτό μπορεί να ακούγεται καλό για την ιδιωτικότητα των χρηστών, όμως το FBI και συγκεκριμένα ο νέος διευθυντής του James Comey έχει διαφορετική άποψη.

Στην πρώτη του ομιλία από πέρσι που ανέλαβε τη διεύθυνση του FBI προειδοποίησε Apple και Google ότι η κίνησή τους αυτή είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε μια “σκοτεινή περίοδο” όπου η αστυνομία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει εγκληματίες.

Για να αποφευχθεί αυτό και να βοηθηθεί το έργο των αρχών, ο Comey ζητά τη δημιουργία “φιλικών” συστημάτων επιτήρησης στα οποία η αστυνομία θα έχει πρόσβαση όταν χρειαστεί. Ουσιαστικά αυτό που ζητά είναι μια “πίσω πόρτα” η οποία θα παραβλέπει την κρυπτογράφηση των εταιρειών. Επιπλέον, ο Comey κατηγόρησε Apple και Google ότι θέτουν τους χρήστες τους “πέρα του νόμου”.

Τέλος, παραπονέθηκε για την πληθώρα εφαρμογών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για μηνύματα και κλήσεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία του FBI να τα παρακολουθεί όλα είτε επειδή οι εταιρείες δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί του. Επεσήμανε πολλές περιπτώσεις όπου τα δεδομένα του κινητού βοήθησαν στην εξιχνίαση εγκλημάτων, όμως σε σχετική ερώτηση για το πως η κρυπτογράφηση δεδομένων στέκεται εμπόδιο στις αρχές, δεν μπορούσε να δώσει κάποιο παράδειγμα.

fbi encryption, FBI, προειδοποιεί Apple και Google για τις συνέπειες της κρυπτογράφησης

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
aggelos

παραδεχονται οτι μας παρακολουθουν και προσπαθουν να βγουν και απο πανω

TheOneYouLoveToHate

τωρα ειναι να σκασεις μυτη με ενα blackphone με android 5.0.. και να τους τρολλαρεις!!! 😉

arislp

Δεν θα μπορουν να πιανουν εγκληματιες λεει…ααχαχαχαχααχ…. σας πιστεψαμε..

Sot11

Ναι μην φάτε εκεί στο fbi, έχουμε γλάρο..!!

stelios90

Εγώ πάντως πιστεύω οτι ηταν και στημενο για να μας δείξουν η Apple k Google την super wow ”ασφάλεια” που παρέχουν…

Kostas

@stelios90 στημένο είναι άλλα για να σε πείσουν ότι δεν παρακολουθείσαι …οι ομοσπονδιακοί μαζέψανε τον Καπονε για πλάκα σου φαίνεται λογικό να ζητάνε άδεια από 5 γυαλακιδες?
Και τα googlοπαιδα που ευαγγελίζεστε επανάσταση και ελευθερία σοβαρευτείτε λίγο…οι μισοί έχετε παραδώσει τα προσωπικά σας δεδομένα χωρίς καν να σας έχει ζητηθεί

Darth

κατα 99% έχουν ιδι μέσα backfoor η ακόμη και master key θα τους εχουν κάνει …………. γιατί ένα ελεύθερο άτομο = μέγιστη απειλή για το σύστημα

kotsos

Ισχυρίζονται πάντως ότι θα σε βοηθάει σε περίπτωση κινδύνου δηλαδή από δω κι εμπρός θα λέμε άγιε μου android και iphone κάνε το θαύμα σου. Ενώ αν είναι κρυπτογραφημένα δε θα μπορούν.

Rizo

Δεν θα γράψω κάτι για το FBI και την αμερικάνική ασφάλεια και ειρήνη γιατί μας παρακολουθούνε. Αυτό είναι σίγουρο. Όπως τα λέει ο @Darth..
Αλλά για καλύτερα θα το ενεργοποιήσω στο δικό μου! Έχω το 4.1 και απ ότι είδα θέλει μια ωρίτσα να ολοκληρωθεί..

Parastas

Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του.

Beholder

“Μέχρι τώρα ήταν προαίρετική η κρυπτογράφηση και έπρεπε ο χρήστης να την ενεργοποιεί” γράφει το άρθρο. Επειδή δεν το γνώριζα αυτό, πως ενεργοποιείται η κρυπτογράφηση δηλαδή στις υπηρεσίες Google ???

Αντρέας

Μνήσθητί μου, Κύριε! Το άλλο θα μας πει το FBI o.O

Μακης

Πείτε του Comey να αλλάξει το όνομα του σε Come”d”y γιατί ο τύπος είναι για γέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Pixel

Το Pixel 8 θα αποκτήσει τελικά το Gemini Nano AI της Google

Η Google θα φέρει τελικά το Gemini, το νέο μοντέλο μεγάλης γλώσσας της εταιρείας, στα smartphone της σειράς Pixel 8.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Οι πρώτες θήκες δείχνουν τη νέα κάθετη διάταξη της κάμερας

Οι φωτογραφίες των πρώτων θηκών iPhone 16 είναι διαθέσιμες, προσφέροντας μια εικόνα της φημολογούμενης νέας διάταξης κάθετης πίσω κάμερας.

Smartphones Apple iPhone iPhone 15 Pro

iPhone 16 Pro: Αναμένεται να έχει γυαλιστερό πλαίσιο από τιτάνιο

Νέα φήμη θέλει το iPhone 16 Pro duo να διατηρεί το πλαίσιο από τιτάνιο που είδαμε στο iPhone 15 Pro και στο Pro Max, αλλά με ένα twist.

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.