Σύστημα GoalRef, Ξεχάστε τις αμφισβητούμενες φάσεις στη γραμμή του γκολ

Το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας παρουσιάζει στη CeBIT την τεχνολογία που θα μας κάνει να μην έχουμε ποτέ πια αμφιβολία για το αν μπήκε ή όχι το γκολ, αφού το σύστημα GoalRef, το οποίο αναπτύχθηκε κατά παραγγελία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (IFAB), ενημερώνει αυτόματα τον διαιτητή αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος.

Η IFAB ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δύο τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί για την τελική δοκιμή με το σύστημα GoalRef να αποτελεί τη μία από αυτές. Πρόκειται για μία τεχνολογία που εφαρμόζει χαμηλής ισχύος μαγνητικά πεδία γύρω από τα τέρματα, έτσι ώστε μόλις περάσει από μέσα τους η μπάλα και τα διαταράξει, να καταγράφεται η αλλαγή του πεδίου. Το σύστημα τότε στέλνει μία αυτόματη ειδοποίηση στους παρατηρητές του αγώνα, το οποίο μάλιστα είναι κωδικοποιημένο για να μην μπορεί κανείς να το πειράξει, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται και ένα αντίστοιχο μήνυμα στα ρολόγια των διαιτητών. Ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό σύστημα πομπού βρίσκεται ενσωματωμένο και στην μπάλα για αυτό το σκοπό.

Μαζί με το GoalRef, η Fraunhofer IIS έχει αναπτύξει και μία τεχνολογία για τα στατιστικά του αγώνα, το σύστημα RedFIR, το οποίο παρακολουθεί τη μπάλα και προβάλλει σε 3D πραγματικού χρόνου όλες τις κινήσεις της, οπότε μπορεί κανείς να αναλύσει μετέπειτα όλα τα στοιχεία του αγώνα και της απόδοσης των ομάδων.

Οι παίκτες χρησιμοποιούν από τη μεριά τους, τους αισθητήρες FitnessSHIRT που έχουν πάνω στις μπλούζες τους για να βλέπει κανείς τα στοιχεία του οργανισμού τους και να μπορεί αργότερα να τα λάβει υπόψη του το προπονητικό team.

, Σύστημα GoalRef, Ξεχάστε τις αμφισβητούμενες φάσεις στη γραμμή του γκολ

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
maresis

δεν ηξερα πως η Fraunhofer IIS εκτος απο τη μουσικη ασχολειται και με τον αθλητισμο

ilias

Επιτελους!! Ειμαι υπερ της ενταξης της τεχνολογιας στο ποδοσφαιρο και χαρηκα απο το νεο..

Panos7GR

Σιγά τα αυγά! Τι αισθητήρες μαγνητικών πεδίων και πυρηνικές θεωρίες… Εδώ και χρόνια είχε προταθεί στην UEFA να ελέγχονται οι αμφισβητούμενες φάσεις σε επανάληψη από τα μόνιτορ όταν ο διαιτητής δεν είναι σε θέση να κρίνει σωστά, κάτι ανάλογο με το μπάσκετ δηλαδη, και η απάντηση του Πλατινί ξέρετε ποια ήταν; “Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου οι αμφισβητούμενες φάσεις και ότι όλα κρίνονται μέσω του ανθρώπινου παράγοντα. Μην ξεχνάτε πως αν γινόταν αυτό δεν θα θαυμάζαμε ποτέ το “χέρι του Θεού” του μεγάλου Μαραντόνα.”

Είμαι υπέρ να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία ώστε να βλέπουμε ένα δίκαιο ποδόσφαιρο, αλλά πίσω από αυτό το άθλημα παίζονται δισεκατομμύρια. Με τόσα λεφτά που παίζονται είναι δύσκολο να το αφήσουν έτσι οι μαφιόζοι του αθλήματος.

λεο7

τι περίμενες από τον Πλατινί σοβαρή απάντηση????έιδαμε την ομορφιά του ποδοσφαίρου στο τι έγινε με την Λυών..

Dimitris

Είχε προταθεί και πιο παλιά μια τέτοια τεχνολογία, να υπάρχει δηλαδή ένας
πομπός μέσα στη μπάλα και με αισθητήρες στα δοκάρια να φαίνεται αν έχει
περάσει ή όχι τη γραμμή. Αν δεν κάνω λάθος, τότε είχε σταματήσει αυτή η προσπάθεια
γιατί καποια βγήκαν και είπαν ότι ο πομπός ίσως άλλαζε τη “φυσική κίνηση” της μπάλας.
Τώρα πως ένα RFID βάρους ελάχιστων γραμμαρίων θα αλλάξει την πορεία της μπάλας,
ακόμη δεν το έχω καταλάβει.

GiannisMix

επειδη δεν καταλαβαινω κ πολλα απο τις ονομασιες RFID κτλ… αυτος ο πομπος σε ποιο σημειο ακριβως θα τοποθετηθει στη μπαλα;; μην ξεχναμε η μπαλα πρεπει να περασει ολοκληρη για να μετρησει το γκολ…. Οποτε θα πρεπει να ειναι περιμετρικα σε ολη την επιφανεια της μπαλας κ οχι στον πυρηνα της….. (αν ηταν στον πυρηνα της θα αρκουσε να περασει η μιση μπαλα ωστε να σημειωθει γκολ… Η φραση «Ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό σύστημα πομπού βρίσκεται ενσωματωμένο και στην μπάλα για αυτό το σκοπό.» με παραπεμπει σε ενα και μοναδικο πομπο που θα βρισκεται στο κεντρο της μπαλας οποτε ειναι και ΛΑΘΟΣ αφου θα αρκει η μιση μπαλα να περασει τη γραμμη…

Panos

ΑΝ ήθελαν να το λύσουν, οι τεχνολογίες και οι τεχνικές υπάρχουν, εδώ και χρόνια και είναι έτοιμες να εφαρμοστούν, είτε λέγονται RFID είτε τεχνολογίες πεδίου, είτε τεχνητή όραση…
Εφαρμόζονται στην επιστήμη και στην βιομηχανία με μεγάλη επιτυχία και αξιοπιστία, τι, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στον αθλητισμό;
Απλά, είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται στο ποδόσφαιρο και το δέλεαρ του επηρεασμού του αποτελέσματος, πολύ μεγάλο!
Για τον φίλο GiannisMix που ρωτάει, είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσεις αν ολόκληρη η μπάλα έχει περάσει την γραμμή, συνδυάζοντας παραπάνω από δυο τεχνολογίες ελέγχου και έναν έξυπνο αλγόριθμο σε real time μικροελεγκτή… Ο διαιτητής μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της φάσης την στιγμή που συμβαίνει, δηλαδή πάει περίπατο και η άλλη μπαρούφα που λένε ότι και καλά θέλουν φυσική ροή των φάσεων στο ποδόσφαιρο και όχι να σταματάνε όπως στο μπάσκετ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business CeBIT

CeBIT Preview 2016: Αποστολή στο Αννόβερο

Η CeBIT 2016 μεταμορφώνεται και από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση για υπολογιστές και IT, φέτος θα λειτουργήσει ως μια μεγάλη πλατφόρμα για την ψηφιοποίηση και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στις επιχειρήσεις και την καθημερινότητα.

Notebooks CeBIT Fujitsu Intel

Fujitsu Lifebook UH572, Ultrabook με επεξεργαστή Ivy Bridge

Την εμφάνισή του στη φετινή έκθεση CeBIT έκανε ένα ultrabook της Fujitsu, εξοπλισμένο με τον επεξεργαστή Ivy Bridge της Intel, ένα από τα πολυαναμενόμενα σχέδια του κολοσσού των επεξεργαστών που λειτουργεί σε συχνότητα 1.5GHz. Το Fujitsu Lifebook UH572 συνδέεται με USB 3.0 θύρες με σειρά άλλων συσκευών, ενώ διαθέτει και θύρα HDMI.

Business Business CeBIT

CeBIT 2011, Η μεγάλη έκθεση πληροφορικής στο Ανόβερο

Η παγκόσμια αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ανταποκρίνεται θετικά στην CeBIT 2011 και τις τέσσερεις πλατφόρμες της. “Με τη δομή των πλατφορμών της CeBIT 2011 ικανοποιούμε απολύτως τα συμφέροντα του παγκόσμιου κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Ενώ από το 2008 έχουν ακυρωθεί 60 εκθέσεις του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, η CeBIT στοχεύει στην ανάπτυξη.”

Εκθέσεις CeBIT CES IFA

Upcoming events | Όλες οι εκθέσεις τεχνολογίας το 2008

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκθέσεων τεχνολογίας και για το 2008. Για ακόμα μια χρονιά η Γερμανία θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους περισσότερους φίλους των νέων τεχνολογιών. Ανόβερο, Φρανκφούρτη, Βερολίνο είναι οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν και το 2008 τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας και ηλεκτρονικών. Ας δούμε μαζί τις φετινές ημερομηνίες και ας θυμηθούμε τις […]