Freak: Το κενό ασφαλείας από τα ’90s που απειλεί Apple και Google

Μια ομάδα ερευνητών αποκάλυψε ένα κενό ασφαλείας το οποίο χρονολογείται από το 1990 αλλά αφήνει ευάλωτες σε επιθέσεις Apple και Google. Το κενό ασφαλείας βαφτίστηκε “Factoring attack on RSA-EXPORT Key” ή εν συντομία FREAK και θέτει σε κίνδυνο όλους όσους χρησιμοποιούν Safari σε Mac και iOS συσκευές ή stock browser του Android, όταν επισκέπτονται συγκεκριμένες ασφαλείς ιστοσελίδες. Ανάμεσα στα websites αυτά είναι NSA.gov, FBI.gov και Whitehouse.gov.

Ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι Apple και Google ήταν μόνο εκτεθειμένες, τελικά φάνηκε ότι κάποιοι χρήστες BlackBerry και της Microsoft βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο, και το κενό ασφαλείας επηρεάζει πολλά περισσότερα εκατομμύρια χρηστών απ’ότι φάνηκε αρχικά.

Το “Freak” έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 90 όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω νομοθεσίας ζητούσε από τις εταιρείες να χρησιμοποιούν πιο αδύναμη 512-bit κρυπτογράφηση για επισκέπτες του εξωτερικού. Προκειμένου να το κάνουν αυτό οι developers του SSL πρωτοκόλλου σχεδίασαν έναν μηχανισμό που θα κάλυπτε και τις δυο κρυπτογραφήσεις. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ άλλαξαν τη νομοθεσία, αλλά ήταν πολύ αργά, ο μηχανισμός είχε καταλήξει να χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα λογισμικού. Γι αυτό φτάνουμε στο σήμερα όπου εκατομμύρια χρηστών είναι εκτεθειμένα σε υποκλοπές και κυβερνοεπιθέσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που κατά τη διάρκεια της έρευνας η ομάδα μπόρεσε να αναγκάσει τους browsers να χρησιμοποιούν πιο αδύναμη κρυπτογράφηση, την οποία μέσα σε 7 ώρες μέλος της ομάδας κατάφερε να σπάσει χρησιμοποιώντας τη δύναμη 75 υπολογιστών. Συγκριτικά, για να σπάσει η 1024-bit κρυπτογράφηση θα χρειαζόταν μια ολόκληρη ομάδα από crackers, η δύναμη εκατομμυρίων PC και διάρκεια περίπου ενός χρόνου.

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να πουν αν κάποιος έχει εκμεταλλευτεί το “ρετρό” κενό ασφαλείας, αλλά απέδειξαν ότι μπορείς να υποκλέψεις τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αλλά και να επιτεθείς στην ίδια την ιστοσελίδα, αρκετά εύκολα.

Apple και Google εργάζονται πάνω στο patch το οποίο θα έρθει στους χρήστες iOS και Mac την επόμενη εβδομάδα. Οι χρήστες Android θα πρέπει να περιμένουν από τους κατασκευαστές και τους παρόχους να φέρουν το update, άρα μέχρι τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν Chrome for mobile, το οποίο δεν είναι ευάλωτο σύμφωνα με την The Washington Post.

freak security flaw, Freak: Το κενό ασφαλείας από τα ’90s που απειλεί Apple και Google

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.