Google, το software που περιγράφει ολόκληρες εικόνες με φράσεις

Σήμερα έχουμε ήδη την τεχνολογία η οποία μπορεί να εντοπίζει αντικείμενα σε εικόνες αλλά αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει να κάνει καλά είναι η περιγραφή των αντικειμένων αυτών. Το εμπόδιο όμως φαίνεται να ξεπεράστηκε από ερευνητές της Google σε συνεργασία με επιστήμονες από το Stanford University.

Το σύστημά τους συνδυάζει δυο νευρωνικά δίκτυα (neural networks), το ένα είναι για την αναγνώριση εικόνων και το άλλο για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας προκειμένου να περιγράψει μια ολόκληρη σκηνή χρησιμοποιώντας φράσεις. Ακόμη, χρειάζονται να γίνουν πολλές βελτιώσεις και να εκπαιδευτεί για την αναγνώριση και περιγραφή περισσότερων εικόνων, όμως έχει την ικανότητα να κάνει αρκετά καλές περιγραφές. Για παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία δεν αναγνωρίζει απλά έναν άνθρωπο και μια μηχανή, αλλά μπορεί να περιγράψει έναν άνθρωπο πάνω σε μια μηχανή σε χωματόδρομο.

google image recognition, Google, το software που περιγράφει ολόκληρες εικόνες με φράσεις

Το νέο software είναι δυο φορές πιο ακριβές στις περιγραφές του όταν συγκριθεί με προηγούμενους αλγόριθμους. Ακόμη έχει κάποια προβλήματα καθώς δεν δίνει πάντα ακριβείς περιγραφές, όπως συμβαίνει στα παρακάτω παραδείγματα. Ακόμη είναι στην αρχή και λογικά όσο περνάει ο καιρός θα μαθαίνει περισσότερα.

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι και την έρευνα. Για παράδειγμα μελλοντικά θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης και ρομπότ να κινηθούν καλύτερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, ένα ρομπότ θα μπορούσε να σου πει τι βλέπει ακριβώς χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξεις εσύ την κάμερα ενώ θα μπορούσε να γίνει search για εικόνες χρησιμοποιώντας καθημερινές φράσεις και στα αποτελέσματα να βγουν μόνο αυτές που θέλεις.

Ακόμα πρέπει να περάσει καιρός μέχρι να δούμε τη νέα τεχνολογία να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή, αλλά στο μέλλον έχουμε να δούμε σημαντικές αλλαγές.

Για παράδειγμα, τα τελευταία 15 χρόνια βλέπουμε να έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους κάμερες παρακολούθησης. Στο μέλλον οι κάμερες αυτές δεν θα μπορούν απλά να αντιλαμβάνονται το άτομο που καταγράφουν, μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, αλλά θα είναι ικανές να εντοπίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές οι οποίες όταν θεωρηθούν ύποπτες θα ειδοποιούν αυτόματα τις αρχές.

google image recognition, Google, το software που περιγράφει ολόκληρες εικόνες με φράσεις

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Τομ

Μου λεγε ενας φιλος προσφατα για τα νευρωνικα δικτυα. Advanced shit..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.