Google: Απολογείται για το ρατσιστικό tag του Photos app

Σε άκρως άβολη θέση βρέθηκε η Google λόγω του ανανεωμένου Google Photos app που λάνσαρε τέλη Μαΐου με πολλά νέα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι το tag που κάνει στις φωτογραφίες και η αυτόματη ταξινόμηση με βάση το τι απεικονίζουν.

Για παράδειγμα οι φωτογραφίες από ουρανοξύστες, αναγνωρίζονται και αρχειοθετούνται όλες σε έναν φάκελο με την αντίστοιχη ονομασία. Όσο πιο πολλά δεδομένα λαμβάνει, το tag feature μαθαίνει με τον καιρό να ξεχωρίζει πιο εύκολα τα αντικείμενα.

Το πρόβλημα που προέκυψε στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είναι ότι ο προγραμματιστής Jacky Alciné όταν έβγαλε φωτογραφίες του ίδιου με την κοπέλα του, η εφαρμογή τους επεσήμανε ως “gorillas”. Ο ίδιος τουίταρε το πρόβλημα αναρωτώμενος τι είδους δείγματα έχει χρησιμοποιήσει η Google για να βγαίνουν τέτοιου είδους αποτελέσματα.

Η αντίδραση της Google ήταν άμεση, μέσα από το Twitter ο Yonathan Zunger (Chief Social Architect στην Google), απολογήθηκε και για αρχή επεσήμανε ότι η ομάδα της Google έχει αφαιρέσει εντελώς το tag “Gorillas” από την βάση δεδομένων και γνωρίζει ότι το χαρακτηριστικό της αναγνώρισης προσώπου χρειάζεται ακόμη σημαντική βελτίωση.

Google: Απολογείται για το ρατσιστικό tag του Photos app, Google: Απολογείται για το ρατσιστικό tag του Photos app

Google: Απολογείται για το ρατσιστικό tag του Photos app, Google: Απολογείται για το ρατσιστικό tag του Photos app

Google: Απολογείται για το ρατσιστικό tag του Photos app, Google: Απολογείται για το ρατσιστικό tag του Photos app

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

ok δεν λέω ότι είναι σωστό, αλλα αυτό περι ρατσισμού είναι ποιο πολύ κόμπλεξ πλέον παρά ρατσισμός, με το παραμικρό οι μαύροι παρεξηγούνται και δικαιολογημένα λόγο της βαριάς ιστορίας τους αλλα ρε φίλε αν δηλαδή τους άσπρους τους έλεγε Panda θα λέγαμε περι ρατσισμό η θα γελάγαμε και θα λέγαμε ότι στον προγγραματισμό τα σκάτωσε η google.

Alex

Συμφωνώ με τον Vasilist απο πάνω.
Επίσης να τονίσω οτι αυτή την δουλειά την κάνουν αλγόριθμοι σε υπολογιστές,
δεν κάθετε τα σκοτεινά βράδια ένας ”άσπρος” να tagάρει ”μαύρους” και να γελάει.

Η κατάσταση στην Αμερική έχει ξεφύγει σε αυτά τα θέματα..
Άμα ήταν λογικά άτομα θα βλέπαν την φωτογραφία, θα γελάγανε γιατί έχει πλάκα,
και θα το στέλναν πίσω στη γκούγκ να το αφαιρέσει, χωρίς να προσπαθούν να θυματοποιηθούν
στα μίντια οι ντίβες..

Κάνε πλάκα που θα βγάλουν και τους υπολογιστές ρατσιστές στο τέλος.

Solon

Όντως έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση σε αυτό το θέμα αν και στις ΗΠΑ είναι λογικό μέχρις ένα σημείο να υπάρχει περισσότερη προσοχή σε αυτά τα θέματα. Δεν έχουν περάσει ούτε 200 χρόνια από την περίοδο που οι μαύροι θεωρούνταν ζώα.
Αλλά και στην Ελλάδα μερικές φορές είναι απαράδεκτα αυτά που γίνονται π.χ. αυτό που κάνουν να πετάνε μπανάνες σε μαύρους ποδοσφαιριστές λες και είναι μαϊμούδες στον ζωολογικό κήπο. Είμαι κάθετα κατά της παράνομης μετανάστευσης αλλά όταν ο άλλος έχει έρθει νόμιμα στην χώρα (ή και παράνομα) και δουλεύει για να βγάλει το ψωμί του, με ποιο δικαίωμα τον θεωρείς εσύ ζώο;

Darth

@@@Racist mode enable… Σιγά ρε που είδαν οτι έκανε λάθος? μια χαρά αναγνώριση έκανε…

@Logic mode on……….. εχει παραγίνει το θεμα…….. για καθε χαζομάρα επικαλούνται ρατσισμό…….. πχ τώρα σε καμια περιπτoσι δεν έπρεπε να πάρει τέτοιες διαστάσεις το θέμα

NZ

Συνέλθετε όλοι σας που κάνετε και σχόλια περί ρατσισμού και ειδικά πάνω σε αυτό το θέμα! Ακόμα και τώρα υπάρχει μεγάλο ποσοστό αμερικανών πουριτανών που τους θεωρεί ζώα! Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται γκέτο στις περισσότερες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ! Σκεφτήκατε ποτέ για πιο λόγο τους θεωρούν γκέτο ή για πιο λόγο οι αφροαμερικάνοι ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να μπουν σε ομάδες; Η’ μήπως δε σας ενόχλησε το θέμα περί δολοφονιών εν ψυχρώ από λευκούς αστυνομικούς; Οι άνθρωποι είναι δυστυχώς απόγονοι σκλάβων που δούλευαν κάτω από αντίξοες συνθήκες με μια Ku Klux Klan να τους κυνηγάει!
Θα τρελαθούμε τελείως;
@Alex, τους αλγόριθμους ποιος τους προγραμμάτισε στο εν λόγω σύστημα; Τι έγινε; Ξαφνικά απέκτησε A.I. το συγκεκριμένο πρόγραμμα και κρίνει από μόνο του που και πως θα πρέπει να να κατηγοριοποιεί τις φωτογραφίες; Οτιδήποτε έχει να κάνει με φυλετικές, κοινωνικές και κάθε είδους διακρίσεις οι οποίες προσβάλουν ένα μέρος του συνόλου θεωρείται ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ! Πάρτε το χαμπάρι!
Τώρα που το Facebook θα περάσει αλγόριθμο που θα αναγνωρίζει τα πρόσωπα, σε περίπτωση ανθρώπου με σοβαρή ασθένεια θα τον κατατάσει αυτομάτως στην κατηγορία “dead meat”! ΕΛΕΟΣ
Και η απάντηση της Google! EPIC FAIL

παπαροκάς tiamat

Nz εχεις τοσο δικιο! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!Δεν ειναι πραγματα που μπορουμε να τα παίρνουμε στο χαβαλε! Εχουν παθανει ανθρωποι και εχουν βασανιστει ζωες γιάυτα!

vasilist

Ευεσθητούλιδες χαλαρώστε κανένας δεν είπε πως οι μαύροι δεν έχουν περάσει δύσκολα και δεν έχουν περάσει κακούς καιρούς, απλά λέμε πως πλέον υπερβάλουμε που με το παραμικρό πετάμε την λέξη ρατσισμός έτσι για πλάκα.
Σαν να λέμε εμείς πως για την κρίση και ότι περνάμε φταίνε οι Τούρκοι γιατί περάσαμε δύσκολα 400 χρόνια.
Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που είδε στρογγυλό πρόσωπο και μαύρο και πλησιάζει στον γορίλα με βάση τα δεδομένα που έχει το πρόγραμμα . και μην ξεχνάτε πως πριν πολλά χρόνια γορίλες ήμασταν όλοι οι μαιμούδες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η λέξη ρατσιμός είναι υπερβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.