ImageNotion, Απλοποιώντας την οργάνωση φωτογραφιών

Ένα καινοτόμο λογισμικό που απλοποιεί την αναζήτηση, οργάνωση και πλοήγηση σε συλλογές ψηφιακών φωτογραφιών αναπτύχθηκε από Ευρωπαίους ερευνητές και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2010. Πρόκειται για το ImageNotion, αποτέλεσμα του έργου IMAGINATION (Image-based navigation in multimedia archives), που έχει στόχο να διευκολύνει τους χρήστες ψηφιακών συλλογών φωτογραφιών.

, ImageNotion, Απλοποιώντας την οργάνωση φωτογραφιών

To ImageNotion (www.imagenotion.com) αξιοποιεί τη σημασιολογική περιγραφή και αναζήτηση εικόνων, μια τεχνολογία που συνδέει το περιεχόμενο της εικόνας με έννοιες κατανοητές σε έναν υπολογιστή, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, το νέο λογισμικό μπορεί, για παράδειγμα, να αναγνωρίσει αντικείμενα, να εντοπίσει πρόσωπα και να εφαρμόσει εξαγωγή δεδομένων σε κείμενο, απλοποιώντας μια πολύπλοκη, έως τώρα, διαδικασία και εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα στον χρήστη.

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία λογισμικού “disy Informationssysteme GmbH” που έχει αναλάβει να αναπτύξει το ImageNotion, το σύστημα εντοπισμού προσώπου, το οποίο αναγνωρίζει την ύπαρξη ανθρώπων σε μια φωτογραφία, λειτουργεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια 80%. Παράλληλα, μια άλλη καινοτόμος τεχνολογία, η αναγνώριση της ταυτότητας του εμφανιζόμενου σε μια φωτογραφία, αρχίζει να παρουσιάζει συνεπή αποτελέσματα μετά από 5 με 10 φωτογραφίες στις οποίες έχει επισημανθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Το νέο λογισμικό βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών από το γαλλικό φωτογραφικό πρακτορείο Photo12 και την Ιταλική Κρατική Βιβλιοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Ιστορίας (Italian State Library of Modern and Contemporary History), αμφότεροι εταίροι του έργου IMAGINATION, καθώς και από πλειάδα γερμανών φωτογράφων.

Επί του παρόντος γίνονται προσπάθειες για την τελειοποίηση του λογισμικού, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά τον επόμενο χρόνο. Αρχικά θα απευθύνεται σε επαγγελματίες χρήστες -κυρίως φωτογραφικά πρακτορεία, αρχεία και τράπεζες ψηφιακών φωτογραφιών, ενώ στη συνέχεια θα μπορεί να διατεθεί σαν υπηρεσία σε ανεξάρτητους φωτογράφους, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν ενσωματωμένη εφαρμογή σε δικτυακούς τόπους όπως το Facebook ή το Flickr.

Στο έργο IMAGINATION συμμετέχουν 8 εταίροι (ακαδημαϊκοί/ τεχνολογικοί φορείς και χρήστες), ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Eργαστήριο Εικόνας, Βίντεο και Πολυμέσων). Η ελληνική ομάδα έρευνας έχει αναλάβει τον τομέα “εντοπισμός προσώπων και αντικειμένων”. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη θεματική Τεχνολογίες Πληροφορίες και Επικοινωνιών του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο, που έχει στόχο να καταστήσει πιο προσιτές τις ψηφιακές πολιτιστικές και επιστημονικές πηγές στους χρήστες. Η χρηματοδότησή του έφτασε τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: EKT

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Software

Η GitHub απολύει το 10% του προσωπικού της

Η GitHub, πλατφόρμα software collaboration, μπαίνει στον “χορό” των απολύσεων και περικόπτει το 10% του προσωπικού της.

Smartphones Samsung Software

Samsung: Το λογισμικό Good Lock επεκτείνεται σε πολλές χώρες

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στα παράπονα αρκετών χρηστών της Samsung για την αποτυχία πρόσβασης στην σουίτα εφαρμογών Good Lock, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη σχετικά με τη χρήση των συσκευών Android της εταιρείας.

Smartphones Google Google Pixel Software

Google: Βελτιώνει τους χρόνους εγκατάστασης ενημέρωσης λογισμικού στα Pixel

H Google προχωρά στην βελτίωση του χρόνου εγκατάστασης των ενημερώσεων λογισμικού στα Pixel, που πλέον χρειάζονται λιγότερο συνολικό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Internet Metaverse Software

Metaverse: Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά εικονικής γης

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε εικονική γη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αγωνίζονται για να αποκτήσουν έδαφος στο Metaverse.