iOS App Store, Βρίσκει και ευτυχώς αντιμετωπίζει το πρώτο malware

Μέχρι σήμερα, η κραταιά αντίληψη για τους φίλους της Apple ήταν ότι η χρήση των δημιουργιών από το Cupertino τους άφηνε με το κεφάλι ήσυχο γύρω από ζητήματα ασφαλείας όπως είναι το malware. Όσο αυξάνονται οι φίλοι της Apple, άλλο τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι, όπως φάνηκε από την ανακάλυψη του πρώτου malware στο App Store.

Εκεί που γινόταν ντόρος αναφορικά με ορισμένα bugs στο App Store που έκανε δυσλειτουργικά τα updates εφαρμογών, οι άνθρωποι της Kaspesky ανακάλυψαν ένα malware, το οποίο συνόδευε τη ρωσική εφαρμογή “Find and Call”, ένα trojan τόσο στην iOS έκδοση όσο και στην Android. To trojan έκλεβε τη λίστα των επαφών του χρήστη και έστελνε από έναν απομακρυσμένο server μπόλικο spam σε όλους. Μέχρι και τα δεδομένα από το GPS μπορούσε να κλέψει το trojan, άρα θεωρείται πολύ επικίνδυνο.

Η εφαρμογή κατέβηκε αμέσως από το App Store και το Google Play, ενώ φαίνεται να επηρεάζει τους Ρώσους χρήστες κυρίως. Για καλό και για κακό, να είστε πάντοτε υποψιασμένοι για τα δικαιώματα που παραχωρείτε στις εφαρμογές που κατεβάζετε.

, iOS App Store, Βρίσκει και ευτυχώς αντιμετωπίζει το πρώτο malware

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giorgio

Μα σχεδόν όλες πλέον οι εφαρμογές ζητούν “δικαιώματα” που ας είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε πώς θα χρησιμοποιήσουν ακριβώς. Το να πει κάποιος, “ε, τότε μην κατεβάζεις εφαρμογές τότε”, δεν μου ακούγεται και το λογικότερο.

Αυτοί που έχουν την ευθύνη είναι κατά την γνώμη μου οι εταιρείες που έχουν τα app stores. Ο έλεγχος στις εφαρμογές πρέπει να είναι εντονότερος και οι εταιρείες που έβγαλαν τις εν λόγω εφαρμογές, να διώκονται και να τρώνε μπαν μια και καλή από τα καταστήματα εφαρμογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software malware Hackers

Pegasus Spyware: Βρέθηκε σε κινητά Γάλλων δημοσιογράφων

Το εύρος μόλυνσης από το Pegasus Spyware φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Software malware

Pegasus Spyware: H NSO μπλοκάρει τους πελάτες της

Η ισραηλινή εταιρεία NSO αποφάσισε να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές πιέσεις που έχει δεχθεί αναφορικά με το spyware της.

Internet malware Hackers

To LemonDuck malware στοχεύει Windows και Linux συστήματα

To LemonDuck είναι ένα malware που σχετίζεται με την διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και χτυπά σε συστήματα Linux και Windows.