Kaspersky: Το Windows Phone πιο ασφαλές από Android και iOS

Η ασφάλεια στις mobile πλατφόρμες είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί αρκετά, με τις εταιρείες συνεχώς να “διαφημίζουν” ότι η δική τους πλατφόρμα είναι καλύτερα θωρακισμένη και εξασφαλίζει τους χρήστες. Ο CEO της Kaspersky, αναφέρει ότι το Windows Phone είναι η ασφαλής πλατφόρμα σε σύγκριση με το iOS και το Android που είναι πιο ευάλωτα.

Ο Eugene Kaspersky μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ανέφερε ότι ενώ το πιο επικίνδυνο σενάριο μπορεί να συμβεί με το iPhone, ταυτόχρονα δεν είναι πιθανό εξαιτίας της κλειστής φύσης του iOS.

Με τον όρο “επικίνδυνο σενάριο” εννοεί ότι στην περίπτωση που εκατομμύρια iPhone μολυνθούν δεν υπάρχει κάποιο third party antivirus για να λυθεί το πρόβλημα άμεσα, καθώς δεν επιτρέπεται στους developers να δημιουργήσουν τέτοιες εφαρμογές. Ο Eugene Kaspersky ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οι εγκληματίες έχουν εμμονή με το iOS και υπάρχουν αρκετά τρωτά σημεία σε αυτό”.

Επιπλέον ο ίδιος ανέφερε ότι ενώ το Android είναι το ίδιο επικίνδυνο με το iOS, καθώς δέχονται εκατομμύρια επιθέσεις, τα Windows Phone είναι από τα πιο καθαρά. Επίσης εξήγησε τον λόγο που το λογισμικό των Mobile συσκευών έχει γίνει δημοφιλής στόχος από τους κυβερνο-εγκληματίες, τονίζοντας ότι το 97% των χρηστών έχει εισάγει έστω και μια φορά σημαντικούς κωδικούς, όπως για το e-banking, στην συσκευή του.

Τέλος, σύμφωνα με τον Kaspersky, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να προστατέψεις την συσκευή σου, ανεξαρτήτως από την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς. Απλά να την αποσυνδέσεις την από το internet.

Να πούμε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί smartphone, αλλά ένα παλιό Sony Ericsson feature phone για τις τηλεφωνικές του κλήσεις.

Kaspersky: Το Windows Phone πιο ασφαλές από Android και iOS, Kaspersky: Το Windows Phone πιο ασφαλές από Android και iOS

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

32 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Στέφανος

Και όλοι μου έλεγαν ότι το IOS είναι πιο ασφαλές από τα Windows Phone. Ορίστε. Το λέει ξεκάθαρα.

John

Αφού βρίσκεται στον μικρότερο αριθμό συσκευών είναι φυσικό

gericho

Δεν λέει ότι είναι λόγω μικρού αριθμού χρηστών, αλλά λόγω του ότι το Windows Phone έχει λιγότερες ευπάθειες (vulnerabilities) σε σχέση με τα άλλα δύο.

nikmour

Σαν κάτοχος wp συμφωνώ και μες τον @John και με τον @gericho. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Για αυτό και τα mac νομίζουν κάποιοι ότι είναι ασφαλείς υπολογιστές.

“Να πούμε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί smartphone, αλλά ένα παλιό Sony Ericsson feature phone για τις τηλεφωνικές του κλήσεις”.
Για αυτό και εγώ σκέφτομαι να πάρω ένα απλό feature phone για τις δουλείες μου. Και μην ακούω βλακείες τύπου “αν είσαι καθαρός τί φοβάσαι?” και “ποιος είσαι εσύ που θα σε παρακολουθούν?”

χρηστος

Παιδιά το πιο ασφαλές λειτουργικό είναι το BlackBerry

Τέλης

Ούτε οι hackers δεν ασχολούνται με τα Windows phone , αν είναι κάτι πεθαμένο όλοι το έχουν στο φτύσιμο.

gericho

To ότι το WP έχει λιγότερες ευπάθειες δεν το λέω εγώ,
είναι αυτό που λέει ο Kaspersky στις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεται η είδηση.

Συνεπώς ο μικρός αριθμός χρηστών δεν εμπόδισε τη Microsoft να κατασκευάσει ένα αρκετά οχυρωμένο λειτουργικό.

Ας τα καταφέρουν λοιπόν κι οι Google-Apple.
Το δε BB καλό μεν, αλλά όχι τόσο.

χρηστος

Φίλε δεν στέκει αυτό που λες τότε ο ομπαμα και η μερκελ πώς έχουνε bb??

gericho

@χρηστος

Άσε τί λέω εγώ,
στέκει ότι λέει ο Kaspersky, αυτόν να ρωτήσεις.

Το WP είναι αρκετά κλειστό λειτουργικό
και ας μη σου κάνει εντύπωση ότι είναι προστατευμένο.
Το κλειστό λειτουργικό WP έχει και τα καλά του.
Και στελέχη μυστικών υπηρεσιών έχουν WP για προσωπικά τηλέφωνα, αυτοί ξέρουν καλύτερα από Ομπάμα και Μέρκελ..

Στέφανος

Κάτι άκουσα ότι ο Ομπάμα ήθελα πιο παλιά να αλλάξει smartphone. Έλεγαν ότι μπορεί να φυγει από BB. Καλύτερα να επερνε WP( Nokia Lumia 930, ή 940).

sikelos

Η BB ισχυει οτι ειναι πολυ ασφαλης αλλα χρησιμοποιειτε πλεον κυριως για κυβερνητικους σκοπους και οχι τοσο σε μαζικη αγορά. Σε αντίθεση με τα windows phone .Δεν μπορώ να ακουω τους δηθεν πληροφορικάριους να μιλάνε χωρις να ξερουν. Κανεις δεν μπορεί να ξερει χωρις να εχει δουλεψει πανω σε αυτό ,ανέξαρτητα αν αυτο είναι android , ios ή WP. Οπότε γιατα WP παρα την έλλειψη εφαρμογων που πιστευω θα αρχιζει να φτιαχνει με τα 10αρια σε ασφαλεια ειναι μακρα καλυτερα απο τα υπολοιπα και αυτο φαινετε στο οτι δν μπορείς να τα ρουτάρεις σε αντιθεση με android(root) ή ios(jailbreak).

gericho

Βασικά ο Obama είχε BB από παλιά και δεν το απέκτησε για λόγους ασφαλείας.

Επίσης η NSA αποκαλύφθηκε πως είχε παγιδέψει τη συσκευή της Mέρκελ,
και αναφέρεται πως διαμαρτυρήθηκε στον Ομπάμα:
“On Wednesday night Ms Merkel called President Barack Obama to take him to task over reports that the NSA had bugged her mobile phone, in a scandal that could threaten trade and security ties between Washington and its closest allies.”
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/nsa-spying-scandal-merkel-and-hollande-demand-talks-as-us-is-accused-of-listening-in-on-phone-calls-of-35-world-leaders-8901065.html?origin=internalSearch

Ας μη κάνει εντύπωση που τα WP είναι από τα λειτουργικά με τις λιγότερες ευπάθειες, έχουν επανειλημμένα γίνει αναφορές στο παρελθόν στην (σχετική) ασφάλεια των WP.

stefanos

Ισχυει οτι η BB είναι πιο ασφαλής αλλα χρησιμοποιείτε κατα κυριο λόγο για κυβερνητικους λόγους σε αντίθεση με WP που ειναι στην μαζική αγορά.Δεν μπόρω να ακουω απο δηθεν πληροφορικαριους οτι τα WP ειναι πιο ασφαλη επειδη εχουν μικρο μερίδιο στην αγορά. Απο τη στιγμη που συγκαταλέγεται στα λειτουργικά των smarthphone ειναι ισαξιο με τα υπολοιπα. Κανεις δν μπορεί να μιλάει για κατι απο τι στιγμη που δεν έχιε δουλεψει πανω σε αυτο, ανεξάρτητα αν αυτο ειναι android , ios ή WP.Προσωπικα τα WP ειναι προφανώς πιο ασφαλη για τον απλο λογο οτι δν ρουταρονται οπως android(root) και ios(jailbreak). Δουλεψτε και δειτε ποσο κλειστο λογισμικο είναι , δειτε πως φτιαχνονται οι εφαρμογες των WP(Ασχετος αν ειναι λίγεσ…για την ωρα) και μετα σχολίαστε.Σχολια περι “εχει λιγες εφαρμογες” ή “ειναι πεθαμενο λογισμικο” ειναι για τους “αδιαβαστους…

Υ.Γ.:Δειτε ποσο αυξηθηκαν οι πωλησεις σε πολλες χωρες οπως ινδια που ριξανε to ios δευτερη θεση και αλλα πολλά.

stefanos

*ριξανε το ios 3η θέση.

gericho

To κινητό της Μέρκελ είναι αυτό που παγιδεύτηκε από την NSA… LOL

John

Για την ακρίβεια και το Q1 2015 το ποσοστό αγοράς των WP έπεσε και άλλο κατά 0.2% και είναι στο 2.5%…
https://www.digitalnewsasia.com/mobile-telco/emerging-markets-drive-smartphone-sales-up-19pc-in-q12015-gartner

ΝΖ

Σε σχετική ερώτηση σε καθηγητή πανεπιστημίου, στο τμήμα της πληροφορικής, αρκετά χρόνια πίσω, σχετικά με το θέμα τις ασφάλειας, η απάντησή του στην ερώτηση “Κε Καθηγητά, τι γίνεται με τα Mac;”, ήταν η εξής: “Ποιος ασχολείται με τα Mac;”
Δεν αναφερόταν φυσικά στο Mac OS, αλλά στο κομμάτι της παγκόσμιας πίτας, εποχή όπου τα ΧΡ ήταν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα και φυσικά κατείχε τη μερίδα του λέοντος, κάτι το οποίο το έκανε πιο ευάλωτο σε επιθέσεις. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τα mobile OS. Η μερίδα του λέοντος πληρώνει τα σπασμένα. Αν η Microsoft καταφέρει να φέρει τα WP σε κάθε σπίτι (όπως έκανε με τα XP), τότε θα βρεθεί τελευταία στη λίστα των ασφαλών mobile λειτουργικών.
Οπότε ο κος Kaspersky έχει δίκιο και άδικο. Τώρα, αυτή τη στιγμή που σχολιάζουμε το post αυτό, η Microsoft είναι 3η. Μπορεί μετά από 2-3 χρόνια να είναι 2η ή 1η.

ΝΖ

….ώρα, αυτή τη στιγμή που σχολιάζουμε το post αυτό, η Microsoft είναι 3η….
διορθώνω —>1η (σε ασφάλεια μεταξύ των τριών mOS)

Genesis

ΝΖ

σίγουρα το μερίδιο αγοράς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο εδώ αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι το ποιο κλειστό λειτουργικό αν δεν κάνω λάθος αυτή την στιγμή.

άμα ήταν πρώτο σε μερίδιο αγοράς πιστεύω θα ήταν και πάλι ποιο ασφαλές από ότι είναι τώρα το ios και android.

tolkien

Ποιοι ελεγαν οτι το iOS εχει πιο μεγαλη ασφαλεια απο τα Windows phone στο συγκεκριμενο site? E? Να δουμε τι θα πουν τωρα. (καλα για android ουτε λογος. Ειναι για γελια).
Ανεξαρτητος ποιο λειτουργικο πουλαει και ποιο οχι δεν χρειαζοτανε να μας το πει ο κυριος. Οσοι ξερουν απο mobile OS ξερουν το αποτελεσμα εδω και παρα πολυ καιρο για το ποιο ειναι περισοτερο ευαλωτο.

gericho

Επαναλαμβάνω γιατί μάλλον δεν καταλαβαινόμαστε όλοι,

ο Kaspersky δε λέει ότι το WP λόγω ποσοστού χρηστών μόνον είναι το πιο ασφαλές,
αλλά λέει κι ότι το WP είναι το πιο ασφαλές γιατί έχει τις λιγότερες ευπάθειες ως λειτουργικό.

Κάποιοι θέλετε ένα ανοιχτό λειτουργικό και καλά κάνετε,
αλλά να ξέρετε ότι παίρνετε μαζί στο πακέτο τις ευπάθειες και την μειωμένη ασφάλεια.

Nickos

@John Πρεπει να εψαξες πολυ για να βρεις την πηγη που σ λεει οτι τα WP επεσαν 0.2%. DigitalNewsAsia. Κλαιω απ τα γελια!
Τελος παντων να γραψω αυτο που ηθελες να πεις με το σχολιο σου. ”Εφοσον μια πηγη στην Ασια λεει οτι τα WP επεσαν 0.2% ειναι για τα μπαζα. Επισεις το 2.5% ειναι αναλογο με το ποσο καλο ειναι ενα κινητο. 80% το android ειναι το καλυτερο μακραν απο τα παντα! 🙂 “”
κατι τετοια σχολια ακυρα με τον τιτλο πολυ μ αρεσουν!

stefanos

@John εισαι ο λεγομενος κυριος παραπληροφορησης? 😛 .. στην ιταλια και εκει δευτερη θεση εχουν οπως και στην ινδια…και παει λεγοντας…ειναι ι πιο διαδεδομενι πλατφορμα για Low-end κινητα.. απλα οπως προειπαν αν θελει καποιος ανοιχτο λογισμικο παει σε android και παιρνει μαζι και τις ευπαθειες που το ακολουθουν.

Dimitris77

Εγω λεω να δοκιμασω κατι σε BB, Firefox OS ή ακομα και το Ubuntu για μεγαλυτερη ασφαλεια. Θα κρυφτω απο τους χακερ, με τοσο μικρο ποσοστο πωλησεων ποιος θα ασχοληθει μαζι μου; Στην τελικη θα το πεταξω το κινητο μου και θα παω να ζησω σε σπηλια. Καλα σοβαρα τωρα, την παλευετε μερικοι; Βαλτε κανενα widget, παιξτε κανενα παιχνιδακι και στο τσακιρ κεφι αλλαξτε κανενα launcher. Για παραπανω δεν ειστε.

nickos

@Dimitris77 γούστα είναι αυτά. Δεν είμαστε εμείς σοβαροί που επιλέγουμε λογισμικό με τα γούστα μας κ είστε εσείς που το διαλέγετε με τα γούστα των άλλων! 80% το android. Αξίζει μάγκες! 😉

joker

Dimitris77

και το πρόβλημα σου είναι ?

ο λόγος που τα WP είναι το ποιο ασφαλές OS γιατί έχει τις λιγότερες ευπάθειες ως λειτουργικό.

το είπε και το παλικάρι ποιο πάνω, καλό θα είναι να το καταλάβετε μερικοί αυτό, μου μάθατε όλοι και παίζεται με τα ποσοστά.

stefanos

Ο Dimitris77 ειναι απο τους τυπους που ρουταραν το κινιτακι εβαλε και καμια ρομ μπορει και κανα κερνελ και νομιζει οτι ειναι επαγγελματιας….ευγε!

NZ

Φίλε @Genesis
Και κλειστό λειτουργικό να είναι, τις επιθέσεις του θα τις δεχτεί. Δεν έχει να κάνει με αυτό. Κώδικας είναι και σπάει. Πάντοτε θα σπάει! Απλά αν στους 10.000 κατόχους smart phone, οι 300 έχουν WP, οι 6500 έχουν Android, οι 3000 έχουν iOS και οι υπόλοιποι 100 διάφορα άλλα λειτουργικά, τι πιστεύεις ότι θα γινόταν;
Τόσα χρόνια πληρώνουμε συνδρομές σε anti virus ή τα κατεβάζουμε σπασμένα. Τι καταλάβαμε;

Nickos

@Stefanos ειναι ειδωλο για εμας τους ερασιτεχνες! :’D

stefanos

χαχαχααχα …. που παμε και εμεις οι ερμοι …. 😛 …αρεεε ελληναρες παντογνωστηδες 😛

Σταυρος

Επειδή πολλά διαβάζω και είμαι χρήστης Android και Wp θα πω τι εξής σε κλασσικούς πονηρούς εδώ μέσα που ειλικρινά έχουν γίνει βαρετοι.αγοραστές με 8 ευρώ μια micro sd μνήμη τοποθέτησε την σε εν android 4.3 4.4 ακόμη και 5.Κρατήστε την μνήμη μέσα στο κινητό και κάντε την χρήση που κάνετε που το 80% παίζει παιχνίδια email στοίχημα κι fb.βγαλτε την μνήμη από το android κινητό μετά από 7 ημέρες και τοποθέτησε την στο wp πείτε μου μετά ποιο λειτουργικό θα προτιμησετε και γιατί.Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα σας έκπληξή με αυτά που θα βρείτε μέσα στην sd κάρτα σας και τα μάζεψε το android κινητό σας χωρίς να έχετε δώσει εσείς σαν χρήστες καμία έγκριση.

Kosmas

Πλακα μας κανει και αυτος ο Kaspersky;
Πως να παρεις σοβαρα μια εταιρια η οποια ολο βγαζει ανακοινωσεις για θεματα ασφαλειας και την ιδια στιγμη ειναι αυτη ευαλωτη σε επιθεσεις και την εχει πατησει!
Ουτε τον εαυτο της δεν καταφερε να προστατεψει πριν απο λιγες μερες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Software Apple featured iOS

Στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό WWDC της Apple – Αποκαλυπτήρια για το iOS 18

Φέτος, το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) της Apple θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 14 Ιουνίου.