Mac OS X Mavericks, Μάθε τα πάντα και κατέβασέ το δωρεάν

Στο σημερινό event της Apple έγινε αναφορά στο νέο λειτουργικό σύστημα OS X Mavericks επισημαίνοντας ορισμένα χαρακτηριστικά με το τι νέο θα προσφέρουν. Πέραν των όσων είχαν αναφερθεί στο Worldwide Developers Conference (WWDC) τον Ιούνιο στο San Francisco, η Apple έκανε γνωστό πως το OS X Mavericks προσφέρει εξοικονόμηση μπαταρίας.

Mac OS X Mavericks, Mac OS X Mavericks, Μάθε τα πάντα και κατέβασέ το δωρεάν

Ειδικά στο MacBook Air, μέχρι 1 ώρα επιπλέον χρήση για περιήγηση στο διαδίκτυο, δείχνοντας πως έγιναν προσπάθειες να γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση μπαταρίας, διαχειρίζοντας καλύτερα τους πόρους του συστήματος προς ώφελος του τελικού χρήστη.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως στο OS X Mavericks, γίνεται συμπίεση της μνήμης, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για να «τρέχουν» περισσότερες εφαρμογές ταυτόχρονα, δίνοντας το παράδειγμα πως σε 4GB μνήμης θα μπορούν να δουλεύουν 6 GB δεδομένων. Επιπλέον, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στη διαχείριση του Video Memory από τα 512MB που χρησιμοποιούσε το OS X Mountain Lion να αυξάνεται στο 1GB για το Mavericks, έχοντας σαν αποτέλεσμα το σύστημα να λειτουργεί κατά 1,8 φορές πιο γρήγορα.

Σε άλλα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν αναφέρθηκε η προσθήκη της τεχνολογίας Open CL που χρησιμοποιείται στη βελτίωση των γραφικών μέσα στο λειτουργικό σύστημα και το επίσης εντυπωσιακό Finder tags. Τα tags δημιουργήθηκαν με σκοπό την ομαδοποίηση και επισήμανση αρχείων μέσα στον υπολογιστή για την ευκολότερη εύρεση τους ανάλογα με το tag που έχουμε ορίσει. Φυσικά υποστηρίζεται η αποθήκευση των tags στο iCloud έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε διαθέσιμα τα αρχεία που κατηγοριοποιήσαμε σε tags από οποιοδήποτε υπολογιστή, όποτε το επιθυμούμε.

Αναφορά έγινε επίσης στην υποστήριξη των πολλαπλών οθονών που θα μπορούμε να χειριζόμαστε τα Mavericks, δίνοντας τη δυνατότητα να συνδέσουμε μέχρι και 4 οθόνες, κατι το σημαντικό για να μπορέσουμε να έχουμε επιπλέον άνεση χώρου στην επιφάνεια εργασίας μας.

Επίσης, πριν καιρό είχε γίνει αναφορά από την Apple ότι θέλουν να φτάσουν περίπου στο ίδιο σημείο εμπειρίας χρήσης τα δυο λειτουργικά συστήματα iOS και OS X. Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις αλλαγές που φέρνουν τα Mavericks αλλά και από την ύπαρξη των Maps και iBooks στη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Πλέον οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Maps για την καθοδήγησή τους μέσα στους δρόμους, με όλα τα χαρακτηριστικά που φέρνει η εφαρμογή από το iOS, προσφέροντας μια ακόμα πιο βελτιωμένη εμπειρία χρήσης. Όσον αφορά το iBooks, πλέον όλοι οι χρήστες του OS X Mavericks θα μπορούν να απολαμβάνουν τα βιβλία που έχουν αγοράσει στο iOS καθώς και τα text books που είτε υπάρχουν διαθέσιμα είτε αυτά που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

Το καλύτερο για το OS X Mavericks το άφησαν στην Apple για το τέλος, αναφέροντας πως όχι μόνο είναι διαθέσιμα από σήμερα κιολας, αλλά υποστηρίζουν και τις εκδόσεις των Mac μέχρι και πίσω στο 2007, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους χρήστες να εγκαταστήσουν το νέο λειτουργικό, με ερωτηματικό βέβαια, το πόσο καλά θα μπορεί να λειτουργεί σε αυτούς τους υπολογιστές, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Η μεγαλύτερη έκπληξη που επιφύλαξε η Apple είναι πως η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος θα είναι διαθέσιμη από σήμερα και Δωρεάν, χωρίς το παραμικρό κόστος!

Mac OS X Mavericks, Mac OS X Mavericks, Μάθε τα πάντα και κατέβασέ το δωρεάν

Mac OS X Mavericks, Mac OS X Mavericks, Μάθε τα πάντα και κατέβασέ το δωρεάν

Mac OS X Mavericks, Mac OS X Mavericks, Μάθε τα πάντα και κατέβασέ το δωρεάν

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
John

ΤΕΛΟΣ! Ο Τζάμπας ζει!

Christos

Εχω το iMac το 2009 27 άρα i5 με την εκθοση 10.6.8 δεν το εχω πειραξει καθολου… να το βάλω maveriks η οχι?

Christoskitsiosc

Άρα να μην
Το κατέβασω ?

Iakovos80

@Christos

Είπαν σήμερα πως θα μπορούν οι χρήστες που έχουν ακόμα και το Snow Leopard εγκατεστημένο,να κάνουν update απευθείας.

@Christoskitsiosc

Όταν κάνεις απευθείας το upgrade χωρίς να κάνεις clean install (χωρίς να κάνεις format δηλαδή), θα στο περάσει από πάνω και δε θα χαθεί τίποτα. Τώρα όσον αφορά τα προγράματα, ναι μεν θα υπάρχουν αλλά δε γνωρίζω να σου πω για θέματα συμβατότητας, αν θα λειτουργούν ή όχι και κατα πόσο σωστά θα λειτουργούν

Iakovos80

@Christos

Ναι μεν όμως είπαν για Snow Leopard, αλλά μετά βγάλανε ένα πίνακα και έγραφε ότι για συσκευές θα υποστηρίζονται από το 2007 (imac, macbook pro), 2008 (macbook air, macbook pro, mac pro), 2009 (mac mini). Προσωπικά το θεωρώ αδύνατο να υποστηρίζεται το mac mini του 2009 και όχι ο iMac.

Marios

Παιδιά με την αναβάθμιση δεν θα χαθεί τίποτα από τα δεδομένα σας ή τις εφαρμογές σας! Μπείτε στο App Store και θα σας έχει την επιλογή να βάλετε το νεο OS X. Εγώ το έβαλα και παίζουν όλα μου τα προγράμματα μια χαρά. ΠΟλύ καλή αναβάθμιση. Ειδικά στην διαχείρηση μνήμης έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά!

Κώστας Βλαχάκης

Και εγώ το πέρασα τώρα το πρωί σε MacBook Pro 13-inch Mid 2009 και όλα καλά μέχρι στιγμής. Είναι συμβατά όλα τα προγράμματα που έχω εγκαταστήσει.

kVel

Επειδή δεν έχω ξανακάνει ποτέ αναβάθμιση σε Mac πρέπει πρώτα να έχω κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας? Και μετά θα είναι με τα αρχεία και τις εφαρμογές όπως είχε μείνει?

kVel

Και κάτι ακόμα εγώ που έχω το μοντέλο με τον fusion drive θα πρέπει να διαλέξω αν θα πάει στο SSD ή στον σκληρό?

Konstask

Μόλις τα έβαλα όλα κάλα, όμως δεν είπαν οτι ο finder υποστιρίζει πλέον και tabs? δεν μπορώ να βρώ τον τρόπο ξέρει κανείς?

kVel

@Konstask Command + T

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.