Παρασκευή
27/02/2015

Google: Υπολογιστής έμαθε να παίζει μόνος του 49 παιχνίδια της Atari

Ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο εμπνέεται από τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, κατάφερε να μάθει πως να παίζει 49 κλασικά παιχνίδια Atari και στα μισά από αυτά ήταν τόσο καλό ή ακόμη και καλύτερο από τον άνθρωπο. Ερευνητές από την DeepMind την οποία εξαγόρασε η Google πέρσι έναντι 400 εκατ. λιρών, αναφέρουν ότι για πρώτη φορά ένα σύστημα έμαθε μόνο του πως να χειρίζεται περίπλοκες εργασίες.

Ο αντιπρόεδρος της DeepMind στον τεχνικό σχεδιασμό, Ντέμης Χασάμπης ο οποίος έχει βρετανοκυπριακή καταγωγή, ανέφερε ότι μέχρι τώρα τα αυτοδίδακτα συστήματα μπορούσαν να κάνουν πολύ απλές διεργασίες μόνο, ενώ για πρώτη φορά καταφέραμε να ολοκληρώσουν εργασίες που είναι δύσκολες ακόμη και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η μόνη πληροφορία που δόθηκε στο σύστημα ήταν τα pixels στην οθόνη και η ιδέα ότι έπρεπε να πετύχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο σκορ. Όλα τα υπόλοιπα έπρεπε να τα αντιληφθεί μόνο του. Έπαιξε 49 διαφορετικά παιχνίδια όπως Space Invaders και Pong, στα 29 από αυτά ήταν μπορούσε να συγκριθεί και να ξεπεράσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο δυσκολεύτηκε σε παιχνίδια όπως Pac-Man, Private Eye και Montezuma’s Revenge.

Το επίτευγμα αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στο μέλλον μπορεί να εφαρμοστεί σε μηχανές που θα αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο και έχοντας μια βάση γνώσεων θα μπορούν να εξελιχθούν και να μάθουν περισσότερα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο θα αλληλεπιδρούν καλύτερα με τον άνθρωπο. Βεβαίως, παραμένει το ερώτημα μέχρι που πρέπει να φτάσει τελικά η τεχνητή νοημοσύνη και που θα ξεκινήσει να γίνεται επικίνδυνη.

atari

Πηγή

Μάθε για: ,

Συντάκτης: .


Ένα Σχόλιο

  1. Ο/Η Jim λέει:

    …εντάξει….τώρα αρχίζει να γίνεται λίγο creepy!

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.