Microsoft, δοκιμάζει Windows 10 για κινητά

Το Windows 10 Technical Preview, που έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό, έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή σε σύγκριση με τα update του Windows Phone. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται πράγματα για την mobile πλατφόρμα της Microsoft, καθώς το τελικό σχέδιο είναι μια ενοποιημένη πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα αυτή θα είναι ίδια για όλες τις συσκευές, αλλάζοντας μόνο το UI για να είναι optimized για κάθε είδος συσκευής (κάτι παρόμοιο με τα σχέδια του Ubuntu).

Σύμφωνα με μια αξιόπιστη πηγή, όσο αφορά τα νέα της Microsoft, αυτό τον καιρό δοκιμάζονται 3 νέα builds των Windows για smartphones. Τα δύο αφορούν 2 major updates για την Windows Phone 8.1 πλατφόρμα και το τρίτο build αφορά τα Windows 10 για τηλέφωνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 2 major updates θα φέρουν την Cortana σε περισσότερες περιοχές, ένα data toggle στο Action Center, αλλαγές στις ρυθμίσεις και υποστήριξη για νέους επεξεργαστές.

Τα Windows 10 για κινητά αναμένονται να φέρουν ενοποιημένα API, side by side εφαρμογές για phablets, μικρές τροποποιήσεις στο UI για να συνάδει με τα Windows 10 Metro, όπως για παράδειγμα app groups και full Office Touch για Windows Phone.

Τα Windows 10 για κινητά ίσως τα δούμε να παρουσιάζονται το πρώτο τρίμηνο του 2015 αλλά λογικά θα έρθουν μερικούς μήνες αργότερα στις συσκευές. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε άλλες πληροφορίες αλλά το μέλλον αναμένεται πολύ ενδιαφέρον.

Δείτε επίσης: Microsoft, ανακοίνωσε επίσημα το νέο OS και ονομάζεται Windows 10

windows 10 για κινητά, Microsoft, δοκιμάζει Windows 10 για κινητά

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

31 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
koutsis

Πολύ ενθαρρυντικό το γεγονος οτι η Microsoft αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με το λειτουργικό της για κινητά.κάνει σωστές κινήσεις και αν θα δωσει features που στα άλλα 2 λειτουργικά ειναι δεδομένα,θα πάει πολύ καλά!
Επίσης ξέρει κανείς πότε θα δωσει το update 1 και για τα lumia 630 και 530 αλλά και τα παλιότερα μοντέλα ? Γιατί έχει περάσει 1,5 μήνας που κυκλοφόρησε σε 930, 830 και 730 κι ακόμα περιμένουμε οι υπόλοιποι…

alexandros

@koutsis Εννοεις το Lumia Denim ?

forneverarrow

Ναι, και εγώ με την ίδια απορία είμαι. Γιατί αργεί τόσο το Denim για Lumia 635? Δηλαδή αυτοί που έχουν developer preview στην ίδια συσκευή είναι πιο έξυπνοι από εμάς?

RigoMS

Με το denim κάτι παίζει με μας λογικά εκτός Αμερικής….σε καναδα και Αμερική έχει δοθεί…

nikmour

Νομίζω ότι άλλο είναι το update 1 και άλλο το denim. Το update 1 δίνει την δυνατότητα φακέλων και άλλα μικρά features εδώ και εκεί, ενώ το denim είναι μεγαλύτερη αναβάθμιση. Πάντως ούτε στο 925 δεν έχει έρθει κανένα από τα δύο.

alexandros

Το Lumia denim δεν έχει αρχίσει να διατίθεται ακόμα ούτε καν για αυτούς που έχουν developer preview ! Εγώ με το Lumia 1020 και developer preview έχω ακόμα Lumia cyan ! Πάντος θα είναι μεγάλη ήττα αν δεν πάρω στο 1020 όλα αυτά που θα προσφέρει το denim (κυρίως ταχύτητα στη κάμερα , 4k recording)

Bottox

παιδιά εμενα έχει ο ξάδερφος μου το 625 και ενώ παίρνει το 8.1 δεν του έχει έρθει update και το πήγε στη nokia να το περάσει

Thodoris

optimized = βελτιστοποιημένο

Dimitris F.

παιδιά WP είναι όχι android. Το Lumia denim θα το πάρουν όλες οι συσκευές, από 930 μέχρι 520.Απ ότι έχω ακούσει μέχρι το τέλος του 2014 θα το έχουμε πάρει.

forneverarrow

Παιδιά το denim είναι update μόνο για Lumia και περιλαμβάνει μέσα το Update 1 για 8.1. Το θέμα είναι ότι τα 730, 830, 930 το έχουν default στη συσκευή, ενώ για 530, 630, 635 δεν βγήκε ακόμα πέραν από developer preview. Είδα στο YouTube video με ένα 635 που είχε κανονικά folders κλπ. στη home screen. Άρα κάτι παίζει με τη Nokia/MS και δεν το βγάζει επίσημα.

tech21man

Ο μονος τροπος να παρεις 4k στο 1020 ειναι να αλλαξεις τηλεφωνο, το ημι-αρχαιο chipset μεσα δεν υπαρχει περιπτωση να το σηκωσει!!! Και το δικο μου (ativ-s) το ιδιο chipset εχει.

Αν παλει σκεφτεσαι πως βγαζει 41 (λεμε τωρα…) mpixel φωτο ειναι εντελως διαφορετικο και ακομη και εκει αργει (οπως ειναι λογικο). Δεν θα βελτιωθει φοβερα (η καθολου) ειδικα το 1020.

Με developer εχω το update με τους φακελους και ουτε το ειχα προσεξει. Δεν μου φαινεται και ιδιαιτερα χρησιμο. Ειναι εκτος της λογικης του να τα εχεις ολα μπροστα να κανεις δευτερη κινηση για να τα ψαχνεις. Το ιδιο μου φαινοταν και στο ios και στο android.

gericho

Έχω σε Lumia 820 περασμένο το update 1 των WP 8.1 , μέσω developer preview.
Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το λειτουργικό.

Το Denim είναι το update 1 των WP 8.1, πακεταρισμένο με βελτιστοποιήσεις και προγράμματα οδήγησης, συν κάποιες προσθήκες χαρακτηριστικών από τον κατασκευαστή MS Mobile.

;Όλα τα update θα τα πάρουν όλα τα WP8 κινητά, δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε.
Εδώ λέει θα πάρουμε και WP 8.1 update 2 και Windows 10 .
Απλά υπομονή.

ioannis

Παιδιά έχω το 930 κίνητρα και έχω το cyan περιμένω και εγώ το denim

Asterios Stelios

Εχω μια απορία. ..
Το 8.1 και το 10 είναι 32bit ή 64bit ???

Στεφανος

Παιδια, θελω ενα κινητο σε κανα μηνα, δηλαδη τον Δεκεμβρη και ειμαι μεσα σε wp 100%. Το 635 θα ηταν καλη επιλογη? Να περνει και αναβαθμισεις ομως.

gericho

Εδώ αναβαθμίζεται και θα αναβαθμίζεται ακόμα και το 2 χρόνων δικό μου Lumia που θα πάρει Windows 10 – όπως φαίνεται – του χρόνου.
Μην ανησυxείς για αναβαθμίσεις στα Lumia.

Tom

Το lumia 930 ειναι ενα κινητο που αν αποφασιζα να παω σε wp θα το παιρνα την επομενη μερα. Ερωτας. Οθονη καμερα ποιοτητα εμφανιση εναι τελειο. Αλλα δεν εχει εφαρμογες και οποιες εχει (youtube, facebook) ειναι κακες. Κριμα ρε παιδι μου κριμα. Αν ειχε 4-5 εφαργμογες βασικες και καλογραμμενες θα το σκεφτομουν. Τωρα μπα οσο και αν μου αρεσουν οι συσκευες και η εμφανιση του OS γενικοτερα.

Αλέξανδρος

@Στεφανος:
Εγω πηρα το 630 (η πρωτη μου συσκευη windows),
Θα σε συμβουλευα να δεις το Lumia 735 που εχει μνημη ραμ 1gb γιατι στο Lumia εχει 512mb, μερικες φορες σε πεταει εξω απο τον internet explorer..
Ασε που το Lumia 735 εχει και πανεμορφη οθονη OLED HD, που σε συνδιασμο με το απεραντο μαυρο των WP, φαινεται θαυμάσια!

Στεφανος

Μονο που την συσκευη την θελω το πολυ 150€. Για αυτο θελω το 635. Απο μπαταρια καμερα κλπ πως παει;

Tom

Alexandros WP+amoled indeed

gericho

@Tom
“Αλλα δεν εχει εφαρμογες και οποιες εχει (youtube, facebook) ειναι κακες.”

Λάθος.
Facebook μπορεί να μη χρησιμοποιώ αλλά δεν έχω ακούσει κάτι,
και για Youtube ειδικά έχεις μια χαρά εφαρμογές καλύτερες ki από άλλες πλατφόρμες.

Βλέπουμε άλλωστε εφαρμογές που μεταναστεύουν σε άλλα οικοσυστήματα ξεκινώνντας από τα WP,
και είναι φοβερές μόνο που δεν το ξέρουν οι χρήστες ότι υπήτχαν σε WP λχ Office, HERE, MixRadio κλπ.

Nicklits

To lumia 925 που εχω εχει κανονικα denim. Πρεπει να εχει σχεση με τον παροχο για τον οποιο κατασκευαστηκε το κινητο. Εμενα λεει οτι ηταν για την o2.de. Αλλα στην ουσία σε τετοια κινητά μονο τους φακέλους παιρνεις στην αρχικη οθονη

Tom

Για YouTube είχα ακούσει ότι ειναι απλά μια συντόμευση για το mobile site. Προφανώς για να κες ότι ειναι καλή η εφαρμογή πρέπει να έχει αλλάξει αυτό. Για το fb στο λέω από πρώτο χέρι. Η εφαρμογή ειναι πολυ αργή και με λιγότερες δυνατότητες από την εφαρμογή του android η του ios. Κώδικα ειναι ξεκάθαρα πίσω σε εφαρμογές το wp και ειναι κρίμα. Εγώ λυπάμαι που ειναι έτσι δεν χαίρομαι για να αποδείξω το αντροιντ μου καλύτερο. Όλες οι πλατφόρμες έχουν προβλήματα του WP ειναι αυτό. Τα λιγότερα θέματα τα έχει το iOS. Αλλά έχει και τις λιγότερα επιλογές πράγμα που
Ειναι ελάττωμα από μόνο του. Το αντροιντ έχει τεράστιο θέμα με το fragmentation πχ. Όλα έχουν θεματα

gericho

Καμία σχέση.
Για το youtube – λόγω του ότι η Google επiδεοκνύει το παλιό κακό πρόσωπο της MS – θα βασιστείς σε τρίτες εφαρμογές οι οποίες όμως είναι απίστευτες, καλύτερες από official.
Πχ Metrotube, Mytube, Onetube κλπ.
Για FB δεν ξέρω αλλά έχω ακούσει ότι υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές τρίτων από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι αυτές που έφτιαξε η ίδια η MS. Έχω λοιπόν ακούσει ότι υπήρχε μια ‘κανονική΄ έκδοση FB από τη MS, για την οποία είχαν παράπονα και συνεπώς όλοι χρησιμοποιούσαν τη beta FB πάλι από τη MS, για την οποία κανένα παράπονο.
Προσωπικά για τη δική μου χρήση δε μου λείπει πραγματικά τίποτε πια.
Και μάλιστα βρίσκω και εφαρμογές και στοιχεία του λειτουργικού που δεν υπάρχουν ούτε σε Android.
Καλά για updates και fragmentation, στα WP8 ούτε κουβέντα. Και ο λόγος είναι ότι ανά πάσα στιγμή βάζεις το developer preview και έχεις το update του λειτουργικού άμεσα.

forneverarrow

Για τον φίλο που θέλει 635: Το έχω μερικές βδομάδες σαν δεύτερη συσκευή και είναι εξαιρετικό για την τιμή του. Κόλλημα δεν παίζει, ο internet explorer δεν με πέταξε ποτέ και γενικά πρόκειται για άρτια εμπειρία χρήσης. Μόνα αρνητικά η οθόνη που στο άσπρο φαίνονται ορισμένες φορές οι γραμμές στο φόντο του panel και η μη δυνατότητα να κρύβεις τα πλήκτρα στο κάτω μέρος.

Για τις εφαρμογές δεν μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος, αλλά η δουλειά μου γίνεται στο τέλος. Π.χ. το Facebook δεν έχει όλες τις δυνατότητες που έχει σε άλλες πλατφόρμες όπως το να βάζεις κατάσταση διαβάζω,βλέπω, παίζω κλπ. καθώς και αναθεώρηση χρονολογίου για όσους το έχουν. Το twitter δεν έχει share μέσα από τον explorer όπως το Facebook. Για instapaper δεν υπάρχει δωρεάν client. Γενικά, αν θες κάτι αντίστοιχο του Android ή iOS σε δημοφιλείς εφαρμογές που δεν υπάρχουν για WP πρέπει να πληρώσεις!

Αν θες πάντως WP σε τέτοια τιμή είναι εξαιρετικό.

alexandros

@nicklits δεν νομίζω να έχεις το Lumia denim ! Για πήγαινε στις ρυθμίσεις και με τα extras + info και πες μας πάλι

@alexandros

Αν βρεις ένα τροπο να σου στειλω ένα screenshot, να στο στειλω, από εκει το ειδα, αλλιως πως θα το πω?

alexandros

Ανέβασε το screenshot στο OneDrive και στείλε link !

Τομ

Gericho εγω σου λεω οτι το fb δεν ειναι τοσο καλο που το χω δει εγω προσωπικα. Αν θες με ακους αν δεν θες πασο. Για YT δεν ξερω παντως σιγουρα οταν θελω μια εφαρμογη θελω την official και οχι καποια third party. Γενικα οπως και να το παρουμε να το γυρισουμε απο δω και απο κει το wp store ειναι πισω. Το οτι εσυ βολευεσαι δεν λεει κατι μπορει και γω να βολευομουν αλλα στο κινητο μου δεν εχω τοσες εφαρμογες οπως και να εχει. Στο ταμπλετ αλλο θεμα εκει οι εφαρμογες ειναι το πρωτο και το τελευταιο που με νοιαζει (εξ’ ου και το ipad μου το οποιο εχει πολυ περισσοτερες tablet optimised εφαρμογες απο το android, ενω γενικα συμπαθω πιο πολυ το android) Αντικειμενικα ειναι πισω τα windows σε καποια θεματα σε αλλα θεματα ειναι σε καλα επιπεδα (αναβαθμισεις, ταχυτητα) και σε αλλα μοναδικα (εμφανιση πραγματικα ειναι πολυ ομορφα)

gericho

1. Για το FT υπάρχουν πολλές εκδόσεις της εφαρμογής της MS, δεν είναι μόνο μία, δεν έχεις δει όλες τις εκδόσεις ακόμα και τις καλές.
FB
https://www.windowsphone.com/el-gr/store/app/facebook/82a23635-5bd9-df11-a844-00237de2db9e
FB Beta
https://www.windowsphone.com/el-gr/store/app/facebook-beta/93da5d29-daf0-4783-9ed5-a87b33247ec6

2. Για το YT δεν υπάρχει λόγος να θες την αυθεντική. Γιατί στα αλήθεια δεν υπάρχει αιτία να ζητάς αυθεντική εφαρμογή για το YT. Και πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν τρίτες εφαρμογές που ξεφτιλίζουν την όποια αυθεντική. Άρα αν κάποιος βολεύεται και συμβιβάζεται, αυτός είναι που έχει μια αυθεντική εφαρμογή κατώτερη από τρίτες.

Σε πολλά το λειτουργικό αλλά και το store έχει επιλογές καλύτερες από τον ανταγωνισμό,
πχ θες music streaming έχεις το MixRadio στο store, θες camera scanner έχεις το Office lens κλπ.
Κατά τα λοιπά συμφωνώ, όπως βολεύεται κάποιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software Apple Apple Music Apple TV

Οι εφαρμογές Apple Music, TV και Devices διαθέσιμες στα Windows

Η Apple ετοιμάζεται εδώ και καιρό να φέρει τρεις βασικές εφαρμογές της στα Windows και, μετά από μήνες σε μορφή beta, τα app είναι διαθέσιμα.