Windows 8, Η ισχύς εν τη ενώσει

Η ανάπτυξη της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές Windows 8 προχωρά με γοργούς ρυθμούς και έχει φτάσει σε μία αρκετά αντιπροσωπευτική έκδοση, που η ίδια η Microsoft ονομάζει Milestone 3. Αν και δεν έχουμε ακόμα κάποιο live δείγμα “γραφής”, τα screenshots που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα μας επιτρέπουν να βγάλουμε κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

, Windows 8, Η ισχύς εν τη ενώσει

Με τα Windows 7, η Microsοft έπρεπε να πείσει τον πλανήτη ότι η έκδοση Vista ήταν μια άτυχη στιγμή στην πορεία του λειτουργικού, συνεπώς δεν υπήρχε χώρος για ριζοσπαστισμούς, αλλά μονάχα για βελτιώσεις στην ταχύτητα και την σταθερότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα λειτουργικό αρκετά ως πολύ αξιόπιστο, ίσως το καλύτερο στην ιστορία των Windows, που έσωσε την παρτίδα για την Microsoft, την ώρα που βρισκόταν σε μια ιδιαίτερα άσχημη θέση.

Έχοντας κερδίσει την χαμένη της αξιοπιστία, η Microsoft προχώρησε στο λανσάρισμα του νέου mobile λειτουργικού της, των Windows Phone 7, αντικαθιστώντας τα αρχαία ως προς την εμφάνιση Windows Mobile. Αν και οι πωλήσεις των smartphones με Windows Phone 7 δεν μπορούν να κριθούν επιτυχημένες, το νέο User Interface του μικρού λειτουργικού της εταιρίας κέρδισε τις εντυπώσεις, αφού συνδυάζει την απλότητα με την ταχύτητα.

Πλέον από θέση ισχύος η Microsoft ετοιμάζεται να κάνει το βήμα παραπάνω με τα Windows 8, τα οποία φαίνεται να είναι μια μίξη των Windows 7 και ενός mobile/tablet-based λειτουργικού. Τα μενού του νέου Windows explorer έχουν αντικατασταθεί με μεγαλύτερα εικονίδια στο στυλ των Office 2007 και 2010, ενώ η επιλογή για εμφάνιση σε πλέγμα ή σε λίστα δεν γίνεται πλέον μέσω του κλασικού δεξιού κλικ, αλλά με ένα κουμπί που εμφανίζεται σταθερά στο κάτω μέρος της οθόνης.

Εντυπωσιακή και ως προς την εμφάνιση, αλλά και ως προς την ομοιότητα με την αντίστοιχη των Windows Phone 7, είναι και η Login Screen, γεγονός που αφορά εμφανώς την ανάγκη χρήσης του νέου λειτουργικού σε tablet συσκευές.

Αν συνοψίσουμε τα παραπάνω, φαίνεται πως οδηγούμαστε σε ένα λειτουργικό που θα έχει έναν mainstream χαρακτήρα και θα συνδυάζει τις αρετές των Windows και Windows Phone 7. Εξ’ άλλου η σύνδεση των πλατφορμών της εταιρίας έχει ήδη ξεκινήσει με την ενσωμάτωση του Live! στα Windows Phone 7, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στο νέο desktop/tablet λειτουργικό της εταιρίας.

, Windows 8, Η ισχύς εν τη ενώσει
, Windows 8, Η ισχύς εν τη ενώσει

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasios-Antonios Toulkeridis

οι πωλησεις των Windows Phone 7 εχουν αυξηθει πολυ τελευταια (ο Φεβρουαριος πουλησε οσα οι προηγουμενοι μηνες μαζι – 3.38 εκατομμυρια συσκευες με τον Φεβρουαριο). Τωρα μπηκαν στη Verizon, υπομονη.
Για τα Windows 8 να δωσουμε και αυτο το screenshot:
https://microsoft-news.com/first-look-at-a-windows-8-finger-friendly-appinternet-explorer/

Τα Windows 8 λοιπον θα εχουν δυο UIs, ενα finger-friendly UI με στοιχεια metro και ενα πιο κλασσικο. Τα tablets θα μπορουν να πηγαινουν απο το ενα UI στο αλλο αναλογα με το orientation.
Tα Windows 8 θα εχουν επισης app store. Οι devs θα μπορουν να αναπτυσουν appx εφαρμογες με το νεο Jupiter framework.
Τελος, καθε app θα ειναι sandboxed για μεγαλυτερη ασφαλεια (https://microsoft-news.com/windows-8-will-contain-an-app-sandbox-and-multiple-privilege-levels/)

Kostas Gianko
vasilis.

για να δουμε…μην ξεχναμε οπως ειπε ο φιλος παραπανω οτι οι εκτιμησεις(επαναλαμβανω,οσο μπορεις να κανεις στην βιομηχανια αυτη) που μας εδωσε ο κυριος Βλαχακης πριν λιγο καιρο αναφερουν το 2015 τα win mobile ως το δευτερο λειτουργικο παγκοσμιως μετα το android….

Thanos

ποτε θα κυκλοφορισει???

GeorgeD

Κάτι μου λέει πως το windows 8 θα κάνει μεγάλη επιτυχία στα tablets….ελπίζω να είναι arm based λειτουργικό πάντως…

Petros

Μόνο και μόνο χάρη στη συμβατότητα που έχουν τα Windows με τις θύρες USB φαντάζομαι ότι τα Tablets με Windows 8 θα σκίσουν γιατί θα παίρνουν όλα τα περιφερειακά που συνδέονται σε USB, τα οποία είναι άπειρα!

Ηρακλής

Το γεγονός οτι η εμφάνιση του explorer μιμείται τη λειτουργία του office, τη βρίσκω εντελώς ατυχή. Εφόσον θέλουν να πλασαριστούν στα tablets, το να σου τρώει το 1/3 του πλάτους της οθόνης η γραμμή εργαλείων είναι μέγα ατόπημα.

alex@r@s

Μήπως ξέρει κανείς αν όντως θα βγάλει σύντομα η microsoft λειτουργικό για tablets?και αν ναι! θα τρέχει όλα όσα τρέχει και το κανονικό OS της; 😮

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.