Nokia, Τέλος στην υποστήριξη MeeGo και Symbian

Δεν προκαλεί εντυπώσεις, αλλά είναι πλέον γεγονός ότι η Nokia αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη του MeeGo και του Symbian από την 1η Ιανουαρίου 2014 και έπειτα. Οι developers θα συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα από τις εφαρμογές που έχουν προς πώληση στο Ovi Store και μετά από εκείνη την ημερομηνία, αλλά δεν θα μπορούν να ανεβάσουν νέες εφαρμογές ή να κάνουν update στις ήδη δημοσιευμένες.

Πρόκειται για την επίσημη αρχή του τέλους των δύο λειτουργικών συστημάτων δηλαδή. Ήταν δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα, απλώς δεν είχε ανακοινωθεί η ημερομηνία.

nokia, Nokia, Τέλος στην υποστήριξη MeeGo και Symbian

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Chris K

Μάλιστα… Εντάξει, αν καταφέρει και βάλει λίγο μυαλό στους δεινοσαύρους της Microsoft και φτιάξουν επιτέλους τα windows phone όπως πρέπει, τότε ας είναι… Αν και δεν το βλέπω…

Dimitris V.

Ακομα κλαιω τα λεφτα που ειχα δωσει στο Νοκια Ν900…

tsou re

Δημήτρη κι εγώ τα κλαίω αλλα κακα τα ψέματα αν το υποστηρίζαν σωστά θα έδινε πόνο.Συμφωνώ επίσης στο ότι τα windows θέλουν αλλαγές..Ιδικά μια κεντρική οθόνη και widget έστω και με προσθήκη κάποιας εφαρμογής. (έχω Samsung ativ s)

Sotiris

Το meego ήταν σίγουρα ανώτερο των wp. Αλλά πιστεύω πως η νοκια θα βάλει το χεράκι της και θα φτιάξουν και τα wp σιγά σιγα.

Darth

@Sotiris το meego ήταν ανώτερο και του android…..

Pete

@tsou @dimitris..ηταν το πρωτο “ακριβο” κινητο που πηρα ~560, το κρατησα 1,5 χρονο αλλα δεν τα εκλαψα ποτε γιατι ηταν το πιο τουμπανο που ειχα ποτε (μετα s2, one x,one) και μαλλον αυτο δεν θα αλλαξει για μερικα χρονακια ακομα..απλα πηρα το πολυτιμο μαθημα οτι experimental και ανερχομενα λειτουργικα και τετοιου τυπου ιστοριες meego maemo firefox tizen κλπ οτι και να κανουν οι developers αν η εταιρια την ξεγραψει την συσκευη τοτε δεν αξιζει καν..ηθελα και το ν9..αλλα γνωριζοντας nokia δεν το ξανασκεφτηκα..

iasonas13

@Darth +1000000
ουτε εγω τα εκλαψα τα λεφτα του. Κριμα να κανει κουμαντο το καταραμενο μαρκετινγκ 🙁

Darth

@iasonas13 δυστιχος ετσι ειναι… και google διάλεξε το χειρότερο linuxoides μόνο και μόνο γιατί είναι εύκολα διαχειρίσιμο για σκοπούς που το θέλει (ένα είδους “trojan horse” για να προωθήσει της υπηρεσίες της και όχι μόνο)

Μιχαλης

Ευχομαι σε ολους τους κυριους που βοηθησαν να τερματιστει το symbian να πιανουν πληκτρολογιο και να γινεται σταχτη,να πιανουν κινητο και να γινεται πετρα,και οτι οθονη αφης ακουμπανε να γινεται παγος,symbian ΖΕΙΣ εσυ μας οδηγεις!!!

iceman(.....)

το εχω γραψει, και θα το ξαναγραψω, ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΑΣ! οι εφαρμογες ΔΕΝ κανουν το κινητο! το nokia 808 ειναι πληρεστατη συσκευη, με ή χωρις nokia store(βεβαιως δεν κλεινει, κατεβαζεις υπαρχοντες εφαρμογες ή οτι αλλο). οσο για εφαρμογες υπαρχει η assenture και οι nokia developer και τοσοι αλλοι. απο τεχνικη υποστηριξη, δοξα το θεο, υπαρχουν ενα σωρο σημεια. οτι και να κανουν δεν με ξενερωνουν, δεν θα μας κανουν να παρουμε τα κουτσουρεμενα winphones τους ή το lumia1020 wanna be pureview, για αυτο…,nokia 808, forever. οσο για τις δυνατοτητες του…. “πεθαμενου” nokia belle, δειτε αυτο :
https://www.allaboutsymbian.com/flow/item/18508_Double_Waves_Air_Gestures_brin.php

Darth

@iceman ναι αλλά θυμήσου κατι …. δεν μπορείς να περασεις καμία εφαρμογή που δεν είναι signed (εκτός και αν κάνεις hack και περασεις κάτι κατατοπιστικά κλπ)
εμ ολα τα καταστήματα (τρίτον δλδ) χρησιμοποιούν το ίδιο nokia sign service για υπογραφή εφαρμογών που προσφέρουν το service αυτό παρείχε nokia και αν δεν υπάρχει αυτό ούτε από καταστήματα τρίτον θα μπορείς να κατεβάσεις καινούργιες εφαρμογές (δλδ οτι έχει μέχρι στιγμή που σταμάτησε το sign service και μετά τέλος)
εκτός και αν κάνω λάθος και άλλαξε κάτι τώρα

iceman

πραγματικα δεν ξερω που το παει η nokia, αλλα εχθες ηρθε αναβαθμιση για το nokia pc suite απο την v3.8.30 στην v3.8.48, διορθονωντας καποια bugs της πρηγουμενης εκδοσης. μαλλον η νοκια θα συνεχισει να στελνει αναβαθμισεις στη nokia belle, απλα με κινησεις οπως αυτη του nokia store θελει να σπρωξει κοσμο προς τα lumia. το θεμα ειναι οτι ετσι οπως ειναι τωρα τα wp8, δεν το βλεπω να γινεται… οσο τα nokia με belle σου δινουν τοσα πολλα, τα οποια απο την αλλη λοιπουν απο τα wp.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.